Постанова
від 05.06.2007 по справі 03/2660а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

03/2660а

                                       ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ                                 

                                                                                                              

ПОСТАНОВА             

І М Е Н Е М  У К Р А Ї Н И

          "05" червня 2007 р.                                                                                 Справа №  03/2660а

Господарський суд Черкаської області, в складі: головуючого - судді Єфіменко В.В.,

з секретарем судового засідання Макарченко Н.П.,

за участю представників сторін:

від позивача –Нечаєнко Т.А., за довіреністю,

від відповідача –не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси матеріали справи

за позовом управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Черкаси

до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Островського, Черкаська область, Маньківський район, с. Іваньки

про стягнення  165 грн. 88 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення з відповідача 165 грн. 88 коп. заборгованості по сплаті страхових внесків на обов'язкове страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Представник позивача позов підтримав, просив його задовольнити.

Представник відповідача повідомлений належним чином про дату, час і місце судового розгляду, у судове засідання не з'явився, про причини неприбуття суд не повідомив, пояснень чи заперечень по суті позовних вимог не  подав.

Суд, вважає за можливе розгляд справи провести на підставі ч. 2 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суд, вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних мотивів.

Відповідач, як роботодавець, являється платником страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань України (далі - Фонд).

Ст. 45 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” (далі - Закон) та п. 4.12 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачення страхових коштів Фонду (далі - Інструкція) передбачено обов'язок відповідача своєчасно та повністю сплачувати страхові внески шляхом перерахування відповідних сум на рахунок Фонду щомісячно в день одержання коштів на оплату праці в установах банків.

Сума страхового внеску розраховується відповідно до страхового тарифу, встановленого Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві професійного захворювання України, які спричинили втрату працездатності” від 03.04.2003 р. № 660-IV, згідно класифікації видів економічної діяльності ДК-009-96, до якого віднесено страхувальника. Розмір страхового внеску обчислюється у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що визначаються відповідно до Закону України “Про оплату праці”, які підлягають обкладенню прибутковим податком з громадян.

Відповідач відноситься до 22 класу професійного ризику галузі (підгалузі) національної економіки і йому встановлено страховий тариф на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності –0,2 %.

З поданої відповідачем розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду за І квартал 2007 р. вбачається, що відповідачем визнано сума в розмірі 722 грн. 69 коп. Із вказаної суми, недоїмку в розмірі 556 грн.81 коп. було задоволено постановою господарського суду Черкаської області від 06.07.2007 р. по справі № 13/2985.

Права безспірного стягнення не сплачених в строк страхових внесків та пені, передбачених Законом України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” фонд та його відділення не мають і чинним законодавством такий порядок не передбачений. А ст. 59 Закону України “Про банки і банківську діяльність” передбачено, що стягнення на грошові кошти юридичних осіб, що знаходяться у банку може бути звернено за виконавчими документами, передбаченими законами України.

Відповідно до статті 55 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” спори, що виникають із правовідносин за цим Законом вирішуються в судовому порядку. Таким чином позивач правомірно та обґрунтовано звернувся до суду з вимогою про примусове стягнення недоїмки на суму 556 грн. 81 коп. Відповідачем недоїмка до цього часу не сплачена. Доказів сплати недоїмки відповідачем суду не надано. Вимоги про стягнення недоїмки обґрунтовані та підлягають до задоволення.

Оцінюючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення, і з відповідача на користь позивача необхідно стягнути 165 грн. 88 коп. заборгованості по сплаті страхових внесків.

Оскільки позивач, який відповідно п.34 ст.4 Декрету КМУ "Про державне мито" звільнений від сплати мита, то суд вважає необхідним стягнути з відповідача 3 грн. 40 коп. судового збору.

Керуючись ст. ст.94, 161-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Островського, Черкаська область, Маньківський район, с. Іваньки, вул. Леніна, 15, код ЄДРПОУ 31898737:

165 грн. 88 коп. заборгованості по сплаті страхових внесків на обов'язкове страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на користь управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Черкаській області, м. Черкаси, вул. Вернигори, 4, код ЄДРПОУ 22808168;

3 грн. 40 коп. судового збору із зарахуванням в доход до державного бюджету України через  ДПІ у Маньківському районі.

Про апеляційне оскарження постанови може бути подана до Київського міжобласного апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області заява про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня проголошення постанови і апеляційна скарга протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

                          СУДДЯ                                                                                  В.В. Єфіменко

Дата ухвалення рішення05.06.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу712313
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —03/2660а

Постанова від 05.06.2007

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні