Рішення
від 20.12.2017 по справі 445/1513/17
ЗОЛОЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 445/1513/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 грудня 2017 року Золочівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Кіпчарського О.М.

секретаря судового засідання Притули І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Золочеві Львівської області справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади с. Поляни в особі Полянської сільської ради Золочівського району Львівської області, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання права власності на майно в порядку спадкування,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до територіальної громади с. Поляни в особі Полянської сільської ради Золочівського району Львівської області, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання права власності на майно в порядку спадкування. В обгрунтування позову зазначає, що після смерті її батька, ОСОБА_4, який помер 06.04.2006 року, відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка площею 1,5798 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала її батькові на праві приватної власності, житловий будинок, який знаходиться за адресою: Львівська область, Золочівський район, с. Поляни, вул. 8-го березня, 19, а також пай, який батько успадкував після смерті своєї дружини, однак не оформив на нього правовстановлюючі документи. Вказує, що вона фактично прийняла спадщину після смерті батька, так як у встановлений законом строк звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Однак, у видачі свідоцтва про право на спадщину державним нотаріусом їй було відмовлено через відсутність правовстановлюючого документу на будинок, що входить до складу спадкового майна, а оригінали документів на землю нею втрачено. У зв'язку з вищезазначеним, виникла необхідність звернення до суду з даним позовом, оскільки реалізувати свої спадкові права іншим шляхом вона не може.

Позивач та її представник в судове засідання не з'явились, при цьому, представник позивача подав до суду заявУ, якою просить справу розглядати у його відсутності, позовні вимоги, викладені в позовній заяві, підтримує, просить позов задовольнити.

Відповідачі в судове засідання не з'явились, проте подали до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності, позов визнають.

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позов слід задовольнити частково, з наступних підстав.

Як вбачається із свідоцтва про смерть серії І-СГ № 053431 від 07.04.2006 року, ОСОБА_4 помер 06.04.2006 року, у віці 72 роки.

Із свідоцтва про народження серії V-УР №0659450 від 13.09.1963 року та свідоцтва про укладення шлюбу серії ІІ-СГ №270915 від 01.06.1985 року, судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_4, її матір'ю є ОСОБА_5.

ОСОБА_5 померла 23.01.1998 року, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії І-СГ №102178.

ОСОБА_5 належало право на земельну частку (пай), яка знаходиться на території Полянської сільської ради Золочівського району Львівської області, розміром 2,08 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі, що підтверджується копією сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЛВ №027849, який видано на підставі рішення Золочівської районної державної адміністрації Львівської області № 579 від 23.09.1996 року.

Належне ОСОБА_5 право на земельну частку фактично успадковано її чоловіком - ОСОБА_4, тобто батьком позивача, однак належних правовстановлюючих документів на земельну ділянку за життя він не переоформив.

Як вбачається із копії державного акту про право приватної власності на земельну ділянку серії ЯА №733994 від 28.03.2008 року, ОСОБА_4 належала земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, загальною площею 1,5798 га, що знаходиться на території Полянської сільської ради Золочівського району Львівської області.

Із запису в погосподарській книзі с. Поляни, вбачається, що ОСОБА_4 належав житловий будинок, що розташований за адресою: Львівська область, Золочівський район, с. Поляни, вул. 8-го березня, 19.

Вказане підтверджується також і довідкою № 642, що видана Полянською сільською радою Золочівського району Львівської області 30.10.2017 року.

Відповідно до технічного паспорту на вказаний житловий будинок, самовільні добудови, прибудови чи надбудови, відсутні.

Як вбачається із матеріалів спадкової справи № 348, що відкрита після смерті гр. ОСОБА_4, його донька ОСОБА_1 подала заяву про прийняття спадщини протягом шести місяців з дня смерті ОСОБА_4, тобто у строк, що встановлений вимогами законодавства.

Із матеріалів витребуваної судом спадкової справи, також встановлено, що інші особи із заявами про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_4, до органів нотаріату не звертались.

Згідно ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а одним із способів захисту прав та законних інтересів особи є визнання права.

Відповідно до ст. 4, 5 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно приписів ст. 328,1216 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування є однією з підстав виникнення права власності.

Відповідно до ч. 3 ст. 1296 ЦК України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Згідно ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи наведене, а саме те, що позивач має право на спадкування майна померлого ОСОБА_4, фактично прийняла спадщину, інші спадкоємці відмовились від прийняття спадщини, відсутність правовстановлюючих документів на спірне майно, що є перешкодою для реалізації нею вказаного права, суд приходить до переконання, що позовні вимоги є підставними та підлягають до задоволення.

Водночас, суд звертає увагу позивача, що відповідно до ЗУ Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай) виданий районною (міською) державною адміністрацією.

Згідно ч.2 ст.2 вищевказаного Закону України, документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Виділення земельної ділянки в натурі здійснюється відповідно вимог зазначеного Закону України, відтак, питання про визнання права власності на земельну ділянку, яка фактично не виділена на місцевості, судом вирішено бути не може, а тому в задоволенні позовних вимог в частині визнання права власності на земельну ділянку (пай), суд вважає за доцільне відмовити.

Судові витрати по сплаті судового збору, слід залишити за позивачем.

Керуючись ст. 2, 4, 5, 11, 13, 141, ч. 2 ст. 247, 258, 259, 263-265, 272, 273, ЦПК України, ст.16, 328, 386, 392, 1216-1218, 1223,1268, 1274, 1296 ЦК України, -

у х в а л и в :

позов ОСОБА_1 до територіальної громади с. Поляни в особі Полянської сільської ради Золочівського району Львівської області, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання права власності на майно в порядку спадкування - задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в порядку спадкування право власності на житловий будинок, що знаходиться за адресою: Львівська область, Золочівський район, с. Поляни, вул. 8-го березня, 19, загальною площею 91,0 кв.м., з приналежними до нього господарськими будівлями та дворовими спорудами.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в порядку спадкування право власності на земельну ділянку, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, загальною площею 1,5798 га, що заходиться на території Полянської сільської ради Золочівського району Львівської області, кадастровий номер 4621885500:13:000:0008 та 4621885500:13:000:0090.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в порядку спадкування , право на земельну частку (пай), яка знаходиться на території Полянської сільської ради Золочівського району Львівської області, розміром 2,08 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі, право на яку належало ОСОБА_5, відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЛВ №027849, який видано на підставі рішення Золочівської районної державної адміністрації Львівської області № 579 від 23.09.1996 року.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовити .

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, надіслати копію судового рішення рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та/або обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Датою ухвалення рішення є дата його проголошення. Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 20 грудня 2017 року.

Суддя ОСОБА_6

СудЗолочівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення20.12.2017
Оприлюднено27.12.2017
Номер документу71236400
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —445/1513/17

Рішення від 20.12.2017

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Кіпчарський О. М.

Ухвала від 17.11.2017

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Кіпчарський О. М.

Ухвала від 15.09.2017

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Кіпчарський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні