Ухвала
від 22.11.2017 по справі 757/70086/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/70086/17-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 листопада 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва:

ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора: ОСОБА_3 ,

слідчого:: ОСОБА_4 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням Старшого слідчого в ОВС першого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні № 42017000000000188, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 26.01.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в ОВС першого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 за погодженням з прокурором відділу Департаменту розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту з метою збереження речових доказів на грошові кошти, які знаходяться на рахунках ТОВ «Промакадемія» (ЄДРПОУ 37318218) № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , відкритих у ПАТ "Альфа-Банк" (МФО 300346).

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 4201700000000188, зареєстрованому 26.01.2017 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, під час якого виникла необхідність з метою збереження речових доказів накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на рахунках ТОВ «Промакадемія» (ЄДРПОУ 37318218) № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , відкритих у ПАТ "Альфа-Банк" (МФО 300346).

Згідно ч. 1 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

В судовому засіданні прокурор та слідчий підтримали клопотання про накладення арешту з викладених у ньому підстав та просили його задовольнити.

Вислухавши пояснення прокурора, слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є необґрунтованим та не підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 4201700000000188, зареєстрованому 26.01.2017 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені посадові особи підприємств учасників ДК «Укроборонпром» за попередньою змовою зі службовими особами ряду інших суб`єктів господарської діяльності, серед яких ТОВ «Спецавіаконтракт» (ЄДРПОУ 39704670), ТОВ «Українська-транспортно-машинобудівельна група» (ЄДРПОУ 35945518), ТОВ «Універсальна транспортно-машинобудівельна група» (ЄДРПОУ 37995581), ТОВ «Омега Солюшн» (ЄДРПОУ 39511532), ТОВ «Укртехпостач» (ЄДРПОУ 39850603), ТОВ «Воссен» (ЄДРПОУ 40071077),ТОВ «Промакадемія» (код ЄДРПОУ 37318218), ТОВ «Укртрансспецмаш» (ЄДРПОУ 39939597), ТОВ «Укрпромспецтехно» (ЄДРПОУ 40100228), ТОВ «Укравіасистема» (ЄДРПОУ 39850509), ТОВ «НПБ Армінженірінг» (ЄДРПОУ 41056505), та ряд інших суб`єктів господарювання різної форми власності в період 2016 2017 років в результаті документального оформлення незаконно здобутої військової продукції вчинили привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великому розмірі.

У клопотанні слідчий зазначає, що у своїй діяльності ТОВ «Промакадемія» (код ЄДРПОУ 37318218) використовує банківські рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , відкриті у ПАТ "Альфа-Банк", МФО 300346.

Як визначено у ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно п.п. 3, 4 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення, зокрема, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи або відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 5 та частини 6 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 3 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна. У випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Як визначено у ч. 8 ст. 170 КПК України, вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову або стягнення отриманої неправомірної вигоди, повинна бути співмірною розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або зазначеної у цивільному позові, розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Враховуючи, що як вид покарання щодо ТОВ «Промакадемія» може бути застосована конфіскація майна, зважаючи на можливість в подальшому відшкодування завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов) шкоди чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, слідчий суддя вважає за можливе накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на рахунках ТОВ «Промакадемія» (ЄДРПОУ 37318218) № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , відкритих у ПАТ "Альфа-Банк" (МФО 300346).

За таких обставин, клопотання слідчого є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя роз`яснює, що згідно ч. 1 ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 170, 172, 173, 174, 309, 372, 392, 532 Кримінального процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання Старшого слідчого в ОВС першого слідчого відділу управління з розслідування криміналь них проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні № 42017000000000188, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 26.01.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на рахунках ТОВ «Промакадемія» (ЄДРПОУ 37318218) № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , відкритих у ПАТ "Альфа-Банк" (МФО 300346).

Заборонити службовим особам та працівникам ТОВ «Промакадемія» (ЄДРПОУ 37318218), їх представникам за дорученням використовувати або будь-яким чином відчужувати вищезазначене майно, окрім здійснення обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором у порядку, передбаченому Законом України «Про виконавче провадження», та в частині накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Роз`яснити представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, який не був присутнім при розгляді питання про арешт майна, право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва.

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим у кримінальному провадженні № 42017000000000188.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.11.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу71252395
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна у кримінальному провадженні № 42017000000000188, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 26.01.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —757/70086/17-к

Ухвала від 22.11.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Кирилюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні