Рішення
від 27.12.2017 по справі 809/1767/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" грудня 2017 р. справа № 809/1767/17

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Тимощука О.Л., розглянувши у порядку письмового провадження в приміщенні суду адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 об'єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області до приватного підприємства виробничо-комерційної фірми "Промтехінвест" про стягнення заборгованості в сумі 71,48 грн, -

ВСТАНОВИВ:

Калуське об'єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області (надалі також - позивач) 14.12.2017 звернулося в суд із позовною заявою до приватного підприємства виробничо-комерційної фірми "Промтехінвест" (надалі також - відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 71,48 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач є платником страхових внесків до Пенсійного фонду України. Пенсійним законодавством також покладено на відповідача обов'язок сплати фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону. Відповідач зобов'язаний відшкодовувати фактичні витрати органу Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві. Підприємство щомісяця до 25-го числа зобов'язане вносити до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Згідно із розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та пунктів «б» -«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за Списком №2, платник повинен відшкодувати виплачені позивачем пільгові пенсії за період з 01.07.2017 по 30.11.2017 у розмірі 71,48 грн. Оскільки дані суми відповідачем добровільно не відшкодовано, позивач просить стягнути їх в судовому порядку.

Від позивача 20.12.2017 надійшла заява про розгляд справи без участі уповноваженого представника. Вимоги позовної заяви позивач підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча відповідач про дату, час та місце судового розгляду справи судом повідомлявся завчасно та належним чином, за адресою, зазначеною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про що свідчить відмітка на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи чи про розгляд справи за відсутності представника відповідача до суду не поступало. Правом подання відзиву на позовну заяву відповідач не скористався.

Згідно з частиною 1 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Відповідно до частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на вищенаведене, суд вважає можливим розглянути дану адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Розглянувши адміністративний позов та оцінивши надані суду письмові докази та інші матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтованими, а позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридична особа - приватне підприємство виробничо-комерційна фірма "Промтехінвест" зареєстроване 09.08.2002.

Судом встановлено, що відповідач перебуває на обліку в ОСОБА_1 об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Івано-Франківської області, та зобов'язаний сплачувати витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону.

Згідно з матеріалами справи, колишньому працівнику відповідача ОСОБА_2, призначено та виплачується пенсія на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Дані обставини підтверджуються розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (а.с.16, 19).

Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з січня 2017 року (а.с.16) та з листопада 2017 року (а.с.19), відповідачу визначено до відшкодування за період з 01.07.2017 по 30.11.2017 фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2 в загальній сумі 71,48 грн. Розрахунки направлялися відповідачу супровідними листами №424/04 від 13.01.2017 (а.с.14) №11393/04-К від 10.11.2017 (а.с.17), та отримані останнім, що підтверджується відмітками на рекомендованих повідомленнях про вручення поштових відправлень (а.с.15,18).

Заборгованість підтверджується також розрахунком сум заборгованості за період з 01.07.2017 по 30.11.2017 (а.с.13) та витягом з картки особового рахунку щодо відповідача за період з 01.07.2017 по 30.11.2017 (а.с.20).

Однак, дані суми відповідачем ОСОБА_1 об'єднаному управлінню Пенсійного фонду України Івано-Франківської області добровільно не сплачено.

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки та збори в порядку та в розмірах встановлених законом. Згідно із статтею 68 Конституції України, кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України.

Пунктом 2 Перехідних положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому, зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України за №64/8663 від 16.01.2004 р.

Пунктом 6.1. Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» , зокрема, 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Пунктом 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» , які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п. 6.7. вказаної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

З огляду на вищенаведене, сума заборгованості відповідача з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, згідно з поданими розрахунками за період з 01.07.2017 по 30.11.2017 становить 71,48 грн.

Враховуючи відсутність доказів про добровільну сплату відповідачем заборгованості за вказані періоди на момент розгляду даної справи та постановлення цього рішення, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі статті 129-1 Конституції України, керуючись статтями 241-246, 250, 255, 295, 297, 299 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути із приватного підприємства виробничо-комерційної фірми "Промтехінвест" (77300, АДРЕСА_1, ідентифікаційний код 32128563) на користь ОСОБА_1 об'єднаного Управління пенсійного фонду України Івано-Франківської області (77300, Івано-Франківська обл., місто Калуш, вулиця Біласа і Данилишина, будинок 2 ідентифікаційний код 37824000) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по Списку 2 за період з 01.07.2017 по 30.11.2017 в сумі 71 (сімдесят одна) гривня 48 копійок.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Відповідно до статтей 255, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається через Івано-Франківський окружний адміністративний суд або безпосередньо до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Тимощук О.Л.

/підпис/

Дата ухвалення рішення27.12.2017
Оприлюднено27.12.2017
Номер документу71261498
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості в сумі 71,48 грн

Судовий реєстр по справі —809/1767/17

Ухвала від 07.11.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Рішення від 27.12.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні