Постанова
від 27.12.2017 по справі 905/2753/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Науки, 5

ПОСТАНОВА

ПРО ВИЗНАННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ

27.12.2017р. Справа № 905/2753/17

за заявою боржника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «Путивльбудінвест» (код ЄДРПОУ 34264741) м.Краматорськ, Донецька область

про порушення справи про банкрутство на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»

Головуючий суддя Тарапата С.С.

при секретарі судового засіданні ОСОБА_2

Присутні:

представник боржника - ОСОБА_3 (за довіреністю)

Ухвалою господарського суду Донецької області від 30.11.2017р. прийнято до розгляду заяву ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «Путивльбудінвест» , м.Краматорськ про порушення справи про банкрутство, на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , підготовче засідання призначено на 07.12.17р.

Враховуючи в заяві клопотання боржника про покладання обов'язку ліквідатора на голову ліквідаційної комісії - ОСОБА_4 у порядку ч.2 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , яке судом визнано обґрунтованим, суд, керуючись п.11 ст.65 ГПК України, при прийнятті заяви не здійснював заходи для автоматичного визначення кандидатури арбітражного керуючого.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 07.12.17р. підготовче засідання відкладене на 14.12.17р.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 14.12.17р. за результатами підготовчого засідання порушено провадження у справі про ТОВ «Путивльбудінвест» , м.Краматорськ на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Суд зауважує, що з 15.12.17р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» №2147-VIII від 03.10.2017р., яким зокрема, Господарський процесуальний кодексу України викладено в новій редакції.

Пунктом 9 Розділу XI «Перехідних положень» ГПК України в редакції Закону України від 03.10.2017р. №2147-VIII, чинній з 15.12.17р., передбачено, що справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Розглянувши в судовому засіданні 27.12.17р. надані документи та інші матеріали справи, заслухавши представника боржника господарський суд встановив:

Згідно частини першої статті 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

24.07.17р. загальними зборами учасників ТОВ «Путивльбудінвест» , м.Краматорськ прийняті рішення про припинення діяльності юридичної особи шляхом ліквідації та призначення головою ліквідаційної комісії ОСОБА_4 (протокол №24/07/17 від 24.07.17р.).

25.07.17р. проведено запис про внесення відомостей про перебування юридичної особи в стані припинення за рішенням засновників та про строк, визначений засновниками для заявлення кредиторами своїх вимог, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на №1003269304 станом на 20.11.17р

З наданих суду документів вбачається проведення головою ліквідаційної комісії заходів, передбачених чинним законодавством, які передують зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ч.1 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» . Так:

Голова ліквідаційної комісії письмово повідомив про прийняття засновниками рішення про припинення діяльності товариства орган доходів і зборів, орган Пенсійного фонду України та інші фонди соціального страхування; направив до податкового органу заяву про ліквідацію платників податків форми №8-ОПП; розглянув заяви кредиторів, що звернулися до боржника у встановлений строк. За результатами розгляду отриманої заяви ліквідатором визнані вимоги кредитора ТОВ «ІНОВЕЙШЕН ПРО» , м.Київ (код ЄДРПОУ 39207080) на загальну суму 514000,00 грн., що включені до реєстру вимог кредиторів та відображені в проміжному ліквідаційному балансі. Крім того, за даними бухгалтерського обліку до проміжного ліквідаційного балансу та реєстру вимог кредиторів включена кредиторська заборгованість перед ПАТ «КБ «СОЮЗ» , м. Київ (код ЄДРПОУ 35574578) на суму 88030,00 тис.грн.

Проведена інвентаризація майнових активів ТОВ «Путивльбудінвест» , м.Краматорськ в результаті якої встановлена відсутність активів боржника, окрім грошових коштів в сумі 800,00грн.

Відповідно до витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна №54065861 від 20.11.17р. рухоме майно за боржником не значиться. В державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна №104403198 від 20.11.17р. майнові активи на праві власності за боржником не значаться.

Відриті рахунки у банківських установах та рахунки, на яких обліковуються цінні папери у боржника відсутні.

Згідно з відомостями, наданими боржником, та доданими до заяви документами, рухоме та нерухоме майно за боржником не значиться, фінансовий стан характеризується неплатоспроможністю, кредиторська заборгованість, що не оспорюється, складає 88544,00 тис.грн.

На виконання вимог ч.8 ст.111 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторів головою ліквідаційної комісії складений проміжний ліквідаційний баланс станом на 20.11.17р., який затверджений учасником ТОВ «Путивльбудінвест» , м.Краматорськ (протокол загальних зборів №1 від 20.11.17р.).

В силу ст.1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» банкрутство - це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури.

На підставі вищевикладеного в судовому засіданні встановлена наявність ознак неплатоспроможності боржника.

Частина 4 ст.205 Господарського кодексу України передбачає, що у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

Згідно ч.1 ст. 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Відповідно до ст.40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

В силу ч.2 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього статусу арбітражного керуючого.

В заяві про порушення справи про банкрутство призначений загальними зборами товариства голова ліквідаційної комісії ОСОБА_4 просить покласти на нього обов'язки ліквідатора.

Вирішуючи питання щодо призначення ліквідатора боржника, суд виходить з наступного:

Стаття 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка регламентує особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником, регулює спрощений порядок розгляду справ про банкрутство, оскільки положення вказаної статті не передбачають застосування процедур розпорядження майном боржника та санації.

Згідно ст.115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород.

Враховуючи, що розміром середньомісячної заробітної плати керівника боржника не може бути менш ніж встановлений законодавством розмір мінімальної заробітної плати, то мінімально можливий розмір оплати послуг арбітражного керуючого (ліквідатора) становить дві мінімальні заробітні плати, а саме 3200,00грн. - на час слухання справи (1600 х 2 = 3200). Беручі до уваги, що майнові активи боржника складаються виключно з грошових коштів в сумі 1200,00грн., а термін ліквідаційної процедури, виходячи з вимог закону щодо переліку дій, які необхідно здійснити ліквідатору становить 12 місяців, суд приходить до висновку, що у разі призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого, наявні активи (грошові кошти) лише частково задовольнять вимоги з оплати послуг арбітражного керуючого навіть без обов`язкових витрат (сплата послуг банка, отримання відповідних довідок щодо майна боржника, поштові витрати, тощо).

Натомість, закон не встановлює обов`язкових вимог щодо розмірів оплати послуг (заробітної плати) голови ліквідаційної комісії, що надасть змогу здійснювати її за наявності коштів пропорційно з обов`язковими витратами у ліквідаційній процедурі. Судом також приймається до уваги, що враховуючі склад майнових активів боржника (виключно грошові кошти) ліквідатор не буде зобов`язаний здійснювати дії, виконання яких потребує спеціальних знань арбітражного керуючого як то: оцінка майна, організація процедури продажу і т.п.

Враховуючи викладене, суд, беручи до уваги недостатність майнових активів у боржника, що у разі призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого може призвести до неможливості задовольнити в повному обсязі вимоги з оплати послуг арбітражного керуючого та інших обов'язкових витрат, визнає за можливе покласти обов'язки ліквідатора на голову ліквідаційної комісії - ОСОБА_4.

З огляду на зазначене та приймаючи до уваги дотримання заявником порядку ліквідації юридичної особи у відповідності з вимогами ст.ст.105, 110, 111 ЦК України, наявність кредиторської заборгованості та недостатність майнових активів для її задоволення, наявність ознак неплатоспроможності, господарський суд прийшов до висновку про необхідність визнання банкрутом ТОВ «Путивльбудінвест» , м.Краматорськ та відкриття ліквідаційної процедури.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 105, 110, 111 Цивільного кодексу України, ст.ст.1, 2, 8, 37-41, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , ст.ст. 12, 86, 238, 254 ГПК України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Визнати боржника - ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «ПУТИВЛЬБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 34264741), м.Краматорськ банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Ліквідатором ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «ПУТИВЛЬБУДІНВЕСТ» , м.Краматорськ призначити ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_1, поштова адреса: 84392, Донецька обл., м.Краматорськ, смт. Біленьке, вул. Ульянівська, буд.115).

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання банкрутом ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «ПУТИВЛЬБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 34264741, 84122, Донецька обл., м.Краматорськ, вул. Уральська, буд.12) і відкриття ліквідаційної процедури.

Ліквідатору по закінченні ліквідаційної процедури представити суду звіт про проведену роботу, ліквідаційний баланс банкрута та документи, передбачені ст.46 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені господарським процесуальним кодексом України, шляхом подання апеляційної скарги через господарський суд Донецької області.

В судовому засіданні оголошено вступну та резулятивну частину постанови.

Повний текст постанови складено та підписано 27.12.17р.

Суддя С.С. Тарапата

Дата ухвалення рішення27.12.2017
Оприлюднено28.12.2017
Номер документу71282987
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/2753/17

Ухвала від 17.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Ухвала від 28.03.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Ухвала від 27.02.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Ухвала від 06.02.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Ухвала від 06.02.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Ухвала від 16.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Ухвала від 17.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Постанова від 27.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Рішення від 27.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Ухвала від 14.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні