Ухвала
від 26.12.2017 по справі 335/14221/17
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/14221/17 1-кс/335/9524/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2017 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданніклопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017080000000161 від 23 березня 2017 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До суду за погодженням з прокурором звернулася слідчий СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, мотивуючи свої вимоги наступним.

В провадженні СУ ГУНП в Запорізькій області перебувають матеріали досудового розслідування за № 42017080000000161 від 23.03.2017, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, за фактом зловживання своїм службовим становищем службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), у період часу з 2015 по теперішній час, за попередньою змовою з посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 , зловживаючи своїм службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди, умисно не виконували роботи, передбачені Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища» та Екологічним меморандумом, укладеним між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ІНФОРМАЦІЯ_3 та ІНФОРМАЦІЯ_4 , пов`язані з розчисткою території, забрудненої відходами виробничої діяльності ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », чим спричинили тяжкі наслідки.

Згідно з наявною в матеріалах провадження інформації, на виконання умов Екологічного меморандуму з очистки земельних ділянок від промислових відходів, представники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) здійснюють розробку земельної ділянки по АДРЕСА_1 , наданої ІНФОРМАЦІЯ_3 в оренду ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для розташування промислового майданчика та розміщення відходів металургійного виробництва, а представники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »(ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) здійснюють розробку земельних ділянок, які прилягають до орендованої ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » земельної ділянки, яка розташована в районі балки Маркусова (« ІНФОРМАЦІЯ_7 ») за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, замість розчистки вказаних земельних ділянок, як це передбачене Екологічним меморандумом, грунт із феромісткими компонентами з зазначених ділянок, за домовленістю між посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 , ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та окремими суб`єктами господарювання, без відповідних документів транспортується на територію ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »(ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) по АДРЕСА_2 , де знаходиться плавильний цех ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », там виготовляють феросплави, які з використанням документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) реалізовуються до металургійних підприємств реального сектору економіки, мінімізуючи при цьому витрати на податки та інші обов`язкові платежі.

Окрім цього, з метою вивозу та утилізації зашлакованого ґрунту, укладено договір з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), на адресу якого перераховуються грошові кошти за нібито виконані роботи з утилізації, однак фактично роботи не виконуються, оскільки вказаний ґрунт транспортується до територію ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », де знаходиться плавильний цех ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та виготовляються феросплави.

На даний час з метою швидкого, повного та неупередженого розслідування у кримінальному провадженні, встановлення фактів вчиненого кримінального правопорушення, підтвердження проведених розрахунків та подальшого спрямування бюджетних грошових коштів отриманих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), встановлення осіб, які розпоряджались коштами та отримання зразків підпису та почерку осіб зазначених керівниками та засновниками підприємства, які можуть бути використані при подальшому проведенні почеркознавчих та судово-економічних експертиз, органу досудового розслідування необхідно отримати тимчасовий доступ до банківських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які перебувають у володінні Філії ЗРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (МФО НОМЕР_13 ), розташованому за адресою: АДРЕСА_3 .

Тому слідчий просила надати їй, старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_4 , старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_5 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_6 , або за їх дорученням оперуповноваженому УЗЕ в Запорізькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України ОСОБА_7 , старшому оперуповноваженому з ОВС УЗЕ в Запорізькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України ОСОБА_8 , оперуповноваженому УЗЕ в Запорізькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України ОСОБА_9 , оперуповноваженому УЗЕ в Запорізькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України ОСОБА_10 тимчасовий доступ до оригіналів банківських документів, які перебувають у володінні Філії ЗРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (МФО НОМЕР_13 ), розташованому за адресою: АДРЕСА_3 , а саме:

- виписки руху грошових коштів по розрахунковим рахункам № НОМЕР_14 (Українська гривня), № НОМЕР_15 (Українська гривня), № НОМЕР_16 (Українська гривня), № НОМЕР_17 (Українська гривня), № НОМЕР_17 (Українська гривня), № НОМЕР_18 (Українська гривня), № НОМЕР_19 (Українська гривня), № НОМЕР_20 (Українська гривня), № НОМЕР_21 (Українська гривня), № НОМЕР_22 (Українська гривня), № НОМЕР_23 (Українська гривня), № НОМЕР_24 (долар США), № НОМЕР_25 (Українська гривня), № НОМЕР_26 (Українська гривня), № НОМЕР_27 (Українська гривня),№ НОМЕР_28 (Українська гривня), із зазначенням призначення платежів, дат і розшифровок проведених операцій, номерів документів та призначення платежів, повних даних платників і одержувачів грошових коштів за період з 09.08.2005 по 01.11.2017, в електронному та паперовому носіях інформації;

- юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- платіжних доручень, чеків на зняття грошових коштів, банківських карток із зразками підписів та відбитком печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за період з 09.08.2005 по 01.11.2017;

- електронних платіжних документів, які надходили до банку по системах Клієнт-Банк, Інтернет-Банк, СМС послуги та ін., на підставі яких банком здійснювався переказ грошових коштів на рахунки інших суб`єктів із зазначенням анкетних даних особи, пароль якої вказаний на даних електронних платіжних документах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 09.08.2005 по 01.11.2017, із можливістю вилучення оригіналів всіх вищевказаних документів.

В судове засідання слідчий не з`явилася, подала суду заяву про розгляд клопотання у її відсутність.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, у судове засідання не з`явився, у зв`язку з чим, слідчий суддя, з урахуванням положень частини 1 та 4 статті 163 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК України) вважав за можливе розглянути клопотання за відсутністю представника особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Оскільки у судове засідання не з`явилися всі учасники процесу, слідчий суддя вважав за можливе розглянути клопотання за їх відсутності без проведення технічної фіксації в порядку ч. 4 ст. 107 КПК України.

Відповідно до частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За нормою частини шостої цієї ж статті слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Зазначені слідчим обставини вказують, що тимчасовий доступ до зазначених у клопотанні документів надасть змогу органу досудового розслідування встановити фактичні обставини вчинення ймовірного злочину, які можуть мати доказове значення під час судового розгляду.

Проаналізувавши доводи клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що вказані у клопотанні документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому наявні підстави для надання слідчому тимчасового доступу до цих документів, з можливістю їх вилучення.

Таким чином, клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 159 163, 369, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_4 , старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_5 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_6 , або за їх дорученням оперуповноваженому УЗЕ в Запорізькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України ОСОБА_7 , старшому оперуповноваженому з ОВС УЗЕ в Запорізькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України ОСОБА_8 , оперуповноваженому УЗЕ в Запорізькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України ОСОБА_9 , оперуповноваженому УЗЕ в Запорізькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України ОСОБА_10 тимчасовий доступ до оригіналів банківських документів, які перебувають у володінні Філії ЗРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (МФО НОМЕР_13 ), розташованому за адресою: АДРЕСА_3 , а саме:

- виписки руху грошових коштів по розрахунковим рахункам № НОМЕР_14 (Українська гривня), № НОМЕР_15 (Українська гривня), № НОМЕР_16 (Українська гривня), № НОМЕР_17 (Українська гривня), № НОМЕР_17 (Українська гривня), № НОМЕР_18 (Українська гривня), № НОМЕР_19 (Українська гривня), № НОМЕР_20 (Українська гривня), № НОМЕР_21 (Українська гривня), № НОМЕР_22 (Українська гривня), № НОМЕР_23 (Українська гривня), № НОМЕР_24 (долар США), № НОМЕР_25 (Українська гривня), № НОМЕР_26 (Українська гривня), № НОМЕР_27 (Українська гривня),№ НОМЕР_28 (Українська гривня), із зазначенням призначення платежів, дат і розшифровок проведених операцій, номерів документів та призначення платежів, повних даних платників і одержувачів грошових коштів за період з 09.08.2005 по 01.11.2017, в електронному та паперовому носіях інформації;

- юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- платіжних доручень, чеків на зняття грошових коштів, банківських карток із зразками підписів та відбитком печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за період з 09.08.2005 по 01.11.2017;

- електронних платіжних документів, які надходили до банку по системах Клієнт-Банк, Інтернет-Банк, СМС послуги та ін., на підставі яких банком здійснювався переказ грошових коштів на рахунки інших суб`єктів із зазначенням анкетних даних особи, пароль якої вказаний на даних електронних платіжних документах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 09.08.2005 по 01.11.2017, із можливістю вилучення оригіналів всіх вищевказаних документів.

Визначити строк дії ухвали протягом тридцяти днів з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Умисне невиконання ухвали суду тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 382 КК України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення вказаних документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу71324672
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017080000000161 від 23 березня 2017 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —335/14221/17

Ухвала від 26.12.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Шалагінова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні