Рішення
від 22.12.2017 по справі 809/1670/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" грудня 2017 р.                               справа № 809/1670/17

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Чуприни О.В.

при секретарі судового засідання Драгомирецькому І.М.,

за участю:

представника позивача – ОСОБА_1,

представника відповідача – ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську до Приватного акціонерного товариства "Промбуд" про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в загальному розмірі 6 645,60 гривень, -

ВСТАНОВИВ:

Івано-Франківським окружним адміністративним судом 08.12.2017 відкрито провадження у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську (далі - позивач) до Приватного акціонерного товариства "Промбуд" (далі - відповідач) про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в загальному розмірі 6 645,60 гривень.

Позов мотивовано тим, що відповідач в порушення вимог пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, допустив заборгованість з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій по списку №2, призначених на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", виплата якої здійснена позивачем у жовтні-листопаді 2017 за рахунок коштів Пенсійного фонду України в загальній сумі 6 645,60 гривень.

Представник позивача у судовому засіданні адміністративний позов підтримала в повному обсязі. Просила стягнути з відповідача на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за жовтень-листопад 2017 року в загальному розмірі 6 645,60 гривень.

Представник відповідача у судовому засіданні вимоги адміністративного позову визнала в повному обсязі. Вказала, що при наявності коштів заборгованість буде погашена, з приводу суми стягнення зауважень не має. Щодо вирішення справи по суті поклалася на розсуд суду.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши і оцінивши зібрані по справі докази, в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального права, які врегульовують спірні правовідносини, суд виходить з таких підстав та мотивів.

Встановлено, що Приватне акціонерне товариство "Промбуд" зареєстровано 30.05.1997 як суб’єкт підприємницької діяльності юридична особа (код ЄДРПОУ 01272574).

Відповідач взятий Управлінням Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську на облік як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Із наявних у матеріалах справи письмових доказів з’ясовано, що колишньому працівнику відповідача ОСОБА_3, який у свій час відпрацював (здобув) відповідний стаж роботи у Приватному акціонерному товаристві "Промбуд" із шкідливими і важкими умовами праці та досяг визначеного пенсійного віку, призначено і виплачується позивачем пенсія на пільгових умовах по списку №2 відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (а.с. 8, 10).

Суд, у відповідності до вимог пункту 3 частини 1 статті 244 Кодексу адміністративного судочинства України, вирішуючи яку правову норму слід застосувати до спірних правовідносин, зазначає, що при вирішенні даної справи керується нормами Законів України "Про пенсійне забезпечення", "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", інших Законів та підзаконних нормативно-правових актів в редакції, чинній на момент врегулювання спірних правовідносин.

На час виникнення відносин між позивачем і відповідачем виключно Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначалися: принципи та структура системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування; коло осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню; перелік платників страхових внесків, їх права та обов'язки; порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків; стягнення заборгованості за цими внесками, а також умови відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Статтею 5 вказаного Закону його дію поширено на регулювання відносин, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

З приводу обов’язку відшкодування пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", необхідно відмітити.

Абзацами 1-5 пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до абзацу 7 пункту 2 Прикінцевих положень вказаного Закону виплата пенсій особам, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників, за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та особам, пенсії яким призначені відповідно до пунктів "в"-"е" та "ж" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", здійснюється до 1 січня 2005 року за рахунок коштів Пенсійного фонду, а з 1 січня 2005 року - за рахунок коштів Державного бюджету України до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону.

Суд, виходячи із системного аналізу вказаних вище приписів Законів зазначає, що пенсії, призначені за пунктами "б"-"з" відповідно до статті 13 Закону України " Про пенсійне забезпечення ", підлягають обов’язковому відшкодуванню, шляхом покриття витрат на їх виплату і доставку.

З метою реалізації положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 за №21-1 затверджено Інструкцію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (далі - Інструкція), яка встановлює обов'язок підприємств здійснювати відшкодування витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно вимог пункту 6.1. Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Як вже встановлено судом вище колишньому працівнику відповідача ОСОБА_3, який досяг відповідного віку та отримав право на пільгову пенсію за відпрацьований, у свій час, у відповідача стаж, призначено пенсію на пільгових умовах у відповідності до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

У жовтні-листопаді 2017 року позивачем за списком №2 понесено поточні витрати по виплаті такої пенсії ОСОБА_3 у загальному розмірі 5 728,89 гривень, в тому числі за жовтень 2017 року – 2 406 гривень та за листопад 2017 року – 3 322,80 гривень (а.с. 8, 10).

З матеріалів справи слідує, що позивачем в листопаді 2017 здійснено витрати по доплаті пільгової пенсії ОСОБА_3 в сумі 916,71 гривень, згідно розрахунку №3183/03 від 01.11.2017 (а.с. 8). Вказана сума є підвищений розмір пенсії вказаному пенсіонеру за жовтень 2017, яка виникла у зв’язку з проведенням масового перерахунку пенсій відповідно до Закону України від 03.10.2017 №2148-VIII ‘‘Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій’’, який набрав чинності 11.10.2017.

Загальна сума заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, яка підлягає стягненню із Приватного акціонерного товариства "Промбуд" становить 6 645,60 гривень.

Проте, Приватним акціонерним товариством "Промбуд", на час вирішення судом спору, не відшкодовано позивачу вказані вище витрати. У зв’язку із вказаним за відповідачем рахується заборгованість по понесених позивачем витратах на виплату і доставку у жовтні-листопаді 2017, а також доплати за попередні періоди по пенсіонеру ОСОБА_3 пільгових пенсій в загальній сумі 6 645,60 гривень.

Пунктом 6.4. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно з пунктом 6.7. вказаної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Враховуючи вищевикладені норми, суд зазначає, що обов'язок визначення сум відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій покладено на позивача, відповідач в свою чергу зобов'язаний до 25-го числа щомісячно здійснити відшкодування таких витрат в розмірах, визначених позивачем. Підставою для відшкодування є відповідні розрахунки цих витрат, які надсилаються відповідачу.

Позивач у жовтні, листопаді 2017 року сформував і надіслав відповідачу супровідними листами №5321/04 від 03.08.2017 та №7191/04 від 09.11.2017 відповідні розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій по пенсіонеру ОСОБА_3, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (а.с. 6, 9).

На підставі даних розрахунків у відповідача виник обов’язок відшкодувати позивачу витрати на виплату та доставку пільгових пенсій по списку №2, здійснених у жовтні-листопаді 2017 та за попередні періоди по пенсіонеру ОСОБА_3 в загальній сумі 6 645,60 гривень.

Однак, відповідачем за вказаний період, у передбачені Інструкцією строки не проведено відшкодування сум понесених позивачем фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

З огляду на вказане, суд дійшов переконання про наявність у відповідача до досягнення пенсійного віку колишнім працівником ОСОБА_3, обов'язку здійснювати відшкодування витрат Пенсійного фонду України на виплату і доставку зазначеній особі пенсії, призначеної на пільгових умовах.

Наявність заборгованості у Приватного акціонерного товариства "Промбуд" перед Управлінням Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, підтверджується розрахунками таких витрат на її виплату і доставку за жовтень-листопад 2017, розрахунком сум заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, розрахунком сум заборгованості та довідкою-розрахунком №8186/04 від 15.12.2017 (а.с. 19).

Належних та допустимих доказів, які б свідчили про погашення заборгованості, що є предметом стягнення або спростування її наявності, відповідач суду не надав.

З’ясовані вище судом обставини дають можливість дійти висновку про те, що несплата Приватним акціонерним товариством "Промбуд" заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", в загальній сумі 6 645,60 гривень, вчинена всупереч частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі статті 129-1 Конституції України, керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути із Приватного акціонерного товариства "Промбуд" (код ЄДРПОУ 01272574, вул. Б. Хмельницького, 53, м. Івано-Франківськ, 76018) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську (ідентифікаційний код 20550895) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по списку 2 за період з 01.10.2017 по 30.11.2017 в сумі 6 645 (шість тисяч шістсот сорок п’ять) гривні 60 копійок.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Відповідно до статей 255, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається через Івано-Франківський окружний адміністративний суд або безпосередньо до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Приватне акціонерне товариство "Промбуд" (код ЄДРПОУ 01272574), вул. Б. Хмельницького, 53, м. Івано-Франківськ, 76018;

Управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську (код ЄДРПОУ 20550895), вул. Незалежності, 44, м. Івано-Франківськ, 76000.

Суддя Чуприна О.В.

Рішення складене в повному обсязі 27 грудня 2017.

Дата ухвалення рішення22.12.2017
Оприлюднено29.12.2017
Номер документу71328678
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в загальному розмірі 6 645,60 гривень

Судовий реєстр по справі —809/1670/17

Ухвала від 27.12.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Чуприна О.В.

Рішення від 22.12.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Чуприна О.В.

Рішення від 21.12.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Чуприна О.В.

Ухвала від 08.12.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Чуприна О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні