Рішення
від 28.12.2017 по справі 824/918/17-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2017 р. м. Чернівці Справа № 824/918/17-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Боднарюка О.В., розглянувши в порядку спрощеного письмового провадження справу за адміністративним позовом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до ТОВ "МЕДІАСИСТЕМ-ГРУПП", про стягнення штрафу,-

В С Т А Н О В И В:

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення (далі-позивач), звернувся з позовом до ТОВ МЕДІАСИСТЕМИ-ГРУПП (далі-відповідач), про стягнення штрафу з відповідача в сумі 1041,0 грн.

Ухвалою суду від 04 грудня 2017 року було відкрито скорочене провадження у справі.

У відповідності до вимог ч. 3 ст. 183-2 КАС України, на адресу відповідача було направлено ухвалу про відкриття скороченого провадження та запропоновано подати заперечення на позов або заяву про визнання позову, однак відповідач зазначеним правом не скористався.

Законом України від 03.10.2017 року № 2147-VIII Кодекс адміністративного судочинства України викладено у новій редакції. Згідно з пунктом 10 розділу VІІ Перехідних положень КАС України справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Статтею 263 КАС України від 03.10.2017 року передбачено, що суд розглядає за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) справи щодо стягнення грошових сум, що ґрунтуються на рішеннях суб'єктів владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження та сума яких не перевищує ста розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Відповідно до частин восьмої та одинадцятої статті 126 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи. Розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

З урахуванням вищенаведеного, суд вважає за можливе та доцільне розглянути справу на підставі наявних матеріалів та доказів у порядку спрощеного письмового провадження.

Розглянувши матеріали справи, проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідач є юридичною особою, код ЄДРПОУ 38791940, місцезнаходження: АДРЕСА_1, Україна, 58000.

З матеріалів справи вбачається, що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення від 29.06.2016 № 1196 (а.с.6-7), яким визнала порушення ТОВ МЕДІАСИСТЕМ-ГРУПП частини 4 статті 12; частини 2 статті 59 Закону України Про телебачення і радіомовлення (неподання, несвоєчасне подання інформації про структуру власності; неподання до 31 березня до Національної ради звіт за попередній (звітний) рік діяльності про свою структуру), у зв'язку з чим застосувала до відповідача штрафну санкцію у розмірі 630,85 грн. (а.с.6).

Вказаним Рішенням Національної ради від 29.06.2016 № 1196 також дорученоУправлінню фінансової та бухгалтерської служби, у разі несвоєчасної сплати штрафу, нарахувати підприємству пеню за кожен день прострочення сплати. (а.с.6 на звороті).

Рішенням № 1995 від 11.10.2016р. Національної ради Про звернення до суду про стягнення штрафу з ТОВ МЕДІАСИСТЕМ-ГРУПП , м. Чернівці, (НР №00162-м від 11.11.2013р.) встановлено, що станом на 05.10.2016р. підприємство не надало Національній раді документального підтвердження факту сплати штрафу, а тому п. 2 зазначеного рішення вирішено звернутися до суду про стягнення штрафу з ТОВ МЕДІАСИСТЕМ-ГРУПП . (а.с.8-9).

На підставі вищевикладеного, позивач звернувся до суду з даним адміністративним позовом.

До вказаних правовідносин суд застосовує такі положення законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення Національна рада є конституційним, постійно діючим колегіальним органом, метою діяльності якого є нагляд за дотриманням законів України у сфері телерадіомовлення, а також здійснення регуляторних повноважень, передбачених цими законами.

Згідно з ч. 4 ст. 7 Закону України Про телебачення і радіомовлення єдиним органом державного регулювання діяльності у сфері телебачення і радіомовлення незалежно від способу розповсюдження телерадіопрограм і передач є Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Згідно з абзацом 2 ст. 13 Закону України Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення Національна рада здійснює нагляд за дотриманням телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги вимог законодавства у галузі телерадіомовлення.

Частиною четвертою статті 12 Закону України Про телебачення і радіомовлення визначено, що суб'єкт інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення щороку подає Національній раді інформацію про свою структуру власності в порядку та за формою, що встановлюються Національною радою. Неподання, несвоєчасне подання такої інформації або подання інформації, що не відповідає дійсності, є підставою для застосування Національною радою санкцій відповідно до цього Закону.

Згідно з частиною 2 статті 59 Закону України Про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізація зобов'язана щороку, до 31 березня, подавати до Національної ради звіт за попередній (звітний) рік діяльності про свою структуру власності, в якому зазначаються:

відомості про структуру власності станом на 31 грудня звітного року;

відомості про зміни у структурі власності, що відбувалися впродовж звітного року;

відомості про всіх осіб, які володіють або володіли впродовж звітного року прямою або опосередкованою істотною участю, із зазначенням підстав такого володіння (дата укладення відповідних правочинів або настання інших юридичних фактів), включаючи відомості про осіб, які діяли на підставі відповідних доручень, а також відомості про всіх пов'язаних осіб (для кожної з осіб - прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, громадянство, адреса).

Форма звіту, порядок його складання та розгляду затверджуються Національною радою.

Статтею 21 Закону України Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення встановлено, що Національна рада застосовує санкції до порушників законодавства про телебачення і радіомовлення відповідно до вимог Закону України Про телебачення і радіомовлення .

Згідно з частиною 10 статті 72 Закону України Про телебачення і радіомовлення за неподання або несвоєчасне подання інформації, передбаченої частиною другою статті 59 (для телерадіоорганізацій) або частиною дев'ятою статті 40 (для провайдерів програмної послуги) цього Закону, телерадіоорганізація або провайдер програмної послуги сплачує штраф у розмірі 5 відсотків загальної суми ліцензійного збору за всіма ліцензіями, власниками яких є порушник, відповідно до статті 31 цього Закону.

Згідно з частинами 1, 3, 4 та 5 ст. 75 Закону України Про телебачення і радіомовлення рішення Національної ради про застосування санкції вручається або надсилається керівнику ліцензіата. У разі застосування санкції у вигляді штрафу ліцензіат зобов'язаний сплатити штраф у тридцятиденний термін з дня отримання рішення про накладення штрафу. За кожен день прострочення сплати нараховується пеня у розмірі одного відсотка суми штрафу. У разі відмови ліцензіатом від сплати штрафу штраф стягується за рішенням суду. Суми штрафів зараховуються до Державного бюджету України. Ліцензіат зобов'язаний надати Національній раді документальне підтвердження факту сплати штрафу (копію платіжного доручення) протягом п'яти днів з моменту сплати.

Згідно ст.129 Конституції України та ст.77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Позивачем доведено суду правомірність заявлених вимог, а відповідач не надав доказів по сплаті заборгованості, а відтак позовні вимоги підлягають до задоволення повністю.

Відповідно до ч. 2 статті 139 при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень, пов'язані із залученням свідків та проведення експертиз. За відсутності вказаних витрат суд не вирішує питання про їх стягнення.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 6, 9, 14, 72, 73, 77, 90, 241, 250, 263 КАС України суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "МЕДІАСИСТЕМ-ГРУПП" (38791940, місцезнаходження: АДРЕСА_1, Україна, 58000) на користь Національної ради з питань телебачення і радіомовлення штраф та пеню у сумі 1041 грн. за наступними реквізитами:

УДКСУ у Шевченківському районі м.Киїів, код ЗКПО 37995466, р/р 3111505600011 в ГУДКСУ у м.Київ, МФО 820019. Поле призначення платежу: +;2659;101; ; ; ; ; ; сплата штрафу згідно рішення Національної ради від 29.06.2017р. №1196, без ПДВ.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Вінницького апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення (з урахуванням вимог пп. 15.5 п. 15 Розділу 7 Перехідних положень КАС України). Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, то зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Боднарюк О.В.

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.12.2017
Оприлюднено29.12.2017
Номер документу71330527
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —824/918/17-а

Рішення від 28.12.2017

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 04.12.2017

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні