Ухвала
від 27.12.2017 по справі 905/2809/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

27.12.2017р. Справа № 905/2809/17

Господарський суд Донецької області у складі судді Лейби М.О., при секретарі судового засідання Турко А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Приватного акціонерного товариства СТМ , с. Дем'янів, Івано-Франківська область

до відповідача: ОСОБА_1 особи-підприємця ОСОБА_2, м.Білозерське, м.Добропілля, Донецька область

про стягнення безпідставно набутих коштів в розмірі 39139,00грн.

Представники сторін - не з'явилися

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Приватне акціонерне товариство СТМ , с. Дем'янів, Івано-Франківська область звернувся до господарського суду Донецької області з позовною заявою до відповідача ОСОБА_1 особи-підприємця ОСОБА_2, м.Білозерське, м.Добропілля, Донецька область про стягнення 39139,00грн.

Згідно з протоколом автоматичного розподілу справ між суддями від 05.12.17р., сформовано судову справу, якій присвоєно єдиний унікальний номер судової справи №905/2809/17.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 06.12.17р. порушено провадження у справі №905/2809/17 та розгляд справи призначено у судовому засіданні на 27.12.17р.

27.12.17р. на електронну адресу суду від позивача надійшла заява без номера та дати про відкладення розгляду справи на іншу дату у зв'язку з хворобою представника позивача та проведення наступного судового засідання в режимі відеоконференції.

Суд звертає увагу, що положеннями ст.7 Закону України Про електронні документи та електронний документообіг передбачено, що оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов'язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронний цифровий підпис .

Відповідно до статей 1, 4 Закону України Про електронний цифровий підпис , електронний цифровий підпис - вид електронного підпису, який накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа. Електронний цифровий підпис призначений для забезпечення діяльності фізичних та юридичних осіб, яка здійснюється з використанням електронних документів. Електронний цифровий підпис використовується фізичними та юридичними особами - суб'єктами електронного документообігу для ідентифікації підписувача та підтвердження цілісності даних в електронній формі. Використання електронного цифрового підпису не змінює порядку підписання договорів та інших документів, встановленого законом для вчинення правочинів у письмовій формі.

Отже, створення електронного документа завершується накладенням електронного цифрового підпису його автора та надає електронному документу статусу оригіналу.

Однак, подана позивачем в електронній формі заява не підписана електронним цифровим підписом уповноваженої особи позивача, тому не може вважатися оригіналом електронного документа.

15.12.17р. набув чинності Закон України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів №2147-VIII від 03.10.17р., яким зокрема, Господарський процесуальний кодексу України викладено в новій редакції.

Пунктом 9 Розділу XI Перехідних положень ГПК України в редакції Закону України від 03.10.17р. №2147-VIII, чинній з 15.12.17р., передбачено, що справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Статтею 12 ГПК України встановлено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до ч.ч.3-4 ст.12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Приймаючи до уваги, що попередня редакція Господарського процесуального кодексу України передбачала розгляд справ після їх порушення лише в порядку позовного провадження, та з огляду на відсутність клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, приймаючи до уваги предмет способу та обраний позивачем спосіб захисту, суд дійшов висновку, що справа №905/2809/17 підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження зі стадії підготовчого провадження, при цьому початок підготовчого провадження і відповідно облік процесуальних строків починається з дня винесення цієї ухвали.

Відповідно до ст.181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

Оскільки розгляд справи №905/2809/17 по суті ще не розпочався, для запобігання порушенню та забезпечення процесуальних прав учасників справи, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі.

Враховуючи наявність в матеріалах справи клопотання позивача про проведеня судового засідання в режимі відеоконференції, проведення якої позивач просить доручити господарському суду Дніпропетровської області, суд зазначає:

Відповідно до частин 1, 2, 7, 8 ст.197 ГПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою.

У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов'язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення.

Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов'язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку провести підготовче засідання, призначене на 22.01.18р. о 14:30год. за участю в судовому засіданні представника Приватного акціонерного товариства СТМ , с.Дем'янів, Івано-Франківська область в режимі відеоконференції, забезпечення проведення якої доручити господарському суду Івано- Франківської області (вул. Шевченка, 16, Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76000).

Керуючись ст.ст.12, 176, 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Справу №905/2809/17 розглядати за правилами загального позовного провадження зі стадії підготовчого провадження у справі.

2. Підготовче засідання призначити на 22.01.2018р. о 14:30год., яке відбудеться в приміщенні суду, за адресою: м.Харків, пр. Науки, 5, каб. (зал судових засідань) №105.

3. Підготовче засідання у справі №905/2809/17 призначене на 22.01.2018р. о 14:30год. провести в режимі відеоконференції.

4. Доручити господарському суду Івано-Франківської області (вул. Шевченка, 16, Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76000) забезпечення проведення судового засідання у справі №905/2809/17 призначене на 22.01.17р. о 14:15год., в режимі відеоконференції в приміщенні господарського суду Івано-Франківської області.

5. Особа, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції - ПрАТ «СТМ» , с. Дем'янів, Івано-Франківська область; її процесуальний статус - позивач.

6. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов, із урахуванням вимог ст.ст.165, 178 ГПК України, протягом 15 днів з дня отримання цієї ухвали. Докази надіслання копії відзиву позивачу надати до суду.

7. Запропонувати позивачу у строк до п'ятнадцяти днів з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив.

8. Запропонувати сторонам за наявності додаткових доказів по справі надати їх суду до 22.01.2018р. разом з доказами направлення копій вказаних доказів іншій стороні.

9. Викликати у підготовче засіданя позивача та відповідача.

10. Позивачу - ПрАТ «СТМ» , с. Дем'янів, Івано-Франківська область з'явитися до господарського суду Івано-Франківської області (вул. Шевченка, 16, Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76000) для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі №905/2809/17.

11. Роз'яснити особі, щодо якої вирішено питання про її участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, що у разі її явки в призначений час безпосередньо до зали судового засідання у приміщення господарського суду Донецької області за адресою: 61022, м.Харків, пр. Науки, 5, то така особа бере участь у судовому засіданні в загальному порядку.

12. Копію ухвали направити позивачу, відповідачу та господарському суду Івано-Франківської області.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://dn.arbitr.gov.ua.

Ухвала набрала чинності 27.12.2017р. та оскарженню не підлягає.

Суддя М.О. Лейба

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення27.12.2017
Оприлюднено29.12.2017
Номер документу71331488
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/2809/17

Ухвала від 18.05.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 23.02.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Рішення від 31.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Рішення від 31.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 22.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 28.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 27.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 06.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 06.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні