Ухвала
від 28.12.2017 по справі 712/16023/17
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа №712/16023/17

Провадження №1-кс/712/6673/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 грудня 2017 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12017251010008253 від 12 жовтня 2017 року за ч. 4 ст. 190 КК України, -

в с т а н о в и в:

28 грудня 2017 року слідчий Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором, звернулася до слідчого судді Соснівського районного суду м.Черкаси із клопотанням про проведення обшуку за місцем проживання гр. ОСОБА_5 , що за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення речових доказів, а саме: сім-карт мобільних операторів з наступними абонентськими номерами: НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 ; роздруківок руху коштів, виписки по рахунку № НОМЕР_5 відкритому в ПАТ «Укрсоцбанк»; чорнові записи, на яких міститься інформація, що стосується вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень; договорів купівлі продажу, поставки, відповідно до яких ТОВ «БВК МЕТ» зобов`язане передати у власність покупцю товар, а саме мінеральні добрива; комп`ютерного обладнання, яке використовувалось для створення та відправки договорів купівлі продажу; документів, які стосуються діяльності ТОВ «БВК МЕТ»; платіжних документів, які підтверджують отримання грошових коштів.

Клопотання обґрунтовано тим, що 11 жовтня 2017 року до Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області надійшла заява від ОСОБА_6 , про те, що відносно ТОВ «Племзавод Атманай» були вчинені шахрайські дії посадовими особами ТОВ «БВК-МЕТ».

Допитаний в якості потерпілого ОСОБА_7 , представник ТОВ «Племзавод «Атманай» за довіреністю, пояснив, що 22.08.2017 року ТОВ «Племзавод «Атманай» провело тендер на закупівлю мінеральних добрив, а саме нітроаммофоски. Переможцем вказаного тендеру стало ТОВ «БВК-МЕТ», код ЄДРПОУ 39281819, юридична адреса: м. Черкаси, вулиця Сумгаїтська, 10.

08.09.2017 року між ТОВ «Племзавод «Атманай» в особі генерального директора ОСОБА_6 та ТОВ «БВК-МЕТ» в особі директора ОСОБА_5 був укладений договір поставки № 00139 від 08.09.2017, відповідно до якого ТОВ «БВК-МЕТ» зобов`язувалось передати у власність ТОВ «Племзавод «Атманай» мінеральні добрива - нітроаммофоски 16:16:16, а останнє зобов`язувалось прийняти зазначений товар та оплатити його на умовах, які вказані в договорі. Підписання всіх документів відбувалося в режимі електронного листування. Також, сторонами була укладена специфікація №1 від 08.09.2017 на поставку товару на загальну суму 453 499 гривень. На підставі виставленого ТОВ «БВК-МЕТ» рахунку - фактури № 401-00304 від 08.09.2017 року ТОВ «Племзавод «Атманай» здійснило 100 % передоплату за товар, що підтверджується платіжним дорученням № 195 від 11.09.2017, яку в той же день було одержано банком та здійснено перерахування коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «БВК-МЕТ».

Після перерахування грошових коштів представники ТОВ «Племзавод «Атманай» в телефонному режимі зв`язалися з представниками ТОВ «БВК-МЕТ», а саме з директором ОСОБА_5 та особою, який представився керівником відділу збуту ОСОБА_8 , номера телефонів: НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , які підтвердили факт надходження грошових коштів на їхній розрахунковий рахунок - НОМЕР_5 в ПАТ «Укрсоцбанк». На даний час ОСОБА_5 користується абонентським номером - НОМЕР_3 .

Відповідно до умов договору ТОВ «БВК-МЕТ» повинно було здійснити поставку товару протягом 5 робочих днів з дня отримання попередньої оплати та поставити товар за власний рахунок на склад ТОВ «Племзавод «Атманай», який розташований за адресою: Запорізька область, Якимівський район, с. Атманай, вул. Садова, 8, тобто до 16.09.2017 року.

21.09.2017 року ТОВ «Племзавод «Атманай» надіслало на електронну адресу ТОВ «БВК-МЕТ» (bvk-met@ukr.net) лист № 247/09 від 21.09.2017 року, яким повідомило про одностороннє розірвання договору у зв`язку з невиконанням умов договору та просило повернути грошові кошти в сумі 435499, 80 гривень, які були перераховані на розрахунковий рахунок ТОВ «БВК-МЕТ».

Після цього, ТОВ «Племзавод «Атманай» отримало від ТОВ «БВК-МЕТ» гарантійний лист №54 від 21.09.2017 року, в якому зазначено, що ТОВ «БВК-МЕТ» зобов`язується виконати умови договору до 15 жовтня 2017 року. Однак, до цього часу ТОВ «БВК-МЕТ» товар чи грошові кошти, які були перераховані за товар, не повернули. Після отримання гарантійного листа представники ТОВ «БВК-МЕТ» на зв`язок не виходили та за місцем реєстрації відсутні.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_9 пояснив, що в липні місяці 2017 року, точної дати не пам`ятає, до нього звернувся ОСОБА_10 , котрий на той час являвся директором ТОВ «БВК МЕТ», для того, щоб він надав юридичну допомогу у продажі зазначеного товариства. Через деякий час після того, як він розмістив оголошення в мережі інтернет про продаж ТОВ «БВК МЕТ», до нього звернувся чоловік, який представився ОСОБА_5 , та з яким під час розмови домовились про зустріч в м. Черкаси. Так, під час зустрічі з останнім, яка відбулася в м. Черкаси по вул. Хрещатик, 225, ОСОБА_5 , надавши всі необхідні документи нотаріусу, уклав з ОСОБА_10 договір купівлі продажу.

Відповідно до копії договору купівлі продажу частки у статутному капіталі ТОВ «БВК МЕТ», громадянин ОСОБА_5 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, в ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні на адресу Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області надійшла заява від ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про те, що 07.10.2017 на рахунок ТОВ «БВК МЕТ» він перерахував грошові кошти в сумі 214 500 гривень за придбані мінеральні добрива, які треба було поставити до м. Житомира. Однак, умови вказаного договору до даного часу не виконані та представники ТОВ «БВК-МЕТ» на зв`язок не виходить.

В ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні було встановлено, що до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень може бути причетний гр. ОСОБА_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , який користувався наступними абонентськими номерами: НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 .

Слідчий в клопотанні зазначає, що за місцем проживання ОСОБА_5 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитися речові докази, які мають істотне значення для встановлення істини по провадженню, а саме сім карти мобільних оператора з наступними абонентськими номерами: НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 ; роздруківки руху коштів, виписки по рахунку № НОМЕР_5 відкритий в ПАТ «Укрсоцбанк»; чорнові записи, на яких міститься інформація, що стосується вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень; комп`ютерне обладнання, яке використовувалось для створення та відправки договорів купівлі продажу; договора купівлі продажу, поставки, відповідно до яких ТОВ «БВК МЕТ» зобов`язане передати у власність покупцю товар, а саме мінеральні добрива; документи, які стосуються діяльності ТОВ «БВК МЕТ»; платіжні документи, які підтверджують отримання грошових коштів; інші речі, які мають значення для встановлення істини по справі, виникла необхідність у проведенні обшуку зазначеного домоволодіння.

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 та прокурор ОСОБА_4 клопотання повністю підтримали та просили його задоволити з викладених в клопотанні підстав.

Заслухавши пояснення слідчого та прокурора, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, а також дослідивши матеріали кримінального провадження №12017251010008253, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Згідно із ч.1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Частиною 1 статті 234 КПК України визначено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до п. 5 ст.236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Згідно із ч.5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Слідчим суддею встановлено, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомості про власника квартири за адресою: АДРЕСА_1 , відсутні.

При нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу корпоративних прав на ТОВ «БВК-МЕТ» у липні 2017 року ОСОБА_5 надавав копію паспорта, відповідно до якого він зареєстрований у цій квартирі.

Водночас слідчий суддя звертає увагу на те, що матеріали досудового розслідування, а зокрема пояснення представників потерпілого, дають підстави дійти висновку про те, що між ТОВ «Племзавод Атманай» та ТОВ «БВК-МЕТ» склались відносини щодо виконання договору поставки мінеральних добрив.

Самого факту укладення договорів, як і сплати грошових коштів за цим договором на розрахункові рахунки ТОВ «БВК-МЕТ», ніхто не заперечує.

За таких обставин, слідчий не довела, що договори купівлі-продажу та поставки, комп`ютерне обладнання, яке використовувалось при їх складанні, а також платіжні документи, які підтверджують отримання грошових коштів, які слідчий хоче віднайти при обшуку, матимуть значення для досудового розслідування.

Крім того, документи про рух коштів по рахунку ТОВ «БВК-МЕТ», а також про отримання грошових коштів ТОВ «БВК-МЕТ» можна отримати, шляхом звернення з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів у банку, в якому цей рахунок відкритий.

Доводи слідчого про те, що при обшуку необхідно віднайти сім-карти мобільних операторів з конкретними абонентськими номерами, якими користувався ОСОБА_5 слідчий суддя також не вважає достатньою підставою для проведення обшуку у житлі особи, оскільки слідчий не обґрунтувала, яке доказове значення матимуть ці сім-картки для досудового розслідування.

За таких обставин слідчий суддя дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання слідчого.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 236, 369, 372 КПК України, слідчий суддя -

у х в а л и в:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення28.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу71342346
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —712/16023/17

Ухвала від 28.12.2017

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні