Ухвала
від 26.12.2017 по справі 335/14213/17
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/14213/17 1-кс/335/9517/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2017 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , представника ТОВ «Запорожспецсплав» адвоката ОСОБА_4 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжя клопотання слідчого СУ ГУНП України в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення перевірки, подане у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017080000000161 від 23.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До суду за погодженням з прокурором звернувся слідчий СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 з клопотанням про надання дозволу на проведення перевірки, мотивуючи свої вимоги тим, що СУ ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 42017080000000161 від 23.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ПАТ «Запоріжсталь» у період часу з 2015 р. по теперішній час, за попередньою змовою з посадовими особами Запорізької міської ради, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди, умисно не виконували роботи, передбачені Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища» та Екологічним меморандумом, укладеним між ПАТ «Запоріжсталь», Запорізькою міською радою та Міністерством екології та природних ресурсів України, пов`язані з розчисткою території, забрудненої відходами виробничої діяльності ПАТ «Запоріжсталь», чим спричинили тяжкі наслідки.

На виконання умов Екологічного меморандуму ТОВ «Запоріжспецсплав» здійснює розробку земельної ділянки по вул. Південне шосе, 72, в м. Запоріжжя, наданої Запорізькою міською радою в оренду ПАТ «Запоріжсталь» для розташування промислового майданчика та розміщення відходів металургійного виробництва, а представники ТОВ «Спецбуд-геодезія» здійснюють розробку земельних ділянок, прилеглих до орендованої ПАТ «Запоріжсталь» земельної ділянки, яка розташована в районі балки Маркусова «Чорна гора» за адресою: м. Запоріжжя, вул. Південне шосе, 72.

Таким чином, замість розчистки вказаних земельних ділянок, грунт із феромісткими компонентами із зазначених ділянок за домовленістю між посадовими особами Запорізької міської ради, ПАТ «Запоріжсталь» та окремими суб`єктами господарювання без відповідних документів транспортується на територію ПАТ «Запорізький завод залізобетонних шпал» по вул. Миколи Краснова, 10А, де розташовано плавильний цех ТОВ «Запоріжспецсплав», там виготовляють феросплави, які з використанням документів інших підприємств реалізовуються до металургійних підприємств реального сектору економіки, мінімізуючи при цьому витрати на податки та інші обов`язкові платежі.

Крім цього, з метою вивозу та утилізації залакованого ґрунту укладено договір з ТОВ «Екопост», якому перераховуються грошові кошти за нібито виконані роботи з утилізації, однак фактично роботи не виконуються.

В ході досудового розслідування необхідно встановити факти документального підтвердження дотримання ТОВ «Запоріжспецсплав» (ЄДРПОУ 32068473) вимог податкового, валютного та іншого законодавства України, а тому слідчий просила надати дозвіл на проведення позапланової документальної перевірки з питань дотримання вимог податкового законодавства платником податків ТОВ «Запоріжспецсплав» (ЄДРПОУ 32068473), яке зареєстроване та знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Мінська, буд. 5, а саме: своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати всіх передбачених законодавством податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудових договорів, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), з питань регулювання обігу готівки, порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій по фінансово-господарським взаємовідносинам з суб`єктами підприємницької діяльності ПАТ «Запоріжсталь» (ЄДРПОУ 00191230), ПАТ «Запорізький завод залізобетонних шпал» (ЄДРПОУ 32407952), ТОВ «АКТИВ АЙТІ СЕРВІС» (ЄДРПОУ 40234133), ТОВ «ФІРМА «АЛЬТАІР-ГРУП» (ЄДРПОУ 39051104), ТОВ «АФІНА ТРЕЙД ЛТД» (ЄДРПОУ 39917547), ТОВ «КОМФОРТАУН-СІТІ» (ЄДРПОУ 39025106), ТОВ «КРОС ОПТ» (ЄДРПОУ 40233915), ТОВ «МЕТАЛПРОМПРОЕКТ» (ЄДРПОУ 38416056), ТОВ «ОМЕГА ОПТ ІНВЕСТ» (ЄДРПОУ 40251 138), а також іншими підприємствами у період з 01.01.2015 по 01.11.2017. Проведення позапланової документальної перевірки просить доручити працівникам Головного управління ДФС у Запорізькій області у термін, передбачений Податковим кодексом України. За результатами перевірки скласти акт, який разом із додатками направити на адресу Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Запорізькій області для подальшого використання при проведенні досудового розслідування.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримала та просила його задовольнити.

Представник ТОВ «Запоріжспецсплав» адвокат ОСОБА_6 у судовому засіданні проти клопотання слідчого заперечував, просив у задоволенні клопотання відмовити у зв`язку з його необґрунтованістю.

Заслухавши слідчого, представника ТОВ «Запоріжспецсплав» , дослідивши подані матеріали, слідчий суддя встановив наступне.

СУ ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 42017080000000161 від 23.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Як передбачено ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

У відповідності із підпунктом 78.1.11 пункту 78.1 статті 78 Податкового Кодексу України, на положення якого є посилання у клопотанні, як на підставу призначення перевірки, документальна позапланова перевірка здійснюється, зокрема, якщо отримане судове рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки, винесену ними відповідно до закону.

Пунктом 1 Постанови Кабінету Міністрів України № 408 від 13.08.2014 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» передбачено, що проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб -підприємців державними інспекціями та іншими контролюючими органами за переліком згідно з додатком (за винятком перевірок стану підготовки до роботи енергетичних об`єктів суб`єктів електроенергетики та суб`єктів відносин у сфері теплопостачання) здійснюється шляхом прийняття відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України.

Пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» передбачено, що надання дозволу на проведення перевірок підприємств не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених КПК України.

Клопотання слідчого не містить конкретизації норми КПК України, за якою було б регламентовано необхідність проведення перевірки, про яку вказує слідчий, у даному кримінальному провадженні.

Вивчивши надані матеріали кримінального провадження, слідчий суддя зауважує, що вони не містять постанови слідчого про призначення нею такої перевірки, у той час як аналіз положень статті 40 КПК України доводить те, що передумовою для звернення до суду із клопотанням про дозвіл на проведення перевірки є винесена слідчим постанова про її призначення.

Слід також зауважити, що розпорядженням Кабінету Міністрів України № 169-р від 10.03.2017 скасовано Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 10.09.2008 № 464 «Про затвердження Порядку організації та проведення перевірок суб`єктів господарювання щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства», яким було регламентовано порядок проведення позапланової перевірки.

Крім того, згідно з листом ГУДФС у Запорізькій області від 06.11.2017 № 1796/23-03, СУ ФР ГУДФС у Запорізькій області здійснюється досудове розслідування відносно службових осіб ТОВ «Запорожспецсплав» за ч.ч. 1, 3 ст. 212 КК України, в межах якого перевіряються питання дотримання вимог податкового законодавства.

Відповідно до ст. 9 КПК України під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватись вимог Конституції України, цього кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства. Закони та інші нормативно-правові акти України, положення яких стосуються кримінального провадження, повинні відповідати цьому Кодексу. При здійсненні кримінального провадження не може застосовуватись закон, який суперечить цьому кодексу.

За правилами чинного КПК України слідчим суддею в межах його компетенції, на стадії досудового розслідування розглядаються клопотання слідчого (прокурора) по застосуванню заходів забезпечення кримінального провадження, вичерпний перелік видів яких наведений у ч. 2 ст. 131 КПК України, клопотання про проведення слідчих дій, визначених у главі 20 КПК України.

При цьому КПК України не передбачає ні такого заходу забезпечення кримінального провадження, ні такої слідчої дії як проведення перевірки, а відповідно, і повноваження у слідчого суддіна її призначення відсутні.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 26 КПК України, слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом. Таким чином, слідчий суддя має вирішувати питання, які віднесені до його повноважень процесуальним законом і саме в спосіб, передбачений процесуальними нормами.

Підсумовуючи вищезазначене, слідчий суддя дійшов висновку, що слідчим не доведено наявність на даний час як правових, так і документально обґрунтованих підстав для призначення перевірки, вказаної у клопотанні, у зв`язку з чим клопотання слідчого задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 2, 26, 371, 372 КПК України, Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», слідчий суддя

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчого СУ ГУНП України в Запорізькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення перевірки відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Вступна та резолютивна частини ухвали постановлені в нарадчій кімнаті та проголошені у судовому засіданні 26 грудня 2017 р.

Повний текст ухвали оголошено 29 грудня 2017 р. о 10:25 год.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.12.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу71353583
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення перевірки, подане у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017080000000161 від 23.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —335/14213/17

Ухвала від 26.12.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Шалагінова А. В.

Ухвала від 26.12.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Шалагінова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні