Ухвала
від 20.12.2017 по справі 753/23008/17
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/23008/17

провадження № 6/753/807/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" грудня 2017 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Колесника О.М.,

за участю секретаря - Заболотної Л.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву представника Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Оберіг на Позняках , заінтересована особа: ОСОБА_2 про заміну стягувача у цивільній справі за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АКТИВ до ОСОБА_3, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг

ВСТАНОВИВ:

05.12.2017 року Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Оберіг на Позняках звернулось до суду з заявою про заміну стягувача у цивільній справі за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АКТИВ до ОСОБА_3, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг.

В судове засідання заявник та заінтересована особа не з'явилися, про день та час розгляду заяви були повідомлені належним чином, причини неявки не повідомили. Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Суд дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного висновку.

Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 03.11.2016 року у справі № 753/15824/15 позов Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АКТИВ до ОСОБА_3, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг - задоволено. Стягнуто з ОСОБА_3 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АКТИВ суму заборгованості за житлово-комунальні послуги у розмірі 8 409,43 грн., а також судовий збір у сумі 118,23 грн. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АКТИВ суму заборгованості за житлово-комунальні послуги у розмірі 112 000,00 грн., пеню у розмірі 18 658,50 грн., а також судовий збір у розмірі 1 575,56 грн. та витрати на правову допомогу у розмірі 1 200,00 грн.

Судом встановлено, що на виконання вказаного рішення суду, 15.02.2017 року Дарницьким районним судом м. Києва було видано виконавчий лист № 753/15824/15 про стягнення з ОСОБА_2 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АКТИВ суму заборгованості за житлово-комунальні послуги у розмірі 112 000,00 грн., пеню у розмірі 18 658,50 грн., а також судовий збір у розмірі 1 575,56 грн. та витрати на правову допомогу у розмірі 1 200,00 грн.

17.09.2017 року між ОСББ АКТИВ (далі - Первісний кредитор) та ОСББ Оберіг на Позняках (далі - Новий кредитор) був укладений Договір про відступлення права вимоги № 17/09, відповідно до умов якого Первісний кредиотор відступає, а Новий кредитор набуває право вимоги до ОСОБА_2по справі № 753/15824/15 щодо виконання боржником всіх своїх зобов'язань

Згідно умов Договору та відповідно до вимог ст.ст. 512, 513, 514, 516, 517 ЦК України у грошовому зобов'язанні ОСОБА_2, щодо сплати коштів стягнутих з нього вказаним рішенням суду відбулась заміна кредитора, а ОСББ Оберіг на Позняках набуло статусу нового кредитора.

Отже, правонаступником стягувача (стягувача за виконавчим документом) ОСББ АКТИВ фактично являється ОСББ Оберіг на Позняках .

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 5 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Процесуальний порядок правонаступництва визначений ст. 55 ЦПК України, згідно з якою у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Статтею 512 ЦК України передбачено підстави заміни кредитора у зобов'язанні, а саме: передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги); правонаступництва; виконання обов'язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем); виконання обов'язку боржника третьою особою. Кредитор у зобов'язанні може бути замінений також в інших випадках, встановлених законом. Кредитор у зобов'язанні не може бути замінений, якщо це встановлено договором або законом.

На підставі ст. 514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язані в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Суд, оцінивши встановлені обставини вважає, що оскільки відповідно до укладеного між ОСББ АКТИВ та ОСББ Оберіг на Позняках договору про відступлення права вимоги, ОСББ АКТИВ передало, а ОСББ Оберіг на Позняках прийняло право вимоги, що належать первісному кредитору ОСББ АКТИВ , тим самим ставши новим кредитором одержало право вимагати від боржника належного виконання своїх зобов'язань, то дана обставина є підставою для задоволення заяви.

На підставі викладеного та керуючись ст. 442 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву заяву представника Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Оберіг на Позняках , заінтересована особа: ОСОБА_2 про заміну стягувача у цивільній справі за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АКТИВ до ОСОБА_3, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг - задовольнити.

Замінити стягувача у цивільній справі № 753/15824/15 за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АКТИВ до ОСОБА_3, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, а саме первісного стягувача - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АКТИВ (код ЄДРПОУ33227735) на його правонаступника - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Оберіг на Позняках (код ЄДРПОУ 39798973).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Апеляційного суду м. Києва через Дарницький районний суд м. Києва протягом п'ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга на ухвали суду подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СУДДЯ О.М. КОЛЕСНИК

Дата ухвалення рішення20.12.2017
Оприлюднено04.01.2018
Номер документу71366762
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг

Судовий реєстр по справі —753/23008/17

Ухвала від 20.12.2017

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні