Ухвала
від 29.12.2017 по справі 757/76964/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/76964/17-к

Примірник №__

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 грудня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні суду у м. Києві клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку приміщень, які використовує професійна спілка працівників митних органів України за адресою: м. Київ, вулиця Дегтярівська, 11-г.

Обґрунтовуючи внесене клопотання прокурор зазначає, що 02.03.2017 Генеральною прокуратурою України внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017000000000617 за фактом заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, а саме грошовими коштами Всеукраїнської професійної спілки працівників ОДФС України (код ЄДРПОУ 21685841), незаконного відчуження земельної ділянки за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

01.06.2017 досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000000617 від 02.03.2017 доручено ГСУ НП України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у даному кримінальному провадженні здійснюється Генеральною прокуратурою України.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та з викладених у ньому підстав просив задовольнити.

Заслухавши прокурора, вивчивши клопотання та долучені до нього матеріали кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи Всеукраїнської професійної спілки працівників ОДФС (код ЄДРПОУ 21685841) зловживаючи своїм службовим становищем здійснюють заволодіння коштами профспілки в особливо великому розмірі.

В ході досудового розслідування установлено, що Всеукраїнська професійна спілка працівників органів державної фіскальної служби у зазначений період часу перерахувала на рахунки ТОВ «БУДОСТ» (код ЄДРПОУ 38929572), ТОВ «БІНЕСТАР» (код ЄДРПОУ 39115236), ТОВ «Компанія «Інвестспецкомплекс» (код ЄДРПОУ 31200821), ТОВ «А-Стрім» (код ЄДРПОУ 34001997), ДП «Сервісно-видавничий центр» (код ЄДРПОУ 25286486) понад 15 млн. грн. за ремонті роботи та меблі, ТОВ «ІТ-Інтегратор» (код ЄДРПОУ 31091208) 6,6 млн. грн. за комп`ютерну техніку та БФ «Профдопомога» (код ЄДРПОУ 25959169), ДП «Сервісно-видавничий центр» (код ЄДРПОУ 25286486) понад 4 млн. грн. добровільної безповоротної фінансової допомоги.

Крім того установлено, що посадові особи Реабілітаційного центру Ради професійної спілки працівників органів Державної митної служби України вжили заходів до незаконного відчуження об`єктів нерухомості, розташованих за адресою: м. Київ, вул. Столичне шосе, 129, діяльність якої, згідно статуту, регулює Всеукраїнська професійна спілка працівників органів державної фіскальної служби.

Так, згідно рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 30.04.2013 установлено, що громадянка України ОСОБА_5 звернулась з позовом до Реабілітаційного центру Ради професійної спілки працівників органів Державної митної служби України про стягнення грошових коштів за договором позики.

Під час судового розгляду зазначеної справи з`ясовано, що 19 квітня 2012 року з метою утримання фондів, що знаходяться на балансі професійної спілки працівників митних органів України, у належному стані, забезпечення безаварійної експлуатації будівель і споруд, керівництву профспілки доручено вишукати можливість залучення альтернативних джерел фінансування проведення ремонтних та відновлювальних робіт реабілітаційного центру, зокрема, шляхом укладання договорів безвідсоткової позики, що вбачається з протоколу № 3 від 19 квітня 2012 року.

21.12.2012 між ОСОБА_5 та професійною спілкою працівників митних органів України укладено договір грошової позики № 51, згідно з яким перша надала останній грошові кошти в розмірі 1 млн. грн., дата повернення позики 21 лютого 2013 року, у разі порушення зобов`язань за договором позики відповідач за первісним позовом зобов`язався сплатити штраф у розмірі 10 % від суми триманої позики та пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від розміру позики за кожний день прострочення. Станом на час розгляду справи дана позика не повернута.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, наданої на виконання ухвали Києво-Святошинського районного суду Київської області від 24 квітня 2013 року, відомості про реєстрацію права власності на будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , відсутні.

З огляду на довідку № 33/051/13 від 25 квітня 2013 року, виданої професійною спілкою працівників митних органів України, вказаний будинок побудований за кошти профспілки, перебуває у її власності та обліковується на її балансі.

Відповідно до наявних у ньому даних будинок розташований за адресою: АДРЕСА_1 , має загальну площу 117,6 кв. м. та складається з 4 житлових кімнат.

Згідно з актом Державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта від 20 листопада 2001 року, затвердженим головою Ради профспілки працівників митних органів України, об`єкт 1 черги будівництва реабілітаційного центру для працівників Державної митної служби України по Cтоличному шосе м. Києва, прийнято в експлуатацію.

Відповідно до Державного акту Серії І-КВ № 004955 земельна ділянка площею 15,0028 га по Столичному шосе в м. Києві передана у постійне користування Державній митній службі України для будівництва бази відпочинку.

03 серпня 2000 року Наказом Державної митної служби України № 428 було передано вказану земельну ділянку в тимчасове довгострокове користування строком на 24 роки Раді профспілок митних органів України для будівництва та експлуатації бази відпочинку.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на нерухоме майно право власності на земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1 за фізичними та юридичними особами не зареєстровано.

В той же час до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно внесені відомості про право власності на житловий будинок, розташований за адресою: м. Київ, вул. Столичне шосе, 129, літера «Ш», за ОСОБА_5 на підставі мирової угоди, затвердженою рішенням Києво-Святошинського районного суду Київської області від 30.04.2013.

Інформація щодо прав власності на інші об`єкти нерухомості, які можуть перебувати за адресою м. Київ, вул. Столичне шосе, 129, у базах даних відсутня.

Таким чином є підстави вважати, що посадовими особами Ради професійної спілки працівників органів Державної митної служби України вжито незаконних заходів до відчуження належних їм об`єктів нерухомого майна та має наслідком заподіяння шкоди державним інтересам у великих розмірах.

07.12.2017 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва проведено обшук Реабілітаційного центру «Конча-Заспа» Ради професійної спілки працівників органів Державної митної служби України за адресою: м. Київ, вулиця Столичне шосе, 129, за результатами якого виявлено та вилучено документи, які мають значення для досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні.

В той же час інформація щодо користувачів об`єктів нерухомого майна на території реабілітаційного центру відсутня.

Враховуючи, що вказаний центр перебуває на балансі Ради професійної спілки працівників органів Державної митної служби України є підстави вважати, що вказані документи можуть перебувати за місцем знаходження установи.

Згідно з інформацією ЄДРПОУ професійна спілка працівників митних органів України (код ЄДРПОУ 00010808) зареєстрована за адресою: м. Київ, пров. Політехнічний, 4-а. Проте, за даними ГУ БКОЗ СБ України, фактичним місцем знаходження професійної спілки є приміщення, розташовані за адресою: м. Київ, вул.. Дегтярівська, 11-г.

В судовому засіданні прокурор просив надати дозвіл на проведення обшуку приміщень, які використовує професійна спілка працівників митних органів України за адресою: м. Київ, вулиця Дегтярівська, 11-г з метою встановлення обставин вчинення кримінальних правопорушень, виявлення та вилучення речей та документів, що мають доказове значення у кримінальному провадженні.

Підставами для застосування заходів забезпечення кримінального провадження КПК України визначає: потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться у клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи, що вищезазначені речі та документи будуть мати доказове значення для розгляду кримінального провадження, слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, щодо проведення обшуку.

Також, щодо способу проведення обшуку Європейський суд з прав людини відзначає, що надто широко сформульована постанова про проведення обшуку давала міліції необмежену свободу дій у визначені того, які документи «становлять інтерес» для розслідування в кримінальній справі. Це призвело до проведення великого обшуку: вилучені документи й предмети не обмежувалися лише тими, які мали відношення до кримінальної справи. [«Smirnov v Russia», n. 471226].

При цьому, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення комп`ютерних системних блоків, серверів, планшетів, ноутбуків, які використовуються в злочинній діяльності, а також інших речей, які могли зберегти сліди вчинення кримінального правопорушення, не підлягає задоволенню, оскільки, метою проведення обшуку, в першу чергу, є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, і вказаної мети можливо досягти без вилучення комп`ютерної техніки, а з вилученням носіїв інформації з такої техніки. У випадку вилучення вказаних предметів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл прокурору відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , прокурорам групи прокурорів та слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні на проведення обшуку приміщень, які використовує професійна спілка працівників митних органів України за адресою: м. Київ, вулиця Дегтярівська, 11-г, з метою відшукання та вилучення речей і документів щодо привласнення коштів Всеукраїнською професійною спілкою працівників ОДФС України за період з 20.11.2001 року по теперішній час у осіб, які на час проведення обшуку будуть перебувати за вказаною адресою, їх виведення та легалізації шляхом укладання фіктивних договорів з іншими суб`єктами господарювання, а саме: виписок по руху коштів, договорам, додаткам до договорів, угод, додаткових угод до договорів, актів приймання-передачі, виписок, довіреностей, чорнових записів, листування, накопичувачів інформації, оптичних дисків для лазерних систем зчитування, жорстких дисків, на яких може зберігатись інформація про вчинення злочину, анкетних даних, копій паспортів, довіреностей на осіб, якими оформлювались фіктивні підприємства, документів щодо прав власності (оренди, користування, інших речових прав) на об`єкти нерухомості Реабілітаційного центру «Конча-Заспа» Ради професійної спілки працівників органів Державної митної служби України за адресою: м. Київ, вулиця Столичне шосе, 129, у тому числі незавершеного будівництва, їх відчуження на користь інших осіб, а також інших предметів та документів, які зберегли на собі сліди злочинів та можуть бути використані як докази в даному кримінальному провадженні.

В задоволенні іншої частини вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 в матеріалах судового провадження №757/76964/17-к.

Примірник 2 надано прокурору ОСОБА_3 .

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.12.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу71367624
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/76964/17-к

Ухвала від 29.12.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні