Ухвала
від 05.10.2017 по справі 201/14866/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/14866/17

Провадження № 1-кс/201/9523/2017

УХВАЛА

05 жовтня 2017 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , розглянувши клопотання заступника військового прокурора Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_2 , про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017040010000118 від 10.05.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

05 жовтня 2017 року до суду надійшло клопотання заступника військового прокурора Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_2 , про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017040010000118 від 10.05.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, в якому прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем реєстрації Державного торгівельного центру ВО «ЮМЗ» «Метеор» (код ЄДРПОУ 19086777) за адресою: м. Дніпро, вул. Криворізька, 16-Б.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор посилався на те, що рішенням Дніпропетровської міської ради народних депутатів №580 від 05.09.1979 року надано дозвіл Виробничому об`єднанню «Південний машинобудівний завод» на будівництво магазину по обслуговуванню робітників по АДРЕСА_1 .

Наказом генерального директора Виробничого об`єднання «Південний машинобудівний завод» №175 від 18.02.1981 року створено комісію для прийому в експлуатацію «магазину по обслуговуванню робітників». На підставі вказаного наказу комісією було складено акт від 25 липня 1981 року прийняття в експлуатацію державною приймальною комісією завершеного будівництвом об`єкту «магазину для обслуговування робітників».

У подальшому право власності на вказану будівлю засвідчено свідоцтвом про право власності на будівлю магазину по обслуговуванню робітників Виробничого об`єднання «Південний машинобудівний завод». При цьому у свідоцтві зазначено, що вказана будівля розташована за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Криворізька, 16-б, право власності зареєстровано за Державою в особі Верховної Ради України. Свідоцтво зареєстроване в реєстровій книзі №37ЮН за реєстровим №1807-94 23 липня 1999 року.

03.07.1992 року наказом генерального директора Виробничого об`єднання «Південний машинобудівний завод» був створений Державний торгівельний центр ВО «ЮМЗ» «Метеор», метою якого було задоволення потреб трудового колективу ВО «ПМЗ» в товарах народного вжитку.

Згідно договору №2331/92 про спільну діяльність та співдружність по організації торгового обслуговування трудового колективу Виробничого об`єднання «Південний машинобудівний завод», Виробниче об`єднання «Південний машинобудівний завод» та Державний торгівельний центр ВО «ЮМЗ» «Метеор» домовились про об`єднання зусиль по задоволенню потреб трудового колективу ВО «ПМЗ» в товарах народного вжитку (продукти харчування) і організації торгового обслуговування на пільгових умовах по системі «Стіл-Замовлення».

Згідно п.2.7. даного договору Виробниче об`єднання «Південний машинобудівний завод» надає Державному торгівельному центру ВО «ЮМЗ» «Метеор» в користування займане ним приміщення по вул. Криворізькій, 16-а, а також торгівельне та інше обладнання. Державний торгівельний центр ВО «ЮМЗ» «Метеор» забезпечує належне утримання і експлуатацію приміщень і обладнання, а також прилеглої території, регулярно та своєчасно перераховує Виробничому об`єднанню «Південний машинобудівний завод» амортизаційні відрахування за приміщення і обладнання, а також сплачує комунальні послуги.

Пунктом 5.1. договору встановлено, що угода діє протягом 3-х років, тобто до 05 лютого 1996 року, а пунктом 5.2. передбачено: «по завершенню вказаного строку і при відсутності заяв любої з сторін про необхідність перегляду або припинення договору він вважається пролонгованим на той же строк і на тих же умовах»

Згідно Акту №006401 прийому-передачі основних засобів від 29 грудня 1998 року балансова вартість будівлі за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Криворізька, 16-а становить 95380,29 грн.

Відповідно до довідки №147 від 27 травня 1999 року виданої міським державним комунальним підприємством «Земград» про поштову адресу об`єкта Державний торгівельний центр ВО «ЮМЗ» «Метеор» відповідно до даних чергового плану міста розташований за адресою: вул. Криворізька, 16а, фактично знаходиться за адресою: вул. Криворізька, 16б.

Станом на 10 травня 2017 року на баланс ДП «ВО «ПМЗ ім. О.М. Макарова» вищевказана будівля передана не була.

В ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що 18 серпня 1999 року директор Державного торгівельного центру ВО «ЮМЗ» «Метеор» ОСОБА_3 , зареєструвала Товариство з обмеженою відповідальністю «Торговельний комплекс «Метеор» та стала керівником даного Товариства.

19 серпня 1999 року між Державним торгівельним центром ВО «ЮМЗ» «Метеор» в особі директора ОСОБА_3 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговельний комплекс «Метеор» в особі голови правління ОСОБА_3 , укладено договір оренди приміщення, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Криворізька, 16-б, строком на 5 років.

Із аналізу зібраних матеріалів вбачається що договір від 19 серпня 1999 року між Державним торгівельним центром ВО «ЮМЗ» «Метеор» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговельний комплекс «Метеор» укладений з чисельними порушеннями законодавства, що діяло на момент його укладення, зокрема:

- угода суперечить встановленим цілям діяльності Державним торговим центром виробничого об`єднання «Південний машинобудівний завод» «Метеор»;

- угода укладена неналежним власником майна, без відому та без надання довіреності належним власником, тобто без надання дозволу Державним підприємством «Виробниче об`єднання «Південний машинобудівний завод»;

- угода укладена про оренду нерухомого майна, проте містить пункти за якими до Орендатора переходить право власності на майно та пов`язані з цим похідні права, що містить у собі ознаки іншого виду угод, а саме купівлі-продажу;

- угода містить пункти неправдивої інформації щодо відсутності прав третіх осіб на орендоване майно, зокрема права власності Держави та право розпорядження Державного підприємства «Виробниче об`єднання «Південний машинобудівний завод»;

- угода укладена з порушенням визначеної Законом України «Про оренду державного та комунального майна» процедури, фактично без погодження з Фондом Державного майна України.

Таким чином, ОСОБА_3 будучи директором Державного торгівельного центру ВО «ЮМЗ» «Метеор» тобто службовою особою, зловживає службовим становищем, тобто умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для самої себе, всупереч інтересам служби, не повертає надану їй у користування будівлю за адресою: м. Дніпро, вул. Криворізька, 16-б, належному балансоутримувачу, чим державі в особі «ДП «ВО «ПМЗ ім. О.М. Макарова» завдано істотної шкоди у розмірі 95380,29 грн.

В діях ОСОБА_3 вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що завдало істотної шкоди державним інтересам.

За даним фактом 10.05.2017 року військовою прокуратурою Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та зареєстроване кримінальне провадження № 42017040010000118 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування у вказаному провадженні встановлено, що всі документи, що стосуються оренди будівлі Державного торгівельного центру ВО «ЮМЗ» «Метеор» та орендної плати за користування вказаною будівлею знаходяться в Державному торгівельному центрі ВО «ЮМЗ» «Метеор» (код ЄДРПОУ 19086777).

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходження Державного торгівельного центру ВО «ЮМЗ» «Метеор» (код ЄДРПОУ 19086777) зареєстровано за адресою: м. Дніпро, вул. Криворізька, 16-Б.

На підставі викладеного, слідчий просив суд надати дозвіл на проведення обшук за місцем реєстрації Державного торгівельного центру ВО «ЮМЗ» «Метеор» (код ЄДРПОУ 19086777) за адресою: м. Дніпро, вул. Криворізька, 16-Б.

Суддя, розглянувши клопотання,дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Суддею встановлено, що 10.05.2017 року внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017040010000118 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч.2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч.1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Враховуючи вищевикладене, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі обґрунтовані підстави вважати, що за місцем реєстрації Державного торгівельного центру ВО «ЮМЗ» «Метеор» (код ЄДРПОУ 19086777) за адресою: м. Дніпро, вул. Криворізька, 16-Б можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника військового прокурора Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_2 , про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017040010000118 від 10.05.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України задовольнити.

Дозволити заступнику військового прокурора Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_2 проведення обшуку за місцем реєстрації Державного торгівельного центру ВО «ЮМЗ» «Метеор» (код ЄДРПОУ 19086777) за адресою: м. Дніпро, вул. Криворізька, 16-Б, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання документів, що стосуються оренди будівлі Державного торгівельного центру ВО «ЮМЗ» «Метеор» та орендної плати за користування вказаною будівлею, що мають значення для кримінального провадження.

Доручити проведення обшуку членам слідчої групи, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42017040010000118, а також оперативним працівникам відповідного підрозділу за дорученням слідчого, прокурора у порядку ст. ст. 36, 40, 41 КПК України.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.10.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу71379239
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017040010000118 від 10.05.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —201/14866/17

Ухвала від 05.10.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні