Постанова
від 27.10.2009 по справі 5392/09/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2-а-5392/09/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2009 року м. Одеса

Одеський окружний адміні стративний суд у складі:

головуючого судді Пото цької Н.В.

при секретарі Красних І.О .

за участю сторін:

представника позивача Ахмедова Р.М.

представника відпов ідача не з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом д ержавної податкової інспекц ії у Приморському районі м. О деси до товариства з обм еженою відповідальністю «Ак сид» про припинення юридич ної особи, що не пов' язане з б анкрутством , суд,-

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до адм іністративного суду із зазна ченим позовом мотивуючи тим, що відповідач не подає до дер жавної податкової інспекції більше року декларацій, бухг алтерську звітність та інші документи і відомості, пов' язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів, що є підст авою для припинення підприє мницької діяльності.

Згідно ч.2 ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців» від 15.02.2003 р. № 755-IV, н еподання протягом року орган ам державної податкової служ би податкових декларацій, до кументів фінансової звітнос ті відповідно до закону є під ставою для прийняття судовог о рішення про припинення юри дичної особи. Просить позов з адовольнити у повному обсязі .

В судовому засіданні пред ставник позивача позов підтр имав, просить прийняти поста нову про припинення юридично ї особи товариства з обмежен ою відповідальністю «Аксид» , що не пов' язано з банкрутст вом.

Відповідач заперечень на п озовну заяву та витребувані судом докази не надав, повнов ажного представника у судове засідання не направив. Про ча с і місце розгляду справи від повідач був повідомлений пов істкою суду про що свідчить п оштове повідомленні про вруч ення (а/с-36).

Крім того, відповідач був по відомлений про розгляд справ и через засоби масової інфор мації, згідно ч.1 ст. 38 КАС Украї ни (а/с-33).

Суд вважає, що відповідач на лежним чином повідомлений пр о час та місце розгляду судов ої справи, отже суд здійснив в сі заходів для реалізації ни м права судового захисту сво їх прав та інтересів. Таким чи ном, суд вважає за можливе роз глянути справу без участі пр едставника відповідача відп овідно до положень ст. 128 КАС Ук раїни.

Дослідивши матеріали спр ави, повно та всебічно з'ясува вши обставини, підтверджені доказами, які були досліджен і в судовому засіданні, проан алізувавши положення чинног о законодавства, суд дійшов в исновку про повне задоволенн я позовних вимог виходячи з н аступного.

В судовому засіданні встан овлено, що ТОВ «Аксид» зареє строване як юридична особа 20 березня 1995 року, код ЄДРПОУ 224485 92 .

ТОВ «Аксид» взяте на облік платника податків 24.07.1995 року за № 188 (а/с-9).

Судом встановлено, що відпо відач, згідно довідки №4599/10 від 30.01.2009 року (а/с-21), не має заборгова ності зі сплати податків і зб орів (обов' язкових платежів ).

Згідно довідки позивача, ві дповідач не має відкритих ра хунків у фінансових установа х (а/с -9).

Відповідно до ст. 9 Закону Ук раїни «Про систему оподаткув ання» платники податків і зб орів (обов'язкових платежів) з обов'язані:

- вести бухгалтерський облі к, складати звітність про фін ансово-господарську діяльні сть і забезпечувати її збері гання у терміни, встановлені законами;

- подавати до державних пода ткових органів та інших держ авних органів відповідно до законів декларації, бухгалте рську звітність та інші доку менти і відомості, пов'язані з обчисленням, сплатою податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів).

Відповідно до п. 8 ст. 19 Господ арського кодексу України, ус і суб' єкти господарювання з обов' язані здійснювати пер винний (оперативний) та бухга лтерський облік результатів своєї роботи, складати стати стичну інформацію, а також на давати відповідно до вимог з акону фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльно сті, інші дані, визначені зако ном.

Відповідач - юридична осо ба ТОВ «Аксид» - не звітує пер ед податковим органом з 01.10.2000 ро ку, про що свідчить довідка пр о неподання податкової звіт ності №390/15-01 від 26.01.2009 року (а/с-7).

Відповідач, ухиляючись від подачі податкової звітності , перешкоджає своїми діями де ржаві здійснювати контроль з а додержанням податкового за конодавства, правильністю об числення, повною та своєчасн істю сплати податків, зборів (обов' язкових платежів), а та кож неподаткових платежів, щ о включає своєчасне виявленн я та відвернення правопоруше нь та злочинів у сфері оподат кування.

Відповідно до п.8.6 «Пор ядку обліку платників податк ів, зборів (обов' язкових пла тежів)», затвердженого Наказ ом ДПА України №80 від 19.02.1998 року з і змінами і доповненнями, вра ховуючи той факт, що відповід ач не має заборгованості пер ед бюджетом, ДПІ у Приморсько му районі м. Одеси було прийн ято розпорядження № 144-р від 05.02.2 009 року про звернення до суду п ро припинення підприємницьк ої діяльності відповідача (а /с-31).

Статтею 51 Господарського к одексу України передбачено п рипинення підприємницької д іяльності на підставі рішенн я суду у випадках, передбачен их цим Кодексом та іншими зак онами.

Частина 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців» передбачає однією з підстав для постано влення судового рішення про припинення юридичної особи - неподання протягом року орг анам державної податкової сл ужби податкових декларацій, документів фінансової звітн ості відповідно до закону.

Відповідно до ч.1 ст. 38 зазнач еного закону суд, який постан овив рішення про припинення юридичної особи, що не пов' я зане з банкрутством, в день на брання таким рішенням законн ої сили направляє його копію державному реєстратору за м ісцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиног о державного реєстру запису про судове рішення щодо прип инення юридичної особи.

Статтями 11, 71 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни встановлено, що кожна сто рона повинна довести ті обст авини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оці нює докази, які є у справі, за с воїм внутрішнім переконання м, що ґрунтується на їх безпос ередньому, всебічному, повно му та об' єктивному дослідже нні.

Враховуючи, що вимоги позив ача є обґрунтованими, відпов ідають дійсним обставинам та матеріалам справи, суд прихо дить до висновку про задовол ення позову в повному обсязі .

На підставі викладеного, ке руючись ст. 38 Закону України « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців», ст. 9 Закону Украї ни «Про систему оподаткуванн я», ст.ст. 6-8,38,71, 86, 128, 158-163, 167 КАС Україн и, -

П ОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги зад овольнити повністю.

Припинити підприємницьку діяльність юридичної особи товариства з обмеженою в ідповідальністю «Аксид» - код ЄДРПОУ 22448592, 65045, м. Одеса, в ул. Велика Арнаутська, 53.

Направити постанову, що наб рала законної сили, державно му реєстратору виконавчого к омітету Одеської міської рад и для виконання вимог статт і 38 Закону України «Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємці в» щодо створення ліквідацій ної комісії для здійснення з аходів по припиненню юридичн ої особи у зв' язку з її лікві дацією.

Внести до Єдиного державно го реєстру запис про судове р ішення, провести державну ре єстрацію припинення юридичн ої особи відповідно до чинно го законодавства України та повідомити органи статистик и, державної податкової служ би, Пенсійного Фонду України , фондів соціального страхув ання та юридичну особу, щодо я кої прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного держ авного реєстру такого запису .

Постанова може бу ти оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляці йного адміністративного суд у через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний стро к з дня складання постанови в повному обсязі заяви про апе ляційне оскарження і подання м після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, або в пор ядку ч.5 ст. 186 КАС України.

Відповідно до ст. 254 КАС Укр аїни постанова набирає законної сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження. Якщо було под ано заяву про апеляційне оск арження, але апеляційна скар га не була подана у строк, вста новлений цим Кодексом, поста нова або ухвала суду першої і нстанції набирає сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Повний текст постанови виг отовлений та підписаний судд ею 02.11.2009 року.

Суддя /підпис/ Потоцька Н .В.

Дата ухвалення рішення27.10.2009
Оприлюднено24.12.2009
Номер документу7142514
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5392/09/1570

Постанова від 27.10.2009

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Нінель Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні