Рішення
від 04.01.2018 по справі 706/1535/17
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/1535/17

2/706/639/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 січня 2018 року Христинівський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючого - судді Олійника М.Ф.,

за участю секретаря Рибчинецької Я.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Христинівці Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району Черкаської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району про визнання права власності на майно в порядку спадкування.

Просила визнати за нею в порядку спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_3, який помер 18.09.2013 р., право власності на житловий будинок по вул. Набережній, 4 в с. Ліщинівці Христинівського району.

В обгрунтування позову посилалась на те, що після смерті батька відкрилась спадщина, до складу якої входить право на вказаний житловий будинок. ОСОБА_3 за життя на випадок смерті склав заповіт, яким зазначений житловий будинок заповів їй. Вона прийняла спадщину, подавши до нотаріуса відповідну заяву у встановлений законом строк. 16.10.2015 р. вона звернулась до приватного нотаріуса Христинівського районного нотаріального округу ОСОБА_4 із заявою про видачу на її ім'я свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок по вул. Набережній, 4 в с. Ліщинівці Христинівського району, проте нотаріус відмовила у видачі вказаного свідоцтва в зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів щодо належності житлового будинку спадкодавцю, про що в цей же день була винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з'явилась, проте від неї до суду надійшла заява з проханням розглянути справу без її участі, у заяві також зазначено, що вона позов підтримує повністю.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району у судове засідання не з'явився, однак до суду від сільської ради надійшла заява з проханням розглянути справу без участі її представника, у заяві також зазначено, що сільська рада позов визнає повністю.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності позивача ОСОБА_1 та представника відповідача ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району.

Дослідивши письмові докази у справі: копію спадкової справи після смерті ОСОБА_3, технічного паспорта на житловий будинок по вул. Набережній, 4 в с. Ліщинівці Христинівського району, довідки виконкому ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району № 524 від 02.10.2016 р. про те, що житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами по вул. Набережній,4 в с. Ліщинівці Христинівського району зареєстрований за померлим ОСОБА_3, інші письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з таких підстав.

Судом встановлено, що 18.09.2013 р. помер ОСОБА_3, батько позивача ОСОБА_1

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, до складу якої входить право на житловий будинок по вул. Набережній, 4 в с. Ліщинівці Христинівського району.

За життя ОСОБА_3 23.07.2009 р. на випадок смерті склав заповіт, яким цей житловий будинок заповів позивачу ОСОБА_1

Позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті батька ОСОБА_3, подавши у встановлений законом строк заяву про це до нотаріуса.

16.10.2015 р. позивач ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Христинівського районного нотаріального округу ОСОБА_4 із заявою про видачу на її ім'я свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок по вул. Набережній,4 в с. Ліщинівці Христинівського району, проте нотаріус відмовила у видачі вказаного свідоцтва в зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів щодо належності житлового будинку спадкодавцю, про що в цей же день була винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Згідно із ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, а право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Оскільки позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину за заповітом після смерті батька ОСОБА_3, проте оформити право на спадковий житловий будинок у нотаріальному порядку не може через відсутність правовстановлюючих документів щодо належності житлового будинку спадкодавцю, тому необхідно визнати за позивачем ОСОБА_1 право власності на зазначений вище житловий будинок.

Керуючись ст.ст. 328, 1233 ЦК України, ст.ст. 81, 89, 263- 265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (20013, Черкаська область, Христинівський район, с. Ліщинівка, вул. Набережна, 33, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) до ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району Черкаської області (20013, Черкаська область, Христинівський район, с. Ліщинівка, вул. Леніна, 35 А , код ЄДРПОУ 26425257) про визнання права власності на майно в порядку спадкування задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3, який помер 18.09.2013 року, право власності на житловий будинок по вулиці Набережній, 4 в с. Ліщинівці Христинівського району Черкаської області, а саме, на: житловий будинок А-1 ; прибудову а ; літню кухню Б ; сарай В ; огорожу № 1, 2; колодязь № 3.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області через Христинівський районний суд Черкаської області шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня проголошеннярішення апеляційної скарги.

Суддя М.Ф. Олійник

СудХристинівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення04.01.2018
Оприлюднено09.01.2018
Номер документу71430523
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —706/1535/17

Рішення від 04.01.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 01.12.2017

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні