Рішення
від 13.12.2017 по справі 607/9842/16-ц
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЗАОЧНЕ Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.12.2017 Справа №607/9842/16-ц

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі головуючого Дзюбича В.Л., з участю секретаря судового засідання Грабської Ю.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тернополі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до садівничого товариства Трембіта , ОСОБА_2, ОСОБА_3 за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_4, ОСОБА_5 про визнання недійсним рішення загальних зборів членів садівничого товариства Трембіта від 23.07.2016 року,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідачів садівничого товариства Трембіта , ОСОБА_2, ОСОБА_3, треті особи ОСОБА_4, ОСОБА_5 у якому просить визнати недійсним рішення загальних зборів членів садівничого товариства Трембіта від 23.07.2016 року у відповідності до якого позивача звільнено з посади голови правління садівничого товариства Трембіта та обрано на вказану посаду члена товариства ОСОБА_2

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що загальні збори об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Острозького 70 , які відбулись 26.10.2015 року є нелегітимними, оскільки було порушено порядок їх призначення та проведення, передбачений Законом України Про кооперацію та Статутом садівничого товариства Трембіта . 20.07.2016 року відбулись збори членів правління товариства на яких були присутні позивач, як голова правління та члени товариства ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 На зазначених зборах правління члени товариства ОСОБА_2 та ОСОБА_3 самовільно прийняли рішення про переобрання голови правління товариства, а саме звільнення позивача з посади голови правління садівничого товариства Трембіта та обрання на цю посаду ОСОБА_2 23.07.2016 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 організували проведення позачергових загальних зборів садівничого товариства Трембіта , на яких були присутні лише 29 із 146 членів товариства, що становить 20% загальної кількості членів товариства. На вказаних зборах ОСОБА_2 та ОСОБА_3 довели до відома членів товариства рішення правління від 20.07.2016 року про переобрання голови правління товариства та призначення на цю посад члена правління-ОСОБА_2 Про те чи проголосували учасники загальних зборів за прийняте рішення у протоколі загальних зборів товариства від 23.07.2016 року не зазначено. Із зазначеними діями членів товариства та прийнятими рішеннями правління та загальних зборів позивач не згідний, та вважає, що рішення загальних зборів садівничого товариства Трембіта від 23.07.2016 року є недійсним, оскільки питання обрання та призначення голови правління товариства віднесено до виключної компетенції загальних зборів членів товариства, а тому правління товариства не вправі було розглядати питання переобрання голови правління на зборах, що відбулись 20.07.2016 року. В свою чергу загальні збори членів товариства, що відбулись 23.06.2017 року, призначені та проведені із порушенням процедури їх скликання без попереднього повідомлення членів товариства за 15 днів до дати їх призначення та за відсутності необхідного кворуму, оскільки присутня на них кількість членів товариства становила лише 20% від загальної кількості учасників, що виключило можливість прийняття на зборах будь-яких рішень, оскільки рішення відповідно до Закону вважається прийнятим коли за нього проголосувало більше половини загальної кількості членів товариства, відтак рішення прийняті загальними зборами 23.07.2016 року є нечинними. Із врахуванням викладеного просить позовні вимоги задовольнити.

В ході судового розгляду 05.04.2017 року позивач подав заяву про уточнення позовних вимог відповідно до якої просив визнати загальні збори садівничого товариства Трембіта від 23.07.2016 року такими, що не відбулися, а прийняті на них рішення недійсними.

09.11.2017 року позивач подав заяву про уточнення позовних вимог відповідно до якої просить визнати недійсним рішення загальних зборів членів садівничого товариства Трембіта від 23.07.2016 року.

У судове засіданні позивач та його представник не з явилися. Від позивача надійшла заява про розгляд справи у його відсутності, заявлені позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити із врахування заяви про уточнення від 09.11.2017 року. Інші особи, які беруть участь у справі у судове засідання не з явились, не повідомивши причин неявки, хоча про день та час розгляду справи повідомлялись належним чином.

Відповідно до ч.4 ст.169 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України суд розглянув справу у відсутності сторін без фіксації судового процесу технічними засобами.

Дослідивши та оцінивши докази по справі, встановив наступні обставини справи.

Згідно з ч.1 статті 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

У відповідності до ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено, що садівниче товариство Трембіта зареєстроване 27.11.1996 року розпорядженням голови Тернопільської обласної державної адміністрації №713 та внесене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України як юридична особа із присвоєнням ідентифікаційного коду:24624194, яка здійснює господарську діяльність у формі обслуговуючого кооперативу, юридична адреса-с. Підгороднє, Тернопільського району Тернопільської області, що підтверджується повідомленням Головного управління юстиції у Тернопільській області №04-08/214 від 11.08.2016 року.

Рішенням загальних зборів товариства затверджено Статут садівницького товариства Трембіта за погодженням з обласною спілкою садівницьких товариств, який зареєстровано розпорядженням голови Тернопільської райдержадміністрації №713 від 27.11.1996 року.

У відповідності до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 05.09.2016 року та протоколу загальних зборів членів садівничого товариства Трембіта від 13.06.2015 року керівником садівничого товариства Трембіта та головою правління товариства вказано ОСОБА_1

Як слідує із протоколу зборів членів правління садівничого товариства Трембіта від 20.07.2016 року, на зборах правління товариства у присутності голови правління ОСОБА_1, членів правління ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_7, ОСОБА_9, ОСОБА_8 та 3 членів товариства за пропозицією ОСОБА_3 членами правління садівничого товариства Трембіта одноголосно було ухвалено рішення про обрання ОСОБА_2 на посаду голови правління садівничого товариства та постановлено довести зазначене рішення правління до відома загальних зборів товариства, які відбудуться 23.07.2016 року.

Відповідно до протоколу загальних зборів садівничого товариства Трембіта , від 23.07.2016 року, на яких були присутні голова правління, члени правління та члени садівничого товариства Трембіта у загальній кількості 29 осіб, на зборах виступила член правління ОСОБА_3, яка повідомила, що 20.07.2016 року на засіданні членів правління товариства прийнято рішення про обрання головою правління ОСОБА_2 згідно рішення зборів від 25.06.2016 року. Як зазначено у протоколі, загальними зборами ухвалено рішення про те, щоб голова правління ОСОБА_1 передав матеріальні цінності СТ Трембіта та печатку товариства у найкоротший термін.

Відповідно до п.п.1 Статуту садівницьке товариство Трембіта є організацією добровільно об єднаних громадян на основі членства для спільного ведення садівництва. Статут садівницького товариства прийнятий загальними зборами членів товариства підлягає державній реєстрації в районній державній адміністрації.

Згідно п.30 Статуту садівницького товариства Трембіта керівництво садівницьким товариством здійснюється на основі самоврядування, широкої демократії, гласності, активної участі його членів у вирішенні всіх питань діяльності садівницького товариства.

У відповідності до п.31 Статуту вищим органом управління товариства є загальні збори. Загальні збори: приймають Статут товариства, вносять в нього зміни і доповнення; вибирають терміном на 3 роки голову правління садівницького товариства, правління і ревізійну комісію, делегатів на з їзд обласної Спілки садівницьких товариств; приймають і змінюють правила внутрішнього трудового розпорядку садівницького товариства; встановлюють розміри вступного, членського і цільового внеску і термін їх оплати; затверджують кошторис фінансово-господарської діяльності; заслуховують звіти правління і ревізійної комісії про їх діяльність, затверджують річні звіти і акти ревізій; визначають трудову участь членів товариства в роботах, які проводяться колективно, затверджують план агротехнічних заходів; затверджують види робіт, які здійснюються за трудовими договорами, штати працівників, з якими товариство заключає трудові договори, вирішують питання оплати їх праці; розглядають скарги на рішення правління і ревізійної комісії товариства; достроково відкликають членів правління і ревізійної комісії; вирішують питання про припинення діяльності товариства. Загальні збори розглядають також інші питання діяльності товариства.

Загальні збори мають право вирішувати питання якщо на зборах присутні не менше двох третин членів товариства.

Рішення загальних зборів(зборів уповноважених) приймаються більшістю голосів відкритим голосуванням. Вибраними вважаються кандидати, за яких проголосувало більше половини учасників зборів-п.33 Статуту.

Згідно п. 34 Статуту загальні збори(збори уповноважених) скликаються при необхідності. Але не рідше одного разу на рік. Позачергові збори можуть бути скликані за також за вимогою не менше 1/3 членів товариства або ревізійної комісії.

Правління садівницького товариства є виконавчим органом товариства, підзвітним в своїй роботі загальним зборам(зборам уповноважених) членам товариства-п.35 Статуту.

У відповідності до Списку членів садівничого товариства Трембіта станом на 01.01.2008 року членами даного товариства є 136 осіб.

Чинним Цивільним кодексом України від 16.01.2003 року врегульовано відносини, пов'язані із створенням та діяльністю виробничого кооперативу (параграф 2 глави 8), Проте відносини, пов'язані із створенням та діяльністю садівничих товариств після визнання такими, що втратили чинність актів, якими було затверджено Типовий статут садівничого товариства, не врегульовано чинними нормативними актами законодавства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 ЦК України, якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону). Таким законом у розрізі даного спору підлягають застосуванню норми Закону України Про кооперацію № 1087-ІV від 10.07.2003 року, який регулює подібні відносини та набрав чинності 27.08.2003 року.

Як передбачено частиною другою статті 6 цього Закону відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на такі типи: виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямами діяльності кооперативи можуть бути житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про кооперацію" Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить: затвердження статуту кооперативу та внесення до нього змін, прийняття інших рішень, що стосуються діяльності кооперативу; утворення органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, інших органів кооперативу; заслуховування звітів його органів управління і органів контролю; затвердження порядку розподілу доходу кооперативу; визначення розмірів вступного і членського внесків та паїв; визначення розмірів, порядку формування та використання фондів кооперативу; визначення розмірів оплати праці голови правління, голови ревізійної комісії (ревізора), а також кошторису на утримання апарату органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу; затвердження річного звіту і балансу кооперативу; затвердження рішення правління або голови про прийняття нових членів та припинення членства; прийняття рішень щодо володіння, користування та розпорядження майном; утворення спеціальних комісій із залученням як консультантів найманих працівників; прийняття рішень про вступ кооперативу до кооперативних об'єднань.

Рішенням загальних зборів членів кооперативу до компетенції загальних зборів можуть бути віднесені інші питання діяльності кооперативу.

Чергові загальні збори членів кооперативу скликаються правлінням або головою кооперативу у разі потреби, але не рідше одного разу на рік.

Про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення.

Позачергові загальні збори членів кооперативу скликаються на вимогу: не менше третини його членів.

Загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених.

Відповідно до ст.16 Закону України члени правління та голова кооперативу обираються загальними зборами членів кооперативу на строк, визначений статутом, але не більше ніж на п'ять років.

Порядок обрання або відкликання членів правління та голови кооперативу, а також порядок проведення засідань правління кооперативу та прийняття ним рішень визначаються статутом кооперативу.

Згідно ч.2 ст.41 Закону Про кооперацію кооперативи та кооперативні об'єднання, які створено до набрання чинності цим Законом, зобов'язані протягом року з дня набрання чинності цим Законом привести свої статути у відповідність із цим Законом. До приведення статутів у відповідність із цим Законом кооперативи та кооперативні об'єднання керуються положеннями діючих статутів у частині, що не суперечить цьому Закону.

Аналізуючи зазначені норми закону та положення статуту садівничого товариства Трембіта , суд приходить до висновку, що питання обрання голови правління товариства входить до виключної компетенції загальних зборів товариства, які є правомочними приймати рішення віднесені до їх повноважень, у разі якщо на зборах присутні не менше двох третин членів товариства. При цьому позачергові збори товариства можуть бути скликані за вимогою не менше 1/3 членів товариства або ревізійної комісії. Правління товариства є виконавчим органом, який підзвітний в своїй діяльності загальним зборам та вирішує питання пов язані із забезпеченням діяльності товариства, до повноважень правління не віднесено вирішення питання обрання чи звільнення з посади голови правління товариства.

За таких обставин суд вважає, що члени правління садівницького товариства Трембіта не праві були приймати рішення щодо переобрання голови правління товариства ОСОБА_1 на зборах правління, які відбулись 20.07.2016 року та виносити затвердження вказаного рішення на розгляд загальних зборів товариства. Позачергові загальні збори членів садівничого товариства Трембіта , які відбулись 23.07.2016 року, проведені з порушенням встановленого статутом товариства порядку їх скликання та повідомлення членів товариства, за відсутності відповідної вимоги на це 1/3 частини членів товариства чи ревізійної комісії, у присутності менш ніж половини членів товариства, оскільки присутніми на них були лише 29 осіб, в той час як загальна кількість членів товариства становить 136 осіб. Відтак вказані загальні збори садівничого товариства Трембіта не можуть вважатися правочинними, у зв язку із чим ухвалене на них рішення, оформлене протоколом від 23.07.2016 року підлягає визнанню недійсним. В матеріалах справи відсутні докази, які підтверджують факт належного повідомлення членів садівничого товариства Трембіта про скликання позачергових загальних зборів товариства зборів 23.07.2016 року із зазначенням порядку денного, часу та місця їх проведення.

Таким чином, суд на основі всебічного, повного, об'єктивного та безпосереднього з'ясування фактичних обставин, на які сторони посилаються, як на підставу своїх вимог і заперечень, оцінивши наявні у справі докази за своїм внутрішнім переконанням, з'ясувавши їх достатність і взаємний зв'язок у сукупності приходить до переконання про доведеність позовних вимог та вважає, що вони підлягають до задоволення шляхом визнання недійсним рішення загальних зборів садівничого товариства Трембіта , яке оформлене протоколом від 23.07.2016 року.

У відповідності до ч. 1 ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються позивачеві пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, а відповідачеві - пропорційно до тієї частини позовних вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.

Зі змісту ст. 79 ЦПК України слідує, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. До витрат, пов'язаних з розглядом справи належать в тому числі і витрати на правову допомогу.

Як роз'яснено в п. 47 постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах від 17 жовтня 2014 року №10, право на правову допомогу гарантовано статтями 8, 59 Конституції України, офіційне тлумачення якого надано Конституційним Судом України (Рішення від 16 листопада 2000 року №13-рп/2000; Рішення від 30 вересня 2009 року № 23-рп/2009; Рішення від 11 липня 2013 року №6-рп/2013 ).

Витрати, пов'язані з оплатою правової допомоги адвоката або іншого фахівця в галузі права, несуть сторони, крім випадків надання безоплатної правової допомоги.

При стягненні витрат на правову допомогу слід враховувати, що особа, яка таку допомогу надавала, має бути адвокатом (стаття 6 Закону України від 05 липня 2012 року №5076-VI Про адвокатуру та адвокатську діяльність ) або іншим фахівцем у галузі права незалежно від того, чи така особа брала участь у справі на підставі довіреності, чи відповідного договору (статті 12, 42, 56 ЦПК).

В матеріалах справи містяться квитанції до прибуткового касового ордера №1 від 13.03.2017 року та №2 від 10.04.2017 року, з яких вбачається, що ОСОБА_1 здійснив оплату адвокату Кожевніковій О.В. за надання юридичних послуг в розмірі 5000,00 грн.

Враховуючи, що позовні вимоги ОСОБА_1 задоволені повністю, право компенсування судових витрат, понесених стороною на користь якої ухвалено рішення, визначене ст. 88 ЦПК України, тому суд першої інстанції прийшов до обґрунтованого рішення про наявність підстав для стягнення з відповідача садівничого товариства Трембіта в користь позивача 551,20 грн. сплаченого судового збору та 5000 грн. витрат на правову допомогу.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 1, 3, 10, 11, 57, 60, 61, 79, 209, 212-215 Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст.15,16,41 Закону України Про кооперацію № 1087-ІV від 10.07.2003 року, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати недійним рішення загальних зборів садівничого товариства Трембіта , яке оформлене протоколом від 23 липня 2016 року.

Стягнути з садівничого товариства Трембіта (с. Підгороднє Тернопільський район Тернопільська область, код ЄДРПОУ: 24624194) в користь ОСОБА_1( АДРЕСА_1) 551(п ятсот п ятдесят одну) грн. 20 коп. сплаченого судового збору та 5000(п ять тисяч) грн. витрат на правову допомогу.

Копію рішення направити особам, які брали участь у справі.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії. У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Заочне рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Заочне рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Тернопільської області через Тернопільський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії рішення суду.

Головуючий суддяВ. Л. Дзюбич

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення13.12.2017
Оприлюднено09.01.2018
Номер документу71440047
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/9842/16-ц

Рішення від 13.12.2017

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 12.09.2016

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Стельмащук П. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні