Ухвала
від 05.01.2018 по справі 171/1625/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 171/1625/17

провадження № 22-ц/774/582/К/18

У Х В А Л А

05 січня 2018 року м. Кривий Ріг

Суддя судової палати у цивільних справах апеляційного суду Дніпропетровської області Барильська А.П., розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 10 листопада 2017 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватної виробничої фірми Агроцентр про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, -

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 10 листопада 2017 року ОСОБА_1 відмовлено в задоволенні позовних вимог до Приватної виробничої фірми Агроцентр про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним.

На вищевказане рішення суду позивачем подано апеляційну скаргу.

Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 30.11.2017 року подану апеляційну скаргу залишено без руху та надано позивачу строк, який не може перевищувати п'яти днів з моменту отримання копії ухвали суду, для усунення її недоліків, а саме сплати судового збору в розмірі 704 грн.

Згідно зі ст.ст. 12,13 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах рівності змагальності та диспозитивності.

У відповідності до п. 6 ч. 2 ст. 43 ЦПК України учасники справи зобов'язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, яка відповідно до ст.9 Конституції України є частиною правової системи України, кожна особа має право на справедливий судовий розгляд цивільної справи. Це право включає в себе доступність до правосуддя, у тому числі доступність до апеляційного оскарження судового рішення. Право на апеляційне оскарження судових рішень закріплено і в ст. 129 Конституції України.

Відповідно до ст. 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких не допустити судовий процес у безладний рух.

З цього приводу прецедентними є рішення Європейського суду з прав людини у справах Осман проти Сполученого королівства від 28.10.1998 року та Круз проти Польщі від 19.06.2001 року. У вказаних Рішеннях зазначено, що право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави. При цьому, Європейський суд з прав людини зазначив, що немає порушення права на доступ доправосуддя, якщо заявники не виявили належної зацікавленості у розгляді їхньої справи.

Відповідно до ст.ст. 185, 257 ЦПК України в разі невиконання вимог ухвали суду про залишення апеляційної скарги без руху у встановлений судом строк, скарга вважається неподаною та повертається особі, яка її подала.

Як вбачається ізматеріалів справи, копія ухвали суду апеляційної інстанції від 30 листопада 2017 року була отримана представником позивача 14 грудня 2017 року, що відповідно до вимог ч.5 ст. 130 ЦПК України є належним врученням копії ухвали позивачу, однак, у встановлений п'ятиденний строк, вимоги ухвали суду не виконано, на теперішній час недоліки скарги не усунено.

Отже, позивач, звернувшись із апеляційною скаргою до суду у листопаді 2017 року (а.с.93), протягом тривалого часу не виявив належної зацікавленості у розгляді справи, що вказує на відсутність у нього зацікавленості у вирішенні спору по суті.

За таких обставин апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 10 листопада 2017 року необхідно вважати неподаною та повернути її скаржнику.

Керуючись ст.ст. 185, 257 ЦПК України, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 10 листопада 2017 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватної виробничої фірми Агроцентр про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним вважати неподаною та повернути її заявнику.

Ухвала може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня її постановлення.

Суддя: А.П.Барильська.

СудАпеляційний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.01.2018
Оприлюднено10.01.2018
Номер документу71450763
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —171/1625/17

Ухвала від 05.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Барильська А. П.

Ухвала від 30.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Барильська А. П.

Рішення від 10.11.2017

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Рішення від 10.11.2017

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Ухвала від 08.09.2017

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні