Постанова
від 05.01.2018 по справі 314/1543/17
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/1543/17

Провадження № 2-а/314/103/2017

Номер рядка звіту 81

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(повне)

26.12.2017 м.Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Капітонова Є.М.,

за участю представника позивача Деревянко Д.В.,

представника третьої особи Кравченко В.В.,

представника третьої особи Зіменко О.В.,

секретаря судового засідання Якубовської Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вільнянськ адміністративну справу за позовом Приватного акціонерного товариства "Петромихайлівське" до виконавчого комітету Вільнянської міської ради Запорізької області, державного реєстратора виконкому Вільнянської міської ради Запорізької області Воробйової М.О., треті особи - Вільнянська районна державна адміністрація Запорізької області, Селянське (фермерське) господарство Нєга , про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію права та їх обтяжень, -

ВСТАНОВИВ:

ПрАТ "Петромихайлівське" звернулось до суду з адміністративним позовом до Виконавчого комітету Вільнянської міської Ради Запорізької області, державного реєстратора виконкому Вільнянської міської Ради Запорізької області Воробйової М.О., треті особи - Вільнянська районна державна адміністрація, Селянське (фермерське) господарство Нєга , про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію права та їх обтяжень.

В обґрунтування позову посилається на те, що державним реєстратором Виконавчого комітету Вільнянської міської ради Запорізької області Воробйовою М.О. 03 жовтня 2016 року (запис в спеціальному розділі в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно №16800288) за Селянським (фермерським) господарством "Нєга" було здійснено державну реєстрацію права оренди на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,4127 га, кадастровий №2321586800:04:001:0057, що виникло на підставі договору оренди землі від 14 вересня 2016 року, укладеного між Вільнянською районною державною адміністрацією (орендодавець) та ПП АФ "ЛАН" (орендар) та додаткової угоди про зміну сторони договору від 28 вересня 2016 року.

Підставою для внесення до спеціального розділу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запису №16800288 про державну реєстрацію права оренди на землю кадастровий №2321586800:04:001:0057 від 03 жовтня 2016 року стало Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 31774731, прийняте тим же державним реєстратором Виконавчого комітету Вільнянської міської ради Запорізької області Воробйовою Мариною Олександрівною 07 жовтня 2016 року.

ПрАТ Петромихайлівське вважає, що Рішення державного реєстратора Виконав комітету Вільнянської міської ради Запорізької області Воробйової М.О. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень є протиправними та підлягають скасуванню, оскільки ПрАТ "Петромихайлівське" є власником земельної ділянки на підставі Державного акту на право колективної власності серії ЗП №000596 від 22 липня 1999 року, який було зареєстровано в Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю за №886, виданим на підставі Розпорядження Вільнянської районної державної адміністрації Запорізької області №195 від 25 травня 1999 року.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги з підстав, викладених у позові, наполягав на його задоволенні.

Представники третьої особи заперечували проти задоволення позову.

Відповідачі своє право на участь у судовому засіданні не використали, про розгляд справи були повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомляли. З урахуванням того, що відповідачі були належним чином повідомлені про розгляд справи, суд вважає за можливе розглядати дану справу у їх відсутності на підставі поданих доказів, що передбачено ст. 205 КАС України.

Суд заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали адміністративної справи встановив наступне:

Відповідно до ст. 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Докази суду надають особи, які беруть участь у справі. Суд може запропонувати надати додаткові докази або витребувати додаткові докази за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, або з власної ініціативи.

Згідно ч. 2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Згідно ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Судом встановлено, що державним реєстратором Виконавчого комітету Вільнянської міської ради Запорізької області Воробйовою М.О. 03 жовтня 2016 року (запис в спеціальному розділі в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно №16800288) за Селянським (фермерським) господарством "Нєга" було здійснено державну реєстрацію права оренди на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,4127 га, кадастровий №2321586800:04:001:0057, що виникло на підставі договору оренди землі від 14 вересня 2016 року, додаткової угоди про зміну сторони договору від 28 вересня 2016 року укладеного між Вільнянською районною державною адміністрацією (орендодавець) та СФГ Нєга .

Згідно з ч.1 ст.2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень № 1952-IV державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

В порядку ч.3 ст. 10 Закону № 1952-IV державний реєстратор, зокрема під час проведення державної реєстрації прав, що виникли в установленому законодавством порядку до 1 січня 2013 року, обов'язково запитує від органів влади, підприємств, установ та організацій, які відповідно до законодавства проводили оформлення та/або реєстрацію прав, інформацію (довідки, засвідчені в установленому законодавством порядку копії документів тощо), необхідну для такої реєстрації, у разі відсутності доступу до відповідних носіїв інформації, що містять відомості, необхідні для проведення державної реєстрації прав, чи у разі відсутності необхідних відомостей в єдиних та державних реєстрах, доступ до яких визначено цим Законом, та/або у разі, якщо відповідні документи не були подані заявником.

Крім того, листом № 2375/01-27 від 22 вересня 2016 року "Щодо запобігання випадків подвійної реєстрації прав оренди на земельну ділянку за різними набувачами" Державна реєстраційна служба України надала роз'яснення, що з метою недопущення одночасного існування державної реєстрації декількох прав оренди на одну земельну ділянку, у випадку проведення державної реєстрації права оренди на земельну ділянку, сформовану у результаті виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв), державному реєстратору слід запитувати інформацію про наявність або відсутність зареєстрованих договорів у органів, що здійснювали таку реєстрацію до 1 січня 2013 року, зокрема виконавчих комітетів сільської, селищної, міської ради за місцем розташування земельної частки (паю).

Відповідно до державного акту на право колективної власності на землю, виданим Вільнянською районною Радою народних депутатів 22.07.1999 серія ЗП №000596 землі в площею 4,4127 га передано у колективну власність Відкритому акціонерному товариству Петромихайлівське . Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю за №886.

Відповідно до п.1.2 Статуту позивача найменування ВАТ Петромихайлівське змінено на ПрАТ Петромихайлівське .

Відділ у Вільнянському районі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області листом від 02.11.2017 за № 0-8-0.26-1972/105-17 повідомив суд, що земельна ділянка сільськогосподарського призначення з кадастровим №2321586800:04:001:0057 входила до земель колективної власності, що були передані ВАТ Петромихайлівське відповідно до Державного акту на паво колективної власності на землю серії ЗП №000596.

Відповідно до ст. 28 ЗК України ( в редакції станом на час набуття права власності на землю, 22.07.1999) право колективної та приватної власності на земельну ділянку чи її частину припиняється у разі: 1) добровільної відмови від земельної ділянки; 2) відчуження (продажу) земельної ділянки Раді народних депутатів; 3) викупу земельної ділянки для державних або громадських потреб; 4) припинення у випадках, передбачених пунктами 4, 6-8 статті 27 цього Кодексу. Право власності на землю може бути також припинено у випадках, зазначених у статті 114 цього Кодексу. Припинення права власності на земельну ділянку у випадках, передбачених пунктами 1-3 частини першої цієї статті, провадиться за рішенням відповідної Ради народних депутатів. В разі незгоди власника земельної ділянки у випадку, передбаченому пунктом 3, а також при вилученні земельної ділянки відповідно до пункту 4 частини першої цієї статті, припинення права власності на землю провадиться в судовому порядку.

Перехідні положення Земельного кодексу України 25 жовтня 2001 року № 2768-III не містять підстав припинення права колективної власності на земельну ділянку у зв'язку з прийняттям нормативно-правового акту, що регулює земельні відносини.

Відповідно до п. 7 Перехідних положень Земельного кодексу України, юридичні особи, що одержали у власність земельні ділянки у розмірах, що були передбачені раніше діючим законодавством, зберігають права на ці ділянки.

Підстави припинення права власності на земельну ділянку за ЗК України № 2768-III визначені ст. 140.

Доказів про припинення або скасування права колективної власності за ПрАТ Петромихайлівське на земельну ділянку з кадастровим №2321586800:04:001:00057 відповідачами до суду не подано.

Відповідно до частини четвертої статті 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Статтею 125 Земельного кодексу України передбачено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Згідно положень частин першої, п'ятої статті 6 Закону України "Про оренду землі" орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Аналіз наведених норм дає підстави вважати, що державний реєстратор під час проведення державної реєстрації речового права на нерухоме майно зобов'язаний перевірити інформацію про наявність або відсутність вже зареєстрованих речових прав з метою недопущення одночасного існування їх подвійної державної реєстрації.

Факт державної реєстрації державного акту на право колективної власності на землю підтверджується відповідним записом на самому державному акті.

Реєстратор, для уникнення подвійної реєстрації права речового права на земельну ділянку, повинен був звернутись до органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які відповідно до чинного на момент реєстрації законодавства проводили таку реєстрацію та отримати від них інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень. Однак, суб'єктом владних повноважень даних дій вчинено не було.

Реєстратор, приймаючи оскаржувані рішення та здійснюючи реєстрацію права оренди на земельну ділянку не перевірив існування державної реєстрації права власності на земельні ділянки за іншими особами, що призвело до протиправної реєстрації прав оренди за третіми особами, внаслідок чого істотно порушено законні права та інтереси позивача як правомірного власника земельної ділянки.

Аналогічна правова позиція викладена в постановах Верховного Суду України від 29 вересня 2015 року у справі № 21-760а15, від 15 листопада 2016 року у справі № 21-3030а16.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України.

Згідно ч.1 ст. 24 Закону № 1952-IV (в редакції станом на час прийняття державним реєстратором рішення) у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, зокрема якщо наявні суперечності між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями.

В порядку ч.2 ст. 24 Закону № 1952-IV за наявності підстав для відмови в державній реєстрації прав державний реєстратор приймає рішення про відмову в державній реєстрації прав.

Оскільки державним реєстратором при здійсненні державної реєстрації права оренди земельної ділянки кадастровий №2321586800:04:001:0057, Вільнянська районна державною адміністрацією Запорізької області (орендодавець); Селянським (фермерським) господарством Нєга (орендар), не враховано наявне зареєстроване речове право на земельну ділянку за ПрАТ Петромихайлівське , що свідчить про наявність суперечності між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями, суд приходить до висновку про протиправність дій державного реєстратора та задоволення позову в повному обсязі.

Керуючись вимогами ст.ст. 2, 5 - 11, 19, 72 - 77, 90, 139, 241 - 246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов Приватного акціонерного товариства "Петромихайлівське" до виконавчого комітету Вільнянської міської ради Запорізької області, державного реєстратора виконкому Вільнянської міської ради Запорізької області Воробйової М.О., треті особи - Вільнянська районна державна адміністрація Запорізької області, Селянське (фермерське) господарство Нєга , про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію права та їх обтяжень - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, а саме права оренди землі індексний номер 31774731 від 07 жовтня 2016 року.

Визнати протиправними дії державного реєстратора Виконавчого комітету Вільнянської міської ради Запорізької області Воробйової Марини Олександрівни по внесенню до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запису №16800288 від 03 жовтня 2016 року про державну реєстрацію права оренди на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,4127 га, кадастровий №2321586800:04:001:0057, що виникло на підставі договору оренди землі від 14 вересня 2016 року та додаткової угоди до нього від 28 вересня 2016 року.

Стягнути з Вільнянської міської Ради Запорізької області (70002, адреса: Запорізька область, м. Вільнянськ, вул. Бочарова, буд.4, код ЄДРПОУ: 25486771) на користь Приватного акціонерного товариства "Петромихайлівське" (70015, адреса: Запорізька область, Вільнянський район, с. Петро-Михайлівка, вул. Миру, буд.89, код ЄДРПОУ: 00488800, р/р 26001300598701 в АКБ Новий м. Дніпропетровськ, МФО 305062) судові витрати у виді судового збору в розмірі 3200 (три тисячі двісті) гривень 00 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п.15.5 до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається через Вільнянський районний суд Запорізької області.

Дата складення повного судового рішення - 05.01.2018.

Суддя:Є. М. Капітонов

05.01.2018

СудВільнянський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення05.01.2018
Оприлюднено10.01.2018
Номер документу71459350
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —314/1543/17

Ухвала від 12.03.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 09.02.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Постанова від 05.01.2018

Адміністративне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Капітонов Є. М.

Постанова від 26.12.2017

Адміністративне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Капітонов Є. М.

Ухвала від 05.10.2017

Адміністративне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Капітонов Є. М.

Ухвала від 01.08.2017

Адміністративне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Капітонов Є. М.

Ухвала від 22.06.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 22.05.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 22.05.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 24.04.2017

Адміністративне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Капітонов Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні