Рішення
від 11.01.2018 по справі 924/1104/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" січня 2018 р.Справа № 924/1104/17

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Заверухи С.В. при секретарі судового засідання Тлустій У.О., розглянувши справу

за позовом Волочиської міської ради, м. Хмельницький

до приватного підприємства "Волочиськ спец монтаж", м. Волочиськ Хмельницької області

про стягнення збитків, завданих використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів у розмірі 29019,47 грн.

Представники сторін:

позивача: ОСОБА_1 - довіреність № 637 від 23.05.2017 р.

відповідача: не з'явився

Повне судове рішення складено 11.01.2018р.

Суть спору: Волочиська міська рада звернулась до суду з позовом про стягнення з приватного підприємства "Волочиськ спецмонтаж" збитків, завданих використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів, у розмірі 29019,47 грн.

В обґрунтування позовних вимог вказує, що відповідач на підставі договору купівлі-продажу комплексу від 03.09.2010р. є власником нежитлової будівлі, виробничої будівлі, розташованої в Хмельницькій області, м. Волочиськ, вул. Котовського (вул. Котляревського), 11. Право власності зареєстровано комунальним підприємством Волочиське РБТІ, що підтверджується Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 27361675 від 17.09.2010р. Разом з тим рішенням Волочиської міської ради № 63 від 08.04.2011р. приватне підприємство "Волочиськ спец монтаж" було затверджено проект із землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування нежитлової будівлі, виробничої будівлі та будівництва і обслуговування майстерні по газовому обладнанню в м. Волочиськ по вул. Котовського (Котляревського), 11. П. 3 даного рішення приватне підприємство "Волочиськ спецмонтаж" був зобов'язаний заключити договір оренди земельної ділянки з міською радою. Крім того, як зазначено у позовній заяві, Волочиська міська ОТГ в особі Волочиської міської ради, як уповноважений законом суб'єкт розпорядження (орендодавець) земельної ділянки, зверталась до відповідача про необхідність укладення договору оренди та зобов'язувала приватне підприємство "Волочиськ спец монтаж" надати відповідні документи для укладення такого договору, проте відповідачем не укладено договір оренди земельної ділянки в м. Волочиськ по вул. Котовського (Котляревського), 11, на якій розміщувалося придбане ним нерухоме майно. Також зазначено, що комісією по визначенню розмірів збитків землевласникам та землекористувачам, відповідно до постанови КМУ від 19.04.1993р. № 284 „Про порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам» , актом про визначення розміру збитків від 22.08.2017р. встановлено, що сума збитків, заподіяних Волочиській міській раді використанням без правовстановлюючих документів приватним підприємством "Волочиськ спец монтаж" земельної ділянки, що знаходиться під не житловою будівлею, виробничою будівлею за адресою: м. Волочиськ, вул. Котляревського (колишня Котовського), 11, за період з 03.09.2010р. по 22.08.2017р. становить 29019,47 грн. Вказані збитки відповідачем не відшкодовано.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримує в повному обсязі, вважаючи їх правомірними та обґрунтованими. Крім того, надано протокол засідання комісії з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам № 19 від 22.08.2017р. та інформацію з Держгеокадастру щодо нормативної грошової оцінки земельної ділянки площею 1603 кв.м станом на 2010-2017рр., яка знаходиться за адресою: м. Волочиськ, вул. Котовського, 11.

Ухвалою суду від 15.12.2017 р. повідомлено відповідача про розгляд справи за правилами позовного провадження зі стадії розгляду справи по суті.

Відповідач не скористався правом участі свого представника під час судового розгляду справи, відзиву на позов не подав, причин не повідомив. Ухвали суду по даній справі, надіслані на його адресу, зазначену у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань згідно витягу (а також на адресу засновника), повернулися до суду із відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Згідно ч. 7 ст. 120 ГПК України учасники судового процесу зобов'язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи.

У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Положеннями ст. 242 ГПК України передбачено, що днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження. З наведеного, відповідач є такий, що належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, проте, відзиву на позов не подав та причин неявки та неподання відзиву не повідомив.

Ст. 202 ГПК України передбачає, що суд може розглядати справу за відсутності учасника справи, якщо його було належно повідомлено, проте, він не повідомив про причин неявки або така неявка є повторною.

Враховуючи вищевикладене, розумність строків розгляду судового спору, суд приходить до висновку про розгляд справи без участі відповідача та за наявними в матеріалах справи доказами.

Суд під час розгляду справи встановив наступне.

Відповідно до ОСОБА_1 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 24.11.2017р. приватне підприємство "Волочиськ спец монтаж" зареєстровано за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний код 34412587.

Згідно відомостей з Реєстру прав власності на нерухоме майно за приватним підприємством "Волочиськ спец монтаж" зареєстровано за № 9154310 тип майна - нежитлова будівля, виробнича будівля, що знаходиться за адресою: Хмельницька обл., Волочиський район, м. Волочиськ, вул. Котовського, 11. Загальна вартість нерухомого майна становить 101700,00 грн.

Приватне підприємство "Волочиськ спец монтаж" звернулось з клопотанням № 26 від 06.04.2011р. до міського голови з проханням затвердити проект із землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1603,00 кв.м для обслуговування нежитлової будівлі, виробничої будівлі та будівництва і обслуговування майстерні по газовому обладнанню в м. Волочиськ, вул. Котовського, 11. Також вищевказану земельну ділянку надати у користування на умовах оренди терміном три роки.

Згідно висновку від 15.02.2011р. приватному підприємству "Волочиськ спец монтаж" Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Хмельницькій області погоджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування нежитлової будівлі, виробничої будівлі та будівництва і обслуговування майстерні по газовому обладнанню в м. Волочиськ по вул. Котовського, 11 на території Волочиської міської ради Волочиського району. Загальна площа та склад угідь земельної ділянки - 0,1603 га.

Відповідно до ксерокопії наданої позивачем в матеріали справи, 03.09.2010р. між ВАТ „Укртелеком» (продавець) та приватним підприємством "Волочиськ спец монтаж" (покупець) укладено договір купівлі-продажу комплексу, відповідно до п. 1.1. якого згідно результату аукціону, проведеного 13.07.2010р., продавець передає у власність покупця, а покупець приймає у власність нежитлову будівлю, виробничу будівлю, що знаходиться за адресою: Хмельницька обл., м. Волочиськ, вул. Котовського, 11 і сплачує визначену ціну. У власність покупця переходить виробнича будівля, до складу якої входять: цегляна виробнича будівля А-1, загальною площею 150,5 кв.м, цегляна вбиральня „Б» пл. 1,5 кв.м, металева решітчаста огорожа 1,2.

Відповідно до п. 1.2. договору право власності на об'єкт покупець набуває після державної реєстрації даного договору купівлі-продажу.

Як передбачено п. 1.3. договору продаж цей вчинено за 131160,00 грн., які покупець сплатив продавцю до підписання цього договору при безготівковому перерахунку.

Згідно, ксерокопії наданої позивачем в матеріали справи, а саме витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 27361675 від 17.09.2010р. комунальним підприємством Волочиське РБТІ зареєстровано за приватним підприємством "Волочиськ спец монтаж" право власності на нежитлову будівлю, виробничу будівлю, що знаходиться за адресою: Хмельницька область, Волочиський район, м. Волочиськ, вул. Котовського, 11.

Рішенням Волочиської міської ради № 63 від 08.04.2011р. вирішено, зокрема, затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1603,00 кв.м для обслуговування нежитлової будівлі, виробничої будівлі та будівництва і обслуговування майстерні по газовому обладнанню і залишити її в категорії земель зв'язку з цільовим використанням код 03.14 в м. Волочиську по вул. Котовського, 11 ПП „Волочиськспецмонтаж» . Заявнику надати вищевказану земельну ділянку на умовах оренди терміном на три роки. В місячний термін ПП „Волочиськспецмонтаж» заключити договір оренди земельної ділянки з міською радою.

Згідно листа № 161 від 18.05.2016р. міський голова ОСОБА_2 просив засновника відповідача ОСОБА_3 негайно укласти договір оренди земельної ділянки. У разі не укладення договору оренди, питання буде вирішуватись в судовому порядку для відшкодування збитків за фактичне користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів на неї.

Листом № 62 від 13.02.2017р. міський голова ОСОБА_2 повідомив засновника відповідача ОСОБА_3 про необхідність оформлення 23.02.2017р. акту обстеження земельної ділянки. В разі невиконання вищевказаного, обстеження земельної ділянки буде проведено без присутності представника ПП „Волочиськспецмонтаж» та передано до комісії по визначенню розміру збитків землевласникам та землекористувачам.

Міським головою ОСОБА_2 повідомлено засновника відповідача ОСОБА_3 (лист № 188 від 11.04.2017р.), що 19.04.2017р. відбудеться засідання постійної комісії з самоврядного контролю за використанням та охороною земель, де буде розглянуте питання щодо використання ПП „Волочиськспецмонтаж» земельної ділянки по вул. Котляревського (Котовського), 11, м. Волочиськ без правовстановлюючих документів. Повідомлення надіслано 11.04.2017р., що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу та фіскальним чеком від 12.04.2017р.

Згідно з ОСОБА_1 від 19.04.2017р. протоколу № 1 постійної комісії з самоврядного контролю за використанням та охороною земель Волочиської міської ради вирішено акт обстеження земельної ділянки по вул. Котляревського (Котовського), 11, м. Волочиськ із додатками та даний протокол постійної комісії з самоврядного контролю за використанням та охороною земель Волочиської міської ради направити на комісію з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам для нарахування збитків заподіяних внаслідок використання земельних ділянок комунальної власності з порушенням законодавства.

Актом обстеження земельної ділянки від 19.04.2017р. комісією встановлено, зокрема, що земельна ділянка площею 0,1603 га по вул. Котовського, 11, м. Волочиськ використовується з періоду договору купівлі-продажу комплексу від 03.09.2010р. по даний час. Рішенням Волочиської міської ради від 08.04.2011р. № 63 ПП „Волочиськ спец монтаж» надано на умовах оренди земельну ділянку площею 0,1603 га для обслуговування нежитлової будівлі, виробничої будівлі та будівництва та обслуговування майстерні по газовому обладнанню по вул. Котовського, 11, м. Волочиськ. На даний час договір оренди землі не укладено. Ставка орендної плати за період з 2010 року по 2015 рік (включно) становила 6 % від нормативної грошової оцінки землі м. Волочиськ та за період 2016 рік по даний час становить 3 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки м. Волочиськ.

Відповідно до листа № 1023 від 28.07.2017р. міський голова ОСОБА_2 звернувся до голови Волочиської РДА ОСОБА_4 з проханням визначити розмір збитків, заподіяних Волочиській міській раді з 03.09.2010р. по даний час у зв'язку з тим, що по вул. Котляревського (Котовського), 11 в м. Волочиськ здійснюється використання земельної ділянки площею 1603,00 кв.м за відсутності відповідного рішення органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) та за відсутності відповідного право чину щодо такої земельної ділянки.

Розпорядженням Волочиської районної державної адміністрації Хмельницької області № 883/2017-р від 28.08.2017р. затверджено акт комісії з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам щодо нарахування збитків (у вигляді орендної плати за землю), заподіяних Волочиській міській раді використанням земельної ділянки площею 0,1603 га, що знаходиться за адресою: м. Волочиськ, вул. Котляревського, 11, без правовстановлюючих документів ПП „Волочиськ спец монтаж» за період з 03.09.2010р. по 22.08.2017р. в сумі 29019,47 грн.

Згідно акта про визначення розміру збитків від 22.08.2017р., затвердженого розпорядженням голови районної державної адміністрації від 28.08.2017р. № 883/2017-р, встановлено, що ПП „Волочиськ спец монтаж» користується з 03.09.2010р. по даний час земельною ділянкою площею 0,1603 га, що знаходиться під нежитловою будівлею, виробничою будівлею, за адресою: м. Волочиськ, вул. Котляревського, 11 без правовстановчих документів на земельну ділянку. Договір оренди не укладено. Нормативна грошова оцінка 1 кв.м земельної ділянки м. Волочиськ, вул. Котляревського (колишня Котовського), 11 (землі транспорту) згідно інформації відділу у Волочиському районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 18.08.2017р. № 248/105-17 становить: у 2010 - 2015 роках - 33,48 грн., у 2016р. - 146,84 грн., у 2017р. - 155,65 грн. Ставка орендної плати за землю в період з 2010р. по 2015р. (включно) становила 6% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а за період з 2016р. по даний час - 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Розрахунок розміру збитків, завданих Волочиській міській раді використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів ПП „Волочиськ спец монтаж» за період з 03.09.2010р. по 22.08.2017р. становить 29019,47 грн.

Позивачем надіслано приватному підприємству „Волочиськ спец монтаж» претензію № 1387 від 04.10.2017р. з вимогою перерахувати Волочиській міській раді збитки в сумі 29019,47 грн., що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення від 05.10.2017р.

Враховуючи викладене, позивач звернувся до суду з відповідним позовом.

За результатами розгляду справи, аналізуючи докази та фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, судом приймається до уваги наступне.

Загальні підстави позадоговірної відповідальності за завдану майнову шкоду передбачені ст. 1166 ЦК України, відповідно до якої майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Для застосування такої міри відповідальності, як відшкодування збитків, необхідна наявність повного складу правопорушення: протиправної поведінки (дії чи бездіяльності) особи; шкідливого результату такої поведінки - шкоди (збитків); причинного зв'язку між протиправною поведінкою та збитками; вини особи, яка заподіяла збитки. У разі відсутності, хоча б одного з елементів відповідальність у вигляді відшкодування збитків не наступає.

Відповідно до статті 5 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні» міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України та іншими законами.

Стаття 12 Земельного кодексу України визначає повноваження сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин, до яких, зокрема, належить розпорядження землями територіальних громад.

Відповідно до ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування (ч. 2 ст. 116 Земельного кодексу України).

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 120 ЗК України, які кореспондуються з ст. 377 ЦК України, у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Верховним Судом України від 13.04.2016р. у справі № 6-253цс16 зроблений висновок, що зазначена норма закріплює загальний принцип цілісності об'єкта нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об'єкт розташований. За цією нормою визначення правового режиму земельної ділянки перебуває у прямій залежності від права власності на будівлю і споруду та передбачається механізм роздільного правового регулювання нормами цивільного законодавства майнових відносин, що виникають при укладенні правочинів щодо набуття права власності на нерухомість, і правового регулювання нормами земельного і цивільного законодавства відносин при переході прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на нерухомість.

При цьому при застосуванні положень ст. 120 ЗК України у поєднанні з нормою ст. 125 ЗК України слід виходити з того, що у випадку переходу права власності на об'єкт нерухомості у встановленому законом порядку, право власності на земельну ділянку у набувача нерухомості виникає одночасно із виникненням права власності на зведені на земельній ділянці об'єкти. Це правило стосується й випадків, коли право на земельну ділянку не було зареєстроване одночасно з правом на нерухомість, однак земельна ділянка раніше набула ознак об'єкта права власності.

Таким чином, за загальним правилом, закріпленим у ч. 1 ст. 120 ЗК України, особа, яка набула права власності на будівлю чи споруду, стає власником земельної ділянки на тих самих умовах, на яких вона належала попередньому власнику, якщо інше не передбачено у договорі відчуження нерухомості.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Земельні ділянки можуть передаватися в оренду громадянам та юридичним особам України, іноземцям і особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним об'єднанням і організаціям, а також іноземним державам.

Частиною 1 ст. 124 ЗК України встановлено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Положеннями ст. 125 ЗК України встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав та згідно ст. 126 ЗК України оформлюється відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» .

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач, приватне підприємство "Волочиськ спец монтаж", є власником нежитлової будівлі, виробничої будівлі площею 1603 кв.м, які розташовані за адресою: Хмельницька область, Волочиський район, м. Волочиськ, вул. Котовського, 11, що підтверджується відомостями з Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Проте, в порушення вищенаведених норм закону відповідач в період з 03.09.2010р. по 22.08.2017р., за який позивачем заявлені до стягнення збитки, належним чином не оформив право користування земельною ділянкою, на якій знаходиться належне останньому нерухоме майно. Доказів протилежного відповідачем в матеріали справи не подано.

Судом встановлено, що 22.08.2017р. відбулось засідання комісії по визначенню розміру збитків власникам землі та землекористувачам та складено акт визначення розміру збитків, відповідно до якого нараховано відповідачу збитки в сумі 29019,47 грн., завдані Волочиській міській раді внаслідок використання ним земельної ділянки без правовстановлюючих документів.

Крім того, згідно акту визначення розміру збитків від 22.08.2017р. комісія по визначенню розміру збитків власникам землі та землекористувачам встановила, що земельна ділянка, яку використовує землекористувач, розташована в м. Волочиськ, вул. Котляревського, 11, площа 0,1603 га. Нормативна грошова оцінка 1 кв.м земельної ділянки м. Волочиськ, вул. Котляревського (колишня Котовського), 11 (землі транспорту) згідно інформації відділу у Волочиському районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 18.08.2017р. № 248/105-17 становить: у 2010 - 2015 роках - 33,48 грн., у 2016р. - 146,84 грн., у 2017р. - 155,65 грн. Ставка орендної плати за землю в період з 2010р. по 2015р. (включно) становила 6% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а за період з 2016р. по даний час - 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Розрахунок розміру збитків, завданих Волочиській міській раді використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів ПП „Волочиськ спец монтаж» за період з 03.09.2010р. по 22.08.2017р. становить 29019,47 грн.

Ст. 206 ЗК України визначено, що використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

За приписами ч. 1 і ч. 2 ст. 21 Закону України від 06.10.1998р. № 161-XIV „Про оренду землі» (із змінами і доповненнями) за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі орендар вносить орендодавцеві платіж - орендну плату за землю.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Як вбачається з матеріалів справи право користування спірною земельною ділянкою відповідачем не оформлено. Відсутність договору оренди землі позбавляє міську раду, як орендодавця, права отримувати від цієї земельної ділянки дохід в розмірі орендної плати.

Відповідно до ч. 2 ст. 224 ГК України під збитками розуміються витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також неодержані нею доходи, які управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов'язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною.

Аналогічне визначення міститься і в статті 22 ЦК України.

Статтею 225 ГК України встановлено, що до складу збитків, що підлягають відшкодуванню особою, яка допустила господарське правопорушення, включається, зокрема, неодержаний прибуток (втрачена вигода), на який сторона, яка зазнала збитків, мала право розраховувати у разі належного виконання зобов'язання другою стороною.

Суд звертає увагу, що Вищий господарський суд України в Постанові Пленуму від 17.05.2011р. № 6 „Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин» (із змінами і доповненнями) у п. 3.8. вказав про те, що вирішуючи спори за позовами органів державної влади або місцевого самоврядування про стягнення з особи, яка набула у власність житловий будинок, будівлю або споруду і не переоформила право користування земельною ділянкою, збитків у вигляді упущеної вигоди (зокрема у розмірі неодержаної плати за оренду земельної ділянки), господарські суди повинні брати до уваги положення статті 22 ЦК України та частини другої статті 224 ГК України. Для застосування такого заходу відповідальності слід встановлювати наявність у діях відповідача усіх чотирьох елементів складу цивільного правопорушення (протиправної поведінки, збитків, причинного зв'язку між протиправною поведінкою та збитками і вини).

У розгляді таких справ господарські суди мають докладно з'ясовувати причини не оформлення чи несвоєчасного оформлення відповідного землекористування та обставини, пов'язані із вжиттям господарюючими суб'єктами усіх залежних від них заходів щодо одержання документів, які посвідчують право землекористування.

Частиною 2 ст. 152 ЗК України передбачено, що власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом, зокрема, відшкодування заподіяних збитків (п. ґ ч. 3 ст. 152 ЗК України).

Відповідно до ст. 157 Земельного кодексу України відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам здійснюють органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадяни та юридичні особи, які використовують земельні ділянки, а також органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадяни та юридичні особи, діяльність яких обмежує права власників і землекористувачів або погіршує якість земель, розташованих у зоні їх впливу, в тому числі внаслідок хімічного і радіоактивного забруднення території, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами і стічними водами.

Для визначення розміру вказаних збитків постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993р. № 284 затверджено Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам (далі - Порядок).

Відповідно до п. 1 Порядку власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, заподіяні вилученням (викупом) та тимчасовим зайняттям земельних ділянок, встановленням обмежень щодо їх використання, погіршенням якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей земельних ділянок або приведенням їх у непридатний для використання стан та неодержанням доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок.

Розміри збитків визначаються комісіями, створеними Київською та Севастопольською міськими, районними державними адміністраціями, виконавчими комітетами міських (міст обласного значення) рад. Результати роботи комісій оформляються відповідними актами, що затверджуються органами, які створили ці комісії (п. 2 Порядку).

В пункті 3 Порядку зазначено, що відшкодуванню підлягають, зокрема, інші збитки власників землі і землекористувачів, у тому числі орендарів, включаючи і неодержані доходи, якщо вони обґрунтовані. Неодержаний доход - це доход, який міг би одержати власник землі, землекористувач, у тому числі орендар, із земельної ділянки і який він не одержав внаслідок її вилучення (викупу) або тимчасового зайняття, обмеження прав, погіршення якості землі або приведення її у непридатність для використання за цільовим призначенням у результаті негативного впливу, спричиненого діяльністю підприємств, установ, організацій та громадян.

Збитки відшкодовуються власникам землі і землекористувачам, у тому числі орендарям, підприємствами, установами, організаціями та громадянами, що їх заподіяли, за рахунок власних коштів не пізніше ніж протягом одного місяця після затвердження актів комісій (п. 5 Порядку).

Позивач просить суд стягнути завдані збитки в розмірі 29019,47 грн., розраховані за період з 03.09.2010р. по 22.08.2017р. Даний розрахунок здійснений з врахуванням площі земельної ділянки (1603 м2) та нормативно грошової оцінки даної площі земельної ділянки за визначений період 2010-2017 роки.

Відповідачем не наведено об'єктивних обставин або перешкод для укладення передбаченого нормами земельного законодавства договору оренди землі, а також обставин, які б підтверджували вчинення ним дій, спрямованих на укладення такого договору, оскільки саме на землекористувача покладається обов'язок вчинення певних дій, спрямованих на оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки. Невиконання вказаного обов'язку є підставою для стягнення з землекористувача збитків у вигляді упущеної вигоди (неодержаної орендної плати за землю), завданих внаслідок використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів (наведене узгоджується і з позицією Верховного Суду України, що викладена в постанові від 17.02.2016р. у справі № 3-1160г15).

Згідно зі ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ст.ст. 76, 77, 78, 79 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

За таких обставин, дослідивши всі наявні у справі докази, суд дійшов висновку, що не оформлення документів на право користування земельною ділянкою, на якій знаходиться належне відповідачу нерухоме майно, є доведеним фактом та виникло з вини відповідача внаслідок його бездіяльності, що свідчить про протиправну поведінку останнього та причинний зв'язок між його протиправною поведінкою та майновою шкодою.

Отже, позовні вимоги відповідають нормам чинного законодавства, фактичним обставинам справи, підтверджені належними і допустимими доказами та підлягають задоволенню. Доказів добровільного відшкодування збитків в сумі 29019,24 грн. матеріали справи не містять.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по оплаті судового збору покладаються на відповідача у зв'язку із задоволенням позову.

Керуючись ст.ст. 4, 20, 74, 76, 77, 86, 123, 129, 233, 236, 238, 240, 241, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Волочиської міської ради, м. Хмельницький до приватного підприємства "Волочиськ спец монтаж", м. Волочиськ Хмельницької області про стягнення збитків, завданих використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів у розмірі 29019,47 грн. задовольнити.

Стягнути з приватного підприємства "Волочиськ спец монтаж" (Хмельницька область, Волочиський район, м. Волочиськ, вул. Котовського, 11, ідентифікаційний код 34412587) на користь Волочиської міської ради (Хмельницька область, Волочиський район, м. Волочиськ, вул. Незалежності, 88, ідентифікаційний код 04060695) 29019,47 грн. (двадцять дев'ять тисяч дев'ятнадцять гривень 47 коп.) збитків, завданих використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів.

Видати наказ.

Стягнути з приватного підприємства "Волочиськ спец монтаж" (Хмельницька область, Волочиський район, м. Волочиськ, вул. Котовського, 11, ідентифікаційний код 34412587) на користь Волочиської міської ради (Хмельницька область, Волочиський район, м. Волочиськ, вул. Незалежності, 88, ідентифікаційний код 04060695) 1600 грн. (одну тисячу шістсот гривень 00 коп.) витрат по оплаті судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів до Рівненського апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 11.01. 2018р .

Суддя С.В. Заверуха

Віддрук. 3 прим. :

1 - до справи;

2 - позивачу (31200, Хмельницька обл., м. Волочиськ, вул. Незалежності, 88);

3 - відповідачу (31200, Хмельницька обл., м. Волочиськ, вул. Котляревського (Котовського), 11).

Всім рекоменд. з повідомлен.

Дата ухвалення рішення11.01.2018
Оприлюднено12.01.2018
Номер документу71525144
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1104/17

Рішення від 11.01.2018

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 15.12.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 24.11.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні