Рішення
від 14.12.2017 по справі 910/17291/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.12.2017Справа №910/17291/17 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Міцуї Технолоджіс

до Товариства з обмеженою відповідальністю Превена

про зобов'язання вчинити дії

Суддя Пінчук В.І.

Представники сторін:

Від позивача не з'явився

Від відповідача не з'явився

Рішення прийняте 14.12.2017 р., оскільки у судових засіданнях 09.11.2017 р. та 23.11.2017 р. розгляд справи відкладався відповідно до п. 1 ст. 77 ГПК України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю Міцуї Технолоджіс звернувся до господарського суду міста Києва з позовом до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю Превена про зобов'язання вчинити дії.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, але позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання тричі не з'явився і відзив на позовну заяву суду не надав.

Згідно ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами, без участі представників сторін.

Дослідивши матеріали справи, суд -

ВСТАНОВИВ :

19.06.2017 р. Товариством з обмеженою відповідальністю ПРЕВЕНА (відповідачем) були зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних три податкові накладні, зокрема:

- №2020 від 19.06.2017 року на суму 2 020 000, 00 грн.;

- №2021 від 19.06.2017 року на суму 85 000,00 грн.;

- №2022 від 19.06.2017 року на суму 127 500,00 грн.,

в яких зазначається, що отримувачем (покупцем) товару є Товариство з обмеженою відповідальністю МІЦУЇ ТЕХНО ЛОДЖІС (позивач).

Як на підставу обґрунтування свої позовних вимог позивач вказує на те, що між ТОВ ПРЕВЕНА та ТОВ МІЦУЇ ТЕХН0Л0ДЖІС відсутні жодні господарські відносини, будь-які договори між ними не укладались, грошові кошти не перераховувались, що підтверджується податковими деклараціями з податку на додану вартість за червень та липень 2017 року, з яких вбачається, що вищенаведені податкові накладні не були включені до податкових декларацій з податку на додану вартість за липень та червень 2017 року.

Листом №14/1 від 14.08.2017 р. позивач звернувся до відповідача з проханням скласти та подати розрахунок коригування до помилково зареєстрованих податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних.

Натомість, відповідач дане звернення залишив без задоволення, а тому коригування податкових накладних в Єдиному реєстрі здійснено не було.

Відповідно до п. 201.4 ст. 201 та п. 187.1 ст.187 Податкового кодексу України податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов'язань продавця та датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Підставою для виписки та реєстрації податкової накладної є або зарахування коштів на банківський рахунок або відвантаження товару.

Як було встановлено судом, між сторонами відсутні жодні господарські взаємовідносини, а тому відповідач не мав законодавчих підстав для виписки та реєстрації податкових накладних із зазначенням отримувачем позивача.

Відповідно до п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу України для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Тобто дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

Пунктом 192.1 статті 192 Податкового кодексу України визначено, що у випадку помилкового складання податкової накладної на операцію з постачання товарів/послуг та реєстрації її в Єдиному реєстрі податкових накладних платник податку, з метою виправлення допущеної помилки, має скласти розрахунок коригування до помилкової податкової накладної.

Згідно п. 201.4 та п. 201.10 ст. 201 ПК України при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних. Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних: постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації; отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу. (п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України)

Складені платником податку розрахунки коригування до податкових накладних, складених до 1 лютого 2015 року, розрахунки коригування до податкових накладних, які не підлягали наданню отримувачу (покупцю) - платнику податку, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних постачальником (продавцем). Зазначене не поширюється на розрахунки коригування, що передбачають зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику (зменшення податкового зобов'язання постачальника та податкового кредиту отримувача), складені після 1 липня 2015 року до податкових накладних, складених до 1 липня 2015 року на отримувача (покупця) - платника податку, які підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних отримувачем (покупцем) товарів/послуг. Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов'язаних із з міною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Згідно п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою. Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. Податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.

Податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня.

З метою отримання податкової накладної/розрахунку коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, покупець надсилає в електронному вигляді запит до Єдиного реєстру податкових накладних, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та податкову накладну/розрахунок коригування в електронному вигляді.

Так і податкова накладна/розрахунок коригування вважаються зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних та отриманими покупцем. Покупцю товарів/послуг податкова накладна/розрахунок коригування можуть бути надані продавцем таких товарів/послуг в електронній формі з дотриманням вимог законодавства щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

З метою отримання продавцем зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування, що підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних покупцем, такий продавець надсилає в електронному вигляді запит до Єдиного реєстру податкових накладних, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та розрахунок коригування в електронному вигляді. Такий розрахунок коригування вважається зареєстрованим в Єдиному реєстрі податкових накладних та отриманими продавцем.

Датою та часом надання податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронному вигляді до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, є дата та час, зафіксовані у квитанції. Платник податку має право зареєструвати податкову накладну та/або розрахунок коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, в якій загальна сума податку не перевищує суму обчислену відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 цього кодексу протягом 36 календарних днів, що наступають за датою виникнення податкових зобов'язані відображених у відповідних податкових накладних та/або розрахунках коригування.

Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних встановлюється Кабінетом Міністрів України. Покупець має право звіряти дані отриманої податкової накладної на відповідність із даними Єдиного реєстру податкових накладних.

Виявлення розбіжностей даних податкової декларації та даних Єдиного реєстру податкових накладних є підставою для проведення контролюючими органами документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг.

Таким чином, як встановлено судом, виключно відповідач може скласти розрахунок коригування до помилково зареєстрованих податкових накладних №2020 від 19.06.2017 року на суму 2 020 000,00грн.; №2021 від 19.06.2017 року на суму 85 000, 00грн. та №2022 від 19.06.2017 року на суму 127 500,00 грн.

В подальшому такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних позивачем, з дотриманням визначених термінів реєстрації.

Бездіяльність відповідача щодо реєстрації розрахунків коригування податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних порушує права позивача, що виражається у безпідставному збільшенні податкових зобов'язань з податку на додану вартість перед бюджетом, а також зменшення реєстраційного ліміту в системі електронного адміністрування ПДВ на суму 1 860 416,66 грн.

За таких обставин, суд вважає позовні вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню.

З урахуванням викладеного, керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю ПРЕВЕНА , (01135, м. Київ, вулиця Полтавська, будинок 9, офіс 18, код 41016970) відкоригувати податковий кредит з податку на додану вартість, що був сформований у липні 2017 року та задекларований шляхом реєстрації розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №2020 від 19.06.2017 року на суму 2020000,00 грн., №2021 від 19.06.2017 року на суму 85000,00 грн., №2022 від 19.06.2017 року на суму 127 500,00 грн., на загальну суму 2232500 (два мільйони двісті тридцять дві тисячі п'ятсот) грн. 00 коп., у тому числі податок на додану вартість 372083 (триста сімдесят дві тисячі вісімдесят три) грн. 34 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ПРЕВЕНА , (01135, м. Київ, вулиця Полтавська, будинок 9, офіс 18, код 41016970) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Міцуї Технолоджіс (04073, м. Київ, вул. Куренівська, б. 2-Б, код 38923900) 1600 (одну тисячу шістсот) грн. 00 коп. судового збору.

Видати накази.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України.

дата підписання повного тексту рішення 10.01.2018 р.

СуддяВ.І.Пінчук

Дата ухвалення рішення14.12.2017
Оприлюднено15.01.2018
Номер документу71537790
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/17291/17

Рішення від 14.12.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Ухвала від 23.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Ухвала від 09.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Ухвала від 09.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні