Ухвала
від 11.01.2018 по справі 757/1622/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/1622/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого в особливо важливих справах третього слідчого відділу управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

11.01.2018 року до провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого в особливо важливих справах третього слідчого відділу управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 погоджене прокурором відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні банківських установ та становлять банківську таємницю, зокрема ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ), АТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (МФО НОМЕР_2 ), АТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (МФО НОМЕР_3 ), АТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (МФО НОМЕР_4 ), ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (МФО НОМЕР_5 ), ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (МФО НОМЕР_6 ).

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження зазначає, що управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017000000003630 від 13.11.2017 року, за фактом вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч.3 ст.358, ч. 3 ст. 209 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що на території м. Києва діє організоване злочинне угрупування, учасники якого організували функціонування «конвертаційного центру», спрямованого на мінімізацію доходів, отриманих в ході протиправних діянь: ухилення від сплати обов`язкових платежів до бюджету, зменшення податкового навантаження на вітчизняні суб`єкти господарської діяльності (далі - СГД), проведення безтоварних фінансових операцій з використанням реквізитів фіктивних підприємств.

Так встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), у період 2016-2017 років, під час проведення різного роду ремонтних робіт на об`єктах державних підприємств ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_8 ", Філія ГПУ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », Філія УМГ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) задекларували у податковій звітності підприємства придбання товарно-матеріальних цінностей, робіт та послуг у ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), які мають ознаки фіктивності та аналізом податкової звітності яких, встановлено відсутність факту придбання такого виду ТМЦ.

Таким чином, у органу досудового розслідування достатні підстави вважати, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) перераховують на рахунки ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), які мають ознаки фіктивності, грошові кошти з метою їх виведення в тіньовий сектор економіки та обготівкування.

Крім того, оглядом відомостей податкової звітності: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " встановлено, що для звітування до органів державної фіскальної служби, вказані підприємства використовують ІР-адресу аналогічну з ІР-адресою ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 ".

Таким чином, враховуючи відомості отримані під час слідства, у органу досудового розслідування достатні підстави вважати, що реквізити вказаних суб`єктів гоподарювання використовуються невстановленими слідством особами, з метою імітування фінансово-господарської діяльності створених підприємств, яка насправді не відбувається, а створюється лише видимість її здійснення, тобто здійснюється прикриття незаконної діяльності.

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення, планується отримати тимчасовий доступ до юридичних справ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), а також документів, які підтверджують перерахування грошових коштів по господарським операціям з контрагентами покупцями та продавцями, крім того, дають смогу дослідити подальший рух грошових коштів та зняття готівки.

В судове засідання прокурор не з`явився, подав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, в якій вимоги вказаного клопотання підтримав, просив його задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику представника особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Як вбачається зі змісту п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя дослідивши в нарадчій кімнаті матеріали клопотання, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, оскільки слідчим та прокурором в клопотанні не доведено відношення ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " до вказаного кримінального провадження та не доведено необхідність вилучення документів в оригіналах.

На підставі викладеного, керуючись ст. 108, 160, 162164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому в особливо важливих справах Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до документів: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), які перебувають у володінні банківських установ та становлять банківську таємницю, зокрема:

1. ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ) рахунки:

- № НОМЕР_16 , який належить ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 );

- № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , які належать ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " (ЄДРПОУ НОМЕР_14 );

2. АТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (МФО НОМЕР_2 ), рахунки:

- № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , які належать ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 );

- № НОМЕР_21 , № НОМЕР_22 , які належать ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (ЄДРПОУ НОМЕР_11 );

- № НОМЕР_23 , який належить ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 );

- № НОМЕР_24 , № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 , № НОМЕР_27 , № НОМЕР_28 , які належать ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " (ЄДРПОУ НОМЕР_14 );

НОМЕР_29 , НОМЕР_30 , НОМЕР_31 , НОМЕР_32 , НОМЕР_33 , НОМЕР_34 , які належать ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 );

3. АТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (МФО НОМЕР_3 ), рахунки:

- № НОМЕР_35 , № НОМЕР_36 , № НОМЕР_37 , № НОМЕР_38 які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

- № НОМЕР_39 , № НОМЕР_40 , № НОМЕР_41 , № НОМЕР_42 , які належать ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 );

- № НОМЕР_43 , який належить ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (ЄДРПОУ НОМЕР_11 );

- № НОМЕР_44 , який належить ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 );

4. АТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (МФО НОМЕР_4 ), рахунки:

- № НОМЕР_45 , № НОМЕР_46 , № НОМЕР_47 , № НОМЕР_48 , № НОМЕР_49 , № НОМЕР_48 , № НОМЕР_50 , № НОМЕР_51 , які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

5. ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (МФО НОМЕР_5 ), рахунки:

- № НОМЕР_52 , № НОМЕР_53 , які належать ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 );

6. ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (МФО НОМЕР_6 ), рахунки:

- № НОМЕР_54 , № НОМЕР_55 , № НОМЕР_56 , № НОМЕР_57 , № НОМЕР_58 , які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ).

2. Тимчасовий доступ до документів надати з можливістю вилучення копії таких документів, а саме:

виписок про рух грошових коштів по вищевказаним рахункам, за період з моменту відкриття рахунків по дату оголошення ухвали, на магнітних та паперових носіях, з інформацією про: точний час надходження, включаючи години, хвилини та секунди та перерахування грошових коштів по вказаному рахунку; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб - контрагентів та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб контрагентів, їх коди ЄДРПОУ.

документів, наданих службовими особами підприємств для відкриття вищевказаних рахунків, їх обслуговування, ідентифікації уповноважених осіб;

карток із зразками підписів керівників та відбитком печатки;

листів, заяв, повідомлень та інших документів, направлених банком службовим особам підприємства; усіх договорів та додатків до них; листів, заяв, доручень та інших документів, наданих службовими особами підприємств щодо надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку;

заявок на видачу готівки; заяв на отримання чекових книжок;

договорів, укладених на користь чи за дорученням: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ) у вказаний період, в тому числі договорів укладених з іншими суб`єктами підприємницької діяльності щодо придбання та продажу цінних паперів;

договорів, платіжних доручень, інших фінансових документів, які стали підставою для руху коштів по рахунку;

банківських виписок та чеків, підтверджуючих видачу готівки; договору на встановлення системи Банк-Клієнт; заявок на купівлю іноземної валюти; договорів доміціляції векселів, копій векселів з відміткою про їх погашення;

документів, які містять інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення;

вхідну та вихідну кореспонденцію між банківською установою та клієнтом банку; кредитну та депозитну справи.

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей та документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в 2-х примірниках

Примірник № 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/1622/18-к

Примірник № 2 наданий прокурору ОСОБА_4

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.01.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/1622/18-к

Ухвала від 11.01.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні