Вирок
від 09.01.2018 по справі 758/15964/17
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/15964/17

Провадження № 1-кп/758/196/18

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.01.2018 року колегія суддів Подільського районного суду міста Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

при секретарі ОСОБА_4 ,

за участю прокурора ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_7

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Києві кримінальне провадження № 42017000000000316, внесеного до ЄРДР 03.02.2017 року відносно

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Києва, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , громадянина України, одружений, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимий,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 357 КК України, -

В С Т А Н О В И Л А :

У відповідності до обвинувального Акту від 19 жовтня 2017 року, встановлено що у березні 2010 року Особа 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, організував та очолив злочинну організацію з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, у тому числі проти державної власності.

Взявши на себе функцію загального керівництва злочинною організацією Особа 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, залучив до участі у ній осіб зі свого найближчого оточення, зокрема Особу 2, Особу 3, Особу 4, Особу 5, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, та інших, яким доручив виконувати функції керівників окремих структурних підрозділів злочинної організації.

Вказаних осіб Особа 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, призначив на найбільш важливі посади у вищих органах державної влади, створивши таким чином систему управління державою, у якій він особисто та інші керівники злочинної організації мали вплив на прийняття всіх основоположних рішень стосовно діяльності вищих органів державної влади та правоохоронної системи.

Основною вимогою до керівників окремих структурних підрозділів злочинної організації, призначених на найбільш важливі посади у вищих органах державної влади, було служіння особисто Особі 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, та готовність виконати його протиправні та злочинні вказівки всупереч законам України та їх службових обов`язків.

Особа 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, доручив іншим керівникам окремих структурних підрозділів злочинної організації самостійно планувати вчинення окремих тяжких та особливо тяжких злочинів відповідно до напрямів діяльності підконтрольного їм державного органу, підшуковувати та залучати до участі у злочинній організації інших членів, створювати її окремі структури та використовувати отриманий незаконний прибуток.

Всі члени злочинної організації Особи 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, діяли відповідно до єдиного злочинного плану, координували між собою свої дії, які охоплювалися єдиною метою - отримання незаконного збагачення за рахунок ресурсів держави Україна та розподілення його між собою, Особою 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, та іншими керівниками злочинної організації.

Кожен учасник злочинної організації Особи 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, був обізнаний із загальним планом діяльності організації щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, знав, які конкретно функції згідно з єдиним планом покладаються безпосередньо на нього та підконтрольний йому структурний підрозділ злочинної організації, а також те, що інші очевидні для всіх і обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану виконуються іншими учасниками цієї злочинної організації.

Зокрема, до складу злочинної організації Особи 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, в різні періоди часу входили ОСОБА_7 , а також Особа 6, Особа 7, Особа 8, Особа 9, Особа 10, Особа 11 та окремий структурний підрозділ під керуванням Особи 12, до складу якого увійшли Особа 13, Особа 14, Особа 15, Особа 16, Особа 17, Особа 18, Особа 19, Особа 20, Особа 21, Особа 22, Особа 23, Особа 24, Особа 25, Особа 26, Особа 27, Особа 28, Особа 29, Особа 30, Особа 31, Особа 32, Особа 33, Особа 34, Особа 35, Особа 36, Особа 37, Особа 38, Особа 39, Особа 40, Особа 41, Особа 42, Особа 43, Особа 44, Особа 45, Особа 46, Особа 47, Особа 48, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, а також інші учасники та низка суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), створених та придбаних учасниками злочинної організації для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також для прикриття її незаконної діяльності.

Особа 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, особисто вибудував ієрархію окремого структурного підрозділу злочинної організації у вигляді окремих груп учасників, об`єднаних за певними напрямками злочинної діяльності, яким, маскуючи їх діяльність під виглядом діяльності фінансової корпорації, дав відповідні назви, а саме «Апарат Особи 12 «КСВ», «Апарат Особи 13 «КАП», «Департамент продажу світлих нафтопродуктів», «Департамент «Лідер-нафта», «Департамент продажу скрапленого газу», «Департамент продажу природного газу», «Департамент «Облгаз», «Департамент оптимізації податків. Держпрограма», «Департамент «КиївСтар», «Департамент «Європа», «Департамент «Москва», «Фінансовий департамент», «Юридичний департамент», «Митний департамент», «Банківський департамент», «Департамент залучення інвестицій», «Департамент торгівлі цінними паперами та страхування», а також «Служба безпеки».

Також Особою 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, визначено умовну назву підконтрольного йому структурного підрозділу злочинної організації як «група компаній «СЄПЕК» (Східно-Європейська паливно-енергетична компанія).

Упродовж 2010-2014 років Особою 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, до участі в окремому підрозділі злочинної організації було схилено низку інших осіб та вибудовано його ієрархічну структуру, яка полягала у підпорядкуванні Особі 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, всіх учасників окремого структурного підрозділу злочинної організації; встановленні порядку керування іншими учасниками; наявності системно-структурної побудови структурного підрозділу злочинної організації, встановлення функціональних зв`язків та принципів взаємозалежності її учасників та структурних частин при здійсненні спільної злочинної діяльності; наявності загального керівництва (інших керівників) структурного підрозділу злочинної організації, чітко визначеної підпорядкованості учасників такої організації керівникам її структурних частин; наявності вертикальних зв`язків між вищими та нижчими структурами злочинної організації.

Відповідно до розподілу ролей Особа 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, здійснював керівництво окремим структурним підрозділом злочинної організації Особи 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, намічав і розробляв плани вчинення злочинів, об`єднував інших співучасників, розподіляв ролі між ними, координував діяльність співучасників, розподіляв їхні обов`язки та функції, визначав об`єкти злочинів, здійснював організаційне та матеріальне забезпечення діяльності як підконтрольного структурного підрозділу, так і злочинної організації в цілому, а також шляхом підтримання зв`язків зі службовими особами органів державної влади та управління забезпечував усунення перешкод у реалізації злочинних намірів та сприяння їм.

За участь у складі злочинної організації та злочинах, які злочинна організація вчиняла, Особою 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, організовано виплату кожному учаснику щомісячної грошової винагороди, видача якої не оформлювалася офіційно та приховувалася від органів державної податкової служби.

У період 2010-2014 років Особа 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, забезпечила функціонування підконтрольного йому структурного підрозділу злочинної організації шляхом фінансування його злочинної діяльності придбання приміщень, їх оренда, придбання автотранспорту, комп`ютерної техніки, засобів зв`язку та інших речей та предметів, видача винагороди учасникам злочинної організації, придбання суб`єктів господарювання резидентів та нерезидентів України, бірж та банківських закладів, через які учасниками злочинної організації здійснювались незаконні фінансові операції з легалізації (відмивання) коштів, одержаних злочинним шляхом.

Плануючи вчинення злочинів в сфері економіки, для утворення матеріальної основи злочинної організації і накопичення капіталу, необхідного для успішної злочинної діяльності, отримання незаконного доходу від надання суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки послуг з мінімізації та ухилення від сплати податків, а також легалізації (відмивання) грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, Особа 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, за попередньою змовою з іншими керівниками злочинної організації розробив план вчинення фіктивного підприємництва.

Для реалізації злочинного наміру Особа 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, організував підшукання та схилення Особою 29, Особою 30, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, а також іншими учасниками злочинної організації осіб до участі у підконтрольному Особі 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, структурному підрозділі злочинної організації, вчинення дій по створенню та придбанню на свої паспортні дані підприємств з метою прикриття незаконної діяльності учасників злочинної організації, обіймання керівних посад в таких підприємствах, та вчинення дій з метою ухилення від сплати податків до бюджету та вчинення інших злочинів.

Після встановлення таких осіб та одержання їх згоди на вчинення злочинів, Особа 29 та Особа 30, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, разом з іншими учасниками злочинної організації брали участь у підготовці установчих документів створених та придбаних підприємств, з метою прикриття незаконної діяльності, забезпечував посвідчення їх нотаріусами та наступне подання до відповідних державних органів з метою здійснення державної реєстрації, відкриття розрахункових рахунків в банківських установах, та вчиняли інші дії придаючи незаконній діяльності таких підприємств законного вигляду.

Офіційні документи створених та придбаних у вищевказаний спосіб підприємств, разом з їх печатками, договорами на відкриття банківських рахунків та ключами електронного цифрового підпису до програм «Клієнт-банк» Особа 29 та Особа 30, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, передавали іншим учасникам злочинної організації для подальшого використання таких підприємств у протиправній діяльності.

У свою чергу Особа 12, Особа 29, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, а також інші учасники злочинної організації підшуковували певних суб`єктів підприємницької діяльності для отримання від них на поточні рахунки підконтрольних підприємств, створених та придбаних з метою прикриття незаконної діяльності, грошових коштів нібито за надання послуг або купівлю товарів, що безпідставно утворювало у контрагентів кредит з податку на додану вартість, та одночасно призводило до накопичення на вказаних підконтрольних фіктивних підприємствах зобов`язань по сплаті такого податку до бюджету. Але, грошові кошти, які надходили у вищевказаній спосіб на поточні рахунки підприємств, створених та придбаних для фіктивного підприємництва, разом з сумою податкових зобов`язань з податку на додану вартість, Особа 12, Особа 29, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, інші учасники злочинної організації переводили у готівку та розпоряджалися ними на власний розсуд, державі внаслідок такої протиправної діяльності завдана велика матеріальна шкода у вигляді ненадходження до бюджету податків. При цьому Особа 12, Особа 29, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, інші учасники злочинної організації, підшукавши замовників на незаконну конвертацію у вищевказаний спосіб грошових коштів, частину яких складав податок на додану вартість, конвертували такі кошти у банківських установах та видавали їх замовникам готівкою, отримуючи за вчинення даних протиправних дій грошову винагороду, яку розподіляли між іншими членами злочинної організації.

Інші учасники злочинної організації, будучи обізнаними у злочинних планах Особи 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, відповідно до відведених їм ролей займалися веденням бухгалтерського і податкового обліку підконтрольних підприємств, створених та придбаних для фіктивного підприємництва, виготовляли підроблені договори, податкові, видаткові і транспортні накладні та інші документи, які надавали представникам підприємств-замовників, та за допомогою комп`ютерної програми «Клієнт-банк» здійснювали електронні перекази грошових коштів з поточних рахунків таких підконтрольних підприємств.

Учасниками підконтрольного Особі 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, структурного підрозділу злочинної організації Особи 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, в період з 2009 року по 2014 рік створено та придбано понад 400 підприємств, як резидентів так і не резидентів, для здійснення фіктивного підприємництва.

Зокрема до складу злочинної організації Особи 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, у зазначений період входили наступні суб`єкти підприємницької діяльності - резиденти: ТОВ «Ветек Медіа», код ЄДРПОУ 38810617, ТОВ «Ветек Україна», код ЄДРПОУ 38748984, ТОВ «Газукраїна-Коммерс», код ЄДРПОУ 37979402, ТОВ «Кримбутангаз», код ЄДРПОУ 37023699, ТОВ «Східно-Європейська паливно-енергетична компанія.» (ТОВ «СЄПЕК.»), код ЄДРПОУ 38607794, ТОВ «Східно-Європейська паливно-енергетична компанія» (ТОВ «СЄПЕК»), код ЄДРПОУ 38607789, ТОВ «Торговий Дім Ветек», код ЄДРПОУ 38809821, ТОВ «Торговий Дім «Ветек Газ», код ЄДРПОУ 38864044, ТОВ «Ветек Нафтопродукт», код ЄДРПОУ 38728690, ТОВ «Аргумент-2009», код ЄДРПОУ 36226184, СП ТОВ «Експогаз», код ЄДРПОУ 31438686, ТОВ «Експогаз», код ЄДРПОУ 32371832, ТОВ «ВО Одеський НПЗ», код ЄДРПОУ 38848897, ТОВ «Торговий Дім «Одеський НПЗ», код ЄДРПОУ 38899009, ТОВ «Одеський ННЗ», код ЄДРПОУ 38848771, ТОВ «Цикловаст», код ЄДРПОУ 38674635, ТОВ «Українська нафто-газова компанія», код ЄДРПОУ 37764888, ТОВ «Укренергоринок», код ЄДРПОУ 37488177, ТОВ «Газукраїна-2009», код ЄДРПОУ 36308214, ТОВ «Газукраїна-2020», код ЄДРПОУ 37428778, ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз», код ЄДРПОУ 37843149, ТОВ «Запорожгаз-2000», код ЄДРПОУ 36308256, ТОВ «Київоблпропангаз», код ЄДРПОУ 37722038, ТОВ «Луганськпропангаз», код ЄДРПОУ 36429681, ТОВ «Луганськснабгаз», код ЄДРПОУ 35306625, ТОВ «Модус-Вівенді», код ЄДРПОУ 36647463, ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009», код ЄДРПОУ 36032091, ТОВ «Харків-СПБТ», код ЄДРПОУ 36459103, ТОВ «Харківспецгазснаб», код ЄДРПОУ 37846438, ТОВ «Черкаси-Газснаб», код ЄДРПОУ 36371362, ТОВ «Чернівці-СПБТ», код ЄДРПОУ 37830297, ТОВ «Інформтрест-Консалтінг», код ЄДРПОУ 37860819, ТОВ «Нео-Синтезгаз», код ЄДРПОУ 36815393, ПП «Полтаваукргаз», код ЄДРПОУ 35107813, ТОВ «Гонорій», код ЄДРПОУ 38205323, ТОВ «Ексапрофіт», код ЄДРПОУ 36003179, ТОВ «Кванта Коста», код ЄДРПОУ 36456249, ТОВ «Кіровоградгаз-2000», код ЄДРПОУ 36372735, ТОВ «Мульті-Аква», код ЄДРПОУ 37860709, ТОВ «Фіскус-21», код ЄДРПОУ 36226320, ТОВ «Цулассунг Компані», код ЄДРПОУ 36459098, Асоціація «Союз Імпортерів Автозапчастин та Супутніх Товарів», код ЄДРПОУ 38924202, Асоціація «Союз Імпортерів Будівельних Матеріалів», код ЄДРПОУ 38923998, Асоціація «Союз Імпортерів Виробів з Полімерних Матеріалів», код ЄДРПОУ 38924146, Асоціація «Союз імпортерів товарів для дозвілля», код ЄДРПОУ 38924050, Асоціація «Союз імпортерів товарів для побуту», код ЄДРПОУ 38924108, Асоціація «Союз операторів ринку скрапленого газу України», код ЄДРПОУ 38004661, ПрАТ «Страхова компанія «Перлина Страхування», код ЄДРПОУ 36257778, Всеукраїнська громадська організація «Русский Стандарт» (в подальшому Всеукраїнська громадська організація «Українська Правозахисна Асоціація»), код ЄДРПОУ 35467144, Комунікаційне Агентство «Сума Технологій», код ЄДРПОУ 38605231, МПП «Айра», код ЄДРПОУ 21574588, МПП «Ледис», код ЄДРПОУ 14018854, МПП «Поліфарб», код ЄДРПОУ 31129959, Повне товариство «ТОВ «Сильмариил» І Компанія», код ЄДРПОУ 37948725, ПП «Видавництво «Формула», код ЄДРПОУ 34945983, ПП «Каскад КСВ», код ЄДРПОУ 34389857, ПП «Стильтекс», код ЄДРПОУ 33996073, ПП «Студія корпоративного іміджу «Графін», код ЄДРПОУ 36070837, ПП «Фірма «Ломар», код ЄДРПОУ 36478409, ПП «Арт-Престиж», код ЄДРПОУ 35338583, ПП «Будівельно-Монтажне Управління 2005», код ЄДРПОУ 33442150, ПП «Велунд Крим», код ЄДРПОУ 36540576, ПП «Комбіагроіндастрі», код ЄДРПОУ 33713255, ПП «Стоунпласт», код ЄДРПОУ 33581398, ПП «Трансбуд-Альянс», код ЄДРПОУ 36657471, ПП «Форм-С», код ЄДРПОУ 35264590, Представництво «Просперіті Дівелопмент Ес.Ей.», код ЄДРПОУ 26585067, Селянське (Фермерське) Господарство «Восток-Агро», код ЄДРПОУ 31326904, ЗАТ «Лінкс-Цінні Папери», код ЄДРПОУ 25384906, ТОВ «6 Континентів», код ЄДРПОУ 33750344, ТОВ «Айсленд», код ЄДРПОУ 38857393, ТОВ «Альдемарін», код ЄДРПОУ 38709217, ТОВ «Алькотрейд», код ЄДРПОУ 37846637, ТОВ «Агнел-2008», код ЄДРПОУ 35293286, ТОВ «Анкер Трейд Груп», код ЄДРПОУ 38851132, ТОВ «Анкерпром Груп», код ЄДРПОУ 38801183, ТОВ «Бат Трейд Ліга», код ЄДРПОУ 38465585, ТОВ «БК «Будінвест-Проект», код ЄДРПОУ 37312698, ТОВ «БК «Гефест Альянс», код ЄДРПОУ 37312719, ТОВ «Будівельна Компанія «Перша Черноморська», код ЄДРПОУ 35693571, ТОВ «Будівельна Компанія «Савтекс», код ЄДРПОУ 37634167, ТОВ «Верена-Трейд», код ЄДРПОУ 38213292, ТОВ «Вікторі Дей», код ЄДРПОУ 38814737, ТОВ «Вілмпраймреліз», код ЄДРПОУ 38711378, ТОВ «Володар», код ЄДРПОУ 32296855, ТОВ «Всеукраїнський Промисловий Союз», код ЄДРПОУ 32827075, ТОВ «Газова Компанія «Віп Пласт», код ЄДРПОУ 37819755, ТОВ «Газтранспроект», код ЄДРПОУ 38889116, ТОВ «Газтрейд Крим», код ЄДРПОУ 35983637, ТОВ «Газукраїна-Трейдінг», код ЄДРПОУ 37979439, ТОВ «Геліоніндастрі», код ЄДРПОУ 37846396, ТОВ «ГК «Прованс», код ЄДРПОУ 38889142, ТОВ «Глобал Інвест Проект», код ЄДРПОУ 38649572, ТОВ «Глобус», код ЄДРПОУ 13656082, ТОВ «Голден Плюс ХХІ», код ЄДРПОУ 36225463, ТОВ «Гуд Продакт Трейд», код ЄДРПОУ 38801225, ТОВ «Дестін Компані», код ЄДРПОУ 38865289, ТОВ «Діагностичний центр «Галєн», код ЄДРПОУ 23944755, підприємство з іноземними інвестиціями «Дімекс-У», код ЄДРПОУ 32074403, ТОВ «Донецькпобутгаз», код ЄДРПОУ 37671387, ТОВ «Експоекстрім», код ЄДРПОУ 37846600, ТОВ «Ерідантрейд», код ЄДРПОУ 37846367, ТОВ «Зовнітрансгаз», код ЄДРПОУ 37860735, ТОВ «Імперіал-Білдінг», код ЄДРПОУ 38812551, ТОВ «Інлайтінвест», код ЄДРПОУ 37846464, ТОВ «Калина Центр», код ЄДРПОУ 37024268, ТОВ «Керрибан Груп», код ЄДРПОУ 38651026, ТОВ «КМК Ойл Плюс», код ЄДРПОУ 34784945, ТОВ «КМК Ойл», код ЄДРПОУ 34784919, ТОВ «Комбі-Проф», код ЄДРПОУ 38157359, ТОВ «Компанія Опт Трейд», код ЄДРПОУ 38607270, ТОВ «Консалтинг Системз», код ЄДРПОУ 35572282, ТОВ «Константа Вінст», код ЄДРПОУ 37675910, ТОВ «Лайт Інновейшн Груп», код ЄДРПОУ 34482225, ТОВ «Лакленд-Компані», код ЄДРПОУ 37222919, ТОВ «ЛВС Трейд», код ЄДРПОУ 33622671, ТОВ «Логіка Менеджмент», код ЄДРПОУ 37819488, ТОВ «Луганськпобутгаз», код ЄДРПОУ 37911653, ТОВ «ЛФ «Нік-Сервіс», код ЄДРПОУ 37705625, ТОВ «Лютіен», код ЄДРПОУ 37926214, ТОВ «Маноріс», код ЄДРПОУ 38180016, ТОВ «Манхел», код ЄДРПОУ 38148606, ТОВ «Мегаінвестстрой», код ЄДРПОУ 33634300, ТОВ «Медіана-2008», код ЄДРПОУ 35970979, ТОВ «Менкалінан», код ЄДРПОУ 38810884, ТОВ «Металлистактів», код ЄДРПОУ 37926188, ТОВ «Минас-Тирит», код ЄДРПОУ 37286223, ТОВ «Міг 29», код ЄДРПОУ 37227807, ТОВ «Мірта Град», код ЄДРПОУ 38814758, ТОВ «Мірта Стейт», код ЄДРПОУ 38814742, ТОВ «Натдор», код ЄДРПОУ 38690039, ТОВ «Науково-виробнича фірма «Інтер-Тек», код ЄДРПОУ 37779545, ТОВ «НВФ «Кагарлик інвест Торг», код ЄДРПОУ 32547007, ТОВ «Ньюграунд», код ЄДРПОУ 38448816, ТОВ «Облагротехсервіс», код ЄДРПОУ 33521414, ТОВ «Облпостач-Сервіс», код ЄДРПОУ 37709263, ТОВ «Окс Буд», код ЄДРПОУ 36924064, ТОВ «Опт Збут», код ЄДРПОУ 38620747, ТОВ «Парітет Бізнес», код ЄДРПОУ 38814763, ТОВ «Перспектива Моноліт», код ЄДРПОУ 38801211, ТОВ «Портанадра», код ЄДРПОУ 38903685, ТОВ «Промлайн Союз», код ЄДРПОУ 38801204, ТОВ «ПТР Ресурс», код ЄДРПОУ 38291894, ТОВ «Реалтрансфакт», код ЄДРПОУ 37682341, ТОВ «Редакція Газети «Захист Прав», код ЄДРПОУ 36815037, ТОВ «Рейнад», код ЄДРПОУ 38705453, ТОВ «Ретротрейдстар», код ЄДРПОУ 37682404, ТОВ «Роанда», код ЄДРПОУ 38148695, ТОВ «Роял Грифон», код ЄДРПОУ 38196487, ТОВ «Сервіс Інвест», код ЄДРПОУ 37926443, ТОВ «Сильмариил», код ЄДРПОУ 37926387, ПП «Синоп», код ЄДРПОУ 19000770, ТОВ «Скайтек-Україна», код ЄДРПОУ 37701382, ТОВ «Стабналтейд», код ЄДРПОУ 37846459, ТОВ «Суран», код ЄДРПОУ 38148391, ТОВ «Таннарі», код ЄДРПОУ 37286160, ТОВ «ТД «Поліпропілен», код ЄДРПОУ 32558354, ТОВ «Торговельна компанія «Металспецтех», код ЄДРПОУ 32997757, ТОВ «Торговий Дім «Олімпія», код ЄДРПОУ 37973217, ТОВ «Трістіан Волюм Груп», код ЄДРПОУ 38748701, ТОВ «Українська Енергокомпанія», код ЄДРПОУ 37764874, ТОВ «Українська сервісна компанія «Рафо», код ЄДРПОУ 36187580, ТОВ «Фанінтерюнайтед», код ЄДРПОУ 37846548, ТОВ «Фуджіолімпікс», код ЄДРПОУ 37846574, ТОВ «Харків Арена», код ЄДРПОУ 38495651, ТОВ «Херсонпобутгаз», код ЄДРПОУ 37023222, ТОВ «Автоцентркрим», код ЄДРПОУ 35941199, ТОВ «Агат Груп», код ЄДРПОУ 38077719, ТОВ «Айвінтірі», код ЄДРПОУ 38180037, ТОВ «Айнам», код ЄДРПОУ 38180063, ТОВ «Аквіта Трейд Лідер», код ЄДРПОУ 38465559, ПП «Актив Ком», код ЄДРПОУ 35422905, ТОВ «Алівіан», код ЄДРПОУ 38947476, ТОВ «Алконост», код ЄДРПОУ 38091838, ТОВ «Алларіс Прайм», код ЄДРПОУ 38467509, ТОВ «Альфіна», код ЄДРПОУ 37974818, ТОВ «Альяні», код ЄДРПОУ 38196466, ТОВ «Амадіна», код ЄДРПОУ 38091761, ТОВ «Амдіп», код ЄДРПОУ 37118942, ТОВ «Амінамі», код ЄДРПОУ 38179985, ТОВ «Амон-Сул», код ЄДРПОУ 37286087, ТОВ «Амфітер», код ЄДРПОУ 38180021, ТОВ «Анкона-Торг», код ЄДРПОУ 38091658, ТОВ «Аптека Анді», код ЄДРПОУ 35040859, ТОВ «Арістократ Тім», код ЄДРПОУ 38173297, ТОВ «Атлантіс МІМ», код ЄДРПОУ 30082674, ТОВ «Базіс», код ЄДРПОУ 35738156, ТОВ «Балт Янтар Україна», код ЄДРПОУ 37111748, ТОВ «Бастет Компані», код ЄДРПОУ 37131759, ТОВ «Бат Нова», код ЄДРПОУ 38568347, ТОВ «Бенест Трейд Лайн», код ЄДРПОУ 38517690, ТОВ «Бізнес-Бенефіт», код ЄДРПОУ 38022078, ТОВ «Бізнес-Консульт», код ЄДРПОУ 32924812, ТОВ «Боско Трейд Груп», код ЄДРПОУ 38488775, ТОВ «Будівельні Комунікації», код ЄДРПОУ 32554957, ТОВ «Будмет», код ЄДРПОУ 32999948, ТОВ «Велбум Нова Груп», код ЄДРПОУ 38518799, ТОВ «Вестмедика», код ЄДРПОУ 36821302, ТОВ «Виванте», код ЄДРПОУ 38091754, ТОВ «Вінтера», код ЄДРПОУ 37488905, ТОВ «Віртус- ХХІ», код ЄДРПОУ 37131811, ТОВ «Гатіора», код ЄДРПОУ 38091733, ТОВ «Глобал Технолоджес», код ЄДРПОУ 35537756, ТОВ «Глорі Роял», код ЄДРПОУ 38765842, ТОВ «Голдвейн», код ЄДРПОУ 38148517, ТОВ «Голден-Торг», код ЄДРПОУ 38196471, ТОВ «Голдстрім Консалт», код ЄДРПОУ 38651047, ТОВ «Грант Тайм», код ЄДРПОУ 38123047, ТОВ «Грей-Захід», код ЄДРПОУ 34769817, ТОВ «Даймонд Альянс», код ЄДРПОУ 38651089, ТОВ «Домострой», код ЄДРПОУ 32637781, ТОВ «Дроу», код ЄДРПОУ 38173255, ТОВ «Екома ЮГ», код ЄДРПОУ 37223142, ТОВ «Екопро-Бізнес», код ЄДРПОУ 38005309, ТОВ «Екопрогрес», код ЄДРПОУ 34576361, ТОВ «Екрю», код ЄДРПОУ 38091670, ТОВ «Ексттрейд», код ЄДРПОУ 38205826, ТОВ «Елві Тайм», код ЄДРПОУ 38137924, ТОВ «Електро-Пром-Мед», код ЄДРПОУ 36640583, ТОВ «Ельгазентегра», код ЄДРПОУ 38173260, ТОВ «Енігма Груп», код ЄДРПОУ 33057792, ТОВ «Євро-Щебєнь», код ЄДРПОУ 36393535, ТОВ «Євротехімпорт ЛТД», код ЄДРПОУ 37041084, ТОВ «Єдина Спілка Оптовиків», код ЄДРПОУ 37820933, ТОВ «Запоріжжя-Скрапгаз», код ЄДРПОУ 37834616, ТОВ «Запорожский Коксохимремонт», код ЄДРПОУ 34656607, ТОВ «Зимстрой Капітал», код ЄДРПОУ 38061405, ТОВ «Імперіал Трейдинг», код ЄДРПОУ 38467488, ТОВ «Інвест-Транш», код ЄДРПОУ 38173229, ТОВ «Індекстрейд Україна», код ЄДРПОУ 37855835, ТОВ «Ісіда Лайф», код ЄДРПОУ 37131785, ТОВ «Капітал Трейдинг Груп», код ЄДРПОУ 38239847, ТОВ «Капромбуд», код ЄДРПОУ 37982640, ТОВ «Картал Голд», код ЄДРПОУ 37972852, ТОВ «Квірун», код ЄДРПОУ 38134059, ТОВ «Керід», код ЄДРПОУ 38091796, ТОВ «Київмонтаж», код ЄДРПОУ 36356980, ТОВ «Київобл-Імпорттрейд», код ЄДРПОУ 38467493, ТОВ «Компанія Мет Пром», код ЄДРПОУ 38570356, ТОВ «Комфар», код ЄДРПОУ 38148758, ТОВ «Конект-Плюс», код ЄДРПОУ 34276097, ТОВ «Крим Трейдінг», код ЄДРПОУ 36973022, ТОВ «Крістенс», код ЄДРПОУ 38022110, ТОВ «Кротум», код ЄДРПОУ 38204686, ТОВ «Лайфгудінвест», код ЄДРПОУ 37682378, ТОВ «Ластівка», код ЄДРПОУ 20053607, ТОВ «Летавіца», код ЄДРПОУ 38091749, ТОВ «Ліга-2010», код ЄДРПОУ 37292609, ТОВ «Лідергаз», код ЄДРПОУ 36885099, ТОВ «Лінар», код ЄДРПОУ 31433782, ТОВ «Маестро Торг», код ЄДРПОУ 37931224, ТОВ «Марголак», код ЄДРПОУ 36382591, ТОВ «Мелькор+», код ЄДРПОУ 38173281, ТОВ «Мета Ріелшнз», код ЄДРПОУ 35135840, ТОВ «Моргот», код ЄДРПОУ 38173192, ТОВ «Муйне», код ЄДРПОУ 38091686, ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Дін Лтд», код ЄДРПОУ 31999821, ТОВ «Науково-виробниче підприємство Укренергомаш», код ЄДРПОУ 33068343, ТОВ «Нафтатрейд», код ЄДРПОУ 35467857, ПП «Індекс», код ЄДРПОУ 16402261, ТОВ «Нолдор», код ЄДРПОУ 38173318, ТОВ «Нью Галактикос», код ЄДРПОУ 38018920, ТОВ «Нюаж», код ЄДРПОУ 38091644, ТОВ «Олквін», код ЄДРПОУ 32407549, ТОВ «Онлайн+Тур», код ЄДРПОУ 37774484, ТОВ «Піран», код ЄДРПОУ 38205810, ТОВ «Плавт Сервіс», код ЄДРПОУ 38205318, ТОВ «Пріора Груп», код ЄДРПОУ 38947759, ТОВ «Пріора-Інвест», код ЄДРПОУ 38771327, ТОВ «Прогрес Інсайд», код ЄДРПОУ 38005230, ТОВ «Проектбуднагляд», код ЄДРПОУ 38489894, ТОВ «Проф Ресурс», код ЄДРПОУ 38570267, ТОВ «Профпосуд», код ЄДРПОУ 32000530, ТОВ «Радеус.», код ЄДРПОУ 37488879, ТОВ «Райагрострой-Перспектива», код ЄДРПОУ 35160175, ПП «Регіон-Агротрейд», код ЄДРПОУ 34699923, ТОВ «Ріверан Делюкс», код ЄДРПОУ 38467523, ТОВ «Самбат», код ЄДРПОУ 33847181, ТОВ «Будівельна Компанія «Перша Чорноморська», код ЄДРПОУ 35693571, ТОВ «Статус-Софт Консалтинг», код ЄДРПОУ 35813699, ТОВ «Світ Гардин», код ЄДРПОУ 35136645, ТОВ «Світ Сучасного Посуду», код ЄДРПОУ 36115867, ТОВ «Свобода-Буд», код ЄДРПОУ 35978721, ТОВ «Синектікус», код ЄДРПОУ 38179990, ТОВ «Скарби Криму», код ЄДРПОУ 37370215, ТОВ «СМТ Тайм», код ЄДРПОУ 38133584, ТОВ «Соломоніндастрі», код ЄДРПОУ 37682315, ТОВ «Споіл», код ЄДРПОУ 36070842, ТОВ «С Т», код ЄДРПОУ 35745802, ТОВ «Старгудінвест», код ЄДРПОУ 38865671, ТОВ «Статус-Софт Консалтінг», код ЄДРПОУ 35813699, ТОВ «Стілбон», код ЄДРПОУ 37431073, ТОВ «Сумигазтранс», код ЄДРПОУ 37774662, ТОВ «Східенергопостач-2», код ЄДРПОУ 37131848, ТОВ «ТАГ-Харків», код ЄДРПОУ 36647437, ТОВ «Талас-Груп», код ЄДРПОУ 38213329, ТОВ «ТК Аксіома», код ЄДРПОУ 37132417, ТОВ «Торггазстрим ЛТД», код ЄДРПОУ 36647374, ТОВ «Торгкомплект», код ЄДРПОУ 23518188, ТОВ «Торговий Дім «Експрес-Авто», код ЄДРПОУ 37357974, ТОВ «Торговий Дім «Енерджи», код ЄДРПОУ 37428741, ТОВ «Торенія», код ЄДРПОУ 38091691, ТОВ «Трейд Інтернейшнл», код ЄДРПОУ 37350272, ТОВ «Українська нафтохімічна компанія», код ЄДРПОУ 31111281, ТОВ «Укркомерцпостач», код ЄДРПОУ 37227849, ТОВ «Ультрастарінвест», код ЄДРПОУ 38640061, ТОВ «Універсалоптторг-Х», код ЄДРПОУ 37428034, ТОВ «Фадлес», код ЄДРПОУ 37982661, ТОВ «Фанварезсіті», код ЄДРПОУ 38061379, ТОВ «Фешин Мобайл», код ЄДРПОУ 36327640, ТОВ «Хамерс Стаф», код ЄДРПОУ 38018983, ТОВ «Хіган», код ЄДРПОУ 38180000, ТОВ «Центр оціночних технологій», код ЄДРПОУ 34819904, ТОВ «Чед-Насад», код ЄДРПОУ 37286197, ТОВ «Черкасиоблгазпостач» (в подальшому ТОВ «Алькор-Компані»), код ЄДРПОУ 37853120, ТОВ «Юніон-Стандартактив», код ЄДРПОУ 37860845, Підприємство «Юрай» у формі ТОВ (далі ТОВ «Юрай»), код ЄДРПОУ 22886866, ТОВ «Юса-Груп», код ЄДРПОУ 37290250, ТОВ «Барс», код ЄДРПОУ 37106806, ПП Оптова Компанія «Ельбрус», код ЄДРПОУ 34333055, ТОВ «Нанокрим Технолоджи», код ЄДРПОУ 37860871, ТОВ «Юнінафтоторг», код ЄДРПОУ 37926413, ТОВ «Реалюніінвест», код ЄДРПОУ 37926303, ТОВ «Артефакт-Хісторі», код ЄДРПОУ 37926240, ТОВ «Альянс-Трансгаз», код ЄДРПОУ 37926350, ТОВ «Фєанор», код ЄДРПОУ 37926330, ТОВ «Доріат», код ЄДРПОУ 37926099, ТОВ «Палантір», код ЄДРПОУ 37926539, ТОВ «Маннафтотрейд», код ЄДРПОУ 37926125, ТОВ «Буено-Аміго», код ЄДРПОУ 37926324, ТОВ «Сітімегатрейд», код ЄДРПОУ 37926151, ТОВ «Валінор», код ЄДРПОУ 37926277, Представництво «Енерджі Юніон Корпорейшн С.А.», код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ «Сумиспецгаз», код ЄДРПОУ 37682163, ТОВ «Маркет-Груп-Харків», код ЄДРПОУ 30037265, ТОВ «Агротек», код ЄДРПОУ 14003350, ПП «Птахопромінвест-Т», код ЄДРПОУ 33620082, ТОВ «Дарник», код ЄДРПОУ 37384469, ТОВ «Нафтаюнігаз», код ЄДРПОУ 38017911, ТОВ «Газтрейдстандарт», код ЄДРПОУ 38018056, ТБ «Перша незалежна Біржа», код ЄДРПОУ 37354518, ТБ «Універсальна Ресурсна Біржа», код ЄДРПОУ 37506452, ТОВ «Аліма-Т», код ЄДРПОУ 35058172, ТОВ «Оллінклюзів», код ЄДРПОУ 37038972, ТОВ «Максфілд Фінанс», код ЄДРПОУ 37686901, ПП «Харківснабгаз», код ЄДРПОУ 33897049, ТОВ «Євротрейд Україна», код ЄДРПОУ 38173234, ТОВ «ТД «Газтрейд», код ЄДРПОУ 38278606, ТОВ «Газ-Он», код ЄДРПОУ 38632684, ТОВ «Амара Плюс», код ЄДРПОУ 38683414, ТОВ «ДК «Ельбрус», код ЄДРПОУ 37091235, ТОВ «Фінансова компанія «Фактор ЮБС УА», код ЄДРПОУ 38321635, ТОВ «Аріона-Торг», код ЄДРПОУ 38213308, ТОВ «Профешнл Сервіс», код ЄДРПОУ 37095742, ТОВ «Промгарантія», код ЄДРПОУ 38115146, ТОВ «Югтрейд-Інвестиція», код ЄДРПОУ 38018501, ТОВ «Експогаз Трейд», код ЄДРПОУ 36429608, ТОВ «Медіо-Сервіс», код ЄДРПОУ 38115151, ТОВ «Ветек Медіа Інвест», код ЄДРПОУ 38864877, ПП «Фірма «Армада-Плюс», код ЄДРПОУ 34525053, ТОВ «Нередзурі-Чемпс», код ЄДРПОУ 38018350, ТОВ «Експогаз-Суми», код ЄДРПОУ 34878797, ТОВ «А-Мега Плюс», код ЄДРПОУ 38297110, ТОВ «Спортивний Комплекс «Стадіон Металіст», код ЄДРПОУ 38634681, ТОВ «Будіс Хол», код ЄДРПОУ 38316981, ТОВ «Лідер Нафта», код ЄДРПОУ 37931989, ТОВ «Форум Тек», код ЄДРПОУ 38632532, ПАТ «Рубіжанський завод хімічних волокон», код ЄДРПОУ 38650738, ТОВ «Аудтрейд», код ЄДРПОУ 38619092, ТОВ «Фалько Альянс», код ЄДРПОУ 38196450, ТОВ «Глобальні Телесистеми», код ЄДРПОУ 38210951, ТОВ «Дріместет», код ЄДРПОУ 38670211, ТОВ «Київська митна агенція», код ЄДРПОУ 36865952, ТДВ «Страхова компанія «Астра Лайн», код ЄДРПОУ 38239326, ТОВ «Інжерінг», код ЄДРПОУ 38705343, ТОВ «Нафторесурс Регіон Трейдинг», код ЄДРПОУ 38890891, ТОВ «Пальміра Оіл Трейдинг», код ЄДРПОУ 38899124, ТОВ «Рустелкомпані», код ЄДРПОУ 38771311, ТОВ «Нафтопродукт Плюс», код ЄДРПОУ 38899103, ТОВ «Трансгазукраїна», код ЄДРПОУ 36946287, ТОВ «Мандарин Ессет Менеджмент», код ЄДРПОУ 38903397, ТОВ «Нафтоспецтранс», код ЄДРПОУ 38913269, ТОВ «Укрінвестпрофгруп», код ЄДРПОУ 38386137, ТОВ «Компанія «Ровена», код ЄДРПОУ 38865488, ТОВ «Телерадіокомпанія «Радіус Плюс», код ЄДРПОУ 38976685, ТОВ «ТК Оріон-Трейд», код ЄДРПОУ 37352070, ТОВ «Бухгалтерія-Профіт-Аутсор», код ЄДРПОУ 38901646, ТОВ «Хелфторг», код ЄДРПОУ 39027386, ТОВ «Донецькпропангаз», код ЄДРПОУ 39014780, ПП «Торгово-будівельна компанія «Вел», код ЄДРПОУ 36263509, ТОВ «Лінк Стейт», код ЄДРПОУ 39027323, ТОВ «Старвінг Компані», код ЄДРПОУ 39029404, ТОВ «Хоум Лайн», код ЄДРПОУ 39008452, ТОВ «Профтренінг», код ЄДРПОУ 39050525, ТОВ «Стар-Грант», код ЄДРПОУ 39049787, ТОВ «Марснабгаз», код ЄДРПОУ 35552643, ТОВ «Інформер Торг», код ЄДРПОУ 39072313, ТОВ «Петроліум Трейдинг Інвестмент» (раніше ТОВ «Протінус»), код ЄДРПОУ 38204691, ТОВ «Фінансова Компанія «Фактор Капітал», код ЄДРПОУ 38214484, ТОВ «Брокерскій Дім «Вектор», код ЄДРПОУ 37729473, ПрАТ «Українська міжнародна фондова біржа», код ЄДРПОУ 30554892, ТОВ «Бат Ліга», код ЄДРПОУ 38465501, ТОВ «БК «Енкі», код ЄДРПОУ 37355699 та інші.

Також до складу злочинної організації Особи 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, у зазначений період входили наступні суб`єкти підприємницької діяльності - не резиденти: ADFORM EXPERTS INC. (681103, PA), ALGERNA INVESTMENT LIMITED (8440976, UK), ANAPOM BUSINESS LTD. (1790367, BVI), APLANOR TRADING LIMITED (HE315178, CY), ARZANA COMMERCE CORP. (1757651, BVI), AURI MONTES LTD. (7228890, UK), AVENNA HOLDING LTD. (1793519, BVI), AVILAX COMMERCE CORP. (1760257, BVI), BELTLINE HOLDINGS INC LIMITED (1866411, HK), BENTLEY OVERSEAS LIMITED (1797250, HK), BISBA INVESTMENTS LIMITED (HE 167097, CY), BIVEN INVESTMENTS. (1470081, BVI), BUTTERFIELD BUSINESS HOLDINGS S.A. (1707176, BVI), CARBONDALE OVERSEAS GROUP LTD. (1773253, BVI), CONDICOM PARTICIPATION LIMITED ( HE 328403, CY), DEVORA LIMITED (8395171, UK), DOWNTOWN MANAGEMENT S.A. (1783916, BVI), UO DULSA CAPITAL JSC (12267286, EST), EASTERN FINANCE CORP. (128435, SH), EK MULTIMEDIA CONTENT LIMITED (277623, CY), ELSECO TRADING LIMITED (109,592, BZ), EMPSON LIMITED (H.E. 313860, CY), ENTLEY VENTURES LTD (8112897, UK), ERNOR HOLDINGS LIMITED (HE 322928, CY), ESTRISKS SERVICES LIMITED (HE 322926, CY), FIELDCRESS CONSULTING LIMITED (HE 323162, CY), FINEBERG LIMITED (8395513, UK), FREMINGHAM INVESTMENT CORP. (791770, PA) FRIONA GROUP LTD (1783371, BVI), GOURAMI PARTICIPATION CORP. (686617, BVI), GRAUGHER LIMITED (1708670, BVI), HAWKBIT ENTERPRISES LIMITED (HE 323342, CY), HENSLEY CAPITAL LIMITED (H.E. 315709, CY) HESPERUS ENTERPRISES LTD (667501, BVI), HICKERY HOLDINGS LIMITED (HE 319862, CY), HISTRAX HOLDINGS LIMITED (312541, CY), INSE HOLDING LIMITED (HE 299675, CY), INTINET OPERATIONS LIMITED (312535, CY), IZOLA GROUP LIMITED (1859950, HK), JETLIT LIMITED (310310, CY), KENEFALD LIMITED (НЕ 320413, CY), KENSIGTON MANAGEMENT INC (129,167; BZ), KSANDRO ENTERPRISE LTD. (1732792, BVI), KUSER CAPITAL PARTNERS LIMITED (HE 318991, CY), LA CORUNA ENTERPRISES LIMITED (HE 147380, CY), LAKE BUSINESS LIMITED (1790715, BVI), LANDOW DEVELOPMENT LTD .(108005, SC), LARKOL LIMITED (312052, CY), LARX INVESTMENTS LIMITED (HE 322925, CY), MARIENNA COMMERCE LTD. (1753753, BVI), MARTA ROSS TRADING LTD. (7775858, UK), MELYWOOD HOLDINGS LIMITED (HE 323367, CY), MH-TV PRODUCTON LIMITED (HE 282129, CY), MOONLIGHT OVERSEAS HOLDINGS LTD (1790706, BVI), MOURAIN BUSINESS LIMITED (HE 320629, CY), NEORICARIA LTD (HE 308548, CY), NIOLAX BUSINESS INC. (786753, PA), NIPPON TRADING LIMITED (1389857, BVI), NOVAPARK TECHNICS INC. (749135, PA), OLVIEDO INVESTMENTS LTD (HE262766, CY), ONEPRIME HOLDING LTD. (1766877, BVI), PADDYFIELD INVESTMENTS LIMITED (HE 324711, CY), PHONRUN OPERATION LIMITED (309521, CY), PIOP SERVICES LIMITED (HE312424, CY), PORTREX LTD (125,995; BZ), POWER ENTERPRISES LTD. (7601529, UK), PROSPERITY DEVELOPMENTS S.A. (740149, PA), QWERTY BUSINESS INC. (1728812, BVI), RESREX TRANS LIMITED (НЕ 322897, CY), RICHPER CAPITAL LIMITED (8447772, UK), ROCKCRESS HOLDINGS LIMITED (323376, CY), ROSE INVEST MANAGEMENT S.A. (1702698, BVI), ROSSSEU BUSINESS GROUP LTD (1782719, BVI), ROWEN TRADE INC. (1728758, BVI), SHARONRICH ESTATE LLP (OC 384254, UK), SHERELL LIMITED (HE 322902, CY), SKYCONE LIMITED (HE 216584, CY), SOPREMA TRADING LTD (1693651, BVI), STARFRONT ENTERPRISES (HE 324712, CY), STOCK ENERGY COMPANY INC. (755599, PA), STOVEN BUSINESS LTD., S.A.(782079, PA), STRAFFORD SHIPPING LTD. (1754913, BVI), STREX CAPITAL LIMITED (HE 323154, CY), SUBFOR MANAGEMENT LIMITED (H.E. 313624, CY), SUNIL OVERSEAS LTD (1746783, BVI), SWISSPRO CAPITAL LIMITED (313070, CY), TM SERVICE LIMITED (HE 175971, CY), TORCROFT LTD. (132,281; BZ), TREJOLI BUSINESS LTD (1786691, BVI), TRILADO ENTERPRISE INC. (1760259, BVI), TURNOX CAPITAL LIMITED (HE 322927, CY), UBMH BROADCAST MEDIA HOLDINGS LIMITED (HE 174126, CY), UKRULE LIMITED (НЕ312014, CY), UMH GROUP PUBLIC LIMITED (ADVANTEST PUBLIC LIMITED) (HE 169075, CY), UNITED ADVERTISING GLOBAL LTD. (1768342, BVI), UNITED MEDIA HOLDING N.V. (NV 1365953, NL), UOV - UNITED ONLINE VENTURES LIMITED (HE 295093, CY), VARGAS CONSULTING INC. (1803296, BVI), VEGON ENTERPRISES LIMITED (HE312057, CY), VERNELL CAPITAL LIMITED (HE 322901, CY), VESTORGIA HOLDINGS LTD (HE 303402, CY), VETEK GAS TRADING AND SUPPLY SA (No ref. 15727/2013, No fed. CH-660-2530013-9, CH), VETEK MANAGEMENT LIMITED (H.E. 315488, CY), VETEK TRADE LIMITED (HE 327164, CY), VETEK TRADING LIMITED (BRASWELL CAPITAL LIMITED) (H.E. 315694, CY), VETEK TRADING SA (No ref. 15843/2013, CH-660.2.540.013-2, CH), VINACEOUS HOLDINGS LIMITED (HE 324639, CY), VIOLANEX GROUP LTD. (1736911, BVI), VITALI TRADING LTD. (115,092; BZ), WELLS TECH LIMITED (H.E. 306919, CY), WHITE SPRINGS INVESTMENT ASSETS CORP. (1754912, BVI), WHITEMONT INTERTRADE LIMITED (1783378, HK), ZEVIDON TRADING LIMITED (106,051; BZ), STICHTING DEPOSITARY DONAU INVESTMENT FUND (56305052, NL) SPARSCHWEIN GAS HANDELS GMBH CO. KG (53657662, DE), SPARSCHWEIN GAS GMBH (53657554, DE), FLUSSIGGASVERTRIED GMBH CAROLA WURZBACHER (53657622, DE), STICHTING MANSTICHAMI (NL), LPG TRADING GMBH (ATU67102422, AT), «ELBRUS S.A.» (СH-660-02748011-7), KATIEMA ENTERPRISES LIMITED (HE232221, CY), LORICOM HOLDING (HE 288464, CY), FOXTRON NETWORKS LIMITED (НE 272238, CY), WONDERBLISS LTD (HE 290170, СН), QUICKPACE LIMITED (HE 290165, СY), SABULONG TRADING LTD (HE 281148, CY), KVITEN SOLUTION LIMITED (HE290146) CY, BALEINGATE FINANCE LIMITED (HE285076№) CY; AKEMI MANAGEMENT LIMITED (HE 319477, CY), OPALCORE LTD (HE 319982, CY), ALDOZA INVESTMENTS LIMITED (HE 319315) CY, EROSARIA LTD (HE 320554) CY; RIBBONS CORPORATION CY, ANRADO GROUP LTD (105,054) BZ, BRIGHTMOOR TRADE PA, CANYON CAPITAL INC. (1568153) VG, EXACTO MERCHANTS PA, FINCORP RESOURCES LLP (OC363406) GB, FOLKBROOK PA, JETLEY MANAGEMENT PA, LANDSTYL PROJECTS GB, NARUX PA, NEWLIGHT IMPORT BZ, PIALESKO LTD (101,509) BZ, RAYTECH COMMERCE LTD. (106,420) BZ, SMART MEDIA BZ, SWT MANAGEMENT PA, VERP SC, WELLAR INVESTMENTS INC (98453) BZ, YORKFIELD UNITED LLP (OC365631) GB, BARRYNTELLO INVESTMENTS CY, BUILDING EXPERTS CORP, EXVALE BUSINESS AG (F679144/D1668320) PA, FASTWAY UNITED BVI, INVESTMARK CAPITAL BVI, JAPELION LTD (HE321894) CY, MANNINGFORD TRADING LIMITED (HE315432) CY, PRIMEBRIDGE FINANS BVI, RAYHOOD CY, SABIK BZ, TRIMPOL BZ та інші.

Місцями розташування учасників підконтрольного структурного підрозділу злочинної організації Особою 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, разом з іншими керівниками злочинної організації визначено офісні приміщення в бізнес-центрі «Арена Сіті» за адресою: місто Київ, перехрестя вулиць Червоноармійської (Великої Васильківської) та Басейної, 1-3/2, літера «А»; в бізнес-центрі «Москва Сіті» за адресою: Російська Федерація, місто Москва, вулиця Пресненська Набережна, 10, башта «С»; а також офісні приміщення за адресами: АДРЕСА_3 ; місто Київ, вулиця Дмитрівська, 69; АДРЕСА_4 ; місто Харків, проспект Гагаріна, 43/1; АДРЕСА_5 ; АДРЕСА_6 ; місто Харків, вулиця Теплична, 1; місто Харків Проспект Леніна (Науки), 60, приміщення бізнес-центру «Москва Сіті» за адресою: Російська Федерація, місто Москва, вул. Пресненська Набережна, 10, башта «С» та інші приміщення, які використовувалися учасниками злочинної організації на підставі відповідних договорів.

У період з березня 2010 року по лютий 2014 року Особа 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, спільно з іншими керівниками злочинної організації Особи 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, спланував та організував вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів у паливно-енергетичному комплексі та банківській сфері, а саме: - незаконне заволодіння чужим майном видобутим ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укpнaфта» скрапленим газом в особливо великих розмірах на загальну суму 2 196 176 418,64 грн; - незаконне заволодіння чужим майном - грошовими коштами публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» в сумі 449 963 820 грн; - незаконне заволодіння чужим майном - грошовими коштами Національного банку України на загальну суму 787 396 148,99 грн, які були надані у вигляді стабілізаційного кредиту ПАТ «РЕАЛ БАНК»; - незаконне заволодіння чужим майном - грошовими коштами АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» на загальну суму 836 933 624,6 грн шляхом протиправного надання АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» міжбанківських кредитів на користь ПАТ «РЕАЛ БАНК» та незаконному розміщенні АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» коштів на кореспондентському рахунку в ПАТ «РЕАЛ БАНК»; - незаконне заволодіння чужим майном - грошовими коштами АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» на загальну суму 1 436 723 153 грн шляхом видачі кредитів підприємствам з ознаками фіктивності, в порушення вимог чинного законодавства України; - незаконне заволодіння чужим майном - грошовими коштами ПАТ АБ «Укргазбанк» на загальну суму 499 842 647,79 грн шляхом укладення удаваних договорів купівлі-продажу цінних паперів - облігацій Державної іпотечної установи з АБ «Укргазбанк» та Державною іпотечною установою; - незаконне заволодіння чужим майном - грошовими коштами ПАТ «Аграрний фонд» на загальну суму 2 069 194 000 грн шляхом укладення АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» удаваних договорів купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики з ПАТ «Аграрний фонд» та договорів прямого РЕПО з Національним банком України; - незаконне заволодіння чужим майном - грошовими коштами ПАТ «НАК «Нафтогаз України» на загальну суму 4 966 367 731,81 грн (620 795 966,48 доларів США) шляхом укладення підроблених договорів придбання самопідіймальних бурових установок В132 і В319, та інші злочини.

Одним з об`єктів вчинення злочинів керівниками злочинної організації Особи 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, визначено кошти АТ «Брокбізнесбанк» в особливо великих розмірах.

Задля реалізації вказаного злочинного плану членами злочинної організації, які були підконтрольні Особі 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, та повністю узгоджували з ним свої дії, здійснювали підшукання та схилення осіб до вчинення злочинів у складі злочинної організації, вирішено використовувати завербованих (схилених за матеріальну винагороду) громадян, у тому числі з міста Києва, які надавали згоду на входження до складу злочинної організації та на участь у вчинюваних нею злочинах, зокрема, на зайняття керівних посад підконтрольних злочинній організації установ, підприємств та організацій, на підписання у подальшому документів, наданих членами злочинної організації задля реалізації конкретного злочинного плану.

Так, у січні 2014 року ОСОБА_7 , перебуваючи у місті Києві (більш точні місце та час досудовим розслідуванням не установлені), з корисливих мотивів, за грошову винагороду надав згоду на участь у злочинній організації та вчинюваних нею тяжких, особливо тяжких та інших злочинах, виконуючи відведену йому роль у складі злочинної організації, будучи у подальшому службовою особою, з метою сприяння іншим учасникам у підготовці та вчиненні злочинів, а також для прикриття її незаконної діяльності, повністю усвідомлюючи незаконний характер запропонованих йому дій, розуміючи, що в результаті злочинної діяльності злочинної організації державі буде завдано матеріальні збитки в особливо великому розмірі, погодившись задля реалізації єдиного злочинного плану також підписувати виготовлені невстановленими членами злочинної організації документи, безпосередньо прийняв участь у вчиненні злочинною організацією особливо тяжкого злочину - незаконного заволодіння чужим майном грошовими коштами АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» на загальну суму 1 436 723 153 грн шляхом видачі кредитів підприємствам з ознаками фіктивності, в порушення вимог чинного законодавства України.

Крім того, з метою реалізації вказаного злочинного плану інші члени злочинної організації, зокрема, працівники департаменту оптимізації податків групи компаній «СЄПЕК», які були підконтрольні Особі 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, організовували та забезпечували складання, підписання і надання до певних органів та установ документів, необхідних для вчинення даного злочину.

Для привласнення вказаних грошових коштів Особа 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, як один із керівників злочинної організації Особи 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, залучив Особу 19, Особу 21, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, організувавши їх призначення в різний період часу на керівні посади в АТ «Брокбізнесбанк».

Так, у серпні 2013 року Особа 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, переслідуючи на меті незаконне заволодіння коштами в особливо великих розмірах, задля забезпечення незаконної діяльності злочинної організації придбав 80,0273 % акцій у статутному капіталі АТ «Брокбізнесбанк» загальною номінальною вартістю 2 019 999 998,7 грн.

Юридично придбання Особою 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, права власності на вказані акції банку оформлено шляхом укладення договорів купівлі-продажу цінних паперів з підконтрольними йому наступними підприємствами з ознаками фіктивності: ТОВ «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» (ЄДРПОУ 38607789), ТОВ «Айнам» (ЄДРПОУ 38180063), ТОВ «Алконост» (ЄДРПОУ 38091838), ТОВ «Амадіна» (ЄДРПОУ 38091761), ТОВ «Амінамі» (ЄДРПОУ 38179985), ТОВ «Анкона-торг» (ЄДРПОУ 38091658), ТОВ «Муйне» (ЄДРПОУ 38091686), ТОВ «Ультрастарінвест» (ЄДРПОУ 38640061), ТОВ «Хіган» (ЄДРПОУ 38180000).

Ставши фактичним власником АТ «Брокбізнесбанк», Особа 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, забезпечив зміну керівного складу органів управління Наглядової ради та Правління банку, включивши до їх складу учасників злочинної організації: члена Наглядової ради банку Особу 19, голову Правління банку Особу 21, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження.

У 2013 році Особа 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, запропонував Особі 19, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, який мав відповідні спеціальні знання, досвід, коло знайомств, авторитет та контакти серед представників банківського сектору економіки, зокрема, Національного банку України, інших державних та комерційних банків, взяти участь у злочинній організації Особи 1, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, та стати одним з керівників (лідерів) підконтрольної Особі 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, структури злочинної організації, а саме очолити «Банківський департамент», який входив до структури Східно-Європейської паливно-енергетичної компанії.

Усвідомлюючи злочинний характер діяльності злочинної організації, Особа 19, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, діючи з власних корисних інтересів з метою отримання незаконного прибутку, вступив з Особою 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, та іншими особами у злочинну змову та взяв участь у діяльності цієї злочинної організації, зокрема у її структурному підрозділі, а у подальшому брав участь у злочинах, які ця злочинна організація вчиняла.

Згідно з протоколом № 02/13 позачергових Загальних зборів акціонерів АТ «Брокбізнесбанк» від 03.09.2013, Особу 19, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, обрано членом Наглядової ради АТ «Брокбізнесбанк».

Установлено, що Особа 19, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, фактично здійснював керівництво діяльністю АТ «Брокбізнесбанк» з серпня 2013 року, тобто з часу придбання Особою 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, акцій банку.

Так, Особа 19, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, відповідно до відведеної йому ролі, контролював діяльність АТ «Брокбізнесбанк», підприємств з ознаками фіктивності, які брали участь у проведенні удаваних активних та пасивних операції з коштами, здобутими злочинним шляхом, контролював процедуру виготовлення такими підприємствами та банками підроблених документів, їх використання; забезпечував процедуру розгляду таких документів членами Правління, Наглядової ради, кредитного комітету та інших структурних підрозділів банку.

У період січня - лютого 2014 року член Наглядової ради АТ «Брокбізнесбанк» Особа 19, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, який представляв інтереси фактичного власника банку Особи 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, з метою заволодіння коштами АТ «Брокбізнесбанк» в особливо великих розмірах, в порушення своїх повноважень щодо контролю та регулювання діяльності Правління АТ «Брокбізнесбанк» забезпечив шляхом формування нового складу органів управління АТ «Брокбізнесбанк» та надання вказівок керівникам банку, яких він фактично приймав на роботу, укладення в банку кредитних договорів, договорів застави з низкою підприємств з ознаками фіктивності, які були підконтрольні учасникам злочинної організації, а також незаконне заволодіння коштами АТ «Брокбізнесбанк» в особливо великих розмірах та їх використання учасниками злочинної організації на власний розсуд.

З метою реалізації спільного злочинного наміру, направленого на заволодіння коштами АТ «Брокбізнесбанк», у січні 2014 року учасник злочинної організації Особа 19 спільно з Особою 21, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, за попередньою змовою з Особою 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, іншими учасниками злочинної організації, перебуваючи у місті Києві, будучи службовою особою, в порушення вимог п. 5 ч. 5 ст. 39, п. 4 ч. 5 ст. 40, ч. 10 ст. 42, ст. ст. 43, 44, 49 Закону України «Про банки та банківську діяльність», п.2.4, 9.1 Методичних рекомендацій щодо організації та функціонування систем ризик-менеджменту в банках України, затверджених постановою Правління Національного Банку України №361 від 02.08.2004, п. 1.2, 2.1 Положення про Комітет з управління активами та пасивами АТ «Брокбізнесбанк», п.2.8 Розділу 2 Положення про кредитування корпоративних клієнтів АТ «Брокбізнесбанк», п. 2.3 Положення про Кредитний комітет банку та кредитні комісії філій АТ «Брокбізнесбанк», а також наказу Голови правління банку від 24.12.2012 № 1011 «Щодо введення в дію схем бізнес процесів» про затвердження схеми № 29 «Надання кредиту юридичній особі», усвідомлюючи, що з метою захисту інтересів вкладників та клієнтів банку усім активним операціям повинно передувати здійснення оцінки та аналізу кредитоспроможності боржника, шляхом надання вказівок підконтрольним йому керівникам АТ «Брокбізнесбанк», протиправно визначив заступника директора департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 як особу, нібито відповідальну за прийняття одноосібних рішень про можливість здійснення активних операцій банку, зокрема, надання удаваних кредитів суб`єктам господарювання.

Так, наказом виконувача обов`язків Голови Правління АТ «Брокбізнесбанк» № 12/6 від 20.01.2014 «Про прийняття на роботу» до штатного розпису введено посаду заступника директора департаменту інвестиційної діяльності, на яку з 20.01.2014 призначено ОСОБА_7 .

Відповідно до Посадової інструкції, затвердженої виконуючим обов`язки Голови Правління АТ «Брокбізнесбанк» (далі Інструкція), на заступника директора департаменту інвестиційної діяльності ОСОБА_7 покладено виконання наступних обов`язків: - здійснення керівництва частиною діяльності департаменту інвестиційної діяльності, організація та координація діяльності працівників департаменту інвестиційної діяльності; - визначення функцій та посадових обов`язків працівників департаменту інвестиційної діяльності; - здійснення контролю за діяльністю працівників департаменту інвестиційної діяльності; - компетентне, якісне та своєчасне виконання функцій, покладених на департамент інвестиційної діяльності (з урахуванням внутрішніх підрозділів) та доручень директора департаменту інвестиційної діяльності; виконання обов`язків директора департаменту інвестиційної діяльності під час його відсутності, у тому числі в разі відсутності директора департаменту інвестиційної діяльності на робочому місці, у зв`язку із службовою необхідністю; - дотримання вимог чинного законодавства України та внутрішніх нормативних документів Банку, а також обов`язку, підписаного під час прийняття на роботу; - використання наданої Банком довіреності для реалізації представницьких функцій із третіми особами виключно за умови дотримання ним законодавства України, Статуту Банку, внутрішньобанківських процедур та норм.

У своїй професійній діяльності ОСОБА_7 зобов`язаний керуватися нормами чинного законодавства України та внутрішніми нормативними документами банку, а саме Статутом банку, рішеннями загальних зборів акціонерів, Наглядової ради, Правління, внутрішніми нормативними документами банку та вимогами зазначеної Інструкції.

Відповідно до розділу 3 Інструкції заступник директора департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 мав використовувати надану банком довіреність для реалізації представницьких функцій із третіми особами виключно за умови дотримання ним законодавства України, Статуту банку, внутрішньобанківських процедур та норм.

Згідно з розділом 5 «Відповідальність працівника» Інструкції заступник директора департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 ніс персональну відповідальність за порушення вимог нормативних документів, регламентів, процедур банку, вимог політики інформаційної безпеки банку, а також за дії (бездіяльність), які створили умови для виникнення таких порушень.

Наказом виконуючого обов`язки Голови Правління АТ «Брокбізнесбанк» № 40/14 від 27.02.2014 «Про звільнення» ОСОБА_7 звільнено з посади заступника директора департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк».

Таким чином, ОСОБА_7 , працюючи заступником директора департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк», з 20.01.2014 по 27.02.2014 обіймав посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, і відповідно до Примітки 1 статті 364 Кримінального кодексу України був службовою особою.

У свою чергу Особа 19, Особа 21, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, а також співробітники юридичного департаменту злочинної організації, які задіяли до участі в ній ОСОБА_7 , достовірно знали про відсутність у останнього необхідних знань, навичок та досвіду для роботи у банківській сфері.

При цьому ОСОБА_7 , перебуваючи у місті Києві, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, з корисливих мотивів, з метою отримання незаконного прибутку, надавши згоду на участь у вказаній злочинній організації, 20.01.2014 подав до АТ «Брокбізнесбанк» заяву про прийняття його на посаду заступника директора департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» та був прийнятий на роботу відповідно до наказу виконуючого обов`язки Голови Правління № 12/6 від 20.01.2014 та, не маючи відповідної освіти, кваліфікаційних навиків, знань та досвіду, у порушення вказаних вище вимог нормативно-правових актів, зобов`язався протиправно складати та підписувати документи банку про прийняття удаваних рішень щодо нібито здійснення активних та пасивних операцій, чим сприяв учасникам злочинної організації у незаконному заволодінні коштами банку.

Відповідно до Статуту АТ «Брокбізнесбанк», погодженого 27.09.2013 Національним банком України та зареєстрованого державним реєстратором 03.10.2013, публічне акціонерне товариство «Брокбізнесбанк» є правонаступником Акціонерного банку «Брокбізнесбанк», створеного у формі відкритого акціонерного товариства відповідно з Рішенням Установчих зборів від 24.03.1992, зареєстрованого Національним банком України 06.05.1992, та Комерційного банку «Орендкоопбанк», зареєстрованого Державним банком СРСР 08.08.1990 за № 368, перейменованого в КБ «Брокбізнесбанк» 30.08.1991 та зареєстрованого Національним банком України 07.10.1991 за № 18.

Згідно з п. 3.1 Статуту АТ «Брокбізнесбанк», банк створений з метою залучення і накопичення та використання коштів для всебічного сприяння економічному розвитку України, підвищення ефективності суспільного виробництва, освоєння досягнень науково-технічного прогресу, міжнародного співробітництва, зміцнення грошового обігу та купівельної спроможності національної валюти, надання комплексу банківських послуг підприємствам, організаціям усіх форм власності, населенню, одержання прибутку в інтересах банку та його акціонерів.

Також, відповідно до п.п. 9.1, 9.8 Статуту АТ «Брокбізнесбанк», Статутний капітал банку становить 2 524 140 000 грн., який поділений на 222 000 000 простих іменних акцій номінальною вартістю 11,37 грн Акціонерами банку визнаються юридичні і фізичні особи України, резиденти і не резиденти, які є власниками акцій банку, іменна ідентифікація яких здійснена на підставі виписки з облікового реєстру рахунків власників у зберігача цінних паперів.

Згідно з ч.ч. 1, 3, 4, 5, 7 ст. 44 Закону України «Про банки та банківську діяльність» (далі - Закон) банк створює комплексну та адекватну систему управління ризиками, що має враховувати специфіку роботи банку, встановлені Національним банком України вимоги щодо управління ризиками. Система управління ризиками має забезпечувати виявлення, ідентифікацію, оцінку, моніторинг та контроль за всіма видами ризиків на всіх організаційних рівнях та оцінку достатності капіталу банку для покриття всіх видів ризиків. Банк утворює постійно діючий підрозділ з управління ризиками, що має відповідати за впровадження внутрішніх положень та процедур управління ризиками відповідно до визначених радою банку стратегії та політики управління ризиками. Підрозділ з управління ризиками має бути підзвітний раді банку та відокремлений від підрозділу внутрішнього аудиту, підрозділів, що здійснюють операції, та підрозділів, що реєструють операції. Банк зобов`язаний з метою управління ризиками утворити постійно діючі комітети, зокрема: 1) кредитний комітет; 2) комітет з питань управління активами та пасивами. Одна й та сама особа не може суміщати посади голови кредитного комітету та підрозділу з управління ризиками.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 40 Закону реалізація стратегії та політики управління ризиками, затвердженої радою банку, забезпечення впровадження процедур виявлення, оцінки, контролю та моніторингу ризиків належить до компетенції Правління.

Згідно з ч. 6 ст. 49 Закону Банк зобов`язаний при наданні кредитів додержуватись основних принципів кредитування, у тому числі перевіряти кредитоспроможність позичальників та наявність забезпечення кредитів, додержуватись встановлених Національним банком України вимог щодо концентрації ризиків.

Законом України «Про банки та банківську діяльність» прийняття одноосібних рішень в частині управління ризиками банку не передбачено.

Пунктами 2.4, 5.1, 5.2, 9.1 Методичних рекомендацій щодо організації та функціонування систем ризик-менеджменту в банках України, створених з метою визначення Національним банком України шляхів підходу банками України до організації та функціонування систем управління ризиками (ризик-менеджменту) для забезпечення їх комплексності та надійності, схвалених постановою Правління Національного банку України від 02 серпня 2004 р. № 361 (далі Методичні рекомендації) передбачено, що під час розроблення і запровадження комплексної системи ризик-менеджменту банку Спостережна рада і Правління повинні забезпечити, зокрема, розроблення і запровадження заходів внутрішнього контролю, які забезпечували б належне дотримання вимог законодавства і нормативно-правових актів, виконання договірних та інших зобов`язань, дотримання положень і процедур, правил і норм, створення незалежного підрозділу з управління ризиками, який повинен мати відповідні повноваження, ресурси, досвід і корпоративний статус, щоб не мати будь-яких перешкод у доступі до потрібної інформації, у формуванні та поданні управлінських звітів за результатами своїх досліджень, а також виділення необхідних ресурсів на створення та підтримання ефективної, комплексної та збалансованої системи ризик-менеджменту. Банк має забезпечити чіткий розподіл функцій, обов?язків та повноважень з ризик-менеджменту, а також чітку схему відповідальності згідно з таким розподілом. Розподіл функцій і повноважень має охоплювати всі організаційні рівні і підрозділи банку.

Крім того, згідно з п. 1.6. Методичних рекомендацій Банкам України рекомендується дотримуватися в своїй роботі Принципів корпоративного управління, схвалених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.12.2003 (далі Принципи), які є універсальними для всіх видів діяльності і їх дотримання є важливим для тих установ, що працюють із залученими коштами. Так, згідно п.п. 3.2.3, 3.3.1 Принципів, виконавчий орган повинен забезпечувати відповідність діяльності товариства вимогам законодавства, рішенням загальних зборів та наглядової ради, а посадові особи органів товариства повинні добросовісно та розумно діяти в найкращих інтересах товариства. Обов`язок добросовісно та розумно діяти в найкращих інтересах товариства передбачає, що посадові особи органів товариства повинні під час виконання своїх функцій, визначених чинним законодавством та внутрішніми документами товариства, виявляти турботливість та обачність, які, як правило, очікуються від людини, яка приймає виважені рішення, в аналогічній ситуації. Обов`язок діяти в найкращих інтересах товариства передбачає, що посадові особи органів товариства повинні використовувати свої повноваження та можливості, пов`язані зі займаними ними посадами, виключно в інтересах товариства. Посадові особи органів товариства не повинні здійснювати дії, які суперечать чи не відповідають інтересам товариства.

Пунктами 1.2, 2.1 Положення про Комітет з управління активами та пасивами АТ «Брокбізнесбанк», затвердженого постановою Правління від 11.07.2013 року № 07-11/5, визначено, що основним завданням Комітету є прийняття управлінських рішень, спрямованих на забезпечення ефективного управління активами та пасивами Банку, розподіл його капіталу між бізнесами та видами активних операцій з огляду на ризики, встановлення індивідуальних процентних ставок за окремими категоріями клієнтів, визначення політики щодо управління ризиками та інше.

При цьому одноосібне прийняття рішення щодо індивідуальних процентних ставок за окремими категоріями клієнтів не передбачено.

Відповідно до пункту 2.8 Розділу 2 Положення про кредитування корпоративних клієнтів АТ «Брокбізнесбанк», затвердженого протоколом Правління АТ «Брокбізнесбанк» № 8 від 11 квітня 2012 року, розмір та зміна відсоткових ставок, комісій за кредитними операціями встановлюється Комітетом з управління активами та пасивами, а також рішеннями Кредитного комітету Банку, Кредитних комісій філій Банку та іншими уповноваженими органами Банку.

Пунктом 7.3.10 Положення про кредитування корпоративних клієнтів Банку передбачено, що на Кредитний комітет та/або інший уповноважений колегіальний орган для розгляду питання про надання кредиту подаються наступні матеріали: - висновок бізнес-підрозділу, який повинен містити повне найменування юридичної особи позичальника; кредитну історію позичальника; умови операції, сума операції, термін користування кредитними коштами або проведення операції, рівень запропонованої процентної ставки; забезпечення кредиту, що пропонується банку; опис бізнесу клієнта. Висновок повинен відображати позицію кредитного підрозділу про доцільність/недоцільність співпраці з клієнтом по продукту, що запитується; - висновок юридичної служби відносно: правосуб`єктності позичальника, поручителя, майнового поручителя, гаранта; повноважень посадових осіб (представників) позичальника, поручителя, майнового поручителя; гаранта на укладення правочинів (кредитного договору, договорів забезпечення); встановлення права власності предметів застави (іпотеки); юридичної оцінки документів, повноти наданих документів; рекомендації з приводу внесення додаткових умов в кредитний договір, договори забезпечення тощо; - висновок служби безпеки відносно наявності негативної інформації та факторів, які ускладнюють чи унеможливлюють проведення кредитної операції щодо позичальника, поручителя, майнового поручителя, гаранта, керівників, засновників та пов`язаних осіб за встановленою формою; - висновок служби ризиків, який повинен містити повне найменування юридичної особи - позичальника; кредитну історію позичальника; основні показники техніко-економічного обґрунтування використання та повернення кредиту; оцінку плато - та кредитоспроможності позичальника; оцінку корпоративних, майнових та інших прав позичальника; описання об`єкту кредитування; умови кредитування - розмір кредиту, термін користування, рівень запропонованої відсоткової ставки за користування кредитом; аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості позичальника; аналіз забезпечення кредиту, що пропонується; визначення групи ризику та розрахункової суми резерву; вартість запропонованого забезпечення, оцінку фінансового, комерційного та ринкового ризику; висновок щодо загального ступеня ризику кредитного проекту та рекомендації по його зменшенню, підтвердження щодо віднесення кредиту до категорії стандартних чи нестандартних тощо.

Відповідно до Положення про Кредитний комітет банку та кредитні комісії філій АТ «Брокбізнесбанк», затвердженого рішенням Правління від 18.10.2012 року № 27, Кредитний комітет це вищий колегіальний орган Банку, на який покладено функції з реалізації кредитної політики Банку в частині забезпечення доходності кредитного портфелю, вдосконалення кредитних процедур, оцінкою та розробкою стратегії і тактики управління кредитними ризиками, прийняття рішень щодо можливості та умов проведення активних та інвестиційних операцій та питаннями, пов`язаними з проблемними активними та інвестиційними операціями. Згідно з пунктом 2.3 вказаного Положення Кредитний комітет здійснює свою діяльність, виходячи з інтересів банку, дотримується основних принципів кредитної та інвестиційної політики банку, вирішує питання щодо проведення кредитних, інвестиційних та інших активних ризикових операцій з урахуванням очікуваної ефективності розміщення ресурсів та можливої мінімізації ризиків. Кредитний комітет може приймати рішення щодо проведення всіх активних операцій в межах своїх повноважень з урахуванням Ліміту проведення активних операцій на одного контрагента в гривневому еквіваленті в 10 000 000 (десять мільйонів) гривень, підлягають обов`язковому погодженню Наглядовою радою банку.

Пунктом 5.2 зазначеного Положення передбаченого, що запити щодо проведення активних операцій, без висновків служб банку, які приймають участь у розгляді пакету документів клієнта, до розгляду не приймаються. У виключних випадках, за наявності обґрунтованих підстав, якщо члени Кредитного комітету володіють достатньою інформацією стосовно позичальника, за результатами попередніх розглядів, за узгодженням з Головою Кредитного комітету можливий розгляд питання про здійснення відповідної активної операції без висновків служб.

Крім того, відповідно до Положення про Департамент операційної роботи АТ «Брокбізнесбанк», затвердженого наказом в.о. Голови Правління банку № 743 від 12.09.2013, передбачено, що на внутрішні підрозділи зазначеного департаменту покладається, зокрема: - контроль відповідності кредитних операцій законодавству України та прийнятим банком процедурам; - перевірка правильності отриманої від фронт-офісу банку необхідної документації на паперових та/або електронних носіях щодо достовірності наданої інформації; - контроль за оформленням необхідної документації на момент видачі кредиту.

Наказом голови Правління АТ «Брокбізнесбанк» №1011 від 24.12.2012, яким затверджена Схема бізнес процесів, зокрема № 29 «Надання кредиту юридичній особі» та додаткові роз`яснення до неї (СЗ № 4883сл/010 від 24.01.2013 року), що регламентує взаємодію підрозділів Банку при наданні кредиту юридичній особі, передбачено, зокрема: - заведення кредитної угоди/застави/поруки та відкриття всіх необхідних рахунків в АБС по Клієнтам ГРВ/РВ здійснюється співробітником бек-офісу ГРВ/РВ на підставі документів, наданих співробітником фронт-офісу, в тому числі Протоколу засідання Уповноваженого колегіального органу Банку (при наявності в протоколі застережень СБ та /або Юридичного департаменту (які необхідно усунути до надання кредиту), також надається інформація від зазначених служб про усунення зауважень, у тому числі віза керівника юридичного Департаменту на примірнику кредитного договору свідчить про усунення зауважень, зазначених у висновку та інше; - при отриманні документів співробітник бек-офісу ГРВ/РВ перевіряє повноту та відповідність отриманих документів рішенню уповноваженого органу Банку; - співробітник бек-офісу ГРВ/РВ перевіряє правильність оформлення оригіналів договорів шляхом контролю отриманих сканкопій. Перевірка додаткових документів від клієнта (у разі потреби); - видача кредитних коштів здійснюється тільки співробітниками бек-офісу ГО після проставлення візи уповноваженої особи Департаменту корпоративного бізнесу в проекті в електронному документообігу Docs (контролююча функція, яка не передбачає повну перевірку пакету документів на здійснення активної операції).

Таким чином, вказаними Законами України, нормативними актами та внутрішніми нормативними документами АТ «Брокбізнесбанк» прийняття одноосібних рішень в частині управління ризиками та визначення індивідуальних процентних ставок за окремими категоріями клієнтів не передбачено, оскільки суперечило б загальній концепції управління та запобігання ризикам, яка передбачає наявність та ефективне функціонування системи управління (системи управління як такої, системи ідентифікації і вимірювання, системи супроводження, моніторингу і контролю) як упорядкованої сукупності взаємопов`язаних елементів, що відрізняються функціональними цілями, діють автономно, але спрямовані на досягнення загальної мети. При цьому суб`єктом управління виступає спеціальна група людей у складі спеціально створених структур, які здійснюють цілеспрямоване функціонування об`єкта управління (ризику), використовуючи різні прийоми і способи управлінського впливу.

Пунктами 3.1, абзацем 3 пункту 11.3 Статуту АТ «Брокбізнесбанк» визначено, що Банк створений, зокрема, з метою залучення, накопичення та використання коштів для всебічного сприяння економічному розвитку України та одержання прибутку в інтересах Банку та його акціонерів. Керівники та посадові особи Банку зобов`язані діяти з урахуванням інтересів Банку (тобто усіх його акціонерів, клієнтів та працівників Банку), а не в особистих, приватних інтересах. Керівники Банку зобов`язані діяти на користь Банку, його клієнтів, ставити інтереси Банку вище власних.

Пунктами 2.2.3, 2.2.4 Положення про департамент інвестиційної діяльності передбачено, що діяльність Департаменту направлена, серед іншого, на вирішення таких основних завдань, як аналіз кредитоспроможності і фінансового стану визначених керівництвом банку позичальників, гарантів, поручителів та інших контрагентів перед проведенням, у період проведення активних операцій та під час дії угод за цими операціями, оформлення необхідної документації за дорученими до ведення активними операціями.

Пунктом 1.6 зазначеного положення передбачено, що на посаду керівника департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» та його заступника призначаються особи, які мають повну вищу профільну освіту, необхідну для виконання посадових обов`язків та досвід роботи на керівних посадах в банківській сфері не менше 7 років.

Відповідно до Розділу 2 «Кваліфікаційні вимоги» посадової інструкції заступник директора департаменту інвестиційної діяльності зі стажем роботи не менше 2 років, зокрема, повинен знати Закони України, нормативно методичні документи, які регламентують діяльність комерційних банків, стосуються кредитування та вкладних операцій, обслуговування клієнтів Банку, установ та організацій різних форм власності, Статут Банку та перспективи розвитку, основні принципи кредитно-депозитної політики Банку, економічний зміст та технології основних банківських послуг, теорію, практику та світовий досвід організації і проведення кредитних, депозитних операцій та бухгалтерського обліку банківської діяльності.

Водночас, згідно з даними особистої картки працівника АТ «Бробізнесбанк», ОСОБА_7 у 2009 році здобув повну вищу освіту у Київському національному університеті технологій та дизайну за спеціальністю «Маркетинг», отримавши кваліфікацію спеціаліста з маркетингу. Зазначений загальний стаж роботи станом на 20.01.2014 6 років 6 місяців 17 днів. Останнє (та єдине, відповідно до наданої ГУ ДФС України інформації) місце роботи з 25.10.2011 по 30.03.2012 СП «Оптіма-Фарм ЛТД» (комірник).

Таким чином, Особі 19 та Особі 21, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, іншим учасникам злочинної організації було достовірно відомо про відсутність у ОСОБА_7 необхідних знань, навичок та досвіду для роботи у банківській сфері, та, виходячи з цього, про його невідповідність кваліфікаційним вимогам до посади заступника директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк».

Проте у порушення усіх зазначених норм та правил, за сприяння Особи 19, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, з метою виконання одного із завдань злочинної організації заволодіння коштами АТ «Брокбізнесбанк» в особливо великих розмірах, ОСОБА_7 наказом від 20.01.2014 № 12/6 «Про прийняття на роботу» призначено на посаду заступника директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк».

Згідно з п.п. 6.7, 6.8 Положення працівники Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» зобов`язані, зокрема, дотримуватись вимог діючого законодавства України та внутрішніх документів Банку, а також виконувати функції, що передбачені посадовими інструкціями працівників.

Крім того, працівники підрозділу АТ «Брокбізнесбанк» - Департаменту інвестиційної діяльності несуть персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання функцій, визначених їх посадовими інструкціями, а також за прийняті ними в межах компетенції рішення та підготовлені документи. Керівник та працівники підрозділу несуть відповідальність за дії та бездіяльність, які створили умови для виникнення порушень вимог внутрішніх нормативних документів Банку (п.п. 8.2, 8.3 Положення).

Згідно з Розділом 1 «Загальні положення» посадової інструкції у своїй професійній діяльності заступник директора департаменту інвестиційної діяльності керується нормами чинного законодавства України та внутрішніми нормативними документами Банку, а саме: Статутом банку, рішеннями загальних зборів акціонерів, Наглядової Ради, Правління, внутрішніми нормативними документами Банку та вимогами цієї інструкції.

Також, відповідно до розділу 3 «Посадові обов`язки» посадової інструкції заступник директора департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 має дотримуватись вимог чинного законодавства України та внутрішніх нормативних документів банку, а також обов`язку, підписаного під час прийняття на роботу. Крім того, має використовувати надану Банком довіреність для реалізації представницьких функцій із третіми особами виключно за умови дотримання ним законодавства України, Статуту банку, внутрішньобанківських процедур та норм.

Натомість у січні 2014 року у місті Києві, у невстановленому місці, Особа 19 спільно з Особою 21, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, здійснюючи свою злочинну діяльність, в інтересах власника банку Особи 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, переслідуючи на меті заволодіння коштами в особливо великих розмірах, шляхом надання вказівок підконтрольним йому керівникам АТ «Брокбізнесбанк», які були призначені на вказані посади власником банку Особою 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, за погодженням Особи 19, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, в порушення зазначених вимог п. 5 ч. 5 ст. 39, п. 4 ч. 5 ст. 40, ч. 10 ст. 42, ст. ст. 43, 44, 49 Закону України «Про банки та банківську діяльність», п.2.4, 9.1 Методичних рекомендацій щодо організації та функціонування систем ризик-менеджменту в банках України, затверджених постановою Правління Національного Банку України №361 від 02.08.2004, п. 1.2, 2.1 Положення про Комітет з управління активами та пасивами АТ «Брокбізнесбанк», п.2.8 Розділу 2 Положення про кредитування корпоративних клієнтів АТ «Брокбізнесбанк», п. 2.3 Положення про Кредитний комітет банку та кредитні комісії філій АТ «Брокбізнесбанк», а також наказу Голови правління банку від 24.12.2012 № 1011 «Щодо введення в дію схем бізнес процесів» про затвердження схеми № 29 «Надання кредиту юридичній особі», усвідомлюючи, що з метою захисту інтересів вкладників та клієнтів банку усім активним операціям повинно передувати здійснення оцінки та аналізу кредитоспроможності боржника, шляхом надання вказівок підконтрольним йому керівникам АТ «Брокбізнесбанк», незаконно забезпечили складання 23.01.2014 завідомо незаконного протоколу № 3 засідання Правління АТ «Брокбізнесбанк», яким нібито уповноважено заступника директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 приймати одноосібні рішення про можливість придбання та/або відчуження рухомого та нерухомого майна, здійснення активних та пасивних операцій банку. Фактично зазначене питання на розгляд Правління АТ «Брокбізнесбанк» не виносилось та відповідно Правлінням не приймалось.

На підставі вказаного завідомо незаконного протоколу №3 від 23.01.2014 засідання Правління АТ «Брокбізнесбанк», на якому питання щодо надання повноважень ОСОБА_7 не розглядались, в.о. голови правління АТ «Брокбізнесбанк», на виконання незаконних вказівок Особи 19, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, в порушення зазначених вище вимог нормативно-правових актів, 23.01.2014 підписав постанову Правління АТ «Брокбізнесбанк» від 23.01.2014 за № 01-23, якою уповноважив заступника директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 приймати одноосібні рішення про можливість здійснення активних операцій банку, зокрема рішення про надання кредитів суб`єктам господарювання. Також зазначеною постановою Правління банку ОСОБА_7 уповноважено у виключних випадках приймати рішення без висновків профільних служб банку.

Крім того, на підставі зазначеної незаконної постанови Правління АТ «Брокбізнесбанк» від 23.01.2014 в.о. голови правління АТ «Брокбізнесбанк» підписав довіреність № 49/03 від 23.01.2014, якою АТ «Брокбізнесбанк», за відсутності законних до того підстав, уповноважив заступника директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 представляти інтереси банку у відносинах з юридичними і фізичними особами, в усіх органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях незалежно від їх форми власності та підпорядкування. Для здійснення повноважень ОСОБА_7 надано право, зокрема, від імені банку укладати, підписувати, вносити зміни та розривати будь-які договори, підписувати будь-які документи, акти, довідки, заяви, виконувати всі дії, необхідні для реалізації даної довіреності.

Таким чином Особа 19 спільно з Особою 21, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, забезпечили складання завідомо неправдивих офіційних документів Правління АТ «Брокбізнесбанк», якими незаконно передали повноваження колегіальних органів та профільних структурних підрозділів банку, а саме Кредитного комітету, Комітету з управління активами і пасивами, Департаменту корпоративного бізнесу, Юридичного управління, Управління ризик-менеджменту та Служби безпеки банку одній фізичній особі - ОСОБА_7 , який не мав належних знань, навичок та досвіду роботи у банківській сфері, не мав економічної освіти та фактично мав трудовий стаж на посадах, не пов`язаних з банківською діяльністю - комірника, менеджера та торгівельного представника.

Надалі, 29.01.2014 заступник директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 , перебуваючи у приміщенні АТ «Брокбізнесбанк» за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 41, діючи у складі злочинної організації, на виконання вказівок Особи 19 спільно з Особою 21, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, переслідуючи на меті незаконне заволодіння коштами в особливо великих розмірах, з корисливих мотивів, умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, в порушення зазначених вище вимог п. 5 ч. 5 ст. 39, п. 4 ч. 5 ст. 40, ч. 10 ст. 42, ст. ст. 43, 44, 49 Закону України «Про банки та банківську діяльність», п.2.4, 9.1 Методичних рекомендацій щодо організації та функціонування систем ризик-менеджменту в банках України, затверджених постановою Правління Національного Банку України №361 від 02.08.2004, п. 1.2, 2.1 Положення про Комітет з управління активами та пасивами АТ «Брокбізнесбанк», п.2.8 Розділу 2 Положення про кредитування корпоративних клієнтів АТ «Брокбізнесбанк», п. 2.3 Положення про Кредитний комітет банку та кредитні комісії філій АТ «Брокбізнесбанк», а також наказу Голови правління банку від 24.12.2012 № 1011 «Щодо введення в дію схем бізнес процесів» про затвердження схеми № 29 «Надання кредиту юридичній особі», без висновків служб (підрозділів) банку, задіяних в процесі аналізу пакету документів щодо доцільності надання кредиту, без наявності рішення уповноваженого колегіального органу АТ «Брокбізнесбанк» про надання кредиту, протиправно прийняв та підписав одноосібні рішення про здійснення кредитних операцій, а саме: № 2/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Амон-Сул» в сумі 650 млн. грн., № 3/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Балт Янтар Україна» в сумі 650 млн. грн., № 4/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Бізнес-Консульт» в сумі 650 млн. грн., №5/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Голдент Торг» в сумі 650 млн. грн., №6/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Інвест-Транш» в сумі 650 млн. грн., №7/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Капромбуд» в сумі 650 млн. грн., №8/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Картал Голд» в сумі 650 млн. грн.., №9/1 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Східенергопостач-2» в сумі 650 млн. грн.., №10/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Київмонтаж» в сумі 650 млн. грн., №11/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Марголак» в сумі 650 млн. грн., №12/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Маестро Торг» в сумі 650 млн. грн., №13/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Мелькор+» в сумі 650 млн. грн., №14/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Моргот» в сумі 650 млн. грн., №15/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «БК «Перша Черноморська» в сумі 650 млн. грн., №16/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Юрай», №17/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «СМТ Тайм» в сумі 650 млн. грн., №18/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Талас Груп» в сумі 650 млн. грн., №19/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Елві Тайм» в сумі 650 млн. грн., №20/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Світ сучасного посуду» в сумі 650 млн. грн., №21/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Гонорій» в сумі 650 млн. грн., №22/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Крістенс» в сумі 650 млн. грн., №23/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Самбат» в сумі 650 млн. грн., №24/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Статус-Софт Косалтінг» в сумі 650 млн. грн., №25/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Віртус-ХХІ» в сумі 650 млн. грн., №26/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Володар» в сумі 650 млн. грн., №27/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Інформтрест-Консалтінг» в сумі 650 млн. грн., №28/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Торенія» в сумі 650 млн. грн., №29/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Укркомерцпостач» в сумі 650 млн. грн., №30/01 про відкриття кредитної лінії ТОВ «Фешин Мобайл» в сумі 650 млн. грн., із процентними ставками за кредитом 9% річних.

У подальшому, 30.01.2014 заступник директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 , перебуваючи у приміщенні АТ «Брокбізнесбанк» за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 41, на виконання вказівок Особи 19 та Особи 21, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, інших учасників злочинної організації, з корисливих мотивів, переслідуючи на меті незаконне заволодіння коштами в особливо великих розмірах, умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, в порушення зазначених вище вимог нормативно-правових актів, діючи у складі злочинної організації, з відома Особи 12, Особи 19, Особи 21, матеріали досудового розслідування стосовно яих виділено в окремі кримінальні провадження, інших учасників злочинної організації, незаконно уклав кредитні договори з підконтрольними Особі 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, підприємствами з ознаками фіктивності, а саме з: ТОВ «Моргот», ТОВ «Марголак», ТОВ «Віртус-ХХІ», ТОВ «Балт Янтар Україна», ТОВ «Світ сучасного посуду», ТОВ «Самбат», ТОВ «БК Перша Черноморська», ТОВ «Статус софт консалтинг», ТОВ «Амон Сул», ТОВ «МЕЛЬКОР+», ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», ТОВ «СХІДЕНЕРГОПОСТАЧ-2», ТОВ «ІНВЕСТ-ТРАНШ», ТОВ «БІЗНЕС-КОНСУЛЬТ», ТОВ «КАРТАЛ ГОЛД», ТОВ «ГОЛДЕН ТОРГ», ТОВ «ТАЛАС-ГРУП», підприємством «ЮРАЙ» у формі ТОВ, ТОВ «КРІСТЕНС», ТОВ «СМТ ТАЙМ», ТОВ «ЕЛВІ ТАЙМ», ТОВ «ГОНОРІЙ», ТОВ «КАПРОМБУД», ТОВ «Маестро Торг», ТОВ «УКРКОМЕРЦПОСТАЧ», ТОВ «ФЕШИН МОБАЙЛ», ТОВ «ІНФОРМТРЕСТ-КОНСАЛТІНГ», ТОВ «ВОЛОДАР», ТОВ «ТОРЕНІЯ» про відкриття кредитних ліній, а також додаткові угоди до кредитних договорів про надання банком в розрізі відкритої кредитної лінії коштів, а також 07.02.2014 додаткову угоду № 2 до кредитного договору з ТОВ «ФЕШИН МОБАЙЛ» про надання траншу кредиту в межах ліміту.

Надалі, 30.01.2014, на підставі зазначених постанови Правління АТ «Брокбізнесбанк» від 23.01.2014 за № 01-23, довіреності від 23.01.2014 № 49/03, протиправних одноосібних рішень ОСОБА_7 про здійснення кредитних операцій від 29.01.2014 та кредитних договорів, працівниками Департаменту операційної роботи АТ «Брокбізнесбанк» здійснено проводки про надання кредитів ТОВ «Моргот», ТОВ «Марголак», ТОВ «Віртус-ХХІ», ТОВ «Балт Янтар Україна», ТОВ «Світ сучасного посуду», ТОВ «Самбат», ТОВ «БК Перша Черноморська», ТОВ «Статус софт консалтинг», ТОВ «Амон Сул», ТОВ «МЕЛЬКОР+», ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», ТОВ «ІНВЕСТ-ТРАНШ», ТОВ «СХІДЕНЕРГОПОСТАЧ-2», ТОВ «БІЗНЕС-КОНСУЛЬТ», ТОВ «КАРТАЛ ГОЛД», ТОВ «ГОЛДЕН ТОРГ», ТОВ «ТАЛАС-ГРУП», підприємством «ЮРАЙ» у формі ТОВ, ТОВ «КРІСТЕНС», ТОВ «СМТ ТАЙМ», ТОВ «ЕЛВІ ТАЙМ», ТОВ «ГОНОРІЙ», ТОВ «КАПРОМБУД», ТОВ «Маестро Торг», ТОВ «УКРКОМЕРЦПОСТАЧ», ТОВ «ФЕШИН МОБАЙЛ», ТОВ «ІНФОРМТРЕСТ-КОНСАЛТІНГ», ТОВ «ВОЛОДАР», ТОВ «ТОРЕНІЯ», а також 07.02.2014 на підставі додаткової угоди № 2 до кредитного договору з ТОВ «ФЕШИН МОБАЙЛ» про надання траншу кредиту в межах ліміту, всього на загальну суму 14 285, 41 млн грн, та на підставі меморіальних ордерів здійснено видачу траншів кредиту згідно зазначених кредитних договорів у межах наданих кредитних ліній.

На даний час АТ «Брокбізнесбанк» не повернуто кредити, надані підконтрольним злочинній організації товариствам з ознаками фіктивності ТОВ «Фешин Мобайл», ТОВ «Укркомерцпостач», підприємству «Юрай» у формі ТОВ, на загальну суму 1 436 723 153 грн., та використано вказані кошти на потреби злочинної організації.

Внаслідок незаконного прийняття 29.01.2014 заступником директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 шляхом зловживання своїм службовим становищем одноосібних рішень щодо здійснення активних операцій із підконтрольними Особі 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, підприємствами з ознаками фіктивності ТОВ «Фешин Мобайл», ТОВ «Укркомерцпостач» та підприємством «Юрай» у формі ТОВ, а також подальшого незаконного укладення 30.01.2014 учасником злочинної організації ОСОБА_7 , за попередньою змовою з Особою 19, Особою 21, Особою 12, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, іншими учасниками злочинної організації кредитних договорів із зазначеними підприємствами з ознаками фіктивності та подальшого надання їм коштів, учасниками злочинної організації незаконно виведено з АТ «Брокбізнесбанк» кошти на загальну суму 1 436 723 153 грн, чим заподіяно матеріальні збитки АТ «Брокбізнесбанк» на вказану суму.

Згідно висновку №4764\16-45 від 05.07.2016 судово-економічної експертизи, проведеної Київським НДІСЕ Міністерства юстиції України, висновок «Акту перевірки дотримання вимог чинного законодавства України» від 04.03.2015 в частині втрати активів АТ «Брокбізнесбанк» на загальну суму 1 436 723 153 грн., яка складається із заборгованості ТОВ «Укркомерцпостач», ТОВ «Фешин Мобайл», підприємством «Юрай» у формі ТОВ за кредитними договорами, укладеними з порушенням вимог чинного законодавства України та прийнятих у Банку правил, документально підтверджуються.

Крім того, ОСОБА_7 , будучи у січні 2014 року у м. Києві за грошову винагороду у розмірі від однієї до двох тисяч доларів США задіяним співробітниками юридичного департаменту «СЄПЕК» до участі у злочинній організації та вчинюваних нею злочинах, у період часу з 20.01.2014 по 27.02.2014, обіймаючи посаду заступника директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк», перебуваючи у приміщені АТ «Брокбізнесбанк» за адресою: місто Київ, просп. Перемоги, 41, будучи учасником злочинної організації, за попередньою змовою з Особою 19, Особою 21, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, діючи з відома Особи 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, з корисливих мотивів та іншої особистої зацікавленості, переслідуючи на меті приховати злочинну діяльність учасників злочинної організації, усвідомлюючи, що приховання документів АТ «Брокбізнесбанк» щодо проведення протиправних активних та пасивних операцій, які містять на собі сліди вчинених злочинів, ускладнить притягнення винних осіб до юридичної відповідальності, протиправно одержав від працівників АТ «Брокбізнесбанк» особливо важливі офіційні документи АТ «Брокбізнесбанк» та за допомогою невстановлених досудовим розслідуванням осіб, умисно переніс їх з місця розташування за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 41, до невстановленого досудовим розслідуванням місця, тим самим їх умисно приховав, за наступних обставин.

Так, наказом виконувача обов`язків Голови Правління АТ «Брокбізнесбанк» № 12/6 від 20.01.2014 «Про прийняття на роботу» до штатного розпису введено посаду заступника директора департаменту інвестиційної діяльності, на яку з 20.01.2014 призначено ОСОБА_7 .

Відповідно до Посадової інструкції, затвердженої виконуючим обов`язки Голови Правління АТ «Брокбізнесбанк» (далі Інструкція), на заступника директора департаменту інвестиційної діяльності ОСОБА_7 покладено виконання наступних обов`язків: - здійснення керівництва частиною діяльності департаменту інвестиційної діяльності, організація та координація діяльності працівників департаменту інвестиційної діяльності; - визначення функцій та посадових обов`язків працівників департаменту інвестиційної діяльності; - здійснення контролю за діяльністю працівників департаменту інвестиційної діяльності; - компетентне, якісне та своєчасне виконання функцій, покладених на департамент інвестиційної діяльності (з урахуванням внутрішніх підрозділів) та доручень директора департаменту інвестиційної діяльності; - виконання обов`язків директора департаменту інвестиційної діяльності під час його відсутності, у тому числі в разі відсутності директора департаменту інвестиційної діяльності на робочому місці, у зв`язку із службовою необхідністю; - дотримання вимог чинного законодавства України та внутрішніх нормативних документів Банку, а також обов`язку, підписаного під час прийняття на роботу; - використання наданої Банком довіреності для реалізації представницьких функцій із третіми особами виключно за умови дотримання ним законодавства України, Статуту Банку, внутрішньобанківських процедур та норм.

У своїй професійній діяльності ОСОБА_7 зобов`язаний керуватися нормами чинного законодавства України та внутрішніми нормативними документами банку, а саме Статутом банку, рішеннями загальних зборів акціонерів, Наглядової ради, Правління, внутрішніми нормативними документами банку та вимогами зазначеної Інструкції.

Відповідно до розділу 3 Інструкції заступник директора департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 мав використовувати надану банком довіреність для реалізації представницьких функцій із третіми особами виключно за умови дотримання ним законодавства України, Статуту банку, внутрішньобанківських процедур та норм.

Згідно з розділом 5 «Відповідальність працівника» Інструкції заступник директора департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 ніс персональну відповідальність за порушення вимог нормативних документів, регламентів, процедур банку, вимог політики інформаційної безпеки банку, а також за дії (бездіяльність), які створили умови для виникнення таких порушень.

Наказом виконуючого обов`язки Голови Правління АТ «Брокбізнесбанк» № 40/14 від 27.02.2014 «Про звільнення» ОСОБА_7 звільнено з посади заступника директора департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк».

Таким чином, ОСОБА_7 , працюючи заступником директора департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк», з 20.01.2014 по 27.02.2014 обіймав посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, і відповідно до Примітки 1 статті 364 Кримінального кодексу України був службовою особою.

Наказом в.о. Голови Правління АТ «Брокбізнесбанк» від 17.12.2013 № 1121/1 «Про організаційне забезпечення надання аудиторських послуг та оцінки окремих питань інвестиційної діяльності Банку» зобов`язано Департамент бухгалтерського обліку та звітності, Управління діловодства, Управління акціонерного капіталу, Департамент операційної роботи, Департамент ризиків, Департамент корпоративного бізнесу, Департамент індивідуального бізнесу передати за актами прийому-передачі до Департаменту інвестиційної діяльності оригінали документів (пунктом 2 наказу визначено відповідний перелік).

Згідно п. 5 зазначеного наказу, при передачі оригіналів документів згідно п. 2 наказу відповідальною особою за захист та збереження таких документів, інформації є директор Департаменту інвестиційної діяльності або особа з числа заступників директора Департаменту інвестиційної діяльності, яка прийняла по акту відповідні документи.

Надалі, керуючись незаконними вказівками Особи 21, Особи 19, Особи 12, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, інших учасників злочинної організації щодо необхідності приховання злочинної діяльності, у період з 20.01.2014 по 27.02.2014 заступник директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 , перебуваючи у приміщенні АТ «Брокбізнесбанк» за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 41, за попередньою змовою з Особою 12, Особою 21, Особою 19, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, іншими учасниками злочинної організації, умисно, з корисливих мотивів та іншої особистої зацікавленості, переслідуючи на меті приховати злочинну діяльність учасників злочинної організації, усвідомлюючи, що приховання документів АТ «Брокбізнесбанк» щодо проведення протиправних активних та пасивних операцій, які містять на собі сліди вчинених злочинів, ускладнить притягнення винних осіб до юридичної відповідальності, зловживаючи своїм службовим становищем, одержав від працівників АТ «Брокбізнесбанк» особливо важливі нижче перераховані офіційні документи, створені в ході діяльності АТ «Брокбізнесбанк», про що підписав відповідні акти приймання-передачі: - оригінали протоколів засідань кредитного комітету АТ «Брокбізнесбанк» за період з липня 2013 року по січень 2014 року; - оригінали протоколів засідань Правління АТ «Брокбізнесбанк» за період з 04.07.2013 по 23.01.2014; - оригінали постанов Правління АТ «Брокбізнесбанк» за період з 15.10.2013 по 17.02.2014; - оригінали матеріалів кредитних справ та супутні документи, що стосуються позичальників; - оригінали договорів прямого репо з державними облігаціями України від 12.02.2014; - оригінали договорів купівлі-продажу цінних паперів від 12.02.2014 (щодо купівлі 12.02.2014 у ПАТ «Аграрний фонд» в портфель банку на продаж ОВДП на загальну суму 1 116 591 000 грн.); - оригінали договорів купівлі-продажу цінних паперів від 12.02.2014 (щодо купівлі 12.02.2014 у ПАТ «Аграрний фонд» в портфель банку на продаж ОВДП на загальну суму 952 603 000 грн.; - оригінали договорів купівлі-продажу цінних паперів від 12.02.2014 (щодо продажу 12.02.2014 ПАТ «Аграрний фонд» з портфелю банку на продаж ОВДП на загальну суму 1 119 058 500 грн.); - оригінали договорів купівлі-продажу цінних паперів від 12.02.2014 (щодо продажу 12.02.2014 ПАТ «Аграрний фонд» з портфелю банку на продаж ОВДП на загальну суму 985 369 500 грн.); - оригінали додаткових договорів до договорів купівлі-продажу цінних паперів 18.02.2014; - оригінали договорів купівлі-продажу цінних паперів від 06.02.2014 (щодо операцій з облігаціями Державної іпотечної установи протягом лютого 2014 року); - оригінали справ з юридичного оформлення рахунків клієнтів юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; - оригінали господарських договорів.

Так, заступник директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 , 03.02.2014 у приміщені АТ «Брокбізнесбанк» за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 41, з корисливих мотивів та іншої особистої зацікавленості, переслідуючи на меті приховати злочинну діяльність учасників злочинної організації, за актом прийому-передачі протоколів засідань Правління АТ «Брокбізнесбанк» отримав від Особи 49, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, оригінали протоколів засідань Правління АТ «Брокбізнесбанк», а саме: № 20 від 04.07.2013, № 21 від 11.07.2013, № 22 від 19.07.2013, № 23 від 25.07.2013, № 23/1 від 31.07.2013, № 24 від 01.08.2013, № 25 від 08.08.2013, № 26 від 15.08.2013, № 27 від 22.08.2013, № 28 від 05.09.2013, № 29 від 12.09.2013, № 30 від 19.09.2013, № 31 від 26.09.2013, № 32 від 03.10.2013, № 33 від 10.10.2013, № 34 від 11.10.2013, № 35 від 17.10.2013, № 36 від 24.10.2013, № 37 від 31.10.2013, № 38 від 07.11.2013, № 39 від 14.11.2013, № 40 від 21.11.2013, № 41 від 28.11.2013, № 42 від 05.12.2013, № 43 від 12.12.2013, № 44 від 19.12.2013, № 45 від 26.12.2013, № 1 від 09.01.2014, № 2 від 16.01.2014, № 3 від 23.01.2014.

Крім того, заступник директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 , 21.02.2014 у приміщені АТ «Брокбізнесбанк» за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 41, з корисливих мотивів та іншої особистої зацікавленості, переслідуючи на меті приховати злочинну діяльність учасників злочинної організації, за актом прийому-передачі оригіналів протоколів засідань кредитного комітету АТ «Брокбізнесбанк» отримав від Особи 50 та Особи 51, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, протокольні рішення кредитного комітету АТ «Брокбізнесбанк» № 44 від 02.07.2013, № 45 від 05.07.2013, № 46 від 10.07.2013, № 47 від 12.07.2013, № 48 від 16.07.2013, № 49 від 19.07.2013, № 50 від 23.07.2013, № 51 від 25.07.2013, № 52 від 26.07.2013, № 53 від 31.07.2013, № 54 від 02.08.2013, № 55 від 06.08.2013, № 55/1 від 06.08.2013, № 56 від 09.08.2013, № 57 від 13.08.2013, № 58 від 16.08.2013, № 59 від 20.08.2013, № 60 від 23.08.2013, № 61 від 30.08.2013, № 62 від 03.09.2013, № 63 від 06.09.2013, № 63/1 від 06.09.2013, № 64 від 13.09.2013, № 65 від 17.09.2013, № 66 від 20.09.2013, № 67 від 24.09.2013, № 67/1 від 27.09.2013, № 68 від 01.10.2013, № 69 від 04.10.2013, № 69/1 від 04.10.2013, № 70 від 08.10.2013, № 71 від 11.10.2013, № 72 від 14.10.2013, № 73 від 15.10.2013, № 74 від 18.10.2013, № 75 від 22.10.2013, № 76 від 25.10.2013, № 77 від 29.10.2013, № 78 від 31.10.2013, № 79 від 01.11.2013, № 80 від 05.11.2013, № 80/1 від 06.11.2013, № 82 від 08.11.2013, № 83 від 12.11.2013, № 84 від 15.11.2013, № 85 від 19.11.2013, № 86 від 22.11.2013, № 87 від 26.11.2013, № 88 від 28.11.2013, № 89 від 29.11.2013, № 90 від 03.12.2013, № 91 від 06.12.2013, № 91/1 від 06.12.2013, № 92 від 11.12.2013, № 93 від 13.12.2013, № 94 від 17.12.2013, № 95 від 20.12.2013, № 96 від 24.12.2013, № 97 від 27.12.2013, № 1 від 10.01.2014, № 2 від 14.01.2014, № 3 від 17.01.2014, № 5 від 24.01.2014.

Також, заступник директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 , 21.02.2014 у приміщені АТ «Брокбізнесбанк» за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 41, з корисливих мотивів та іншої особистої зацікавленості, переслідуючи на меті приховати злочинну діяльність учасників злочинної організації, за актом прийому-передачі постанов Правління АТ «Брокбізнесбанк» отримав від Особи 49, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, оригінали постанов Правління АТ «Брокбізнесбанк», а саме: № 10-15 від 15.10.2013, № 10-17 від 17.10.2013, № 10-17/1 від 17.10.2013, № 10-17/2 від 17.10.2013, № 10-17/3 від 17.10.2013, № 10-17/4 від 17.10.2013, № 10-17/5 від 17.10.2013, № 10-24 від 24.10.2013, № 10-31 від 31.10.2013, № 10-31/1 від 31.10.2013, № 10-31/2 від 31.10.2013, № 10-31/3 від 31.10.2013, № 10-31/4 від 31.10.2013, № 10-31/5 від 31.10.2013, № 10-31/6 від 31.10.2013, № 10-31/7 від 31.10.2013, № 10-31/8 від 31.10.2013, № 10-31/9 від 31.10.2013, № 11-01 від 01.11.2013, № 11-01/1 від 01.11.2013, № 11-07 від 07.11.2013, № 11-07/1 від 07.11.2013, № № 11-07/2 від 07.11.2013, № 11-07/3 від 07.11.2013, № 11-07/4 від 07.11.2013, № 11-07/5 від 07.11.2013, № 11-07/6 від 07.11.2013, № 11-07/7 від 07.11.2013, № 11-14 від 14.11.2013, № 11-14/1 від 14.11.2013, № 11-21 від 21.11.2013, № 11-21/1 від 21.11.2013, № 11-28 від 28.11.2013, № 11-28/1 від 28.11.2013, № 11-28/2 від 28.11.2013, № 11-28/3 від 28.11.2013, № 12-05 від 05.12.2013, № 12-05/1 від 05.12.2013, № 12-05/2 від 05.12.2013, № 12-05/3 від 05.12.2013, № 12-12 від 12.12.2013, № 12-12/1 від 12.12.2013, № 12-12/2 від 12.12.2013, № 12-12/3 від 12.12.2013, № 12-12/4 від 12.12.2013, № 12-12/5 від 12.12.2013, № 12-12/6 від 12.12.2013, № 12-12/7 від 12.12.2013, № 12-12/8 від 12.12.2013, № 12-12/9 від 12.12.2013, № 12-12/10 від 12.12.2013, № 12-19/1 від 19.12.2013, № 12-19/2 від 19.12.2013, № 12-19/3 від 19.12.2013, № 12-19/4 від 19.12.2013, № 12-19/5 від 19.12.2013, № 12-19/6 від 19.12.2013, № 12-19/7 від 19.12.2013, № 12-19/8 від 19.12.2013, № 12-19 від 19.12.2013, № 12-26 від 26.12.2013, № 12-26/1 від 26.12.2013, № 12-26/2 від 26.12.2013, № 12-26/3 від 26.12.2013, № 12-30 від 30.12.2013, № 01-09 від 09.01.2014, № 01-09/1 від 09.01.2014, № 01-09/2 від 09.01.2014, № 01-09/3 від 09.01.2014, № 01-09/4 від 09.01.2014, № 01-16 від 16.01.2014, № 01-16/1 від 16.01.2014, № 01-16/2 від 16.01.2014, № 01-21 від 21.01.2014, № 01-23 від 23.01.2014, № 01-23/1 від 23.01.2014, № 01-23/2 від 23.01.2014, № 01-23/3 від 23.01.2014, № 01-23/4 від 23.01.2014, № 01-23/5 від 23.01.2014, № 01-23/6 від 23.01.2014, № 01-29 від 29.01.2014, № 01-30/3 від 30.01.2014, № 01-30/2 від 30.01.2014, № 01-30/1 від 30.01.2014, № 01-30 від 30.01.2014, № 02-04/5 від 04.02.2014, № 02-04/4 від 04.02.2014, № 02-04/3 від 04.02.2014, № 02-04/2 від 04.02.2014, № 02-04/1 від 04.02.2014, № 02-04 від 04.02.2014.

Також, заступник директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 , 21.02.2014 у приміщені АТ «Брокбізнесбанк» за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 41, з корисливих мотивів та іншої особистої зацікавленості, переслідуючи на меті приховати злочинну діяльність учасників злочинної організації, за актом приймання-передачі господарських договорів отримав від Особи 52, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, оригінали господарських договорів, а саме: із ТОВ «Страхова компанія «Авангард» № К27/01-01 від 27.01.2014, № К29/01-01 від 29.01.2014, № К16/01-01 від 16.01.2014, № К14/02-06 від 14.02.2014, № К14/02-07 від 14.02.2014, із ТОВ «Капітал інвест ЛТД» № 01/10-13КТЗ від 21.10.2013, № 02/10-13КТЗ від 21.10.2013, із ОСОБА_8 б/н про купівлю-продаж автотранспорту від 25.10.2013, із ОСОБА_9 б/н про купівлю-продаж автотранспорту від 25.10.2013, із ОСОБА_10 б/н про купівлю-продаж автотранспорту від 30.10.2013, із ОСОБА_11 б/н про купівлю-продаж автотранспорту від 25.10.2013, із СП ТОВ «Автомобільний Дім - Україна Мерседес Бенц» № 0352601371 від 11.09.2013, із ТОВ «АНТ ХІЛЛ» № 281113 від 28.11.2013, із ТОВ «Грін Газ Груп» № 24 від 16.01.2014, із ТОВ «Терція Прим» б/н від 14.02.2014 «Про проведення юридичних та інших дій, направлених на стягнення заборгованості з боржників», б/н від 14.02.2014 «Про зобов`язання про нерозголошення конфіденційних даних».

Надалі, заступник директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 , 24.02.2014 у приміщені АТ «Брокбізнесбанк» за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 41, з корисливих мотивів та іншої особистої зацікавленості, переслідуючи на меті приховати злочинну діяльність учасників злочинної організації, за актом прийому-передачі документів отримав від Особи 53, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, оригінали договорів прямого репо з державними облігаціями України від 12.02.2014 № 38-2/27, № 38-2/28, № 38-2/29, № 38-2/30, № 38-2/31, № 38-2/32. Також, того ж дня та за тією ж адресою, ОСОБА_7 за актом прийому-передачі документів отримав від Особи 54, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, оригінали додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № 879/2014-БВ; ДД-120214/48 від 12.02.2014; додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № 880/2014-БВ; ДД-120214/49 від 12.02.2014; додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № 881/2014-БВ; ДД-120214/50 від 12.02.2014; додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № 882/2014-БВ; ДД-120214/51 від 12.02.2014; додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № 883/2014-БВ; ДД-120214/52 від 12.02.2014; додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № 884/2014-БВ; ДД-120214/53 від 12.02.2014; додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № 885/2014-БВ; ДД-120214/54 від 12.02.2014; додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № 886/2014-БВ; ДД-120214/55 від 12.02.2014; додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № 887/2014-БВ; ДД-120214/56 від 12.02.2014; додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № 888/2014-БВ; ДД-120214/57 від 12.02.2014; додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № 889/2014-БВ; ДД-120214/58 від 12.02.2014; за актом прийому-передачі документів (щодо купівлі 12.02.2014 року у ПАТ «Аграрний фонд» в портфель банку на продаж ОВДП UA4000173280 на загальну суму 1 116 591 000, 00 гривень) отримав оригінали договору купівлі-продажу цінних паперів № 868/2014-БВ; ДД-120214/37 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 869/2014-БВ; ДД-120214/38 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 870/2014-БВ; ДД-120214/39 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 871/2014-БВ; ДД-120214/40 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 872/2014-БВ; ДД-120214/41 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 873/2014-БВ; ДД-120214/42 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 874/2014-БВ; ДД-120214/43 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 875/2014-БВ; ДД-120214/44 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 876/2014-БВ; ДД-120214/45 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 877/2014-БВ; ДД-120214/46 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 878/2014-БВ; ДД-120214/47 від 12.02.2014; за актом прийому-передачі документів (щодо купівлі 12.02.2014 року у ПАТ «Аграрний фонд» в портфель банку на продаж ОВДП UA4000173298 на загальну суму 952 603 000, 00 гривень) отримав оригінали договору купівлі-продажу цінних паперів № 848/2014-БВ; ДД-120214/17 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 849/2014-БВ; ДД-120214/18 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 850/2014-БВ; ДД-120214/19 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 851/2014-БВ; ДД-120214/20 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 852/2014-БВ; ДД-120214/21 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 853/2014-БВ; ДД-120214/22 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 854/2014-БВ; ДД-120214/23 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 855/2014-БВ; ДД-120214/24 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 856/2014-БВ; ДД-120214/25 від 12.02.2014; договору купівлі-продажу цінних паперів № 857/2014-БВ; ДД-120214/26 від 12.02.2014; за актом прийому-передачі документів (щодо продажу 12.02.2014 року ПАТ «Аграрний фонд» з портфелю банку на продаж ОВДП UA4000173280 на загальну суму 1 119 058 000, 00 гривень) отримав оригінали договору купівлі-продажу цінних паперів № 879/2014-БВ; ДД-120214/48 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 880/2014-БВ; ДД-120214/49 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 881/2014-БВ; ДД-120214/50 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 882/2014-БВ; ДД-120214/51 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 883/2014-БВ; ДД-120214/52 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 884/2014-БВ; ДД-120214/53 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 885/2014-БВ; ДД-120214/54 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 886/2014-БВ; ДД-120214/55 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 887/2014-БВ; ДД-120214/56 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 888/2014-БВ; ДД-120214/57 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 889/2014-БВ; ДД-120214/58 від 12.02.14; за актом прийому-передачі документів (щодо продажу 12.02.2014 року ПАТ «Аграрний фонд» з портфелю банку на продаж ОВДП UA4000173298 на загальну суму 985 369 500, 00 гривень) отримав оригінали договору купівлі-продажу цінних паперів № 858/2014-БВ; ДД-120214/27 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 859/2014-БВ; ДД-120214/28 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 860/2014-БВ; ДД-120214/29 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 861/2014-БВ; ДД-120214/30 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 862/2014-БВ; ДД-120214/31 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 863/2014-БВ; ДД-120214/32 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 864/2014-БВ; ДД-120214/33 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 865/2014-БВ; ДД-120214/34 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 866/2014-БВ; ДД-120214/35 від 12.02.14; договору купівлі-продажу цінних паперів № 867/2014-БВ; ДД-120214/36 від 12.02.14; за актом прийому-передачі документів щодо операцій з облігаціями Державної іпотечної установи UA 4000178438 протягом лютого 2014 року, а саме отримав оригінали договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-060214/1 від 06.02.14 з Державною іпотечною установою на загальну суму 302 810 970, 00 грн. (купівля); договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-152/14; ДД-060214/2 від 06.02.14 з АБ «Укргазбанк» на загальну суму 49 963 810, 05 грн. (продаж); договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-153/14; ДД-060214/3 від 06.02.14 з АБ «Укргазбанк» на загальну суму 124 959 993, 62 грн. (продаж); договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-154/14; ДД-060214/4 від 06.02.14 з АБ «Укргазбанк» на загальну суму 51 113 660, 40 грн. (купівля); договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-155/14; ДД-060214/5 від 06.02.14 з АБ «Укргазбанк» на загальну суму 124 959 993, 62 грн. (продаж); договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-156/14; ДД-060214/6 від 06.02.14 з АБ «Укргазбанк» на загальну суму 127 835 780, 96 грн. (купівля); договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-157/14; ДД-060214/7 від 06.02.14 з АБ «Укргазбанк» на загальну суму 127 835 780, 96 грн. (купівля); договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-070214/8 від 07.02.14 з Державною іпотечною установою на загальну суму 199 500 200, 64 грн. (купівля); договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-158/14; ДД-070214/9 від 07.02.14 з АБ «Укргазбанк» на загальну суму 79 983 540, 20 грн. (продаж).; договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-159/14; ДД-070214/10 від 07.02.14 з АБ «Укргазбанк» на загальну суму 119 975 310, 30 грн. (продаж); договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-160/14; ДД-070214/11 від 07.02.14 з АБ «Укргазбанк» на загальну суму 81 188 769, 76 грн. (купівля); договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-161/14; ДД-070214/12 від 06.02.14 з АБ «Укргазбанк» на загальну суму 121 783 154, 64 грн. (купівля); додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-160/14; ДД-070214/11 від 07.02.14 з АБ «Укргазбанк» на загальну суму 82 576 767, 10 грн. (купівля); додаткового договору № 1 від 18.02.2014 до договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД-161/14; ДД-070214/12 від 06.02.14 з АБ «Укргазбанк» на загальну суму 123 865 150, 65 грн. (купівля).

Також, заступник директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 , 26.02.2014 у приміщені АТ «Брокбізнесбанк» за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 41, з корисливих мотивів та іншої особистої зацікавленості, переслідуючи на меті приховати злочинну діяльність учасників злочинної організації, за актом приймання-передачі господарських договорів отримав від Особи 52, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, оригінал договору про надання рекламних послуг з ПАТ «Металіст» № 515/2013 від 04.11.2013.

Також, у період часу з 20 січня 2014 року по 27 лютого 2014 року, заступник директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 , у приміщенні АТ «Брокбізнесбанк» за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 41, з корисливих мотивів та іншої особистої зацікавленості, переслідуючи на меті приховати злочинну діяльність учасників злочинної організації, за актом приймання-передачі отримав від Особи 55, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, оригінали справ з юридичного оформлення рахунків наступних клієнтів юридичних осіб: ТОВ «Донецьк-побутскрапгаз», ПП «Комбіагроіндастрі», ТОВ «Мульті-аква», ТОВ «Універсалоптторг-Х», ТОВ «Черкаси-газснаб», ТОВ «Чернівці-СПБТ», ТОВ «БК «Гефест Альянс», ТОВ «Гатіора», ТОВ «Грант Тайм», ТОВ «Плавт сервіс», ТОВ «Амон-сул», ТОВ «Балт Янтар Україна», ТОВ «Бізнес-консульт», ТОВ «БК Перша Черноморська», ТОВ «Віртус-ХХІ», ТОВ «Володар», ТОВ «Голден-торг», ТОВ «Гонорій», ТОВ «Елві-тайм», ТОВ «Інвест-транш», ТОВ «Інформтрест-консалтинг», ТОВ «Капромбуд», ТОВ «Картал Голд», ТОВ «Київмонтаж», ТОВ «Крістенс», ТОВ «Маестро торг», ТОВ «Марголак», ТОВ «Мелькор+», ТОВ «Моргот», ТОВ «Самбат», ТОВ «Світ сучасного посуду», ТОВ «СМТ Тайм», ТОВ «Статус-софт консалтинг», ТОВ «Східенергопостач-2», ТОВ «Талас-груп», ТОВ «Торенія», підприємства «Юрай» у формі ТОВ, БАТ Трейд Ліга, ТОВ «Стілбон».

Також, у період часу з 20.01.2014 по 27.02.2014, заступник директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 , у приміщені АТ «Брокбізнесбанк» за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 41, з корисливих мотивів та іншої особистої зацікавленості, переслідуючи на меті приховати злочинну діяльність учасників злочинної організації, отримав від невстановлених службових осіб АТ «Брокбізнесбанк» матеріали кредитних справ за кредитними договорами наступних підприємств: ПП «Комбіагроіндастрі» - № № КВ-090813/12-10, В-090813/12-20, В-090813/12-7, В-090813/12-26, В-090813/12-25, В-090813/12-24, В-090813/12-12, В-090813/12-22, В-090813/12-21, В-090813/12-18, В-090813/12-6, В-090813/12-23, В-090813/12-8, В-090813/12-17, В-090813/12-5, В-090813/12-4, В-090813/12-3, В-090813/12-2, В-090813/12-9, В-090813/12-19, В-090813/12-16, В-090813/12-15, В-090813/12-14, В-090813/12-13, В- 090813/12-1, В-090813/12-11; ПП «Раритет» - № 3-13; МПП «Айра» - № 4-13; ТОВ «Амон-Сул» - № 01-14ПВ; ТОВ «Балт Янтар Україна» - № 02-14ПВ; ТОВ «Бізнес Консульт» - №36-13G/U, №03-14ПВ; ТОВ «Будівельна компанія «Перша Чорноморська» - №04-14ПВ; ТОВ «Віртус-ХХІ» - №05-14ПВ; ТОВ «Володар» №06-14ПВ; ТОВ «Гатіора» - №12-13-980-KL; ТОВ «Голден-Торг» - №07-14ПВ; ТОВ «Гонорій» - №08-14ПВ; ТОВ «Грант Тайм» - № 13-13-980-KL; ПАТ«Шепетівська Реалбаза Хлібопродуктів» - № 04-12П; ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз» - №№ В-090813/11-8, В-090813/11-19, В-090813/11-20, В-090813/11-15, В-090813/11-3, В-090813/11-6, В-090813/11-14, В-090813/11-2, В-090813/11-1, В-090813/11-11, В-090813/11-7, В-090813/11-17, В-090813/11-5, В-090813/11-13, В-090813/11-12, В-090813/11-9, В-090813/11-18, В-090813/11-16, В-090813/11-4, В-090813/11-10; ТОВ «Елві Тайм» - №09-14ПВ; ТОВ «Інформтрест-консалтинг» - №11-14ПВ; ТОВ «Капромбуд» - №12-14ПВ; ТОВ «Картал Голд» - №13-14ПВ; ТОВ «Київмонтаж» №14-14ПВ; ТОВ «Константа Вінст» - №2-13; ТОВ «Крістенс» - № 15-14ПВ; ТОВ «Луганськпобутгаз» - №1-13; ТОВ «Маестро Торг» - №16-14ПВ; TOB «Марголак» - №17-14ПВ; TOB «Моргот» - № 19-14ПВ; TOB «Плавт Сервіс» - №11-13-980-KL; TOB «Світ Сучасного Посуду» - №21-14ПВ; TOB «Сильмариил» - №5-2013; TOB «Статус-Софт Консалтинг» - №23-14ПВ; TOB «Східенергопостач-2» №24-14ПВ; TOB «Талас-Груп» - №25-14ПВ; TOB «Укркомерцпостач» - №27-14ПВ; ТОВ «Універсалоптторг-Х» - № № В-090813/14-10, В-090813/14-18, В-090813/14-6, В-090813/14-5, В-090813/14-4, В-090813/14-3, В-090813/14-2, В-090813/14-1, В-090813/14-11, В-090813/14-21, В-090813/14-8, В-090813/14-17, В-090813/14-16, В-090813/14-15, В-090813/14-14, В-090813/14-13, В-090813/14-12, В-090813/14-22, В-090813/14-19, В-090813/14-24, В-090813/14-23, В-090813/14-9, В-090813/14-20, В-090813/14-7; ТОВ «Фешинмобайл» - № 28-14ПВ; ТОВ «Черкаси-газснаб» - № № В 090813/15-7; В-090813/15-18, В-090813/15-6, В-090813/15-16, В-090813/15-4, В-090813/15-12, В-090813/15-8, В-090813/15-17, В-090813/15-15, В-90813/15-3, В-090813/15-19, В-090813/15-14, В-090813/15-2, В-090813/15-9, В-090813/15-20, В-090813/15-5, В-090813/15-13, В-090813/15-1, В-090813/15-11, В-090813/15-10; ТОВ «Чернівці СПБТ» - № № В-090813/16-6В-090813/16-13, В-090813/16-1, В-090813/16-9, В-090813/16-8, В-090813/16-18, В-090813/16-17, В-090813/16-4, В-090813/16-12, В-090813/16-11, В-090813/16-10, В-090813/16-5, В-090813/16-15, В-090813/16-3, В-090813/16-16, В-090813/16-14, В-090813/16-2, В-090813/16-7; ТОВ «Гефест Альянс» - № 10-13-980-KL; ТОВ «Мелькор+» № 18-14ПВ; ТОВ «Мульти-Аква» - №№ В-090813/13-24, В-090813/13-1, В-090813/13- 22, В-090813/13-9, В-090813/13-12, В-090813/13-10, В-090813/13-8, В-090813/13-4, В-090813/13-3, В-090813/13-2, В-090813/13-23, В-090813/13-21, В-090813/13-19, В-090813/13-7, В-090813/13-6, В-090813/13-5, В- 090813/13-15, В-090813/13-14, В-090813/13-13, В-090813/13-11, В-090813/13-20, В-090813/13-18, В-090813/13-17, В-090813/13-16, В-090813/13-26, В-090813/13-25; ТОВ «Самбат» - № 20-14ПВ; TOB «СМТ Тайм» - № 22-14ПВ; ТОВ «Торенія»- № 26-14ПВ; ТОВ «Центр оптових продаж «Тюмень Медіко Україна» № 13-08-840-К, № 14-08-840-KL; з Bentley Overseas Limited, Ksandro Enterprise Ltd.; з підприємством «Юрай» у формі ТОВ; з ТОВ «Інвест-Транш», БАТ Трейд Ліга.

В подальшому, у період часу з 20.01.2014 по 27.02.2014, заступник директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 , будучи учасником злочинної організації, діючи умисно, з корисливих мотивів та в інших особистих інтересах, а також в інтересах учасників злочинної організації, усвідомлюючи, що вказані вище документи містять сліди діяльності злочинної організації, а також відомості щодо безпосередніх її учасників, а тому є особливо важливими офіційними документами, з метою маскування діяльності злочинної організації та подальшого уникнення відповідальності за раніше вчинені у складі злочинної організації злочини, за попередньою змовою з Особою 19, Особою 21, матеріали досудового розслідування стосовно яких виділено в окремі кримінальні провадження, іншими учасниками злочинної організації, діючи з відома Особи 12, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, за допомогою інших учасників злочинної організації, заволодівши зазначеними вище офіційними документами АТ «Брокбізнесбанк», перенесли їх з місця розташування (м. Київ, просп. Перемоги, 41) до невстановленого досудовим розслідуванням місця, і тим самим їх умисно приховали.

Постановою Правління Національного банку України від 28.02.2014 № 107, АТ «Брокбізнесбанк» віднесено до категорії неплатоспроможних. Виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 28.02.2014 прийнято рішення № 9 щодо запровадження тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в АТ «Брокбізнесбанк». Постановою Правління Національного банку України від 10.06.2014 № 339 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Брокбізнесбанк» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 11.06.2014 № 45 про початок здійснення процедури ліквідації АТ «Брокбізнесбанк» та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію АТ «Брокбізнесбанк».

На даний час зазначені особливо важливі офіційні документи АТ «Брокбізнесбанк» не повернуті. Приховання заступником директора Департаменту інвестиційної діяльності АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_7 вказаних вище особливо важливих офіційних документів АТ «Брокбізнесбанк» за зазначених обставин позбавило можливості їх використовувати з метою здобуття доказів діяльності злочинної організації, оскільки вони містять сліди вчинення злочинів та відомості щодо безпосередніх учасників злочинної організації, а також можливості уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ «Брокбізнесбанк» їх використовувати за цільовим призначенням.

10 жовтня 2017 року між заступником Генерального прокурора ОСОБА_12 та обвинуваченим ОСОБА_7 укладено Угоду про визнання винуватості, у відповідності до вимог ст. 472 КПК України.

Згідно даної Угоди прокурор ОСОБА_12 та обвинувачений ОСОБА_7 дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч. 1 ст. 255 КК України (участь у злочинній організації з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також участь у злочинах, вчинюваних такою організацією), ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, в особливо великих розмірах, у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 357 КК України (заволодіння шляхом зловживання особи своїм службовим становищем особливо важливими офіційними документами, їх умисне приховування, вчинене з корисливих мотивів та в інших особистих інтересах, у складі злочинної організації), обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень, в обсязі та за обставин, викладених у повідомленні про зміну підозри від 21.09.2017 року, надав показання, які викривають членів злочинної організації у вчиненні кримінальних правопорушень та мають доказове значення для встановлення обставин вчинених обвинуваченим ОСОБА_7 злочинів та інших злочинів, вчинених вказаною організацією, активно сприяв розкриттю кримінальних правопорушень, що виразилось у повідомленні ним про всі обставини вчинення ним кримінальних правопорушень, а також надання викривальних показань про осіб, обставини та події, які мають значення для кримінального провадження та підлягають встановленню (доказуванню), вчинення ОСОБА_7 злочинів у складі злочинної організації у зв`язку із загрозою звільнення з роботи за умови відмови від участі у злочинній організації та прикриття вчинених злочинів; вчинення злочину спільно з іншими особами, що передбачає солідарну відповідальність усіх співучасників за шкоду, спричинену злочинними діями, і, як наслідок, часткове добровільне відшкодування ОСОБА_7 спричинених злочинними діями збитків на суму 5 000 гривень (п`ять тисяч гривень), наявний значний суспільний інтерес у забезпеченні швидкого досудового розслідування і судового провадження, у викритті деяких членів злочинної організації та інших причетних осіб, закріпленні доказової бази щодо вчинених ним та учасниками злочинної організації злочинів, що забезпечується шляхом надання визнавальних показань ОСОБА_7 , а також його викривальних показань щодо злочинів, вчинених злочинною організацією.

Також вказаною угодою визначено покарання, яке повинен понести ОСОБА_7 , враховуючи наявність кількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчинених злочинів, відсутність обставин, що обтяжують покарання відповідно до ст.. 67 КК України, з урахуванням особи винного сторони погоджуються на застосування ст. ст. 4, 5, 69 КК України, а саме: на призначення основного покарання у вигляді позбавлення волі нижче від найнижчої межі, встановленої у санкції ч. 5 ст. 191 КК України, а також без призначення додаткових покарань у вигляді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та конфіскації майна, визначених санкцією ч. 5 ст. 191 КК України. Приймаючи до уваги дані про особу підозрюваного, тяжкість інкримінованих йому злочинів, інші обставини кримінального провадження, у тому числі ті, що пом`якшують покарання, є достатні підстави вважати, що виправлення ОСОБА_7 можливе без реального відбування покарання, у зв`язку з чим, з урахуванням ст. ст.4, 5 КК України можливо пропонувати суду звільнити ОСОБА_7 на підставі ст. 75 КК України від відбування основного покарання з випробуванням строком на 3 роки. Необхідність застосування приписів ст. ст. 4, 5 КК України пояснюється тим, що на час вчинення злочину ст. ст. 69, 75 КК України не передбачали заборони їх застосування щодо корупційних злочинів. У зв`язку із цим підлягає застосуванню вимога ч. 4 ст. 5 КК України, у відповідності до якої закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинність діяння, посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі. З урахуванням особи підозрюваного та викладених вище обставин сторони, виходячи з вимог ст.ст.4, 5, 69, 70, 75, 76 КК України, погоджуються пропонувати суду призначити ОСОБА_7 наступне покарання: - за ч.1 ст.255 КК України - у виді позбавлення волі строком на 5 років; - за ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 КК України, із застосуванням положень ст.69 КК України щодо основного та додаткового покарань у виді позбавлення волі строком на 4 роки 10 місяців без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна; - за ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 357 КК України - у виді позбавлення волі строком на 3 роки. На підставі ч.1 ст.70 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років. На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_7 від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням строком на 3 роки. На підставі ст.76 КК України покласти на ОСОБА_7 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації. В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені статтею 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, особливо тяжких злочинів, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України за умови викриття підозрюваним чи обвинуваченим іншої особи у вчиненні злочину, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, якщо інформація щодо вчинення такою особою злочину буде підтверджена доказами, особливо тяжких злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, організованою групою чи злочинною організацією або терористичною групою за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Судом встановлено в судовому засіданні, що ОСОБА_7 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 357 КК України, які згідно ст. 12 КК України, є злочинами середньої тяжкості та особливо тяжкі злочини.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права визначені абзацом 1 і 3 п.1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального Кодексу України та Кримінального Кодексу України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між заступником Генерального прокурора ОСОБА_12 та обвинуваченим ОСОБА_7 і призначення обвинуваченому узгодженої сторонами міри покарання.

Керуючись ст. ст. 314, 373, 374, 469, 475 КПК України, колегія суддів,

У Х В А Л И Л А:

Затвердити угоду від 10 жовтня 2017 року про визнання винуватості між заступником Генерального прокурора ОСОБА_12 та обвинуваченим ОСОБА_7 .

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 357 КК України.

Призначити узгоджене сторонами покарання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 :

за ч.1 ст.255 КК України - у виді позбавлення волі строком на 5 років;

- за ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 КК України, із застосуванням положень ст.69 КК України щодо основного та додаткового покарань у виді позбавлення волі строком на 4 роки 10 місяців без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна;

- за ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 357 КК України - у виді позбавлення волі строком на 3 роки.

На підставі ч.1 ст.70 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років.

На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_7 від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням строком на 3 роки.

На підставі ст.76 КК України покласти на ОСОБА_7 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Запобіжний заход не застосовано.

Судові витрати відсутні.

Речові докази - відсутні.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав, передбачених статтею 394 КПК України, до Апеляційного суду м. Києва через Подільський районний суду м. Києва шляхом подачі апеляції протягом 30 днів з моменту його проголошення.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення09.01.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —758/15964/17

Ухвала від 12.11.2018

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юденко Тамара Миколаївна

Ухвала від 14.05.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Лагнюк Микола Михайлович

Ухвала від 14.05.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Лагнюк Микола Михайлович

Ухвала від 14.05.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Лагнюк Микола Михайлович

Ухвала від 14.05.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Лагнюк Микола Михайлович

Ухвала від 14.05.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Лагнюк Микола Михайлович

Ухвала від 14.05.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Лагнюк Микола Михайлович

Ухвала від 14.05.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Лагнюк Микола Михайлович

Ухвала від 23.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Чорний Олександр Миколайович

Вирок від 09.01.2018

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні