Ухвала
від 10.01.2018 по справі 522/20654/15-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/20654/15к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 січня 2018 року Місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаряОСОБА_2 , представника власника майна ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання начальника управління обласної ради з майнових відносин ОСОБА_4 про скасування арешту майна, -

У С Т А Н О В И В:

Начальник управління обласної ради з майнових відносин ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Приморського районного суду міста Одеси із клопотанням в порядку ст.174 КПК України про скасування арешту майна.

В обґрунтування доводів клопотання заявник посилається на наступне.

СУ ГУ МВС України в Одеській області здійснювалось досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, у кримінальному провадженні № 12015160000000635 від 28.08.2015 року.

Ухвалою слідчого судді Приморського районного суду від 06 жовтня 2015 року накладено арешт на земельну ділянку площею 0, 0784 га, кадастровий номер якої 5110137500:04:009:0002, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 у зв`язку з визнанням зазначеної земельної ділянки предметом кримінального правопорушення.

Згідно зі статтею 142 Конституції України матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме та нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст районів у містах, а також об`єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Так, вказана земельна ділянка належить на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст області в особі Одеської обласної ради, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 19 січня 2015 року № 32371322.

Наказом начальника управління обласної ради з майнових відносин від 23 листопада 2016 року № 177 скасовано наказ управління обласної ради з майнових відносин від 19 серпня 2015 № 117 «Про укладання договору купівлі-продажу домоволодіння, яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Князівська, 1а».

Крім того, 08 грудня 2017 року був проведений аукціон з продажу об`єкта спільної власності територіальних громад області домоволодіння, яке розташоване за адресою: м.Одеса, вул. Князівська, 1-а. Згідно з протоколом проведення аукціону з продажу об`єкта спільної власності територіальних громад області, затвердженим наказом начальника управління обласної ради з майнових відносин від 08 грудня 2017 року № 96, ТОВ «ОДЕСАБУД» визначено переможцем аукціону. В процесі здійснення заходів з підготовки перереєстрації об`єкта новим переможцем аукціону стало відомо про арешт майна, який є предметом кримінального провадження.

На вказаній земельній ділянці, яка перебуває в арешті, накладеному ухвалою слідчого судді знаходиться об`єкт спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області домоволодіння, яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Князівська, 1-а.

Зазначений об`єкт знаходиться у незадовільному стані, технічний стан будівлі класифікується, як старе з аварійними елементами та можливістю їх подальшого руйнування. Згідно із висновками експертів ОДАБА, із врахуванням вимог ДБН (державні будівельні норми), будівля в існуючому стані непридатна для подальшої експлуатації - тільки після проведення капітального ремонту.

Враховуючи обмеженість бюджетних коштів, тим більш в умовах фінансової кризи, а, відтак, неможливість фінансування належного обсягу робіт із збереження пам`ятки архітектури та містобудування місцевого значення, з метою недопущення подальшого руйнування, відновлення та збереження пам`ятки, виникає необхідність продажу зазначеного об`єкту відповідно до чинного законодавства.

Накладений ухвалою слідчого судді Приморського районного суду міста Одеси арешт на майно позбавляє право власника щодо володіння зазначеним об`єктом, затримує процес щодо здійснення заходів з завершення приватизації відповідно до встановленого чинним законодавством порядку та може призвести до недотримання коштів до обласного бюджету.

Крім того, ухвалою слідчого судді Приморського районного м. Одеса

ОСОБА_5 від 26 грудня 2017 року задоволено клопотання управління обласної ради з майнових відносин та скасовано арешт, який був накладений ухвалою слідчого судді Приморського районного суду міста Одеси від 24 вересня 2015 року по справі № 522/19927/15-к, № 1-«кс»/15731/17 на будівлю-пам`ятник архітектури та містобудування, історії місцевого значення домоволодіння, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , який був накладений в рамках кримінального провадження № 12015 160000000635

Разом з тим, арешт на земельну ділянку, що розташована за адресою:

м.Одеса, вул. Князівська, 1-а, накладено в рамках того ж кримінального провадження № 12015160000000635, не скасовано.

Наявність обтяження у вигляді арешту на вказану земельну ділянку порушує права власника.

Абзацом другим ч.10 ст.170 КПК України визначено, що не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно ч.3 ст.41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ч.2 ст.174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю або частково зокрема, слідчим суддею під час досудового розслідування за клопотанням власника майна, якщо буде доведено, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба.

Відповідно до вимог ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому КПК України порядку.

Власник арештованого майна до переліку вказаних осіб не належить.

Відповідно до вимог ст.173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен врахувати правову підставу для арешту майна, достатність доказів, що вказують на вчинення особою кримінального правопорушення, наслідки арешту для інших осіб, чого не зробив.

Згідно з п.п.2, 6 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати можливість використання його як доказу в кримінальному провадженні, якщо арешт накладається з метою збереження речових доказів, а також повинен враховувати наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб .

Згідно абз. 2 ч.1 ст.174 КПК України арешт майна може бути знятий повністю або частково ухвалою слідчого судді на досудовому розслідуванні за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника майна, представника юридичної особи щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому в застосуванні цього заходу забезпечення відпала потреба або арешт накладено необгрунтовано.

Відповідно до ч.2 ст.174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю або частково зокрема, слідчим суддею під час досудового розслідування за клопотанням власника майна, якщо буде доведено, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба.

На підставі викладеного представник власника майна просить скасувати арешт з вказаного транспортного засобу.

В судовому засіданні представник власника майна - ОСОБА_3 підтримала клопотання у повному обсязі.

Слідчий та прокурор в судове засідання не з`явились, про час та місце судового розгляду повідомлялись.

Слідчий СВ Приморського ВП в м.Одесі ГУ НП в Одеській області ОСОБА_6 направила на адресу суду письмові пояснення, згідно яких просила розглядати вказане клопотання без її присутності та покладалась на розсуд суду.

Розглянувши клопотання, заслухавши представника власника майна, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до приписів статті 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Частиною другою вказаної статті передбачено, що арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч.1 ст.174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Відповідно до ч.2 ст.174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Установлено, що СУ ГУ МВС України в Одеській області здійснювалось досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, у кримінальному провадженні № 12015160000000635 від 28.08.2015 року.

Ухвалою слідчого судді Приморського районного суду від 06 жовтня 2015 року накладено арешт на земельну ділянку площею 0, 0784 га, кадастровий номер якої 5110137500:04:009:0002, що розташована за адресою: м. Одеса, вул. Князівська, 1а.

На теперішній час вказане кримінальне провадження передано до СВ Приморського ВП в м.Одесі ГУ НП в Одеській області

В судовому засіданні з матеріалів клопотання, та пояснень представника власника встановлено, що вказана земельна ділянка належить на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст області в особі Одеської обласної ради, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 19 січня 2015 року № 32371322.

Наказом начальника управління обласної ради з майнових відносин від 23 листопада 2016 року № 177 скасовано наказ управління обласної ради з майнових відносин від 19 серпня 2015 № 117 «Про укладання договору купівлі-продажу домоволодіння, яке розташоване за адресою: м.Одеса, вул. Князівська, 1а».

Крім того, 08 грудня 2017 року був проведений аукціон з продажу об`єкта спільної власності територіальних громад області домоволодіння, яке розташоване за адресою: м.Одеса, вул. Князівська, 1-а. Згідно з протоколом проведення аукціону з продажу об`єкта спільної власності територіальних громад області, затвердженим наказом начальника управління обласної ради з майнових відносин від 08 грудня 2017 року № 96, ТОВ «ОДЕСАБУД» визначено переможцем аукціону. В процесі здійснення заходів з підготовки перереєстрації об`єкта новим переможцем аукціону стало відомо про арешт майна, який є предметом кримінального провадження.

Накладений арешт на майно позбавляє право власника щодо володіння зазначеним об`єктом, затримує процес щодо здійснення заходів з завершення приватизації відповідно до встановленого чинним законодавством порядку та може призвести до недотримання коштів до обласного бюджету.

Згідно ч.3 ст.41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ч.2 ст.174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю або частково зокрема, слідчим суддею під час досудового розслідування за клопотанням власника майна, якщо буде доведено, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба.

Також, слідчий суддя враховує практику Європейського суду з прав людини, яка зазначає, що продовження заходів забезпечення кримінального провадження, як упродовж досудового розслідування так і судового розгляду, ґрунтується на презумпції,що з перебігом ефективного розслідування справи та її судового розгляду зменшуються ризики, які стали підставою для застосування заходу забезпечення кримінального провадження, відповідно зі спливом певного часу орган досудового розслідування має навести додаткові доводи в обґрунтування наявних ризиків, що залишаються та їх аналіз, як підстави для подальшого втручання у права особи в тому числі щодо позбавлення або обмеження права власності.

Власник зазначеного майнане є підозрюваним, обвинуваченим чи особою, яка в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, тобто не підпадає під коло осіб, визначених ст.170 КПК України.

Таким чином, подальший арешт зазначеної квартири може призвести до порушення прав власника майна.

Отже, на цей час правові підстави для арешту зазначеного майна, передбачені ст.170 КПК України, відпали.

Керуючись ст.ст. 167-174 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання начальника управління обласної ради з майнових відносин ОСОБА_4 задовольнити.

Скасувати арешт з земельної ділянки площею 0,0784 га, кадастровий номер якої 5110137500:04:009:0002, що розташована за адресою: мф.Одеса, вул.Князівська, 1а, накладений ухвалою слідчого судді Приморського районного суду від 06 жовтня 2015 року у справі № 522/20654/15к в рамках кримінального провадження №12015160000000635.

Виконання ухвали покласти на слідчого та прокурора-процесуального керівника у кримінальному провадженні №12015 160000000635.

Копію ухвали про арешт майна направити сторонам кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

10.01.2018

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення10.01.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу71557668
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/20654/15-к

Ухвала від 11.08.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.08.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.08.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 10.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.10.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.10.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.10.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні