Ухвала
від 12.01.2018 по справі 369/464/18
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/464/18

Провадження №1-кс/369/122/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.01.2018 року м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 320161102000000073 від 10.08.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 205 України, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 , звернулась до суду з даним клопотанням, мотивуючи його тим, що до СУ ФР Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області надійшло повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, а саме: дослідження фінансово-господарських операцій проведених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за №99/10-36-16-00-14/30531000 від 28.07.2016 року, згідно якого вбачається, що оформлення операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо придбання товарів здійснювалось без наміру фактичного отримання останніх, а отже, відображення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у складі податкового кредиту сум ПДВ від контрагента ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не відповідає вимогам п.198.3, п. 198.6 ПК України.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ухилилися від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах, шляхом відображення в податковій та бухгалтерській звітності відомостей про фінансово-господарські операції, проведені з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Крім того встановлено, що підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за податковою адресою не знаходиться. За весь період діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не мало, а ні укомплектованого та кваліфікованого штату працівників та виробничих потужностей для поставки ТМЦ до підприємств контрагентів, а ні відповідного автотранспорту для здійснення поставки ТМЦ.

Досудовим розслідуванням встановлено, що фінансово-господарська діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) пов`язана з акумулюванням безготівкових коштів, отриманих від групи підприємств реального сектору економіки в тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в якості оплати за товари (роботи, послуги).

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » включено до складу податкового кредиту суми податку на додану вартість, сформовані на підставі податкових накладних, виписаних ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за фактами нібито проведених фінансово-господарських операцій щодо поставки в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » товарів (робіт, послуг).

В ході аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » встановлено, що основним покупцем у даного підприємства за період 2016 - 2017 р. р. являється ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), яке отримало ТМЦ та послуги.

З метою підтвердження або спростування наявності умислу на ухилення від сплати податків у кримінальному провадженні необхідно встановити такі обставини, як походження товару, кінцевого споживача товарів, розрахунки за товар від кінцевого споживача до виробника товару, переміщення товару, а зазначені у клопотанні речі та документи мають велике значення для розслідування даного кримінального провадження, оскільки будуть доказом безтоварності проведених операцій.

Також, з метою підтвердження або спростування наявності умислу у службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на ухилення від сплати податків у кримінальному провадженні необхідно встановити такі обставини, як походження товару, кінцевого споживача товарів, розрахунки за товар від кінцевого споживача до виробника товару, переміщення товару, для чого необхідно вилучити фінансово-господарські, первинні бухгалтерські та податкові документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » щодо проведених фінансових операцій за участі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які будуть мати доказове значення у кримінальному провадженні.

Іншим способом, ніж вилучити документи в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », неможливо довести обставин вчинення кримінального правопорушення службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Тому прокурор просила надати прокурору Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 та старшому слідчому СУ ФР Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_4 або особі, уповноваженій на здійснення тимчасового доступу на підставі їх доручення, тимчасовий доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та надати можливість їх вилучити у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а саме: договори, контракти з додатками та додатковими угодами, укладених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2016 по 31.07.2017 р. р.; листування, щодо виконання умов договорів укладених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); податкових, видаткових накладних,довіреностей що свідчать про виконання робіт (послуг, постачання товарів) підприємствами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); актів прийому-передачі товару (робіт, послуг) виконаних (придбаного) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); товарно-транспортних документів; наказів про призначення та посадові інструкції службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), та інших осіб підприємства, причетних до здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); інших документів, необхідність у вилученні яких виникне в ході проведення виїмки.

В судовому засіданні прокурор вимоги клопотання підтримала.

Клопотання розглядалось у відсутність представників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), з метою унеможливлення знищення або переховування вказаних у клопотанні речей та документів.

В силу ст. 131 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК України) заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, а заходами забезпечення кримінального провадження є в тому числі тимчасовий доступ до речей, документів.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.7 ч. 1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно до вимог ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Беручи до уваги вищенаведене та враховуючи, що у клопотанні та доданих до нього матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, що знаходяться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає, що є підстави для задоволення клопотання прокурора про тимчасовий доступ до цих документів та речей, з метою фіксації відомостей про обставини вчиненого правопорушення, а також повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінального провадження, з можливістю вилучення їх належним чином завірених копій.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 131, 159-163, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл прокурору Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 та/або особі, уповноваженій за дорученням прокурора на тимчасовий доступ до речей та документів, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), та надати можливість вилучити їх копії у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), а саме: договори, контракти з додатками та додатковими угодами, укладених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2016 по 31.07.2017 р. р.; листування, щодо виконання умов договорів укладених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); податкових, видаткових накладних,довіреностей що свідчать про виконання робіт (послуг, постачання товарів) підприємствами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); актів прийому-передачі товару (робіт, послуг) виконаних (придбаного) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); товарно-транспортних документів; наказів про призначення та посадові інструкції службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), та інших осіб підприємства, причетних до здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

У випадку, якщо дані документи були витребувані чи проводилось їх вилучення раніше, надати належним чином завірені їх копії та документи на підставі яких було витребувано чи вилучено дані документи.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів, має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.01.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу71565524
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 320161102000000073 від 10.08.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 205 України

Судовий реєстр по справі —369/464/18

Ухвала від 12.01.2018

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні