Ухвала
від 11.01.2018 по справі 761/317/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/317/18

Провадження № 1-кс/761/777/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2018 року

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю представника особи, яка подала скаргу адвоката ОСОБА_2

слідчого у кримінальному провадженні ОСОБА_3

секретаря ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва клопотання ТОВ «Інтерпаливо» про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м.Києва від 19 вересня 2017 року у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №32016100110000197

ВСТАНОВИВ:

На розгляд слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва надійшло вищезазначене клопотання

В обґрунтування доводів клопотання щодо скасування арешту майна грошових коштів на рахунках, представник заявника посилається на те, що представник підприємстване був присутнім при розгляді клопотання про накладення арешту, а тому судом не були враховані його доводи.

Окрім того, вказує на те, що грошові кошти, які знаходяться на рахунках ТОВ «Інтерпаливо» перераховані на рахунки підприємства, мають законне походження від контрагентів, що підтверджується виписками по особових рахунках товариства тощо.

Вважаючи, що арешт накладено необґрунтовано, без врахування фактичних обставин та доказів, заявник просить скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 19 вересня 2017 року.

У судовому засіданні представник власника майна ТОВ «Інтерпаливо» - адвокат ОСОБА_2 підтримала вимоги, викладені у клопотанні, вказуючи про те, що такий захід забезпечення кримінального провадження як арешт майна перешкоджає господарській діяльності підприємства.

Слідчий СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_3 просив відмовити у задоволенні клопотання, вказвши, що досудове розслідування у кримінальному провадженні наразі триває, підозра у вказаному кримінальному провадженні нікому не оголошена. Разом з тим, грошові кошти які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «Інтерпаливо» можуть бути доходом від вчинення кримінальних правопорушень та імовірно набуті протиправним шляхом.

Заслухавши доводи представника власника майна адвоката ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

У відповідності до ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 19 вересня 2017 року накладено арешт на грошові кошти ТОВ «Інтерпаливо» (код ЄДРПОУ 39959770) в ПАТ «Сбербанк» (МФО 320627, м. Київ, вул. Володимирська, буд.46) № НОМЕР_1 (українська гривня, російський рубль, долар США, євро), № НОМЕР_2 (українська гривня, долар США, євро), № НОМЕР_3 (українська гривня) та в ПАТ «ОТП Банк» (МФО 300528, м. Київ, вул. Жилянська, 43) № НОМЕР_4 (євро, українська гривня), № НОМЕР_5 (долар США)

Зі змісту ухвали слідчого судді вбачається, що розгляд клопотання про накладення арешту здійснювався у відсутності власникацього майна з метою забезпечення арешту майна, для його конфіскації як виду покарання та з метою збереження речових доказів .

За змістом положеньст. 2 КПК України, при застосуванні будь-якого заходу забезпечення кримінального провадження має бути забезпечено дотримання прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Згідно з ч. 1ст. 170 КПКарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Так, відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини ,продовження заходів забезпечення кримінального провадження, як упродовж досудового розслідування так і судового розгляду, ґрунтується на презумпції, що з перебігом ефективного розслідування справи та її судового розгляду зменшуються ризики, які стали підставою для застосування заходу забезпечення кримінального провадження, відповідно зі спливом певного часу орган досудового розслідування має навести додаткові доводи в обґрунтування наявних ризиків, що залишаються та їх аналіз, як підстави для подальшого втручання у права особи в тому числі щодо позбавлення або обмеження права власності.

При цьому, станом на час ухвалення судового рішення про накладення арешту на майно ТОВ «Інтерпаливо» жодних слідчих дій щодо підприємства не проводилось, службові особи у зазначеному кримінальному провадженні до слідчого не викликались,відносно них не приймалось рішень щодо їх процесуального статусу.

Зазначені доводи належними,допустимими та достатніми в розумінні положень ст.ст. 84, 85, 86 КПК України доказами не спростовані.Так, слідчому судді не надано доказів, які б свідчили про незаконність наявної фінансово-господарської діяльності та /або безготівкових розрахунків між ПП «Інтерпаливо» та іншими суб`єктами, які фігурують у кримінальному провадженні, чи щодо пред*явлення повідомлення про підозру будь-якому із посадових осіб Товариства, здійснення будь-яких інших процесульних дії, спрямованих на встановлення істини у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги вищевикладене, враховуючи, що співробітники ТОВ «Інтерпаливо» не є підозрюваними у вказаному кримінальному провадженні, що виключає можливість накладення арешту на рахунки Товариства з підстав визначених ч.ч.4, 5, 6 ст. 170 КПК України, а саме Товариство не є юрилдичною особою щодо якої здійснюється кримінальне провадження, що було підтверджено слідчим у судовому засіданні, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність обставин, які б виправдовували подальше втручання держави у право на мирне володіння юридичної особи майном та обумовлювали арешт її майна, а відтак наявні достатні підстави для скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м.Києва від 20 квітня 2017 року.

Керуючись вимогами ст. ст.98, 170, 171, 173, 174 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ :

Клопотання ТОВ «Інтерпаливо»- задовольнити.

Скасувати арешт, із забороною відчуження коштів з банківських рахунків та арешт на видаткові операції по цих рахунках, накладений ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 19 вересня 2017 року, на грошові кошти ТОВ «Інтерпаливо» (код ЄДРПОУ 39959770) в ПАТ «Сбербанк» (МФО 320627, м. Київ, вул. Володимирська, буд.46) № НОМЕР_1 (українська гривня, російський рубль, долар США, євро), № НОМЕР_2 (українська гривня, долар США, євро), № НОМЕР_3 (українська гривня) та в ПАТ «ОТП Банк» (МФО 300528, м. Київ, вул. Жилянська, 43) № НОМЕР_4 (євро, українська гривня), № НОМЕР_5 (долар США)

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.01.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу71570704
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м.Києва від 19 вересня 2017 року у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №32016100110000197

Судовий реєстр по справі —761/317/18

Ухвала від 11.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

Ухвала від 11.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні