Рішення
від 12.01.2018 по справі 807/1963/17
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

12 січня 2018 року м. Ужгород№ 807/1963/17 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Іванчулинця Д.В.,

при секретарі судового засідання Фількорн В.В.,

за участю сторін та осіб, які беруть участь у розгляді справи:

сторони в судове засідання не з'явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовною заявою Тячівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Апогей" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

14 грудня 2017 року, Тячівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Закарпатської області (далі - позивач) звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суд із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Апогей" (далі - відповідач), якою просить суд: стягнути з відповідача на користь Тячівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій у сумі 2081,00 грн. (а.с.3).

Свої позовні вимоги позивач мотивував наступним. Позивачем було проведено виплату пільгової пенсії пенсіонеру ОСОБА_1 за вересень-листопад 2017 року з якої відшкодуванню підлягає 2081,00 грн.. Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (надалі - Закон України № 1058-ІV) встановлено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах, за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України Про пенсійне забезпечення . Однак, відповідач належного відшкодування сум виплаченої пільгової пенсії не здійснив.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, однак до Закарпатського окружного адміністративного суду надійшло від нього клопотання про розгляд справи у його відсутності за наявними в матеріалах справи доказами.

Представник відповідача заперечення проти позову не подав, у судове засідання не з'явився, про причини такої неявки суд не повідомив, хоча судом вжито всіх заходів для належного повідомлення останнього про дату, час і місце судового розгляду. Доказом про належне повідомлення останнього про дату, час та місце судового розгляду слугують наявні в матеріалах справи конверти з поштовим відправлення, які повернулися на адресу суду за закінченням терміну зберігання.

У відповідності до п.1 ч.3 ст.205 КАС України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

У відповідності до вимог частини 4 статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) фіксування судового засідання не здійснювалося у зв'язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи.

Розглянувши подані представником позивача документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю Апогей (код ЄДРПОУ - 22108761) зареєстроване, як юридична особа із місцезнаходженням: 90630, Закарпатська область, Рахівський район, смт. Ясіня, вул. Визволення, буд. 55 та перебуває на обліку, як платник страхових внесків.

Позивачем, у відповідності до п. а ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення , призначило пенсію за віком на пільгових умовах громадянину ОСОБА_1.

Підставою призначення пенсії за віком на пільгових умовах вказаним громадянам є те, що вони працювали в шкідливих і важких умовах праці повний робочий день на атестованому робочому місці за професією, яка включена до Списку №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 1994 року за № 162 (втратила чинність згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2003 року за № 36, та даною Постановою Кабінету Міністрів України затверджено Списки № 1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах), що підтверджується наявними в матеріалах адміністративної справи доказами, зокрема, розрахунками фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, направленими відповідачеві.

Постановою Закарпатського окружного адміністративного суду за № 807/470/17 від 23 травня 2017 року, встановлено обставини щодо правомірності призначення пенсії за списком №1 громадянину ОСОБА_1 на підставі ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення (а.с.4, 5). Зазначені рішення суду набрали законної сили, а отже, вказані обставини повторно не доводяться.

Згідно з нормами ч.4 ст.78 КАС України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Так, за період з вересня по листопад 2017 року Тячівським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Закарпатської області проведено виплату пільгових пенсій вищезазначеним громадянам на загальну суму 2081,00 грн.

У відповідності до ч.2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09 липня 2003 року №1058-IV, підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року за № 21-1 (зареєстрована у Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663, далі - Інструкція), якою, зокрема, встановлено, що підприємства щомісячно до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму зазначену в повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, яким відповідно до п.6.4 ст.6 Інструкції розмір сум відшкодування на поточний рік визначається щорічно, не сплачені та/або несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій стягуються відповідно до норм Податкового кодексу України.

Також відшкодуванню Пенсійному фонду, крім суми виплаченої пенсії, підлягають витрати на доставку пенсії, розмір плати яких у відсотках від суми згідно з наказом Державного комітету зв'язку та інформатизації від 22 липня 2004 року Про затвердження тарифів на оплату послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги становить: у місті - 0,79 %, у селі та селищі міського типу - 1,56 %.

Таким чином, загальна сума фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій громадянину ОСОБА_1 за період вересень-листопад 2017 року, що підлягає відшкодуванню Товариством з обмеженою відповідальністю Апогей , включаючи витрати на доставку та перерахунок пенсій, складає 2081,00 грн., що підтверджується розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії, наявним в матеріалах справи (а.с.6).

Фактична виплата зазначеної суми пенсій підтверджується розгорнутим розрахунком фактичних витрат пільгових пенсій, скріпленим підписом та печаткою начальника Центрального поштового зв'язку № 2 м. Хуст.

Проте, в порушення зазначених вимог Закону, Товариство з обмеженою відповідальністю Апогей належного відшкодування сум, виплачених вказаним вище громадянам пільгових пенсій та витрат на їх доставку, не здійснило.

Отже, заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю Апогей з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених у відповідності до пункту а ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення (список № 1) за період вересень-листопад 2017 року, підтверджена наявними в матеріалах справи розрахунком фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій та складає 2081,00 грн.

На час розгляду даної адміністративної справи відповідач заборгованість не сплатив.

З огляду на вищевказане, зважаючи на вказані норми Законів України, враховуючи обставини, встановлені судом, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі у відповідності до ч.2 ст.139 КАС України з відповідача не стягуються.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 139, 205, 243, 245, 246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов Тячівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю Апогей про стягнення заборгованості - задовольнити повністю .

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Апогей (90630, Закарпатська область, Рахівський район, смт. Ясіня, вул. Визволення, буд. 55, код ЄДРПОУ - 22108761) на користь Тячівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області (90500, Закарпатська область, м. Тячів, вул. Робітнича, буд. 18, код ЄДРПОУ - 41246752) заборгованість у сумі 2081,00 грн. (дві тисячі вісімдесят одна гривня 00 коп.).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (з урахуванням особливостей, що встановлені Розділом VII КАС України).

СуддяОСОБА_2

Дата ухвалення рішення12.01.2018
Оприлюднено15.01.2018
Номер документу71574502
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —807/1963/17

Рішення від 12.01.2018

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

Ухвала від 27.12.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні