Ухвала
від 16.01.2018 по справі 161/734/18
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/734/18

Провадження № 1-кс/161/700/18

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи

16 січня 2018 року м. Луцьк

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 про проведення обшуку на території за адресою м. Володимир-Волинський, вул. Луцька, 81, де знаходиться пункт прийому металобрухту ТОВ "Волинь Лом", в тому числі, у всіх приміщеннях, які знаходяться на вказаній території, які належить ПАТ "Володимир-Волинський консервний завод" код ЄДРПОУ 05527752 та Володимир-Волинській міській раді код ЄДРПОУ 35387610,

за участю прокурора ОСОБА_4 ,

старшого слідчого ОСОБА_3 ,

В С Т А Н О В И В:

З клопотання вбачається, що в провадженні СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017030010001712 від 12 квітня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172, ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 213 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що що впродавж 2016-2017 службові особи ТОВ "Волинь Лом" шляхом зловживання службовим становищем, діючи за попередньою змовою з групою осіб, здійснили привласнення грошових коштів підприємства на суму, яка на даний час встановлюється.

При цьому, свою господарську діяльність ТзОВ "Волинь Лом" (код ЄДРПОУ 38009722) здійснює за адресою: м. Луцьк, вул. Індустріальна, 2Б, керівником якого є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з інформації із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до видів діяльності ТзОВ "Волинь Лом" (код ЄДРПОУ 38009722) входить оптова торгівля відходами та брухтом (основний вид діяльності), неспеціалізована оптова торгівля. Засновниками ТзОВ "Волинь Лом" (код ЄДРПОУ 38009722) є ОСОБА_6 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 та ОСОБА_7 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

Крім того, засновники вищевказаної юридичної особи, створили ще ряд суб`єктів господарської діяльності, через які реалізовують злочинні схеми по скупці та реалізації металобрухту. Зокрема, на території Львівської області створено ТОВ "Галич-брухт", код ЄДРПОУ 34711290, адреса реєстрації 79005, Львівська обл., місто Львів, вул. І. Франка, 8 та "ТзОВ Галтекс-Брухт", код ЄДРПОУ 39366719, адреса реєстрація аналогічна; на території Київської області створено ТОВ "Київ СКРАП ГРУП" код ЄДРПОУ 40909382, адреса реєстрації: 02099, м. Київ, вул. Ремонтна, 7; на території Івано-Франківської області ПП "МЕТАЛЗАХІД", код ЄДРПОУ 34232107, адреса реєстрації: Івано-Франківська обл., Надвірнянський район, м. Надвірна, вул.Комарова, 7; а також декілька юридичних осіб на території міста Одеси та Одеської області, в тому числі і ТОВ "ЮГ-ЖК".

Доставка металобрухту на територію, де свою господарську діяльність здійснює ТзОВ "Волинь Лом", а саме, за адресою: м. Луцьк, вул. Індустріальна, 2Б, здійснюється за допомогою вантажних та/або легкових автомобілів, а також мікроавтобусів, виключно через одні в`їздні ворота, оскільки іншого в`їзду для автомобілів на дану територію немає.

Вивезення металобрухту з території ТзОВ "Волинь Лом" (м. Луцьк, вул.Індустріальна, 2Б) здійснюється за допомогою вантажних залізничних вагонів, оскільки до місця розташування підходить під`їзна залізнична колія.

Встановлено, що з території головних металоскупок ТзОВ "Волинь Лом" та ТзОВ "Галич-брухт", щомісячно вивозиться від 30 до 60 залізничних вагонів металобрухту. Середня завантаженість металобрухтом одного вагону складає близько 65 тон. Металобрухт (вид 510 та рубка), який вивозиться даними вагонами. Вподальшому вагони з брухтом доставляються на заводи по переробці металобрухту, які знаходяться по всій території України.

За отриманою оперативною інформацією, ТзОВ "Волинь Лом" та ТзОВ "Галич-брухт" офіційно не здійснюють господарської діяльності, а використовуються лише для виготовлення фіктивних документів (товарно-транспортні накладні, документи для внутрішніх перевезень), які вподальшому знищуються з метою недопущення випадків викриття своєї незаконної діяльності. Доставку вагонів з мателобрухтом на заводи, здійснюють інші підприємства, які на даний час встановити не вдалось.

Суб`єктами підприємницької діяльності, які фактично здійснюють навантаження та реалізацію, являються фіктивні фірми, які існують короткий термін. Операції по ним проходять не більше 10 разів на протязі 3-4 місяців, після чого СПД змінюють, а попередні подають на банкрутство із заборгованістю перед бюджетом у вигляді обов`язкових платежів.

За наявною інформацією, назва колії по якій поставляються пусті вагони із залізничного вокзалу на територію ТОВ "Волинь Лом" що за адресою м. Луцьк, вул.Індустріальна, 2Б, називається "ЮГ-ЖК" (підприємство зареєстровано в м.Одеса, а його фактичний власник є фактичним власником ТОВ "Волинь Лом"). Після того, як завантажені вагони виїжджають із територій головних металоскупок завантаженими, власником вантажу стає третій СПД. По дорозі до кінцевого отримувача, власник вантажу шляхом підроблення документів змінюється кілька разів.

Крім того, на різних відрізках дороги трапляються простої, за які на рахунок Укрзалізниці сплачуються штрафи в сумі від 200 грн. за кожен день. Простої відбуваються тоді, коли вчасно не вдалося виготовити підроблені документи, або немає дозволу на проїзд вагонів на непідконтрольні Україні території (ДНР).

Після погодження з усіма "потрібними" людьми, у разі необхідності після переоформлення документів на "потрібну" юридичну особу, склад вагонів заходить в кінцеву точку призначення, в тому числі на заводи, що працюють на окупованих територіях України.

Також, в ході проведення досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та інші працівники ТзОВ "Волинь Лом" та ТзОВ "Галич-брухт" діючи умисно, переслідуючи корисливі цілі, з метою особистого збагачення, порушуючи вимоги Закону України "Про металобрухт", не маючи спеціального дозволу (ліцензії), отримання якого передбачено законодавством, організували на території товариства прийом, сховище і збут кольорового металобрухту, шляхом його купівлі у населення Волинської області за готівку з метою його подальшого перепродажу.

Згідно з Законом України "Про металобрухт", оплата, закупленого у населення металобрухту, здійснюється через каси спеціалізованих підприємств (їх приймальних пунктів) та спеціалізованих металургійних переробних підприємств чи через каси в банках готівкою або шляхом поштових переказів за рахунок суб`єкта господарювання, який здійснює купівлю металобрухту. Діючи всупереч статті 6 Закону України "Про металобрухт", працівники ТОВ "Волинь лом" проводять готівковий розрахунок при здійсненні операцій з промисловим металобрухтом.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про металобрухт", приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється при пред`явленні ними документа, який засвідчує особу та обов`язково оформляється актом приймання, в якому зазначаються дані документа, який посвідчує особу та опис металобрухту. Однак, працівники ТОВ "Волинь лом" та ТОВ "Галич Брухт" не складають жодних документів, які б підтверджували отримання металобрухту від фізичних осіб, тим більше не ведуть ніякого обліку приймання брухту металу.

В ході проведення першочергових заходів, встановлено, що вищевказані особи, на території Волинської та Львівської областей, відкрили пункти прийому металобрухту чорного та кольорових металів, не маючи на дані пункти спеціальних дозволів. Оплата за металобрухт, куплений у фізичних осіб, здійснюється готівкою. Документи про прийом у фізичної особи металобрухту не складаються, на території пункту прийому металобрухту ведеться лише чорна бухгалтерія та ведеться зошит, де зазначається лише вага металу. Дані пункти прийому металобрухту розташовані за наступними адресами:

1) Волинська обл., м. Луцьк, вул. Індустріальна, 2 Б;

2) Волинська обл., м. Любомль, вул. Промислова, 3;

3) Волинська обл., м. Ковель, вул. Ватутіна, 20;

4) АДРЕСА_4 ;

5) Волинська обл., м. Горохів, вул. Івана Сливки (Ватутіна), 28а;.

6) Волинська обл., м. Нововолинськ, вул. Лісна, 16.

Також, на території Львівської області функціонують пункти прийому металобрухту чорного та кольорових металів ТзОВ "Галич-брухт" (код ЄДРПОУ 43711290, директором є ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ), які також працюють з порушенням чинного законодавства України, використовуючи в своїй діяльності аналогічну схему роботи як і Волинь-Лом. На території Львівської області незаконні пункти прийому металобрухту функціонують за наступними адресами:

1) Львівська область, Сокальський р-н., с. Острів, вул. Центральна 113;

2) АДРЕСА_5 .

Встановлено, що із пунктів прийому, металобрухт транспортується до головних точок зберігання, які розміщені за адресами: АДРЕСА_6 ; Львівська область, Сокальський р-н., с. Острів, вул. Центральна, 113 та АДРЕСА_5 . За вказаними адресами відбувається зберігання, завантаження в залізничні вагони та відправлення для подальшої переробки. В основному транспортування здійснюється вантажними автомобілями з причіпами або напівпричіпами.

Таким чином, на вказаних пунктах прийому металобрухту та на головних пунктах прийому металобрухту в м. Луцьк та у Львівській області зберігається брухт чорних та кольорових металів, який здобутий в результаті здійснення злочинної діяльності представників ТОВ "Волинь Лом", ТОВ "Галич Брухт" та інших пов`язаних з ними підприємств та фізичних осіб.

Для виконання злочинних дій, в тому числі з метою перевезення готівкових грошових коштів, службовими особами ТОВ "Волинь Лом", використовують службові легкові транспортні засоби.

Крім цього є підстави вважати, що працівники ТзОВ "Волинь Лом" та ТзОВ "Галич-брухт" з метою недопущення випадків викриття своєї незаконної діяльності, імовірно, за місцем свого проживання можуть зберігати чорнову документацію здійснення своєї протиправної діяльності, записники з чорновими записами та з анкетними даними осіб, які можуть бути причетними до злочинної діяльності, комп`ютери за допомогою яких зберігається інформація стосовно злочинної діяльності, здійснюється обмін інформацією з іншими учасниками злочинної схеми, електронні носії інформації, грошові кошти, печатки фіктивних СПД, ключі від в`їздних воріт на території місць зберігання та скупок металобрухту, мобільні телефони за допомогою яких ведуться розмови із постійними клієнтами, працівниками залізниці та організаторами незаконної діяльності.

Згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, ділянка території за адресою м.Володимир-Волинський, вул. Луцька, 81, де знаходиться пункт прийому металобрухту ТОВ "Волинь Лом" та об`єкти нерухомості розташовані на ній, належать ПАТ "Володимир-Волинський консервний завод" код ЄДРПОУ 05527752 та Володимир-Волинській міській раді код ЄДРПОУ 35387610.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання предметів, що свідчать про вчинення злочину (грошових коштів, які здобуті злочин шляхом, товарно-транспортних накладних, які можуть свідчити про відправку та транспортування металобрухту, комп`ютерної техніки, магнітних носіїв та оптичних дисків для лазерних систем зчитування де може зберігатись інформація про злочинну діяльність, печатки фіктивних СПД, ключі від в`їздних воріт на території місць зберігання та скупок металобрухту, мобільні телефони за допомогою яких ведуться розмови між собою, з постійними клієнтами, працівниками залізниці та іншими учасниками вказаної злочинної діяльності) та записів (записники, зошити тощо), де можуть зберігатись записи відносно їх злочинної діяльності, а також інших предметів, які мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду, та речей, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, виникла необхідність у проведенні обшуку на ділянці території за адресою м.Володимир-Волинський, вул. Луцька, 81, де знаходиться пункт прийому металобрухту ТОВ "Волинь Лом", в тому числі, у всіх приміщеннях, які знаходяться на вказаній території, а тому старший слідчий звернувся до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Заслухавши думку прокурора та старшого слідчого, які клопотання підтримали з підстав викладених в ньому та просили його задовольнити, дослідивши матеріали клопотання, суд вважає, що клопотання підставне та підлягає до задоволення.

Так, згідно до вимог ч.ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Крім того, ч. 1 ст. 235 КПК України передбачено, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Враховуючи ті обставини, що стороною кримінального провадження доведено наявність підстав для надання дозволу для проведення обшуку, передбачених ст.234 КПК України, тому старшому слідчому СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 , слід надати дозвіл на обшук.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 на проведення обшуку на території за адресою м. Володимир-Волинський, вул. Луцька, 81, де знаходиться пункт прийому металобрухту ТОВ "Волинь Лом", в тому числі, у всіх приміщеннях, які знаходяться на вказаній території, які належить ПАТ "Володимир-Волинський консервний завод" код ЄДРПОУ 05527752 та Володимир-Волинській міській раді код ЄДРПОУ 35387610, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання предметів вчинення злочину, тобто незаконно отриманого брухту чорних та кольорових металів, інших предметів і матеріалів, що свідчать про вчинення злочину (грошових коштів, які здобуті злочин шляхом, товарно-транспортних накладних, які можуть свідчити про відправку та транспортування металобрухту, комп`ютерної техніки, магнітних носіїв та оптичних дисків для лазерних систем зчитування, де може зберігатись інформація про злочинну діяльність, печатки фіктивних СПД, ключі від в`їздних воріт на території місць зберігання та скупок металобрухту, мобільні телефони за допомогою яких ведуться розмови між собою, з постійними клієнтами, працівниками залізниці та іншими учасниками вказаної злочинної діяльності) та записів (записники, зошити тощо), де можуть зберігатись записи відносно їх злочинної діяльності, а також інших предметів, які мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду, та речей, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Обшук провести до 16 лютого 2018 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя:/підпис/

Згідно з оригіналом:

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.01.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу71589396
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку на території за адресою м. Володимир-Волинський, вул. Луцька, 81, де знаходиться пункт прийому металобрухту ТОВ "Волинь Лом", в тому числі, у всіх приміщеннях, які знаходяться на вказаній території, які належить ПАТ "Володимир-Волинський консервний завод" код ЄДРПОУ 05527752 та Володимир-Волинській міській раді код ЄДРПОУ 35387610,

Судовий реєстр по справі —161/734/18

Ухвала від 16.01.2018

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Артиш Я. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні