Рішення
від 10.01.2018 по справі 357/14982/17
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/14982/17

2/357/663/18

Категорія 38

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 січня 2018 року Білоцерківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді - Дмитренко А. М. ,

при секретарі - Боженко Т. В.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в місті Білій Церкві залі суду № 1 справу за позовом ОСОБА_1 до Чупирянської сільської ради Білоцерківського району Київської області про визнання права власності на спадкове майно,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду з вказаним позовом мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3, після смерті якого відкрилася спадщина за законом, до складу спадкового майна входить земельна ділянка площею 2,8721 га, яка розташована в межах Чупирянської сільської ради Білоцерківського району Київської області, посвідчена державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, спадщину прийняла рідна сестра померлого ОСОБА_4, рішенням Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 07.06.2010 року за ОСОБА_4 було визнано право власності на вказану вище земельну ділянку, але за життя вона не встигла зареєструвати право власності на земельну ділянку на своє ім'я та виготовити правовстановлюючий документ. ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 померла, спадкоємцем за заповітом після її смерті є позивач, якій відмовлено нотаріусом в оформленні спадкових прав на земельну ділянку, оскільки не було здійснено державної реєстрації права власності на дану земельну ділянку на ім'я спадкодавця. Позивач просила суд визнати за нею право власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3, а саме: на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_2 розміром 2,8721 га, яка розташована на території Чупирянської сільської ради Білоцерківського району Київської області, посвідчену державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1.

Представником позивача надано письмову заяву щодо розгляду справи без його участі та участі позивача, в якій вказано на те, що позовні вимоги позивач підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача Чупирянської сільської ради Білоцерківського району Київської області - в судове засідання не з'явився, про час розгляду справи повідомлений належним чином.

Оглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Так, по справі встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3, що слідує з копії свідоцтва про його смерть.

З матеріалів справи вбачається, що після смерті ОСОБА_3 на підставі рішення Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 07.06.2010 року по справі № 2-3864/2010 р. було встановлено факт, що померлий ОСОБА_3 являвся рідним братом ОСОБА_4; визнано за ОСОБА_4 право власності на спадкову земельну ділянку розміром 2,8721 га на території Чупирянської сільської ради Білоцерківського району, посвідчену державним актом на право власності серії НОМЕР_1, виданого на ім'я ОСОБА_3, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2, що слідує з копії вказаного рішення суду.

В судовому засіданні також встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 померла, не оформивши у встановленому законом порядку своє право влансості на земельну ділянку після смерті ОСОБА_3.

ОСОБА_4 залишила заповіт на все майно, що буде їй належати на день смерті, на ім'я дочки ОСОБА_1, про що свідчить копія заповіту, посвідченого 14.05.2008 року секретарем Березнянської сільської ради Володарського району Київської області, зареєстрованого в реєстрі за № 101.

Як встановлено судом, ОСОБА_4 залишила також заповіт, посвідчений 14.05.2008 року секретарем Березнянської сільської ради Володарського району Київської області, зареєстрований в реєстрі за № 100, відповідно до якого заповіла житловий будинок по АДРЕСА_1 ОСОБА_5.

Наведене стверджується копією рішення Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 12.06.2015 року по справі № 357/2484/15-ц 2/357/1466/15 за позовом ОСОБА_1 до Чупирянської сільської ради Білоцерківського району Київської області про визнання права власності на спадкове майно, яке набрало законної сили 07.07.2015 року, та відповідно до якого за ОСОБА_1 визано право власності на житловий будинок АДРЕСА_2 в порядку спадкування за заповітом після спадкодавця ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3.

Зі змісту рішення суду вбачається, що після смерті ОСОБА_4 приватним нотаріусом Володарського районного нотаріального округу Київської області Бабак В.С. було заведено спадкову справу, із заявами про прийняття спадщини звернулися 08.12.2010 року ОСОБА_1 та ОСОБА_5, останньому 06.05.2011 року нотаріусом видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на спадкове майно -житловий будинок по АДРЕСА_1.

Також 06.07.2011 року нотаріусом видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом ОСОБА_1 на спадкове майно: земельну ділянку площею 3,969 га, яка розташована на території Березнянської сільської ради Володарського району, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; житловий будинок АДРЕСА_3.

18.08.2017 року приватним нотаріусом Володарського районного нотаріального округу Бабак В.С. надано позивачу листом 282/01-16 роз'яснення стосовно того, що спадщину на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_2 розміром 2,8721 га, розташовану на території Чупирянської сільської ради Білоцерківського району Київської області, посвідчену державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, неможливо оформити у нотаріальній конторі, оскільки спадкодавець ОСОБА_4 не зареєструвала за життя право власності на земельну ділянку на своє ім'я.

Згідно ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Положеннями ст.1262 ЦК України передбачено, що у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

За ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно зі ст.1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

За ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Як роз'яснено в п.10 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року за № 7 Про судову практику у справах про спадкування , право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування /зі збереженням її цільового призначення/ при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до п.23 наведеної вище в рішенні Постанови Пленуму Верховного Суду України, у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

За ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В інформаційному листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування роз'яснено, зокрема, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися , якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Як вказано вище, позивачу нотаріусом фактично відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку після смерті матері.

Згідно довідки відділу у Білоцерківському районі Міськрайонного управління у Білоцерківському районі та м. Білій Церкві Головного управління Держгеокадастру у Київській області від 09.08.2017 року № 437/121-17, державний акт на право влансості на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,8721 га, кадастровий номер НОМЕР_2, яка знаходиться в адміністративних межах Чупирянської сільської ради Білоцерківського району Київської області, серії НОМЕР_1 видавася ОСОБА_3

За інформацією з Державного земельного кадастру, право власності на земельну ділянку площею 2,8721 га, кадастровий номер НОМЕР_2, місце розташування - Чупирянська сільська рада, зареєстровано за ОСОБА_3.

Відповідно до ст.202 ЗК України державна реєстрація земельних ділянок здійснюється у Державному земельному кадастрі в порядку, встановленому Законом.

Як вказано вище, відомості про спірну земельну ділянку занесено до Державного земельного кадастру, за ОСОБА_4 , як спадкоємцем ОСОБА_3, рішенням суду було визнано право власності на зазначену вище земельну ділянку, але вона не встигла за життя зареєструвати це право.

Згідно з п.9 ч.1 ст.27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі: в т.ч. рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

А тому проаналізувавши все вищенаведене, суд вважає за можливе визнати за позивачем право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_4, оскільки позивач позбавлена можливості оформити свої спадкові права в нотаріальному порядку.

Керуючись ст.ст. 1216, 1218, 1223, 1225, 1262, 1267, 1268, 1269, 1270 ЦК України, ст.202 ЗК України, Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , ст.ст. 12, 81, 141, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 /ІНФОРМАЦІЯ_1, прож. по АДРЕСА_3/ право власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3, а саме: на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_2, площею 2,8721 га, розташовану на території Чупирянської сільської ради Білоцерківського району Київської області.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Київської області через Білоцерківський міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 16.01.2018 року.

Суддя А. М. Дмитренко

СудБілоцерківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.01.2018
Оприлюднено16.01.2018
Номер документу71591342
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —357/14982/17

Рішення від 10.01.2018

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дмитренко А. М.

Рішення від 10.01.2018

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дмитренко А. М.

Ухвала від 13.12.2017

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дмитренко А. М.

Ухвала від 13.12.2017

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дмитренко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні