Ухвала
від 12.01.2018 по справі 335/14898/17
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/14898/17 1-кп/335/263/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

12 січня 2018 року Орджонікідзевський районний суд міста Запоріжжя в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваної ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжя кримінальне провадження за клопотанням прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 , про звільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК Українина підставі п. 1 ч. 1ст.49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності,

ВСТАНОВИВ:

01.12.2017 року до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від прокурора надійшло клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язкуіз закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за№32017230000000083 від 06.09.2017 року за підозрою ОСОБА_4 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1ст. 205 КК України.

Ухвалою судді від 05.12.2017 року вказане клопотання було призначене до підготовчого судового засідання, згідно вимог ч. 1ст. 314 КПК України.

В підготовчому судовому засіданні прокурор просив звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст.ст. 285-287 КПК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення її до кримінальної відповідальності за вказаний злочин, а кримінальне провадження закрити.

ОСОБА_4 надала свою згоду на звільнення її від кримінальної відповідальності на підставіст.ст. 285-287 КК Українита підтвердила суду, що вона не оспорює фактичні дані вчинення злочину, в якому вона підозрюється, правильно розуміє значення своїх дій і просить звільнити її від кримінальної відповідальності з названих підстав.

Суд, заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Орджонікідзевському районному суду м. Запоріжжя відповідно до ст.ст. 32,33 КПК України.

ОСОБА_4 в період серпня-вересня 2015 року, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою отримання грошової винагороди, за попередньою змовою з невстановленою досудовим розслідуванням особою, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження вчинила злочин за наступних обставин.

Так, у серпні 2015 року невстановлена в ході досудового розслідування особа, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, знаючи ОСОБА_4 як особу, яка веде антисоціальний спосіб життя, а також яка не має юридичної або економічної освіти та ділових якостей для зайняття підприємницькою діяльністю, запропонував їй за грошову винагороду придбати юридичну особу, виступити формальним засновником та керівником підприємства з метою прикриття незаконної діяльності. Зокрема, прикриття незаконної діяльності полягало в конвертації в готівку безготівкових грошових коштів та незаконного формування складу податкового кредиту та витрат з оподаткування для суб`єктів господарювання реального сектору економіки.

Відповідно ОСОБА_4 виступила виконавцем злочину, якій належало виконувати вказівки невстановленої особи, щодо придбання юридичної особи та реєстрації її на своє ім`я, підписання статутних, реєстраційних документів, наказів, формального підтвердження у разі необхідності свого призначення службовою особою суб`єкта господарювання перед контролюючими органами.

У серпні 2015 року, ОСОБА_4 та невстановлена слідством особа, відповідно до досягнутої домовленості повинна надати свої анкетні дані та поїхати з міста Українськ Донецької області де вона проживає до міста Запоріжжя для проведення дій, необхідних для державної перереєстрації (придбання) фіктивного підприємства - ТОВ«МКМ Премія» (код ЄДРПОУ 39904957). У свою чергу, невстановлена слідством особа відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна підготувати документи, необхідні для перереєстрації підприємства в органах державної влади та надавати для ОСОБА_4 вказівки, необхідні проведення дій щодо перереєстрації ТОВ«МКМ Премія» в державних органах, а також надати можливість іншим особам використовувати перереєстроване підприємство з метою, у тому числі, прикриття незаконної діяльності.

У серпні 2015 року невстановлена слідством особа, реалізуючи досягнуті домовленості, з метою придбання підприємства, яке буде використовуватись для ведення незаконної діяльності, підшукала ТОВ«МКМ Премія», власник якого ОСОБА_5 погодився провести його відчуження (перереєстрацію).

Приблизно у цей же період часу ОСОБА_4 надала невстановленій особі копії сторінок свого паспорту НОМЕР_1 , виданого 21.02.2013 Селідовським МВ ГУ ДМС України в Донецькій області та копію картки №756 про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 . Після чого, невстановлена досудовим розслідуванням особа склала у визначеній формі протокол від 31.08.2015 №02/15 загальних зборів учасників, статут (друга редакція), який затверджений 31.08.2015 загальними зборами учасників ТОВ«МКМ Премія» та наказ від 31.08.2015 №3-15 про обрання ОСОБА_4 на посаду директора ТОВ «МКМ Премія».

Склавши вказані документи невстановлена досудовим розслідуванням особа у місті Запоріжжя надала їх для підпису ОСОБА_4 , яка засвідчила їх своїми підписами.

Засвідчивши своїм підписом установчі документи ТОВ «МКМ Премія» (код ЄДРПОУ 39904957) та подавши їх до Реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції за адресою: м.Запоріжжя, вул. Перемоги, буд. 56/пр. Маяковського, буд. 20 ОСОБА_4 виконала всі необхідні дії, направлені для придбання суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «МКМ Премія».

Після державної реєстрації змін в установчих документах 03 вересня 2015 року, ОСОБА_4 , як єдиний засновник та власник ТОВ «МКМ Премія» отримала в Реєстраційній службі Запорізького міського управління юстиції установчі документи підприємства та передала їх невстановленій слідством особі, за що від останнього отримала обумовлену грошову винагороду у розмірі 500 гривен.

По результатах вищевказаних дій ОСОБА_4 , спільно з невстановленою досудовим слідством особою, у відповідності відведеній їй ролі 03 вересня 2015 року здійснила державну перереєстрацію ТОВ «МКМ Премія» (код ЄДРПОУ 39904957) у Реєстраційній службі Запорізького міського управління юстиції про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис за №11031020000038319.

Крім того, 03.09.2015 ОСОБА_4 у поданих документах, вказано про місцезнаходження юридичної адреси ТОВ«МКМ Премія» за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сєдова, буд. 3-Б.

Будь-яких будівель за вказаною адресою фактично не існує та відповідно ТОВ«МКМ Премія» за цією адресою насправді ніколи не знаходилось, проте перебувало на обліку в ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області (правонаступник Запорізька ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області).

Крім того, ТОВ «МКМ Премія», яке не мало на балансі основних та оборотних фондів (активів), власних або орендованих виробничих потужностей, складських приміщень, автотранспорту, тобто не мало господарських можливостей здійснювати власну статутну діяльність та її не здійснювало.

Таким чином, ОСОБА_4 у вересні 2015 року, діючи у співучасті з невстановленою досудовим розслідуванням особою, у порушення ст.ст.81, 87, 89 Цивільного кодексу України (у редакції, зі змінами та доповненнями станом на 03 вересня 2015 року), ст.ст.56, 57, 62, 79, 80, 89 Господарського кодексу України (у редакції, зі змінами та доповненнями станом на 16 липня 2015 року), ст.ст.8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» (№755-IV від 15 травня 2003 року в редакції, зі змінами та доповненнями станом на 03 вересня 2015 року), вчинила фіктивне підприємництво, шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «МКМ Премія», у тому числі, прикриття незаконної діяльності, яка полягала в наданні послуг іншим суб`єктам підприємницької діяльності в конвертації в готівку безготівкових грошових коштів та незаконному формуванні їм податкового кредиту та витрат з оподаткування.

Після вчинення реєстраційних дій ОСОБА_4 передала документи та печатку ТОВ «МКМ Премія» невстановленій особі, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження.

Крім того, ОСОБА_4 у період з 03 вересня 2015 року по теперішній час значиться засновником та директором суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «МКМ Премія», зареєстрованого 21 липня 2015 року Реєстраційною службою Запорізького міського управління юстиції, про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис за №11031020000038319.

У період вересня 2015 року квітня (включно) 2016 року, невстановлена особа, всупереч встановленого законами України порядку здійснення підприємницької діяльності, від імені ТОВ «МКМ Премія» та номінального директора ОСОБА_4 складались первинні бухгалтерські документи (договори купівлі-продажу, податкові накладні, рахунки фактури, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні), які оформлювались з порушенням вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» щодо повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства, та не містили особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції. Тобто виписані невстановленою особою документи не можуть бути належними доказами реальності вчинення цих господарських договорів. Проте, на підставі таких документів невстановленою особою проводилось оформлення продажу продукції, надавання послуг, виконання робіт контрагентам-покупцям, які за такими правочинами та господарськими операціями отримали податкову вигоду у вигляді зменшення об`єкта оподаткування з податку на додану вартість, податку на прибуток, а саме враховували такі витрати при визначенні об`єкта оподаткування з податкових зобов`язань платників податків за періоди з вересня 2015 року по квітень (включно) 2016 року. Зокрема, таку податкову вигоду отримано контрагентамипокупцями, а саме: ТОВ«Союзенергомаш» (код ЄДРПОУ 38141333), ТОВ «Донтрог-Ком» (код ЄДРПОУ 38587019), ТОВ «Тінес Україна» (код ЄДРПОУ 35847225), ПП«Крукс» (код ЄДРПОУ 31932620), ТОВ «Рітміс» (код ЄДРПОУ 39764478), ТОВ «МДК Плюс» (код ЄДРПОУ 38084087), ТОВ «Дарліс Люкс» (код ЄДРПОУ 39662112), ТОВ «Адванс Центр» (код ЄДРПОУ 39291942), ТОВ«Проектсервісбуд» (код ЄДРПОУ 35934045), ТОВ «Авасто-Буд» (код ЄДРПОУ 35164096), ТОВ НВТ«Дніпроенергомаш» (код ЄДРПОУ 13420264), ТОВ «Рітміс» (код ЄДРПОУ 39764478), ТОВ «АКМ-Гарант» (код ЄДРПОУ 35793416), ТОВ «Інтерміст» (код ЄДРПОУ 24446048), ТОВ «Українські будівельні склади» (код ЄДРПОУ 32193611), Виробничо-комерційна фірма в виду ТОВ «Нортекс» (код ЄДРПОУ 21985052), ТОВ «Дюс Трейд» (код ЄДРПОУ 34335309), ТОВ «Енерго-Маркет» (код ЄДРПОУ 39452844), ТОВ«Агрометхімзабезпечення» (код ЄДРПОУ 37149127), ТОВ «» (код ЄДРПОУ), ТОВ «Елізіум Груп» (код ЄДРПОУ 39435959), ТОВ «УКРР ОСАЗІЯ» (код ЄДРПОУ 35864586), ТОВ «Волинь Торг» (код ЄДРПОУ 39745937), ТОВ «Зевс» (код ЄДРПОУ 31578034), ТОВ «Грейн Комодітіс» (код ЄДРПОУ 39937228), ТОВ «Інтертед» (код ЄДРПОУ 31655362), ТОВ НВФ «Експо-Дніпро» (код ЄДРПОУ 30205614), ТОВ «Вента Лаб» (код ЄДРПОУ 39134086), ФОП ОСОБА_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ Науково-виробнича комерційна фірма «Донбас-Термо» (код ЄДРПОУ 31445803), ТОВ «Група Компаній «Термоінжинірінг» (код ЄДРПОУ 39395692), ТОВ «Афіна-Трейд» (код ЄДРПОУ 39737549), ТОВ «Катран» (код ЄДРПОУ 32634218), ТОВ «Укргазмонтаж» (код ЄДРПОУ 33424282), ТОВ«Шахтарськтранс» (код ЄДРПОУ 33467331), ТОВ «Інтерміст» (код ЄДРПОУ 24446048), ТОВ «Борисфен-Полігранд-Т» (код ЄДРПОУ 33390615), ПП «Дімакс ЛТД» (код ЄДРПОУ 37542019), ТОВ «Юр-Електро» (код ЄДРПОУ 36810683), ТОВ «Машинобудівний концерн «Новік» (код ЄДРПОУ 31951088), ТОВ «Дніпрогума» (код ЄДРПОУ 33287328), ТОВ «Мінт 101» (код ЄДРПОУ 39370526), ТОВ ПМП НВФ «КІТ» (код ЄДРПОУ 13748444), ТОВ«Укртехбезпека» (код ЄДРПОУ 35067514), ТОВ «Агенство технічної безпеки «Техновектор» (код ЄДРПОУ 32744853), ТОВ «Навигатор-Плюс» (код ЄДРПОУ 33721334), ТОВ «Служба межрегіональної безпеки» (код ЄДРПОУ 31182022), ТОВ «Охоронно-юридична фірма «Карабінер» (код ЄДРПОУ 24539175), ТОВ «Клімат Люкс» (код ЄДРПОУ 35851619), ТОВ «Гама-Люкс» (код ЄДРПОУ 21894680), ТОВ «Горполфарм» (код ЄДРПОУ 24613612), ТОВ«Агрокомплекс Фенікс» (код ЄДРПОУ 36293177), ТОВ «Кадеве» (код ЄДРПОУ 38076851), ТОВ «Камбіо-Стройсервіс» (код ЄДРПОУ 32790229), ТОВ «Торговий дім «Укрпостач» (код ЄДРПОУ 35192799), ТОВ «Агенство пожежної безпеки «Опал» (код ЄДРПОУ 37468564).

Таким чином, у період з вересня 2015 року по квітень (включно) 2016 року ОСОБА_4 діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою та за грошову винагороду від невстановленої слідством особи, матеріали відносно якої відхилено в окреме провадження, вчинила фіктивне підприємництво, а саме придбала юридичну особу ТОВ «МКМ Премія», де виступила номінальним засновником та керівником підприємства та передала документи, печатку та фактичне управління підприємством цій особі з метою прикриття незаконної діяльності.

Таким чином, ОСОБА_4 своїми умисними діями, що виразилися в фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1ст. 205 КК України.

ОСОБА_4 вину у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1ст. 205 КК України, визнала в повному обсязі та просила кримінальне провадження закрити у зв`язку з закінченням строків давності.

04.12.2017 року прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставіст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Згідно зі ст. 12 КК України, злочин у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 відноситься до злочину невеликої тяжкості.

Відповідно до ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Санкція ч. 1ст. 205 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інкримінований ОСОБА_4 злочин вчинений нею у серпні - вересні 2015 року, тобто строки притягнення до кримінальної відповідальності збігли.

В судовому засіданні встановлено, що строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за злочин, який вчинила ОСОБА_4 не зупинявся та не переривався, в зв`язку з чим строк притягнення її до кримінальної відповідальності за ч. 1ст. 205 КК України закінчився.

Згідно зі ст. 286 КПК України питання, щодо звільнення від кримінальної відповідальності віднесено до компетенції суду, при умові, що обвинувачений згоден на його звільнення від кримінальної відповідальності.

Враховуючи вищевикладене, судом встановлені підстави для звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків притягнення її до кримінальної відповідальності.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 2ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 3статті 288 КПК Українивизначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

На підставі викладеного, керуючись ст.284,288,314,369,371 КПК України,ст.49 КК України,

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за ч. 1ст. 205 КК Українина підставіст. 49 КК Українизвільнити, а кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань№ 32017230000000083 від 06.09.2017 року - закрити.

Ухвала набирає законної сили через сім днів з моменту її проголошення, у разі не подачі на неї апеляції.

Ухвала суду підлягає оскарженнюдо Апеляційного суду Запорізької області через Орджонікідзевський районний суд міста Запоріжжя протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.01.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу71602883
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК Українина підставі п. 1 ч. 1ст.49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності

Судовий реєстр по справі —335/14898/17

Ухвала від 12.01.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 12.01.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні