Рішення
від 16.01.2018 по справі 607/13228/17
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я (ЗАОЧНЕ)

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.01.2018 Справа №607/13228/17

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області у складі:

головуючого судді Сташків Н.М.,

за участі секретаря судового засідання Пастернак О.В.,

у відсутності сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тернополі цивільну справу №607/13228/17 за позовом приватного підприємства Наш дім до ОСОБА_1, ОСОБА_2, про стягнення заборгованості за оплату послуг з утримання будинку та прибудинкової території, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач приватне підприємство Наш дім (далі - ПП Наш дім ) пред'явив до суду позов до відповідачів ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги з утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 6181,65 гривень. Обгрунтовує позов тим, що позивач здійснює утримання будинку та прибудинкової території будинку по вул. А. Манастирського, 44 у м. Тернополі, в якому проживають відповідачі. Однак, ОСОБА_1, ОСОБА_2 своєчасно та добровільно не проводять оплату за надані послуги, у зв'язку з чим за період з травня 2015 року по липень 2017 року виникла заборгованість у розмірі 5284,65 гривень. Крім цього, з травня 2015 року по липень 2017 року включно відповідачам також нараховано втрат у зв'язку з інфляцією в сумі 732,33 гривень та три відсотки річних в сумі 164,67 гривень.

Відзиву на позов та будь-яких заперечень по суті спору від відповідачів не надходило.

В судове засідання представник позивача ОСОБА_3 подав заяву, згідно з якою уточнив позовні вимоги, просив стягнути зазначену заборгованість лише з відповідача ОСОБА_1, оскільки саме він є власником квартири АДРЕСА_1, а відповідач ОСОБА_2 (його дружина) лише зареєстрована у вказаній квартирі. Також, просив розглядати справу за його відсутності. Проти ухвалення заочного рішення не заперечив.

Відповідачі ОСОБА_1, ОСОБА_2 будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, повторно до суду не з'явилися, не повідомивши про причини неявки. Відзиву на позовну заяву не подавав. За вказаних обставин суд приходить до переконання, що згідно з ч. 4 ст. 223, ст. 280 ЦПК України слід ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, оскільки представник позивача згідно з поданою ним письмовою заявою не заперечив проти такого вирішення справи, та відповідно до вимог ч. 1 ст. 281 ЦПК України судом постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Суд, дослідивши та оцінивши зібрані у справі докази, встановив такі обставини:

Згідно з довідкою №13107, виданою 02 жовтня 2017 року ПП Наш Дім , відповідач ОСОБА_1 разом із своєю дружиною ОСОБА_2 зареєстровані та проживають у ІНФОРМАЦІЯ_1.

З зазначеної довідки вбачається, що вказана квартира належить на праві власності відповідачу ОСОБА_1

ПП Наш Дім здійснює послуги з утримання багатоквартирного житлового будинку та прибудинкової території по вулиці А. Манастирського, 44 у місті Тернополі.

Рішенням виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 28 вересня 2011 року №1603 затверджено тарифи на послуги з утримання будинку та прибудинкової території по вул. А. Манастирського, 44 у м. Тернополі.

З розрахунку за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території ОСОБА_1 вбачається, що заборгованість відповідача за послуги з утримання будинку та прибудинкової території в період з травня 2015 року по липень 2017 року складає 6181,65 гривень.

На даний час заборгованість не погашена.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 Закону України Про житлово-комунальні послуги органи місцевого самоврядування встановлюють тарифи на житлово-комунальні послуги в розмірі не нижче економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання).

Положеннями ст. ст. 20, 21 Закону України Про житлово-комунальні послуги визначені права та обов'язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг. Зокрема, правом споживача є одержання вчасно та відповідної якості житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, а обов'язком споживача є оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом. Обов'язком виконавця є надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством та умовами договору, а також підготовка та укладення із споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотриманням умов його виконання згідно з типовим договором.

Судом встановлено, що позивачем у період з 2015 року по 2017 рік надавались послуги з утримання будинку та прибудинкової території по вулиці А. Манастриського, 44 у місті Тернополі, що підтверджується договором про постачання електричної енергії №164 від 21 травня 2012 року та договором про надання послуг №626/2 від 12 травня 2017 року.

Таким чином, позивачем у зазначений період фактично були надані послуги з утримання будинку та прибудинкової території на суму 6181,65 гривень, яких відповідач не оплатив.

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 30 грудня 2016 року відмовлено у прийнятті заяви про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1, ОСОБА_2 заборгованості за послуги з утримання будинку та прибудинкової території на користь ПП Наш Дім та роз'яснено стягувачу його право на звернення за захистом своїх порушених прав та інтересів у порядку позовного провадження.

У судове засідання відповідачі не з'явилися, жодних доказів на спростування наявності заборгованості не надали.

Відповідно до ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги якщо жиле приміщення належить особі на праві власності, то учасником правовідносин з приводу надання житлово-комунальних послуг щодо такого приміщення є саме ця особа.

Участь інших осіб, які проживають у жилому приміщенні, у таких витратах визначається його власником і обов'язки з оплати вказаних послуг виникають у них лише перед останнім (ст. 156 ЖК України).

Відповідно до вимог ст. 322 ЦК України власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином обов'язок з оплати відповідачем ОСОБА_1 послуг з оплати за послуги утримання будинку та прибудинкової території виникає у нього перед приватним підприємством Наш дім , а обов'язок ОСОБА_2 з оплати зазначених послуг виникає перед відповідачем ОСОБА_1 як власником квартири за № 5 по вул. Манастриського, 44 в м.Тернополі, а не перед позивачем.

Відтак, сума заборгованості за спожиті послуги з оплати за послуги утримання будинку та прибудинкової території підлягає до стягнення саме з відповідача ОСОБА_1, відповідно до поданої представником позивача заяви про уточнення позовних вимог.

Аналізуючи в сукупності досліджені докази, встановлені ними обставини та визначені відповідно до них правовідносини сторін, враховуючи вимоги закону, які до них застосовуються, суд приходить до переконання, що внаслідок невиконання відповідачем обов'язку з оплати вартості отриманих послуг істотно порушені права позивача, оскільки він значною мірою позбавлений можливості отримати кошти, на які розраховував, надаючи відповідачу послуги з утримання будинку та прибудинкової території. З цих підстав позов ПП Наш Дім підлягає до задоволення шляхом стягнення в його користь із ОСОБА_1 6181,65 гривень заборгованості за отримані послуги з утримання будинку та прибудинкової території, в період з травня 2015 року по липень 2017 року.

Крім цього, відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача у користь позивача підлягають стягненню понесені позивачем і документально підтверджені судові витрати.

На підставі викладеного, відповідно до ст. ст. 509, 526 Цивільного кодексу України, ст. ст. 20, 21 Закону України Про житлово-комунальні послуги , керуючись ст. ст. 89, 263, 264, 265, 273, 281-284, 288, 289, ст. 354, ст. 355 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_2, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) в користь приватного підприємства Наш дім (м. Тернопіль, вул. Клима Савури, 3, р/р 26006055108680 в ПАТ КБ ПриватБанк МФО 338783, код 36314207) 6181 (шість тисяч сто вісімдесят одну) гривню 65 (шістдесят п'ять) копійок заборгованості з оплати за послуги утримання будинку та прибудинкової території.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_2, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) в користь приватного підприємства Наш дім (м. Тернопіль, вул. Клима Савури, 3, р/р 26006055108680 в ПАТ КБ ПриватБанк МФО 338783, код 36314207) 1600 (одну тисячу шістсот) гривень понесеного судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Тернопільської області через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Заочне рішення може бути переглянуте Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи .

Головуючий суддяОСОБА_4

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення16.01.2018
Оприлюднено17.01.2018
Номер документу71626585
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/13228/17

Рішення від 16.01.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сташків Н. М.

Ухвала від 27.10.2017

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сташків Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні