Рішення
від 17.01.2018 по справі 806/3400/17
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2018 року м. Житомир справа № 806/3400/17

категорія 10.2.4

Житомирський окружний адміністративний суд у складі судді Шуляк Л.А., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Житомирського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області до Приватного акціонерного товариства "Житомирпромспецбуд" про стягнення 24544,62 грн.,

встановив:

Житомирське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області звернулось до суду з позовом, в якому просить стягнути з Приватного акціонерного товариства "Житомирпромспецбуд" заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах працівникам в сумі 24544,62 грн.

Ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 12 грудня 2017 року відкрито скорочене провадження у справі № 806/3400/17 у відповідності до ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції, яка діяла на момент звернення до суду з позовом).

28 грудня 2017 року від представника Приватного акціонерного товариства "Житомирпромспецбуд" надійшов відзив на позовну заяву, в якому позивач просить справу розглядати за загальними правилами КАС України.

Ухвалою від 28 грудня 2017 року вказаний адміністративний позов призначено до розгляду в судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження з викликом осіб, які беруть участь у справі.

Представник позивача в судове засідання з'явилась, подала заяву про розгляд вказаної справи в порядку письмового провадження та зазначила, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання з'явився, подав клопотання про розгляд справи у письмовому провадженні. Крім того, у вищевказаному клопотанні вказав, що суму боргу за грудень 2017 року не визнає, оскільки не закінчився строк оскарження розрахунку, на підставі якого визначена зазначена сума.

Відповідно до вимог ч.3. ст.194 Кодексу адміністративного судочинства України, з огляду на клопотання представників сторін, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів. Датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення (ч.5 ст.250 КАС України).

Суд, дослідивши матеріали справи, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, дійшов висновку про наступне.

Судом встановлено, що Приватне акціонерне товариство "Житомирпромспецбуд" зареєстровано як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Житомирському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України в Житомирській області.

Як вбачається з матеріалів справи, у відповідача за період з жовтня 2017 року по грудень 2017 року утворилась заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 24544,62 грн. по списку № 1 та № 2, чим порушено вимоги частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Вищезазначена заборгованість підтверджуються розрахунком суми заборгованості до позовної заяви по Приватному акціонерному товариству "Житомирпромспецбуд" (а.с.7), з якого вбачається, що сума заборгованості за період з жовтня 2017 року по грудень 2017 року складає 24544,62 грн. та розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій (а.с.8-9 ).

Згідно зі ст. 58 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" Пенсійний фонд є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду, вирішує питання, пов'язані з веденням обліку пенсійних активів застрахованих осіб на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснює адміністративне управління Накопичувальним фондом та інші функції, передбачені цим Законом і статутом Пенсійного фонду.

Відповідно до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 №1058-IV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Відповідно до пункту 6.1 Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

В пункті 6.7 Інструкції передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Проте, суд зазначає, що позивач звернувся з позовом, в якому просить стягнути заборгованість за період з жовтня 2017 року по грудень 2017 року. Однак, в частині стягнення заборгованості за грудень 2017 року на момент звернення до суду (11.12.2017) відсутнє порушене право позивача, оскільки не настав строк для сплати вказаної заборгованості, а тому позовні вимоги в цій частині не підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що позивачем було направлено відповідачу розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 03.01.2017, відповідно до якого Приватне акціонерне товариство "Житомирпромспецбуд" має відшкодувати заборгованість щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій в розмірі 6954,31 грн.

Вищевказаний розрахунок було отримано відповідачем 26.01.2017, що підтверджується даними рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення зі штриховим ідентифікатором № 1000307774104 (а.с. 9 зворот).

Суд звертає увагу на те, що доказів оскарження відповідачем розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з жовтня 2017 року суду не надано.

З розрахунку суми заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пенсій від 06.12.2017 № 15468/07-01 вбачається, що у відповідача виникла заборгованість за жовтень 2017 року в сумі 6954,31 грн. та за листопад 2017 року в сумі 6954,31 грн.

Докази погашення заборгованості Приватним акціонерним товариством "Житомирпромспецбуд" в сумі 13908,62 грн. за період жовтень-листопад 2017 року перед Житомирським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України в Житомирській області відсутні.

Відповідно до частини дванадцятої статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у разі наявності в платника страхових внесків одночасно із зобов'язаннями із сплати страхових внесків зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати страхових внесків виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань щодо виплати заробітної плати (доходу).

З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають частковому задоволенню.

Керуючись статтями 77, 90, 139, 242-246, 263 Кодексу адміністративного судочинства України,

вирішив:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Житомирпромспецбуд" (код ЄДРПОУ 33019799) на користь Житомирського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (код ЄДРПОУ 40380333) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з жовтня 2017 року по листопад 2017 року в сумі 13908 (тринадцять тисяч дев'ятсот вісім) грн. 62коп.

В решті позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст складено 17.01.2018

Суддя                                                             Л.А.Шуляк

Дата ухвалення рішення17.01.2018
Оприлюднено19.01.2018
Номер документу71627027
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення 24544,62 грн

Судовий реєстр по справі —806/3400/17

Рішення від 17.01.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Шуляк Любов Анатоліївна

Ухвала від 28.12.2017

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Шуляк Любов Анатоліївна

Ухвала від 12.12.2017

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Шуляк Любов Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні