Ухвала
від 11.01.2018 по справі 522/19500/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/19500/16-к

Провадження №1-кс/522/319/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 січня 2018 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси - ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого 1 ВР КП СУ ФР ГУДФС в Одеській області ОСОБА_3 , за погодженням прокурора відділу прокуратури Одеської ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №32016160000000134, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.09.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий 1 ВР КП СУ ФР ГУДФС в Одеській області ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів в рамках досудового розслідування кримінального провадження №32016160000000134, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.09.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, мотивуючи наступним.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32016160000000134 від 28.09.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Підставою для реєстрації кримінального провадження стали матеріали ОУ ГУ ДФС в Одеській області та депутатське звернення Народного депутата України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи підприємств, які здійснюють перевалку вантажів на території Одеської області, діючи умисно, протягом 2015-2016 рр., ухилилися від сплати податків понад 3,5 млн. грн., що є коштами в особливо великих розмірах.

Крім цього, в ході досудового розслідування встановлено, що особи які задіяні в незаконних схемах пов`язаних з реалізацією зернових культур за межі митної території України, здійснюють перевалку зернових культур на судна через термінали, які розташовані в зоні діяльності ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Так, в ході аналізу господарської діяльності суб`єктів зовнішньоекономічної діяльності встановлено експортерів, які протягом 2017 року проводили ризикові операції з продажу зернових культур (пшениці та сої) за кордон.

Крім того в ході досудового розслідування встановленого, що підприємство ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) на протязі 2017 року здійснювало купівлю зернової продукції (пшениці та сої) за готівкові кошти не відображаючи данні операції у бухгалтерському обліку підприємства. Придбану продукцію ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " накопичує на зерновому терміналі, який використовується підприємством ТОВ СП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) знаходиться за адресою: м. Чорноморськ, Корабельна, яку у подальшому планує експортувати за межі митної території України, без сплати основних податків та зборів.

Згідно інформації бази ЄРПН придбання зернових культур (пшениці та сої) підприємством ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) не здійснювалось, господарська діяльність даного підприємства відсутня.

Згідно бази «Інспектор-2006»:

-02.01.2018р. підприємством ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) було подано МД у режимі РР № 500100/2018/000023 на загальну суму 735 тис. $ США та вагою 5 250 тон пшениці (відділ митного оформлення №2 м/п «Чорноморський», пункт контролю « ІНФОРМАЦІЯ_4 »), декларантом виступає підприємство ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код НОМЕР_3 , м. Чорноморськ);

-04.01.2018р. підприємством ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) було подано МД у режимі РР № 500100/2018/000054 на загальну суму 1 365 тис. $ США та вагою 5 250 тон сої (відділ митного оформлення №2 м/п «Чорноморський», пункт контролю « ІНФОРМАЦІЯ_4 »), декларантом виступає підприємство ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код НОМЕР_3 , м. Чорноморськ);

Для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні, у слідства виникла необхідність долучити до матеріалів кримінального провадження документи, які відображають відносини ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо купівлі зернових, їх транспортування, зберігання а саме договори з додатками, акти приймання передачі, податкові та видаткові накладні, рахунки, розрахункові документи, товарно-транспорті накладні, документи щодо обліку та зберігання, журнали в`їзду, відбору проб та зразків та інші документи. Вказані документи можуть зберігатися службовими особами ТОВ СП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Дані документи містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, впливають на визначення розміру завданих державному бюджету збитків у вигляді несплати податків, а також мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення та являються джерелом доказів. Довести вищевказані обставини, інакше ніж за допомогою цих документів, не передбачається можливим.

Вказані документи необхідні слідству з метою дослідження діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 » у комплексі, проведення ряду експертних досліджень, у тому числі технічної експертизи документів, судово-бухгалтерської експертизи, проведення перевірки дотримання податкового та іншого законодавства товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Слідство вважає, що вказані документи підшукані, виготовлені та використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та зберегли на собі його сліди. Вказані документи можуть містити неправдиві відомості та самі бути предметом злочину, у зв`язку з чим можуть бути приховані, пошкоджені, зіпсовані або знищені.

Крім того, на ТОВ СП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) зберігається сільськогосподарська продукція, отримана службовими особами ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", без відображення вказаних операцій у бухгалтерському обліку та податковій звітності, тобто бути безпосередньо добутою у ході скоєння злочину, тобто набута кримінально протиправним шляхом та отримана внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином існує сукупність підстав та розумних підозр вважати, що вказані документи та сільськогосподарська продукція є доказом злочину.

Слідство вважає, що тимчасовий доступ та вилучення вказаних документів та сільськогосподарської продукції застосовується лише з метою досягнення дієвості цього кримінального провадження.

До судового засідання слідчий чи прокурор не з`явився, написав заву про розгляд клопотання за його відсутністю.

Виклик особи не здійснювався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Заслухавши слідчого, а також дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що перелічені речі та документи знаходяться у володінні ТОВ СП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо речей та документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), має значення для кримінального провадження, оскільки іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні речей та документів.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 39, 40, 131, 132, 159, 160, 162, 164 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого 1 ВР КП СУ ФР ГУДФС в Одеській області ОСОБА_3 , за погодженням прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_5 , у кримінальному провадженні №32016160000000134, від 28.09.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Надати тимчасовий доступ до речей та документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) а саме: договорів купівлі зернових, їх транспортування, зберігання у тому числі договорів з додатками, актів приймання передачі, податкових та видаткових накладних, рахунків, розрахункових документів, товарно-транспортних накладних, документів щодо обліку та зберігання, журналів в`їзду, відбору проб та зразків та інших документів та сільськогосподарської продукції ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та надати їм можливість вилучити зазначені документи .

Відповідальні особи ТОВ СП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) зобов`язані надати доступ до зазначеної інформації та можливості її вилучення старшому слідчому першого відділу СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , та старшому слідчому з ОВС першого відділу СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_6 , старшому слідчому з ОВС першого відділу СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_7 , старшому слідчому з ОВС першого відділу СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_8 , старшому оперуповноваженому по ОВС ОУ ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_9 .

В вилученні сільськогосподарської продукції відмовити.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення тобто до 11.02.2018 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.01.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу71641550
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/19500/16-к

Ухвала від 04.06.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 21.05.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 12.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 09.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Постанова від 25.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 11.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 11.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні