Ухвала
від 09.11.2017 по справі 127/24028/17
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/24028/17

Провадження №1-кс/127/10442/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2017 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю заступника начальника відділу СУ ГУ НП у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ ГУ НП у Вінницькій області ОСОБА_4 про призначення перевірки дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері надрокористування,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ ГУ НП у Вінницькій області старший лейтенант поліції ОСОБА_4 звернувся до Вінницького міського суду Вінницької області з клопотанням про призначення перевірки дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері надрокористування.

Клопотання мотивовано тим, що проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 12017020000000025 від 18.01.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

У ході розслідування установлено, що 18 січня 2017 року до СУ ГУНП у Вінницькій області надійшли матеріли перевірки Управління захисту економіки у Вінницькій області ДЗЕ Національної поліції України, щодо дотримання законності Виробничого підрозділу «Самчинецький кар`єр 14» ПАТ «Українська залізниця» (до перейменування «ВСП «Самчинецьке кар`єроуправління» ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України»), під час здійснення господарської діяльності. Згідно яких встановлено, що ВП «Самчинецький кар`єр 14» ПАТ «Українська залізниця» (до перейменування «ВСП «Самчинецьке кар`єроуправління» ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України»), на території Семенської сільської ради Немирівського району, в порушення вимог чинного законодавства здійснює видобуток корисних копалин. Розробку Самчинецького родовища корисних копалин ВП «Самчинецький кар`єр 14» ПАТ «Українська залізниця» (до перейменування «ВСП «Самчинецьке кар`єроуправління» ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України»), здійснює за межами населеного пункту с. Семенки.

Крім того встановлено, що розробка родовища здійснюється на самовільно зайнятій земельній ділянці сільськогосподарського призначення, тобто за межами території, наданої підприємству для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов`язані з користуванням надрами. (Кадастрові номери земельних ділянок 0523087000:01:001:0233; 0523087000:01:001:0234 загальною площею 8,6015га та земельна ділянка 0523086400:03:001:0232, площею 3,5 га).

Крім того, розробку Самчинецького родовища корисних копалин ВП «Самчинецький кар`єр 14» ПАТ «Українська залізниця» (до перейменування «ВСП «Самчинецьке кар`єроуправління» ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України»), в порушення встановлених законних норм та вимог, здійснює в прибережно-захисній смузі річки Південний Буг.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що Виробничий підрозділ «Самчинецький кар`єр 14» Філії «Центр управління промисловістю» ПАТ «Українська залізниця» має Ідентифікаційний код 40081389, а до перейменування Відокремлений структурний підрозділ «Самчинецьке кар`єроуправління» ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України»,) мало код ЄДРПОУ 24249750, та юридично знаходилось за адресою: м. Київ, вул. Федорова, 32, а фактична його адреса: Вінницька область, Немирівський район, с. Райгород, вулиця Набережна, 17.

Крім того встановлено, що у 2015 році в.о. начальника філії «Центр управління промисловістю ПАТ «Укрзалізниця» - ОСОБА_5 та в.о. заступника начальника філії виробництва ОСОБА_6 затвердили положення про Виробничий підрозділ «Самчинецький кар`єр» Філії «Центр управління промисловістю» Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця», згідно якого фактичне місцезнаходження даного підрозділу залишилось незмінним, а саме: 22880, Вінницька область, Немирівський район, с. Райгород, вулиця Набережна, 17. Також згідно розділу 2, п. 2.1 вказаного положення Самчинецький кар`єр є виробничим підрозділом Філії «Центр управління промисловістю» та у своїй діяльності діє від її імені, а також здійснює делеговані йому Філією функції.

Відповідно до частини 1 статті 93 Кримінального процесуального кодексу України (Збирання доказів), Збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Частиною 2 цієї ж статті передбачено, що Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кримінальним процесуальним кодексом України.

З огляду на вищевикладене, з метою всебічного, повного та неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, виникла необхідність у проведенні позапланової перевірки з питань дотримання вимог законодавства у сфері надрокористування, посадовими особами Виробничого підрозділу «Самчинецький кар`єр 14» Філії «Центр управління промисловістю» ПАТ «Українська залізниця», Ідентифікаційний код 40081389, (до перейменування Відокремлений структурний підрозділ «Самчинецьке кар`єроуправління» ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України»,) код ЄДРПОУ 24249750, яке юридично розташоване за адресою: м. Київ, вул. Федорова, 32, а фактично за адресою: Вінницька область, Немирівський район, с. Райгород, вулиця Набережна, 17,тому слідчий просив клопотання задовольнити.

В судовому засіданні заступник начальника відділу СУ ГУ НП у Вінницькій області ОСОБА_3 клопотання підтримав за обставин, викладених у ньому та просив його задоволити.

Дослідивши матеріали кримінального провадження № 12017020000000025 від 18.01.2017, клопотання слідчого, суд дійшов висновку, що клопотання не обґрунтоване та не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Постановою Кабінету Міністрів України № 408 від 13.08.2014 року "Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами", встановлено, що надання дозволу Кабінету Міністрів України на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців державними інспекціями та іншими контролюючими органами за переліком згідно з додатком (за винятком перевірок стану підготовки до роботи енергетичних об`єктів суб`єктів електроенергетики та суб`єктів відносин у сфері теплопостачання) здійснюється шляхом прийняття відповідного розпорядження.

Однак, згідно з пунктом 2 цієї ж Постанови надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду чи на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Види слідчих (розшукових) дій зазначені в главі 20 КПК України.

На даний час з КПК України виключено п. 6 ч. 2 ст. 36 та п. 4 ч. 2 ст. 40, якими прокурору, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням та слідчому надавались повноваження призначати ревізії та перевірки у порядку, визначеному законом.

Тому призначення проведення працівниками Центральному міжрегіональному відділу Департаменту державного геологічного контролю Державної служби геології та надр України, вимог дотримання вимог законодавства у сфері надрокористування, та обчислення об`ємів видобутку корисних копалин в межах та поза межами визначених відводів, посадовими особами Виробничого підрозділу «Самчинецький кар`єр 14» Філії «Центр управління промисловістю» ПАТ «Українська залізниця», тобто перевірки діяльності юридичної особи Кримінальним процесуальним кодексом України не передбачено у відповідності до ст.36 КПК України.

Враховуючи викладене, у клопотанні слідчого слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 9, 223 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУ НП у Вінницькій області ОСОБА_4 про призначення перевірки дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері надрокористування - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення09.11.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу71694443
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/24028/17

Ухвала від 09.11.2017

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні