Рішення
від 19.01.2018 по справі 552/5565/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа № 552/5565/17

Провадження № 2/552/59/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.01.2018 року Київський районний суд м.Полтави в складі:

Головуючого судді - Турченко Т.В.

При секретарі - Силка І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Полтаві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Територіальної громади в особі Київської районної в місті Полтаві ради про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

05 вересня 2017 року позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до відповідача Територіальної громади в особі Київської районної в місті Полтаві ради про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування, мотивуючи свій позов тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його тітка ОСОБА_3. Після її смерті залишилося спадкове майно, яке складається з квартири 1, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1; квартири №2, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1; земельної ділянки площею 0,1150 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1; земельної ділянки площею 0,1000 га, АДРЕСА_1. 29.05.2013 року ОСОБА_3 склала заповіт, яким все своє майно заповіла йому. 18.10.2016 року він отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на квартиру №1 та №2, що розташовані в АДРЕСА_1. 22.08.2017 року він отримав постанову нотаріуса, якою йому було відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину на частину земельної ділянки, кадастровий номер: НОМЕР_1, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, загальною площею 0,1000 га та частину земельної ділянки, кадастровий номер: НОМЕР_2, цільове призначення для ведення садівництва, загальної площі 0,1150 га, що належали померлій ОСОБА_3 та ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 на праві спільної власності без визначення часток. В зв'язку з чим, просив суд визнати за ним право власності на спадкове майно після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2, яке складається із частини земельної ділянки, кадастровий номер: НОМЕР_1, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, загальною площею 0,1000 га. та частини земельної ділянки, кадастровий номер: НОМЕР_2, цільове призначення для ведення садівництва, загальної площі 0,1150 га.

16.01.2018 року ОСОБА_1 було подано уточнення до позовної заяви, в яких він просив визнати за ним право власності на спадкове майно після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2, яке складається із 231/100 частки земельної ділянки, кадастровий номер: НОМЕР_1, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 231 кв.м та 436/1150 частки земельної ділянки, кадастровий номер: НОМЕР_2, цільове призначення для ведення садівництва площею 436 кв.м.

В судове засідання ОСОБА_1 не з'явився, попередньо надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Представник Територіальної громади в особі Київської районної в м.Полтаві ради Пеляк В.В. в судове засідання не з'явився, попередньо надав заяву про розгляд справи за його відсутності, щодо задоволення позову не заперечує.

Третя особа приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Полєжаєва Н.П. в судове засідання не з'явилася, попередньо надала клопотання про розгляд справи за її відсутності, при винесенні рішення покладається на розсуд суду.

25.09.2017 року ухвалою Київського районного суду м.Полтави до участі у справі були залучені треті особі, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_8

В судове засідання треті особи ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_8 не з'явилися, попередньо надали заяви про розгляд справи за їх відсутності позовні вимоги підтримують та просять задовольнити.

За наявності у справі достатніх доказів, суд приходить до висновку, про розгляд справи за відсутності сторін, що не з'явилися в судове засідання.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 09.07.2014 року, актовий запис №425 (а.с.9).

Ще за життя ОСОБА_3 склала заповіт, яким все своє майно, що буде належати їй на день смерті, де б воно не знаходилось і з чого б воно не складалося, а також усе те, на що вона за законом матиме право заповіла ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7).

Судом встановлено, що спадкове майно, яке на день смерті належало ОСОБА_3, складалося з: квартири 1, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1; квартири №2, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1; земельної ділянки площею 0,1150 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1; земельної ділянки площею 0,1000 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Також з матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 18.10.2016 року отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на квартиру №1 та №2, що розташовані в АДРЕСА_1 (а.с.10-15).

Крім того, судом встановлено, що 22.08.2017 року приватним нотаріусом Полтавського міського нотаріального округу Полєжаєвою Н.П. винесено постанову, якою відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину на частину земельної ділянки, кадастровий номер: НОМЕР_1, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, загальною площею 0,1000 га. та частину земельної ділянки, кадастровий номер: НОМЕР_2, цільове призначення для ведення садівництва, загальною площею 0,1150 га, що належали померлій ОСОБА_3 та третім особам ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 на праві спільної власності без визначення розміру часток.

З Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4 та Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_5 вбачається, що земельна ділянка, кадастровий номер: НОМЕР_1, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, загальною площею 0,1000 га. та земельна ділянка, кадастровий номер: НОМЕР_2, цільове призначення для ведення садівництва, загальної площі 0,1150 га, належали померлій ОСОБА_3 та третім особам ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 на праві спільної власності без визначення розміру часток (а.с.16-19).

З Висновку №51-17 судової земельно-технічної експертизи від 28.11.2017 року, проведеної судовим експертом Авдєєвим А.К. вбачається, що земельна ділянка (кадастровий номер НОМЕР_1) з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, яка розташована по АДРЕСА_1 у відповідності до фактичного користування земельною ділянкою (померлої) ОСОБА_3, складає 231/1000 ((196+35)/100), що відповідає площі 231 м 2 . Частка земельної ділянки (кадастровий номер НОМЕР_2) з цільовим призначенням для садівництва, яка розташована по АДРЕСА_1 у відповідності до фактичного користування земельною ділянкою (померлої) ОСОБА_3 складає - 436/1150, що відповідає площі 436 м 2 (а.с.69-73).

Частиною 1 статті 1225 ЦК України передбачено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

Згідно з п.10 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до роз'яснень, які містяться в абзаці 3 пункту 23 вказаної постанови у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно з роз'ясненнями Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, спори про визнання права власності на земельну ділянку та права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, зокрема у випадках, якщо відсутній отриманий спадкодавцем державний акт про право власності на земельну ділянку, зареєстрований належним чином, якщо спадкодавцем не був отриманий державний акт про право власності на земельну ділянку, або в державному акті є неточності, які підлягають виправленню, розглядаються судами з урахуванням вимог закону та роз'яснень, викладених в пунктах 10, 11 ППВСУ від 30 травня 2008 року №7 про те, що відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), право користування чужим майном (сервітут).

Відповідно до статті 125 ЗК право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку Державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку.

Якщо видача державного акта про право власності на землю здійснюється на підставі рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийнятого органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року Про приватизацію земельних ділянок , до спадкоємців переходить право отримати державний акт про право власності на земельну ділянку. Зазначений порядок встановлений законодавством у разі набуття права власності на земельні ділянки шляхом їх приватизації (ч.3 ст.116 ЗК). Визнається правильною практика судів, які задовольняють вимоги спадкоємців, що звернулися до суду з позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім'я спадкоємця.

Відповідно до Законів України Про державний земельний кадастр та ;Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень з 1 січня 2013 року державні акти на право власності на земельну ділянку не видаються. Натомість, згідно із статтею 18 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , правовстановлюючим документом, що посвідчує право власності на земельну ділянку, яка передана фізичним та юридичним особам шляхом безоплатної передачі із земель державної чи комунальної власності за рішеннями органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, є свідоцтво про право власності на нерухоме майно.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 до Територіальної громади в особі Київської районної в місті Полтаві ради про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.4-14, 258, 259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2, яке складається із 231/100 частки земельної ділянки, кадастровий номер: НОМЕР_1, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 231 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3, яке складається із 436/1150 частки земельної ділянки, кадастровий номер: НОМЕР_2, цільове призначення для ведення садівництва, площею 436 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення виготовлено 22.01.2018 року

Головуючий Т.В.Турченко

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення19.01.2018
Оприлюднено22.01.2018
Номер документу71701705
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —552/5565/17

Ухвала від 12.04.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Рішення від 19.01.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 16.01.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 19.10.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 25.09.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 06.09.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні