Рішення
від 23.01.2018 по справі 560/1514/17
ДУБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №560/1514/17

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 січня 2018 року Дубровицький районний суд Рівненської області у складі:

головуючого - судді Оборонової І.В.,

за участю секретаря Волкодав А.А.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження в місті Дубровиця справу за позовом ОСОБА_1 об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області до ОСОБА_2 про повернення виплаченої надміру пенсії,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_1 об'єднаного управління пенсійного фонду України Рівненської області звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 та просить стягнути з неї на свою користь - 2098,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що відповідач ОСОБА_2 перебувала на обліку в ОСОБА_1 об'єднаному управлінні пенсійного фонду України Рівненської області та отримувала пенсію, у зв'язку із втратою годувальника, відповідно до вимог ст. 36 ЗУ Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування . З 01 вересня 2010 року по 30 червня 2014 року відповідач навчалась в технічному коледжі Національного університету водного господарства та природокористування за професією "лаборант хімічного аналізу", форма навчання - денна, державна. З 01 вересня 2014 року по 30 червня 2015 року продовжила навчання за спеціальністю "Виробництво неорганічних речовин", форма навчання - денна, державна. 24 березня 2017 року позивачу стало відомо, що відповідач наказом навчального закладу Технічний коледж НУВГП від 30.06.2017 року відрахована за академічну неуспішність. Про своє відрахування відповідач не повідомила Зарічненське об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області, у зв'язку з чим, продовжувала неправомірно отримувати пенсію. Про необхідність повернення коштів в добровільному порядку, відповідачу неодноразово надсилались листи, однак гроші нею повернуті не були, що зумовило позивача необхідність подачі позову до суду.

В судове засідання представник позивача не з'явився, однак відповідно до поданої до початку розгляду справи заяви, просить розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримує та не заперечує проти винесення заочного рішення.

Відповідач будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце судового засідання, в судове засідання повторно не з'явилася, причини неявки суду не повідомила (а.с.24, 27). Клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Відповідно до ч.4 ст.223 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Суд, на підставі ч. 1 ст. 280 ЦПК України, враховуючи згоду позивача і наявність достатніх даних для вирішення спору, вважає можливим провести заочний розгляд справи.

Згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги слід задоволити з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст. 12 ЦПК України , цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 13 ЦПК України , суд розглядає справи не інакше, як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 перебувала на обліку в ОСОБА_1 об'єднаному управлінні пенсійного фонду України Рівненської області та отримувала пенсію, у зв'язку із втратою годувальника, відповідно до ЗУ Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , відповідно до поданої заяви від 26 вересня 2013 року. Із вказаної заяви вбачається, що відповідач була ознайомлена, що пенсіонер зобов'язаний повідомляти орган пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати (а.с.3).

Відповідно до довідки № 2996 від 20.09.2013 ОСОБА_2 навчається в Технічному коледжі Національного університету водного господарства та природокористування з 01 вересня 2010 року по 10 вересня 2012 року за професією «Лаборант хімічного аналізу» , форма навчання - денна, державна (а.с.7).

Відповідно до довідки № 45 від 01.02.2017 ОСОБА_2 дійсно навчалась в Технічному коледжі Національного університету водного господарства та природокористування з 01 вересня 2010 року по 30 червня 2014 року, за професією «Лаборант хімічного аналізу» . Продовжила навчання з 01 вересня 2014 року по 30 червня 2015 за спеціальністю «Виробництво неорганічних речовин» форма навчання - денна, державна (а.с.11).

06 березня 2017 року позивачем до Технічного коледжу Національного університету водного господарства та природокористування надіслано лист № 490/02-2 про розяснення періоду навчання ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10).

24 березня 2017 року до управління надійшов лист № 149 з навчального закладу Технічного коледжу НУВГП якому повідомлено, що ОСОБА_2 відрахована за академічну неуспішність. Наказ Про відрахування № 19-К від 30.06.2017 року (а.с.12).

Листом від 01 березня 2017 року № 1299/03-03 управління з координації та контролю за виплатою пенсії головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області повідомило Зарічненське об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області про факт виникнення переплати пенсії за період з 01.07.2015 року по 31.08.2015 року в сумі 2098,00 грн., внаслідок відрахування з навчального закладу та одночасне отримання пенсії по втраті годувальника (а.с.13).

Отже, внаслідок несвоєчасного повідомлення відповідачем про припинення навчання у Технічному коледжі Національного університету водного господарства та природокористування, відповідачу була призначена та надміру виплачена пенсія, у звязку із втратою годувальника у загальному розмірі 2098,00 грн. за період з 01.07.2015 року по 31.08.2015 року.

ОСОБА_1 об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Рівненської області на адресу відповідача було надіслано листи за №736/02-2 від 17.05.2017 року (а.с.14); №898/02-2 від 20.06.2017 року (а.с.15) та №1199/02-2 від 30.08.2017 року (а.с.16) з проханням добровільного повернути надміру виплачену суму пенсії по втраті годувальника в розмірі 2098,00 грн., що підтверджується копією журналу вихідної коресподенції (а.с.17-19), проте гроші відповідачем повернуті не були.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 36 ст. Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 цього Закону, а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (ОСОБА_3), - незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника. Непрацездатними членами сім'ї вважаються: Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

Згідно із ст. 38 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається на весь період, протягом якого член сім'ї померлого годувальника вважається непрацездатним згідно із частиною другою статті 36 цього Закону, а членам сім'ї, які досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, - довічно. Зміна розміру пенсії або припинення її виплати членам сім'ї здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому склалися обставини, що спричинили зміну розміру або припинення виплати пенсії.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Згідно із ст. 102 Закону України Про пенсійне забезпечення пенсіонери зобов'язані повідомляти органу, що призначає пенсії, про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсії або припинення її виплати.

Відповідно до частини 1 статті 1212 Цивільного кодексу України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Відповідно до частини 1 статті 1214 Цивільного кодексу України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе без достатньої правової підстави, зобов'язана відшкодувати всі доходи, які вона одержала або могла одержати від цього майна з часу, коли ця особа дізналася або могла дізнатися про володіння цим майном без достатньої правової підстави. З цього часу вона відповідає також за допущене нею погіршення майна.

Доводи, викладені позивачем у позовній заяві в обґрунтування своїх вимог, були підтверджені письмовими доказами, сумніву у суду не викликають, у звязку із чим позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, оскільки позов задоволено, а позивач звільнений від сплати судового збору при його подачі, тому судовий збір в розмірі 640 грн., підлягає стягненню з відповідача на користь держави.

Керуючись Законом України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , ст.ст. 4, 13, 81, 141, 247, 258 - 259, 263 - 265, 273, 280 - 284, 287 - 289, 354-355 суд-

В И Р І Ш И В :

Позов задоволити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, жительки с.Смородськ, вул. Набережна, 36, Дубровицького району Рівненської області (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь ОСОБА_1 об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області на р/р 25601310995531 до філії РОУ ПАТ Державний ощадний банк України МФО 333368 - одержувач Зарічненське об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області (34000, Рівненська обл., смт. Зарічне, вул. Л. Українки, 3, код за ЄДРПОУ 22553395) - 2098,00 грн. (дві тисячі дев'яносто вісім гривень) надміру отриману нею пенсію.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, жительки с.Смородськ, вул. Набережна, 36, Дубровицького району Рівненської області (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь держави в особі Державної судової адміністрації України (отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106; код за ЄДРПОУ: 37993783; банк отримувача: Головне управління Державної казначейської служби України у м.Києві; код банку отримувача: 820019; рахунок отримувача: 31215256700001; код класифікації доходів бюджету: 22030106) судовий збір в розмірі 640,00 грн. (шістсот сорок гривень).

Заочне рішення може бути переглянуто Дубровицьким районним судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційного суду Рівненської області через Дубровицький районний суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня складення повного заочного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: підпис.

З оригіналом згідно.

Суддя Дубровицького

районного суду ОСОБА_4

СудДубровицький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення23.01.2018
Оприлюднено24.01.2018
Номер документу71753541
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —560/1514/17

Рішення від 23.01.2018

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Оборонова І.В.

Ухвала від 29.11.2017

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Оборонова І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні