Рішення
від 08.06.2007 по справі 12/158пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/158пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

08.06.07 р.                                                                               Справа № 12/158пн                               

Господарський суд Донецької області у складі судді Склярук О.І.

при секретарі судового засідання Здоренко В.В.

за участю представників сторін

від позивача – Дорошенко О.М.

від відповідача – Бойко В.А.

від першої третьої особи – Неретіна Л.Г.

від другої третьої особи – не з'явився

від третьої третьої особи – не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю “Амстор” м. Донецьк

до Товариства з обмеженою відповідальністю “ХАРД” м. Донецьк

за участю третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору:

-     Виконавчого комітету Донецької міської ради м. Донецьк

-          Державного підприємства “Центр земельного кадастру  при державному комітеті України по земельних ресурсах в особі Донецької регіональної філії

-          Донецьке міське управління земельних ресурсів

про зобов'язання   усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою ( кадастровий номер 1410136600:00:016:0277 по вул.Овнатаняна у Калинінському районі міста Донецька, а саме:  припинити діяльність по зберіганню автотранспортних засобів на автомобільній автостоянці, обладнаній на земельній ділянці позивача, у п”ятидений строк звільнити за власний рахунок земельну ділянку від самочинно збудованої нежитлової будівлі з цегляним фундаментом та облицьованим металом фасадом, асфальтового покриття та огорожі.

ВСТАНОВИВ

 Товариство з обмеженою відповідальністю “Амстор” м. Донецьк звернулося до господарського суду з позовною заявою  до Товариства з обмеженою відповідальністю “ХАРД” м. Донецьк  про зобов'язання  відповідача усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою ( кадастровий номер 1410136600:00:016:0277 по вул. Овнатаняна у Калинінському районі міста Донецька, а саме:  припинити діяльність по зберіганню автотранспортних засобів на автомобільній автостоянці, обладнаній на земельній ділянці Позивача, у п'ятиденний строк звільнити за власний рахунок земельну ділянку від самочинно збудованої нежитлової будівлі з цегляним фундаментом та облицьованим металом фасадом, асфальтового покриття та огорожі.

 В обгрунтування своїх позовних  вимог позивач посилається на ту обставину. що відповідач без відповідних документів користується земельною ділянкою.

  Відповідач проти позову заперечував, посилаючись що земельною ділянкою він користується на підставі договору між ним та виконкомом міської ради в м. Донецьку  від 19.06.2002 р.

 У зв'язку з такими поясненнями,  до розгляду справи в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору залучено виконавчий комітет Донецької міської Ради, які надали відповідні пояснення.

 До справи також було залучено в якості третіх осіб які не заявляють самостійних вимог на предмет  спору:  Державне підприємство “Центр земельного кадастру  при державному комітеті України по земельних ресурсах”  в особі Донецького регіональної філії  та  Донецьке міське управління земельних ресурсів.

 Державне підприємство “Центр земельного кадастру  при державному комітеті України по земельних ресурсах”  в особі Донецької регіональної філії пояснило, що 18.03.2003 року  ТОВ “ХАРД” звернувся за довідкою про нормативну грошову оцінку для виплати земельного податку, без надання правовстановлюваючих документів на землю, для чого земельній ділянці тимчасово був присвоєн кадастровий номер 1410136600:00:016:0123. В архіві відсутні будь-які документи, які підтверджують право ТОВ “ХАРД”  на користування земельною ділянкою  по вул.Овнатаняна у Калініському районі м.Донецька.  20.04.2006 року ТОВ “АМСТОР” звернувся за довідкою про нормативну грошову оцінку, на підставі матеріалів  попереднього погодження розташування земельної ділянки від 17.03.2006 р за № 25/40 для чого земельній ділянці присвоєно кадастровий  номер 1410136600:00:016:0277. У зв'язку з чим кадастровий номер 1410136600:00:016:0123 втратив чинність.

 Донецьке міське управління земельних ресурсів пояснило, що відповідачу спірна земельна ділянка в оренду не передавалася та відповідні документи не видавалися.

 Відповідач звернувся до суду з клопотанням про зупинення провадження по справі до розгляду адміністративного позову у Ворошиловському районному суді.

 Позивач проти зупинення провадження по справі заперечував.

 Суд в задоволені клопотання відмовив у зв'язку з тим, що визнання недійсним рішення виконкому на підставі якого було підписано договір оренди земельної ділянки с позивачем, не призведе до автоматичного його скасування або визнання недійсним, враховуючи приписи ст. 204 ЦК України.

Дослідивши обставини справи, вислухав пояснення представників сторін господарський суд встановив

 06.12.2006 року між виконавчим комітетом Донецької міської Ради , як орендодавцем, та позивачем, підписано договір оренди земельної ділянки, згідно якого позивач отримав в тимчасове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення ( кадастровий номер 1410136600:00:016:0277) загальною площею 1,5840 га ( в тому числі 0,5673 га в межах червоної лінії) із них: Земельну ділянку площею 0,0336 га із земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення ( раніше наданих Донецькій автомобільній школі Товариства сприяння обороні України) та ділянку, площею 1,5504 га із земель житлової громадської забудови Донецької міської ради, для будівництва з подальшою експлуатацією торговельного центру, які  знаходяться на території Калінінського району м. Донецька по вул. Овнатаняна за актом приймання-передачі земельної ділянки.

  Вказаний договір нотаріально посвідчений та зареєстрований у Донецькій міській раді  08.12.2006 року

  05.11.2006 року Рішенням виконавчого комітету Донецької міської Ради за № 677/6 вилучено із постійного користування Донецької автомобільної школи товариства сприяння обороні України земельну ділянку площею 0,0336 га по вул. Овнатаняна за згодою землекористувача.

  Пунктом 2 цього рішення,   вищезазначена земельна ділянка переведена із земель промисловості, транспорту, зв'язку , енергетики, оборони та іншого призначення в землі житлової та громадської забудови.

  Пунктом 4 вказаного рішення позивачу земельна ділянка   ( кадастровий номер 1410136600:00:016:0277)  надавалася на 5 років для будівництва з подальшою експлуатацією  суспільно-торговельного центру по вул.Овнатаняна в Калінінському районі.

 До матеріалів справи долучено акт перенесення межі земельної ділянки на місцевість Товариства з обмеженою відповідальністю “АМСТОР” для будівництва з подальшою експлуатацією суспільно-торговельного центру по вул. Овнатаняна в Калінінському районі м. Донецька.

  Згідно акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 27.04.2007 року  здійсненого Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Донецькій області, на час перевірки 27.04.2007 року ТОВ “ХАРД” самовільно використовує земельну ділянку площею 0,4298 га під розміщення автостоянки ( земельна ділянка огороджена парканом) по вул. Овнатаняна ( біля Дон. гор. поліклініки № 3) Калінінського району із земель житлової та громадської забудови без оформлення правовстановлювальних документів, що є порушенням  ст.125 Земельного кодексу України

  Позивач  посилається, що  факт самовільного зайняття земельної ділянки також підтверджується постановою про порушення кримінальної справи від 28.04.2007 року  за фактом самовільного зайняття ТОВ “ХАРД” земельної ділянки.

  Стаття 27 Закону України “Про оренду землі” забезпечується захист прав орендаря на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності.

  Згідно ст. 95 Земельного кодексу України порушені права землекористувачів підлягають відновленню в порядку, встановленому законом.

  Законом України “Про оренду землі” передбачено право орендаря витребувати орендовану земельну ділянку з будь-якого незаконного володіння та користування та усунення перешкод в користуванні нею.

  Стаття 152 Земельного кодексу України встановлює, що землекористувач може вимагати усунення будь яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язання з позбавленням права володіння земельною ділянкою. Захист прав на земельні ділянки здійснюється шляхом відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав і запобігання вчиненню дії,  що порушують права або створюють небезпеку порушення прав. За приписами ст.212 Земельного кодексу України приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель, споруд здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки.

 Враховуючи, що на час розгляду справи у суді паркан який огорожував саме спірну ділянку не існує, провадження по справі в частині зобов'язання відповідача звільнити спірну ділянку від паркану підлягає припиненню на підставі п.1-1 ст.80 ГПК України.

  Позовні вимоги в іншій частині  є такими, що підлягають задоволенню.

  Наданий  відповідачем до суду  договір № 131 про соціально-економічне співробітництво від 19.06.2002 року,  не може бути прийнято судом як доказ правомірного користування земельною ділянкою, так як по-перше , відповідач не надав доказів, що вказаний договір набув сили згідно п.3.1. договору ( рішення виконкому міської Ради про відвід земельної ділянки в тимчасове користування, з яким договір пов'язує початок дії цього договору, суду не надано і взагалі не приймалося).

  По-друге, згідно Земельного кодексу України, в редакції яка діяла на той час,  право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

   Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

    Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється. ( ст.125 Земельного кодексу України)

  Право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України.  ( частина 1 ст.126 Земельного кодексу України)

  Право оренди землі оформлюється договором, який реєструється відповідно до закону.  ( частина 2 ст. 126 Земельного кодексу України.)

  Наданий відповідачем договір  від 19.06.2002 р., а також інші документи, не є належними доказами, що відповідач, на цей час,  правомірно користується земельною ділянкою.

  Посилання відповідача, що факт правомірності користування земельною ділянкою встановлено поставною господарського суду Донецької області по справі № 31/62 від 19.04.2007 року не підтверджується фактичними обставинами справи.

  Судові витрати покласти на відповідача

  На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 33,43,49, п.1-1 ст.80 , ст.ст. 82-85 ГПК України господарський суд

                                          ВИРІШИВ

    Провадження по справі в частині зобов'язання звільнити земельну ділянку від огорожі припинити.

    Позов в іншій частині задовольнити                            

    Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю “ХАРД” (м. Донецьк вул.Овнатаняна,18 ЄДРПОУ 25110681)  усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою ( кадастровий номер 1410136600:00:016:0277 по вул.Овнатаняна у Калинінському районі міста Донецька, а саме:  припинити діяльність по зберіганню автотранспортних засобів на автомобільній автостоянці, обладнаній на земельній ділянці, яка виділена  Товариству з обмеженою відповідальністю “АМСТОР” ( м.Донецьк вул.Постишева,117, ЄДРПОУ 32123041)  у п'ятиденний строк звільнити за власний рахунок земельну ділянку від самочинно збудованої нежитлової будівлі з цегляним фундаментом та обліцьованим металом фасадом та  асфальтового покриття .

  Стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю “ХАРД” (м. Донецьк вул.Овнатаняна,18 ЄДРПОУ 25110681)  на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “АМСТОР” ( м.Донецьк вул.Постишева,117, ЄДРПОУ 32123041) витрати по сплаті державного мита у сумі 85 грн, витрати по сплаті за інформаційне- технічне забезпечення судового процес у сумі 118 грн.  

 Повний текст рішення оголошено в судовому засіданні

          

Суддя                                                                                                        

Дата ухвалення рішення08.06.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу717607
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/158пн

Ухвала від 06.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

Ухвала від 29.05.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Рішення від 08.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Рішення від 17.05.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палєй О.С.

Ухвала від 16.05.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 07.05.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палєй О.С.

Ухвала від 10.04.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палєй О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні