Рішення
від 19.01.2018 по справі 580/2075/15-ц
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 580/2075/15-ц

Номер провадження 2/580/1/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 січня 2018 року Лебединський районний суд Сумської області

в складі: головуючого - судді Чхайло О. В.,

при секретарі судового засідання - Івановій О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Лебедин справу за позовом Державного підприємства Мисливське господарство Низи до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди;

В С Т А Н О В И В:

ДП Мисливське господарство Низи звернулося до суду з зазначеним позовом до відповідача, мотивуючи свої вимоги тим, що у користуванні підприємства знаходяться мисливські угіддя, розташовані на території Межиріцької сільської ради Лебединського району Сумської області. В цих угіддях побудовані біотехнічні споруди для годівлі диких тварин у кількості 5 годівниць, 10 солонців, 1 біокомплекс та 1 навіс для зберігання кормів, які перебувають на балансі ДП Мисливське господарство Низи . 20 та 31 березня 2015 року, а також 8 серпня 2015 року було виявлено факти пошкоджень вказаних споруд та поїдання кормів, викладених для підгодівлі диких звірів, кіньми, власником яких є ОСОБА_1 Внаслідок цього ДП Мисливське господарство Низи зазнало матеріальної шкоди на загальну суму 38104 грн., які відповідач у добровільному порядку підприємству не відшкодував. Тому ДП Мисливське господарство Низи просило стягнути з ОСОБА_1 зазначену суму спричинених збитків та понесені судові витрати у розмірі 1218 грн.

Представник ДП Мисливське господарство Низи в судове засідання не з'явився. Повідомив суд, що справу просить розглядати без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні послався на те, що обставини, наведені в позовній заяві, на його думку сторона позивача не довела, а тому вважає, що у задоволенні позову слід відмовити в повному обсязі.

ОСОБА_1 до суду не з'явився, в ході судового розгляду заперечив проти вимог ДП Мисливське господарство Низи , пояснивши, що на той період він мав табун коней, поголів'я якого складалося з 56-ти голів. Коні випасалися в більшій мірі на території Бишкінської сільської ради, а саме неподалік с. Куданівка. Він не пам'ятає того, щоб у березні 2015 року його коні завдали збитки мисливському господарству. 08.08.2015 року його ставили до відома працівники міліції про те, що коні спричинили якусь шкоду. Огляд місця пригоди проводився без нього, але в послідуючому він виїжджав на місце і бачив, що було пошкоджено чотири планочки, в сіннику натоптано, кормів він там ніяких не бачив. В серпні 2015 року в годівницях для звірів взагалі вже нічого не було. Біля сінника знаходилися лише дві великі грудки солі, близько по 5 кг.

Свідок ОСОБА_2, допитаний в судовому засіданні, показав, що працює єгерем ДП Мисливське господарство Низи близько чотирьох років. Коні ОСОБА_1 близько 80-ти голів в більшій мірі випасалися на території Бишкінської сільської ради і пастухи добре доглядали за табуном. В послідуючому ці пастухи звільнились і табун став практично некерованим. Коні взимку перебували в мисливських угіддях підприємства. Вони шкодили біоспоруди, з'їдали корма, які викладались для підгодівлі диких звірів. Також він бачив, що вони шкодили і поля, де була посіяна озимина. Таким чином табун пошкодив солонці, шифер, рейки, стовпчики. Кожен місяць автомобілем Камаз завозився силос на угіддя, а кожен день висипали мішок кукурудзи. 20.03.2015 року було завезено 300 кг. кукурудзи, 1 т. зерновідходів пшениці, 50 кг. солі, 500 кг. зерновідходів кукурудзи. Також він готував акт від 14.04.2015 року про пошкодження шиферу та рейок. На ремонт споруд було витрачено 6 шт. шиферу, 1 кг гвіздків, 0,5 м 3 лісоматеріалу. Аналогічні документи складались за події, які мали місце 08.08.2015 року.

Свідок ОСОБА_3, допитаний в судовому засіданні, показав, що також працює єгерем даного підприємства. Коли перевіряли підконтрольні площадки, то у першому обході він бачив поїдені силос, віники, відходи пшениці. Скрізь були сліди коней. 19 та 20 березня він особисто на тракторі розвози корма. 08.08.2015 року бачив на біоспорудах пошкоджений шифер, рейки, погризені солонці, з'їдене сіно, пошкоджені віники. Коні приходили кожного дня, але зафіксували лише три дні. Він бачив як коні з'їдали корма, які були завезені для диких звірів. Свідок ствердив, що було пошкоджено 5 годівниць, 1 біокомплекс, 1 навіс, 10 солонців. Цю шкоду заподіяли саме коні. Вони були дуже худі і голодні. Дикі звірі пошкодити біоспоруди не можуть в силу того, що ці споруди робляться саме для них, під їх розміри і таке інше.

Свідок ОСОБА_4, допитаний в судовому засіданні, показав, що працює трактористом в ДП Мисливське господарство Низи . Він розвозить в мисливські угіддя кома, а саме силос, зерновідходи, кукурудзу. Коли він привозив корма, то коні як правило вже чекали. Вони не скільки поїдали корма, скільки пошкоджували все. Пробували їх відганяти, але результату не було.

Свідок ОСОБА_5, допитаний в судовому засіданні, показав, що в мисливському господарстві започаткована комплексна підкормка диких звірів. Коні ОСОБА_1 постійно пошкоджують площадки, куди завозяться корма для диких звірів. Про це неодноразово попереджались працівники відповідача, але вони говорили, що не можуть справитись з табуном коней. Корма завозяться як правило трактором по мірі їх поїдання. Завозяться сіль, сіно, силос та різні відходи. 20.03.2015 року було зафіксовано пошкодження кормушок, був збитий сінник, розламаний шифер, пошкоджені віники, розламаний біокомплекс, все зруйноване. Скрізь були сліди кінських копит. Про це повідомлялися працівники поліції.

Свідок ОСОБА_6, допитаний в судовому засіданні, показав, що виїжджав по повідомленню мисливського підприємства на комплекс біоспоруд і бачив знищені корма, сіль, залишки в'язаних віників, були зруйновані ворота, стіни. Скрізь були сліди коней.

Свідок ОСОБА_7, допитаний в судовому засіданні, показав, що він неодноразово виїжджав по виклику ДП Мисливське господарство Низи на територію біля сіл Даценківка, Межиріч, Ворожба. Бачив поломані загородки для підгодівлі диких тварин. Також бачив коней, які були без догляду. Вони бігали полісу, через деякий час бачив цих же коней, які випасались на полі. Пастухи були відсутні.

Свідок ОСОБА_8, допитана в судовому засіданні, показала, що 20.03.2015 року надійшла службова записка про пошкодження. У зв'язку з цим була створена комісія, яка встановила об'єм пошкоджень та заподіяної шкоди. На ремонт інвентаря були заплановані матеріали, а саме гвіздки, шифер, інше, в тому числі і заробітна плати працівникам.

Дослідивши та оцінивши докази у справі, суд вважає, що позовні вимоги пов'язані зі спорами про відшкодування шкоди, позовна заява частково обґрунтована і підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що Державне підприємство Мисливське господарство Низи (ДП МГ Низи ) займається діяльністю щодо ведення мисливського господарства; охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування підприємству, до яких входить територія Межиріцької сільської ради Лебединського району Сумської області.

20 та 31 березня 2015 року, а також 8 серпня 2015 року в Межиріцькому лісництві кв. 64,70,84,85,86,87,88 мали місце факти пошкодження біотехнічних споруд для годівлі тварин, які перебувають на балансі підприємства, та поїдання кормів, що стверджується службовими записками старшого єгеря ДП МГ Низи ОСОБА_2, адресованими головному мисливствознавцю ДП МГ Низи ОСОБА_9 (Т. 1 а.с. 19, 21, 22).

Дані факти підтверджені під час комісійного огляду та зафіксовані в актах від 14.04.2015 року (Т. 1 а.с. 15), 13.08.2015 року (Т. 1 а.с. 14).

Крім цього, зазначене також стверджується показами свідків.

Так, свідок ОСОБА_2 в судовому засіданні показав, що коні ОСОБА_1 перебували в мисливських угіддях підприємства, вони шкодили біоспоруди, з'їдали корма, які викладались для підгодівлі диких звірів. Ними було пошкоджено солонці, шифер, рейки, стовпчики.

Свідок ОСОБА_3, показав, що 19 та 20 березня він особисто на тракторі розвози корма. 08.08.2015 року бачив на біоспорудах пошкоджений шифер, рейки, погризені солонці, з'їдене сіно, пошкоджені віники. Було пошкоджено 5 годівниць, 1 біокомплекс, 1 навіс, 10 солонців. Цю шкоду заподіяли коні.

Свідок ОСОБА_4 показав, що працює трактористом в ДП Мисливське господарство Низи та розвозить кома, а саме силос, зерновідходи, кукурудзу. Коли він привозив в угіддя корма, то коні як правило вже чекали. Вони не скільки поїдали корма, скільки пошкоджували все.

Свідок ОСОБА_5 показав, що коні ОСОБА_1 постійно пошкоджують площадки, куди вивозяться корма для диких звірів. 20.03.2015 року було зафіксовано пошкодження кормушок, був збитий сінник, пошкоджені віники, біокомплекс розламаний. Скрізь були сліди кінських копит. Був розламаний шифер, все зруйноване.

Висновками інспектора Лебединського МВ УМВС України в Сумській області ОСОБА_6 від 10.06.2015 року (Т. 1 а.с. 36) та від 17.08.2015 року (Т. 1 а.с. 235) встановлено, що пошкодження біотехнічних споруд ДП МГ Низи мало місце. До вказаних подій причетні коні, які належать ОСОБА_1

Крім цього, ОСОБА_6 та ОСОБА_7, які проводили перевірку по заявам ДП Мисливське господарство Низи , в судовому засіданні показали, що виїжджали згідно повідомлень мисливського підприємства на комплекс біоспоруд і бачили знищені корма, сіль, залишки в'язаних віників, зруйновані споруди. ОСОБА_7 ствердив, що бачив коней, які були без догляду. Вони бігали полісу. Через деякий час бачив як і коні випасались на полі.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що факт пошкодження біотехнічних споруд для годівлі тварин та з'їдання кормів кіньми, належними ОСОБА_1, внаслідок їх неконтрольованого випасання, є доведеним.

При цьому суд не може погодитися з доводами ДП Мисливське господарство Низи в частині розміру завданих збитків в сумі 38104 грн. з огляду на наступне.

Згідно довідок про розмір збитків, завданих пошкодженням споруд (Т. 1 а.с. 125, 132) ДП Мисливське господарство Низи витратило на ремонт біотехнічних споруд в серпні 2015 року кошти в розмірі 1141,90 грн. та в червні 2015 року - 1946,40 грн. Зазначені витрати також підтверджуються актами приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів, відомостями дефектів й рахунками витрат (Т. 1 а.с. 126-131) та (Т. 1 а.с. 133-144) відповідно.

Дані докази стороною відповідача в судовому засіданні спростовані не були і жодного сумніву у суду не викликають, а тому шкода, завдана внаслідок пошкодження біотехнічних споруд, підлягає відшкодуванню у повному обсязі на загальну суму 3088,30 грн.

Поряд з цим суд частково погоджується з сумою збитків, які просить стягнути ДП Мисливське господарство Низи з відповідача на відшкодування вартості з'їдених кормів.

Так, в матеріалах справи маються акти викладки кормів ДП Мисливське господарство Низи за березень 2015 року (Т. 1 а.с. 177, 179).

Згідно шляхових листів (Т. 1 а.с. 99-111) та накладних (Т. 1 а.с. 169-175) корма підприємством викладалися протягом місяці, а саме 2-6 березня, 10-13 березня, 16-20 березня.

Задовольняючи в цій частині позовні вимоги, суд не може погодитися з тим, що шкода повинна бути відшкодована, беручи до уваги вартість кормів, які були викладені за весь місяць, оскільки встановлено, що факти поїдання мали місце 20 та 31 березня 2015 року. У зв'язку з цим суд бере до уваги лише вартість кормів, які були викладені в ці дні та вважає, що позивачем не доведено поїдання саме кіньми відповідача кормів, викладених у інші дні. На підтвердження даних фактів суду не було надано відповідних доказів, а згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

З шляхового листа (Т. 1 а.с. 111) та накладної (Т. 1 а.с. 175) вбачається, що 20 березня 2015 року для підгодівлі диких тварин було викладено наступну корма: 300 кг кукурудзи, загальною вартістю 300 грн.; 1000 кг зерновідходів, загальною вартістю 100 грн.; 50 кг солі, загальною вартістю 50 грн.; 500 кг зерновідходів кукурудзи, загальною вартістю 200 грн., всього на загальну суму 650 грн.

Згідно зазначених вище доказів (Т. 1 а.с. 99-111, 169-175, 177, 179) викладка кормів 31 березня 2015 року не проводилася.

Доказів на підтвердження викладки кормів 8 серпні 2015 року суду також не надано.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що ДП МГ Низи було завдано матеріальної шкоди на загальну суму 3738,30 грн., з яких 3088,30 грн. шкода, завдана пошкодженням буоспоруд, 650 грн. шкода, завдана внаслідок поїдання кормів, викладених для підгодівлі диких звірів.

Згідно з ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Понесені судові витрати сторін підлягають розподілу згідно зі ст. 141 ЦПК України, а саме їх слід покласти на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, стягнувши з відповідача на користь позивача на відшкодування судового збору кошти в розмірі 119,48 грн. та з позивача на користь відповідача - 248,92 грн.

На підставі вище наведеного, керуючись ст. ст. 2-5, 76-81, 141, 258-259, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 15, 16, 23, 1166 ЦК України;

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Державного підприємства Мисливське господарство Низи задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1, мешканця АДРЕСА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Державного підприємства Мисливське господарство Низи , місцезнаходження підприємства: Сумська область, Сумський район, смт. Низи, Низівське лісництво (код ЄДРПОУ 30811278) на відшкодування матеріальної шкоди кошти в сумі 3738,30 грн., а також кошти на відшкодування сплаченого судового збору в сумі 119,48 грн.

В іншій частині позовних вимог ДП Мисливське господарство Низи - відмовити.

Стягнути з Державного підприємства Мисливське господарство Низи , місцезнаходження підприємства: Сумська область, Сумський район, смт. Низи, Низівське лісництво (код ЄДРПОУ 30811278) на користь ОСОБА_1, мешканця АДРЕСА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) кошти на відшкодування сплаченого судового збору в сумі 248,92 грн.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Сумської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Чхайло О. В.

Дата ухвалення рішення19.01.2018
Оприлюднено24.01.2018
Номер документу71761301
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —580/2075/15-ц

Ухвала від 12.03.2018

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

Рішення від 19.01.2018

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

Рішення від 19.01.2018

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

Ухвала від 13.09.2016

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

Ухвала від 11.12.2015

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

Ухвала від 17.11.2015

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

Ухвала від 30.10.2015

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні