Рішення
від 28.12.2017 по справі 819/1450/17
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1450/17

28 грудня 2017 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі:

Головуючого судді : Шульгача М.П.,

при секретарі: Музиці О. М.,

за участю:

представників позивача: ОСОБА_1, ОСОБА_2,

представника відповідача: ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом комунального підприємства Місто до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області, третя особа: ОСОБА_4 про скасування постанов та припису, суд,-

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство Місто звернулося до суду з позовом до Управління державного архітектурно - будівельної інспекції у Тернопільській області, третя особа: ОСОБА_4 про скасування постанов та припису.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав та пояснив, що 22.03.2016р. головним інспектором будівельного нагляду Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області проведено перевірку дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, державних будівельних норм, стандартів і правил КП Місто , а саме будівництва блокованого промтоварного магазину за адресою: Тернопільський район, село Петриків, територія Тернопільського районного ринку. Висновки даної перевірки зазначені в акті від 22.03.2016 р.

22.03.2016 р. головним інспектором будівельного нагляду Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області винесено припис про усунення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, держаних стандартів і правил.

Згодом як стало відомо позивачу з матеріалів виконавчого провадження ВП № 51143621, головним інспектором будівельного нагляду Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області 28.03.2016 р. винесено постанову про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності № 18/40-1019-1.12/605-16 у розмірі 124020,00 грн. На підставі даного штрафу, про який не було відомо позивачу, головним державним виконавцем Тернопільського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Тернопільській області накладено арешт на грошові кошти, що містяться на рахунках КП Місто .

Вважає дії відповідача протиправними з мотивів викладених у позовній заяві.

Просить позов задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечив з мотивів викладених в поданих письмових запереченнях.

Представник третьої особи Управління Державної служби надзвичайних ситуацій в Тернопільській області в судове засідання не з'явився про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Суд, заслухавши в судовому засіданні позивача та представника відповідача, дослідивши матеріали справи, встановив наступні факти:

22.03.2016р. головним інспектором будівельного нагляду Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області проведено перевірку дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, державних будівельних норм, стандартів і правил КП Місто , а саме будівництва блокованого промтоварного магазину за адресою: Тернопільський район, село Петриків, територія Тернопільського районного ринку. Висновки даної перевірки зазначені в акті від 22.03.2016 р.

Зокрема перевіркою встановлено порушення ч. 1 ст. 9 Закону України Про архітектурну діяльність ч. 1 ст. 29 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності п. 4.3 ДБН А.2-3-2014 Склад та зміст проектної документації на будівництво , п.9 Порядку розроблення проектної документації на будівництво об'єктів, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16.05.2011 № 45, проектна документація на будівництво магазину була затверджена без технічних умов.

На підставі даного акту головним інспектором будівельного нагляду Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області 22.03.2016р. винесено припис про усунення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, держаних стандартів і правил.

Процедура здійснення державного архітектурно-будівельного контролю здійснюється відповідно до Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 23.05.2011 року № 553 ( надалі - Порядок 553).

Пунктом 5, Порядку 553 визначено, Державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється у порядку проведення планових та позапланових перевірок за територіальним принципом.

Відповідно до п. 7 Порядку позаплановою перевіркою вважається перевірка, що не передбачена планом роботи органу державного архітектурно-будівельного контролю.

Підставами для проведення позапланової перевірки є:

- подання суб'єктом містобудування письмової заяви про проведення перевірки об'єкта будівництва або будівельної продукції за його бажанням;

- необхідність проведення перевірки достовірності даних, наведених у повідомленні про початок виконання підготовчих робіт, повідомленні про початок виконання будівельних робіт, декларації про готовність об'єкта до експлуатації, протягом трьох місяців з дня подання зазначених документів;

- виявлення факту самочинного будівництва об'єкта;

- перевірка виконання суб'єктом містобудівної діяльності вимог приписів органу державного архітектурно-будівельного контролю;

- вимога головного інспектора будівельного нагляду Держархбудінспекції щодо проведення перевірки за наявності підстав, встановлених законом;

- звернення фізичних чи юридичних осіб про порушення суб'єктом містобудування вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності;

- вимога правоохоронних органів про проведення перевірки.

Під час проведення позапланової перевірки посадова особа органу державного архітектурно-будівельного контролю зобов'язана пред'явити службове посвідчення та надати копію направлення для проведення позапланової перевірки.

В судовому засіданні представник відповідача не надав суду документів на підставі яких проводилась позапланова перевірка КП Місто зокрема копію направлення, службову записку і т. д., пояснивши суду, що такі документи в Управлінні Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області відсутні, таким чином суду не представлено документів правомірності проведення даної позапланової перевірки.

Таким чином, поскільки відсутні первинні документи на підставі яких повинна була проводитись перевірка КП Місто то процедура проведення даної перевірки порушена на початковій стадії, а тому рішення які прийняті на підставі висновків даної перевірки є протиправними та незаконними.

Враховуючи вище викладене, суд приходить до висновку, що даний позов підлягає до задоволення.

Керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Скасувати постанову Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності № 18/40-1019-1.12/605-16 від 28.03.2016 р.

Скасувати припис Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил від 22.03.2016 р.

Стягнути з Державної архітектурно-будівельної інспекції України (бульвар Лесі Українки, 26, м. Київ, код ЄДРПОУ 37471912) в користь комунального підприємства Місто (вул. Коперніка, 1, с. м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 30938134) судовий збір в сумі 1600,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 03 січня 2018 року.

Головуючий суддя Шульгач М.П.

копія вірна

Суддя Шульгач М.П.

Дата ухвалення рішення28.12.2017
Оприлюднено24.01.2018
Номер документу71764150
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування постанов та припису, суд

Судовий реєстр по справі —819/1450/17

Рішення від 28.12.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Шульгач Микола Петрович

Ухвала від 06.09.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Шульгач Микола Петрович

Ухвала від 06.09.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Шульгач Микола Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні