Ухвала
від 23.01.2018 по справі 907/913/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"23" січня 2018 р. м. Ужгород Справа № 907/913/17

за позовом приватного акціонерного товариства "Закарпаттяобленерго", с.Оноківці, Ужгородський район

до відповідача комунального підприємства «Житловий ремонтно-експлуатаційний район №5» Ужгородської міської ради, м.Ужгород

про стягнення суми 301577,88 грн. заборгованості за спожиту

електроенергію, згідно договору про постачання електричної енергії від 15.03.16 №230427, у відповідності ст.ст.509,525,526,530 ЦК України та ст.193 ГК України

Суддя Васьковський О.В.

Представники:

від позивача - ОСОБА_1- заступник начальника юридичного відділу (дов.№114 від 02.01.18)

від відповідача - не з'явився

СУТЬ СПОРУ: стягнення суми 301577,88 грн. заборгованості за спожиту електроенергію, згідно договору про постачання електричної енергії від 15.03.16 №230427, у відповідності ст.ст.509,525,526,530 ЦК України та ст.193 ГК України.

Відповідач у судове засідання не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання, однак про причини неявки не повідомив та на виконання вимог ухвали господарського суду Закарпатської області від 27.12.17 відзив на позовну заяву не подав господарському суду.

Згідно ч.1 ст.202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Пунктом 1 частини 3 ст.202 ГПК України визначено, що якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки;

Станом на день судового засідання Департаментом міського господарства Ужгородської міської ради подано заяву про вступ у справу у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача №26.01-12/102 від 19.01.18.

У судовому засіданні представником позивача на виконання вимог ухвали суду від 27.12.17 подав господарському суду довідку №116-25/370 від 23.01.18 про стан заборгованості відповідача, згідно якої сума становить 301577,88 грн..

У судовому засіданні розглянуто заяву позивача про залучення до участі у справі в якості третьої особи - Ужгородської міської ради, яку зазначено третьою особою у позовній заяві та заяву Департаменту міського господарства Ужгородської міської ради про вступ у справу у якості третьої особи , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача

Заява Департамента міського господарства Ужгородської міської ради вмотивована тим, що він є власником (учасником) відповідача, щодо якого прийнято рішення щодо ліквідації, тому вважає, що ухвалене за результатами розгляду даної справи може вплинути на права та обов'язки Департаменту міського господарства Ужгородської міської ради.

У зв'язку з чим, на підставі ч.3 ст50 ГПК України, просить суд залучити Департамент міського господарства Ужгородської міської ради в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Позивач заяву про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача мотивує тим, що рішення суду в даній справі стосується інтересів територіальної громади міста Ужгород та може вплинути на права та обов'язки Ужгородської міської ради, яка є органом місцевого самоврядування, який представляє її інтереси відповідно до закону.

У зв'язку з чим, на підставі ч.3 ст.50 ГПК України, просить суд залучити Ужгородську міську раду в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Судом розглянуто вказані заяви та встановлено наступне.

Відповідно ч.1 ст.50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно ч.3 ст.50 ГПК України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Як вбачається з матеріалів справи 15.03.16 укладено договір №230427 про постачання електричної енергії, стягнення заборгованості за яким є предметом даного спору, укладений між юридичними особами - приватним акціонерним товариством "Закарпаттяобленерго", с.Оноківці, Ужгородський район та комунальним підприємством «Житловий ремонтно-експлуатаційний район №5» Ужгородської міської ради, м.Ужгород.

Згідно ч.ч.1-4 ст.96 ЦК України юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями; юридична особа відповідає за своїми зобов'язаннями усім належним їй майном; учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов'язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов'язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом; особи, які створюють юридичну особу, несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями, що виникли до її державної реєстрації.

Таким чином, відповідач самостійно несе відповідальність за зобов'язаннями взятими за договором стягнення заборгованості за яким є предметом даного спору, тобто прийняте рішення у даній справі жодним чином не вплине на права та обов'язки Департаменту міського господарства Ужгородської міської ради та Ужгородської міської ради щодо відповідача.

Позивачем та Департаментом міського господарства Ужгородської міської ради протилежного не доведено.

Відтак, у задоволенні заяви позивача про залучення до участі у справі в якості третьої особи - Ужгородської міської ради та заяви Департаменту міського господарства Ужгородської міської ради про вступ у справу у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача належить відмовити повністю.

Згідно ч.ч.2, 3 ст. 185 Господарського процесуального кодексу України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: залишення позовної заяви без розгляду; закриття провадження у справі; закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті. За результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, з'ясовувавши думку позивача щодо дати призначення судового засідання для розгляду справи по суті у відповідності до ч.5 ст. 185 Господарського процесуального кодексу України, за результатами підготовчого засідання дійшов висновку про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

У зв'язку з наведеним, забезпеченням сторонам прав, наданих ст. 42 Господарського процесуального кодексу України, з метою всебічного, повного й об'єктивного вирішення спору, суд закриває підготовче провадження та призначає справу до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. ст. 42, 47, 120, 121, 174, 182, 183, 185, 202, 222, 228, 234 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

у задоволенні заяви позивача про залучення до участі у справі в якості третьої особи - Ужгородської міської ради відмовити повністю.

У задоволенні заяви Департаменту міського господарства Ужгородської міської ради про вступ у справу у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача належить відмовити повністю.

Підготовче провадження закрити.

Призначити судовий розгляд справи по суті на 06 лютого 2018 р. на 11:30 год., що відбудеться у приміщенні господарського суду Закарпатської області за адресою: 88000, м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а.

Суд визнає явку уповноважених представників сторін у судове засідання обов'язковою та викликає учасників справи у судове засідання по розгляду справи по суті, у відповідності до ст.120 Господарського процесуального кодексу України.

У відповідності до ч.1 ст.202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ч.4 ст.202 Господарського процесуального кодексу України у разі неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез'явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Суддя О.В. Васьковський

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення23.01.2018
Оприлюднено25.01.2018
Номер документу71771906
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/913/17

Ухвала від 25.04.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 03.04.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 21.03.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 14.03.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 06.02.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 23.01.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 27.12.2017

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні