Ухвала
від 25.01.2018 по справі 154/185/18
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

154/185/18

1-кс/154/63/18

Копія.

УХВАЛА

іменем України

24 січня 2018 року м. Володимир-Волинський

Володимир-Волинський міський суд Волинської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2

представника скаржника: ОСОБА_3

представника суб`єкта оскарження: ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу сільськогосподарського приватного Акціонерного товариства машинно-технологічна станція «Володимирагро» на бездіяльність слідчого Володимир-Волинського ВП ГУНП у Волинській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

встановив:

18 січня 2018 року сільськогосподарське приватне акціонерне товариство машинно-технологічна станція «Володимирагро» звернулось до суду із скаргою на бездіяльність слідчого Володимир-Волинського ВП ГУНП у Волинській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У обґрунтування скарги покликається на ту обставину, що 02 листопада 2017 року в канцелярії Володимир-Волинського відділу поліції ГУНП у Волинській області зареєстровано заяву (повідомлення) вих.№01/1-1 від 01.11.2017р. про кримінальне правопорушення СГ ПРАТ МТС «ВолодимирАгро», яка не була внесеною в подальшому до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

17 січня 2018 року Скаржником отримано відповідь від Управління захисту економіки у Волинській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України від 02.01.2018 р. вих.№27/39/102/01-2017, згідно якої заява Скаржника розглянута, однак ознак кримінальних чи адміністративних правопорушень у діяннях посадових осіб ТзОВ «Цукровий завод «Володимирцукор» - не виявлено, у зв`язку з чим було прийнято рішення про припинення подальшої перевірки. Дане повідомлення було отримане скаржником 17.01.2018 року електронною поштою.

Вважає, що у заяві (повідомленні) про кримінальне правопорушення СГ ПрAT МТС «ВолодимирАгро» викладено достатньо фактів та надано достатньо доказів для проведення своєчасної реєстрації кримінального правопорушення та початку досудового розслідування.

На обліку зареєстрованими на Скаржника перебувають ряд транспортних засобів, зокрема автокран, два автомобілі та причіп, зазначені у повідомленні про злочин, які відсутні на території підприємства-Скаржника, будь-які правочини про їх відчуження чи передання в користування не укладались. Дані транспортні засоби були виявлені на території ТзОВ «Цукровий завод «Володимирцукор» що підтверджується відповідними фото, які були додані до заяви. Обставини, за яких транспортні засоби опинились на території ТзОВ «Цукровий завод «Володимирцукор» - невідомі керівництву Скаржника. У своїй заяві Скаржник зазначав про даний факт, як необхідну інформацію для роботи слідчого задля швидшого виявлення майна, що зникло. Однак, зазначена інформація не була використаною у роботі слідчого, оскільки відомості про вчинене кримінальне правопорушення, яке кваліфікується за стаття 289 КК України «Незаконне заволодіння транспортним засобом», не були внесені до ЄДРДР.

Вважає таку бездіяльність неправомірною та просить зобов`язати керівника органу досудового розслідування Володимир-Волинського ВП ГУНП у Волинській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань по вказаній заяві.

У судовому засіданні представник скаржника ОСОБА_3 скаргу підтримала та просить її задовольнити з підстав, викладених у ній.

Представник суб`єкта оскарження ОСОБА_4 заперечив проти скарги та вважає, що в результаті проведеної перевірки заяви скаржника слідчим не було виявлено ознак злочинів, а тому дані заяви були скеровані в Управління захисту економіки в порядку звернення громадян.

Заслухавши скаржника, представника Володимир-Волинського ВП ГУНП у Волинській області, дослідивши матеріали скарги, приходжу до висновку, що скарга підлягає до задоволення з наступних підстав.

Так, згідно п.1 ч.1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскарженні бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Судом встановлено, що заявник звертався до Володимир-Волинського ВП Головного управління Національної поліції у Волинській області із заявою (повідомленням) вих.№01/1-1 від 01.11.2017р. про кримінальне правопорушення за фактом незаконного заволодіння майном (транспортними засобами) вказаного підприємства та зазначив відомості про їх належність підприємству та про їх місцезнаходження.

Як вбачається з пояснень представника Володимир-Волинського ВП ГУНП у Волинській області, дана заява була скерована для вирішення в порядку звернення громадян в УЗЕ у Волинській області, з відповіді якого вбачається, що перевірку було проведено і встановлено відсутність складу будь-якого правопорушення. Дана відповідь була отримана скаржником 17 січня 2018 року.

Проте, на думку слідчого судді, під час розгляду даної заяви і прийняття за результатами її розгляду рішення, не був дотриманий процесуальний порядок, котрий встановлений вимогам КПК України.

Зокрема, у ст. 214 КПК закріплений обов`язок слідчого, прокурора невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування. Таким чином, згаданий обов`язок слідчого або прокурора не вимагає оцінки цими суб`єктами такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Наведене також підтверджується імперативними положеннями ч. 4 ст. 214 КПК, згідно з якою відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Отже, якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК.

Із змісту заяви скаржника вбачається, що ним було вказано про обставини вчинення кримінального правопорушення відносно належних йому транспортних засобів, тому згідно ст. 214 КПК України слідчий Володимир-Волинського ВП ГУНП у Волинській області зобов`язаний був невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви про вчинення кримінального правопорушення внести ці відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Із пояснень представника поліції в суді, повідомлення УЗЕ у Волинській області встановлено, що по обставинах, викладених у заяві скаржника проводилась перевірка в порядку звернення громадян, однак не встановлено складу злочину чи адміністративного правопорушення.

Вважаю, що такі дії не відповідають вимогам КПК України, оскільки згідно ч.1,2 ст. 214 КПК України прокурор, слідчий вправі розпочати розслідування лише після внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР. Перевірка такої заяви повинна проводитись вже в рамках відкритого кримінального провадження, внесеного до ЄРДР. Лише потім, у разі, якщо посадова особа дійде висновку, що у викладеній ситуації немає ознак складу кримінального правопорушення, вона може винести постанову про закриття кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК України.

Крім того, звертаю увагу на те, що неприпустимим є розгляд заяв, повідомлень про злочини в порядку Закону України «Про звернення громадян», оскільки порядок розгляду таких повідомлень встановлений виключно нормами КПК України, а тому дія цього Закону не поширюється на їх розгляд.

Таким чином, повідомлення заявника слід було розглянути не за нормами Закону України «Про звернення громадян», а у відповідності до вимог КПК України, з урахуванням Інструкції про порядок ведення єдиного обліку в органах поліції заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події» №1377 від 06.11.2015 р.,внісши не пізніше 24 годин відомості викладені у ньому до ЄРДР та за результатами досудового розслідування прийняти процесуальне рішення, передбачене ст. 284 КК України.

З огляду вищенаведеного, приходжу до висновку, що вимога скаржника є законною, обгрунтованою, а тому підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 214, 306, 307 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати керівника органу досудового розслідування Володимир-Волинського ВП ГУНП у Волинській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань по заяві сільськогосподарського приватного акціонерного товариства машинно-технологічна станція «Володимирагро» про вчинене кримінальне правопорушення від 01 листопада 2017 року за фактом протиправного заволодіння та утримання транспортних засобів, які є власністю вказаного підприємства.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:/-/ підпис.

Згідно з оригіналом.

Суддя Володимир-Волинського

міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.01.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу71790195
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —154/185/18

Ухвала від 25.01.2018

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 24.01.2018

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 23.01.2018

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні