Рішення
від 15.01.2018 по справі 386/1196/17
ГОЛОВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 386/1196/17

Провадження № 2-о/386/5/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2018 року смт. Голованівськ

Голованівський районний суд Кіровоградської області

В складі: головуючого судді Гарбуз О. С.

присяжних: ОСОБА_1,

ОСОБА_2,

з участю: секретаря судового засідання Фенюшиної Ю.Ю.,

заявника ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_3, заінтересовані особи Голованівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області та Троянська сільська рада Голованівського району Кіровоградської області, про оголошення фізичної особи померлою,

встановив:

ОСОБА_3 13.12.2017 року звернулась до суду з заявою про оголошення фізичної особи померлою, посилаючись на те, що вона є дочкою ОСОБА_4, який 10 жовтня 2014 року пішов з місця постійного проживання в ІНФОРМАЦІЯ_1 та не повернувся. З 2014 року ОСОБА_4 перебуває в розшуку як безвісно зниклий і на даний час місце його знаходження не встановлено. Заявник зазначає, що з 10 жовтня 2014 року жодних відомостей про її батька ОСОБА_4 не має, останній не зв'язувався ні по телефону, ні жодним іншим чином. Заявниця вказує, що оголошення ОСОБА_4 померлим їй необхідно для оформлення спадщини. У зв'язку з наведеним, заявник просить оголосити померлим ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Заявник в судовому засіданні вимоги викладені в заяві підтримала повністю, просила оголосити померлим її батька ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, метою чого є оформлення спадщини у вигляді земельної ділянки. Пояснила, що ОСОБА_4 проживав у ІНФОРМАЦІЯ_1, після смерті своєї дружини отримав нервовий стрес, що могло потягти проблеми зі здоров'ям. Зник ОСОБА_4 з місця проживання на початку вересня 2014 року і з того часу ніхто його не бачив.

Представник заінтересованої особи Голованівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області в судове засідання не з'явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, заперечень на заяву про оголошення фізичної особи померлою не має.

Представник заінтересованої особи Троянської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області в судове засідання не з'явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, заперечень на заяву про оголошення фізичної особи померлою не має.

Заслухавши пояснення заявника, покази свідків та вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Частиною 1 ст. 2 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) передбачено, що завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно зі ст.ст. 15, 16 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право на захист своїх порушених, невизнаних або оспорюваних цивільних прав, свобод чи інтересів, у тому числі й у судовому порядку.

Згідно з ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про оголошення фізичної особи померлою.

В судовому засіданні встановлено, що заявник народилась 01 лютого 1965 року в с. Троянка Голованівського району Кіровоградської області, про що свідчить копія паспорта громадянина України серії ЕА №026217, виданого 23.11.1995 року Голованівським РВ УМВС України в Кіровоградській області (а.с. 5).

Згідно копії свідоцтва про народження заявника серії VІ-УР №1460656, виданого 27 лютого 1965 року ЗАГС Голованівського району Кіровоградської області, та копії свідоцтва про укладення шлюбу серії ІІ-ОЛ №307654, виданого 14 березня 1992 року Покотилівською сільською радою Новоархангельського району Кіровоградської області, батьками заявника значаться: батько ОСОБА_4, мати ОСОБА_5 Андрієвна (а.с. 9, 10).

01.10.2014 року ОСОБА_6 звернувся до Голованівського ВП ГУНП в Кіровоградській області з повідомленням щодо розшуку ОСОБА_4, який 16.09.2014 року близько 13 год. пішов з дому у невідомому напрямку і місце його невідоме, що підтверджується копією протоколу прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення (а.с. 13-14).

Як вбачається з наданих заявником доказів, а саме: копій запитів Голованівського ВП ГУНП в Кіровоградській області направлених Головному лікарю Кіровоградського обласного наркологічного диспансеру (а.с. 20), Головному лікарю КЗ "Обласна туберкульозна лікарня Кіровоградської області" (а.с. 21), завідувачу Вільшанської центральної районної лікарні (а.с. 22), завідувачу Гайворонської центральної районної лікарні (а.с. 23), завідувачу Ульяновської центральної районної лікарні (а.с. 24), завідувачу Новоархангельської центральної районної лікарні (а.с. 25), головному лікарю Кіровоградської обласної психіатричної лікарні (а.с. 26), завідувачу Маловисківської центральної районної лікарні (а.с. 27), начальнику Голованівського відділення ПАТ "ПРИВАТБАНК" (а.с. 29), начальнику Голованівського відділення ВАТ "Ощадбанк" (а.с. 30), начальнику Голованівського відділення ПАТ "КБ Надра" (а.с. 31), Голованівським ВП ГУНП в Кіровоградській області вживались заходи з метою встановлення місцезнаходження ОСОБА_4

Відповідно копії довідки Голованівського ВП ГУНП в Кіровоградській області від 13.10.2017 року, ОСОБА_4 з 2014 року знаходиться у розшуку як безвісно зниклий, на даний час його місцезнаходження не встановлено (а.с. 8).

Згідно з повідомлення Голованівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області від 13.12.2017 року, актовий запис про смерть ОСОБА_4 відсутній (а.с. 12).

Як вбачається з довідки Троянської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області від 13.12.2017 року за №1405, ОСОБА_4 був зареєстрований та проживав ІНФОРМАЦІЯ_3, однак з 16.09.2014 року за цією адресою не проживає та не з'являвся (а.с. 45).

Згідно довідки Троянської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області від 13.12.2017 року за №1403, ОСОБА_4 мав земельний пай розміром 4,49 га. на території сільської ради, який знаходиться в оренді АФ "Хлібороб" (а.с. 47).

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_7 суду показала, що знала односельця ОСОБА_4, який проживав в ІНФОРМАЦІЯ_1 та приблизно у вересні 2014 року зник і з того часу його не бачила.

Аналогічні покази в судовому засіданні надала свідок ОСОБА_8.

У суду немає підстав ставити під сумнів показання свідків і таких доказів суду не надано.

Згідно зі ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Згідно з ч. 1 ст. 46 ЦК України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років.

Порядок оголошення фізичної особи померлою встановлюється ЦПК України (ч. 4 ст. 46 ЦК України).

Частиною 1 ст. 305 ЦПК України, визначено, що заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

Суд розглядає справу за участю заявника, свідків, зазначених у заяві, та осіб, яких сам суд визнає за потрібне допитати, і ухвалює рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або про оголошення її померлою. Після набрання законної сили рішенням про оголошення фізичної особи померлою суд надсилає рішення відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації смерті фізичної особи, а також до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, а в населеному пункті, де немає нотаріуса, - відповідного органу місцевого самоврядування для вжиття заходів щодо охорони спадкового майна. За наявності в населеному пункті кількох нотаріусів, а також у випадках, коли місце відкриття спадщини невідоме, рішення надсилається до державного нотаріального архіву з метою передачі його за належністю уповноваженому нотаріусу для вжиття заходів з охорони спадкового майна (ст. 308 ЦПК України).

Частиною 1 ст. 47 ЦК України визначено, що правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті. Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п'яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв'язку з відкриттям спадщини (ч. 2 ст. 47 ЦК України).

Зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заявлених вимог та оголошення ОСОБА_4 померлим, оскільки за місцем його постійного проживання про нього більше трьох років немає відомостей про його перебування.

Оголошення ОСОБА_4 померлим має юридичне значення для заявника, оскільки необхідне їй для прийняття спадщини.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_3 є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Підстави для допущення до негайного виконання судового рішення та для скасування заходів забезпечення позову відсутні.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2, 4, 5, 12, 13, 76-89, 141, 258, 259, 263-265, 293-294, 308 ЦПК України, суд -

вирішив:

Заяву ОСОБА_3, заінтересовані особи Голованівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області та Троянська сільська рада Голованівського району Кіровоградської області, про оголошення фізичної особи померлою - задовольнити.

Оголосити померлим ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_5, останнє відоме місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_6.

Днем смерті ОСОБА_4 вважати день набрання рішенням законної сили.

Місце проживання заявника ОСОБА_3: с. Вербове Голованівського району Кіровоградської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_1.

Місцезнаходження заінтересованої особи Голованівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області: смт. Голованівськ Кіровоградської області, ідентифікаційний код 26504880.

Місцезнаходження заінтересованої особи Троянської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області: с. Троянка Голованівського району Кіровоградської області, вул. Центральна, 25, ідентифікаційний код 00433532.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації смерті фізичної особи, а також до відповідного органу місцевого самоврядування для вжиття заходів щодо охорони спадкового майна.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Апеляційного суду Кіровоградської області апеляційної скарги. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Голованівський районний суд Кіровоградської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 24 січня 2018 року.

Суддя Гарбуз О. С.

Присяжні ОСОБА_1

ОСОБА_2

СудГолованівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення15.01.2018
Оприлюднено26.01.2018
Номер документу71801253
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —386/1196/17

Рішення від 15.01.2018

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

Рішення від 15.01.2018

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

Ухвала від 14.12.2017

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні