Рішення
від 12.01.2018 по справі 810/3972/17
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 січня 2018 року № 810/3972/17

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Василенко Г.Ю., розглянувши в порядку спрощеного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Держпраці у Київській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Білоцерківський механічний завод" про застосування заходів реагування,

в с т а н о в и в:

Головне управління Держпраці у Київській області звернулося до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Білоцерківський механічний завод" та просить застосувати до нього заходи реагування у вигляді зупинення роботи, а саме:

- зупинити роботи із зберігання балонів;

- заборонити зварювальні роботи;

- заборонити виконання робіт із переносним електрифікованим інструментом;

- заборонити роботи на висоті;

- заборонити експлуатацію електроустановок шляхом відключення від електромережі електропередавальної організації до усунення порушень та отримання у встановленому порядку рішення на відновлення робіт.

В обґрунтування своєї правової позиції позивач вказує, що ним проведено перевірку щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки Товариства з обмеженою відповідальністю "Білоцерківський механічний завод". За результатами перевірки було виявлено, що відповідачем порушено нормативно-правові акти з охорони праці. Проте на даний час, порушення зазначені в Акті Відповідачем досі не усунуті.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 21 листопада 2017 року відкрито скорочене провадження у справі.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 04 грудня 2017 року здійснено судовий розгляд за загальними правилами та призначено справу до судового розгляду на 12 січня 2018 року.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 12.01.2018 року суд перейшов до розгляду справи за новими процесуальними правилами та ухвалив подальший розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження.

В судове засідання представник позивача не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Надав заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, надав до суду письмові заперечення в яких зазначив, що відповідач частково усунув порушення які зазначені в акті перевірки та приписі, що підтверджується відповідними документами які надані до суду. Інші порушення відповідач зазначає, що усуне у строки, встановлені приписом.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до наказу від 30.11.2016 №2580 та направлення на проведення планової перевірки від 18.10.2017 №5.1/163 ГУ Держпраці у Київській області проведено планову перевірку щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки на Товаристві з обмеженою відповідальністю "Білоцерківський механічний завод".

За результатами проведеної перевірки було виявлено, що відповідачем порушено нормативно - правові акти з охорони праці, а саме:

- зберігання балонів, зварювальні роботи, проводяться на підприємстві без отримання дозволу органу Держпраці, що є порушенням п.11, 23 додатку 2 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки затвердженого Постановою КМУ № 1107 від 26.10.11 р.;

- працівники, які виконують роботи з підвищеною небезпекою: електрозварювальні роботи, роботи з інструментами та пристроями, роботи в діючих електроустановках, роботи на висоті, а саме: майстер цеху ОСОБА_2; слюсарі-інструментальники: ОСОБА_3, ОСОБА_4. ОСОБА_5, ОСОБА_6; слюсарі механоскладальних робіт: ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9; маляр ОСОБА_10; електрозварювальними ручного зварювання: ОСОБА_11, ОСОБА_12; слюсар ремонтник ОСОБА_13; електромонтер з ремонту та обслуговування ОСОБА_14 не пройшли щорічне спеціальне навчання та перевірку знань на право проведення даних робіт, що є порушенням п. 4.1 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці НПАОП 0.00-4.12-05;

- працівники зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі не пройшли періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди, що є порушенням п. 1.3 Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій затвердженого наказом МОЗ № 246 від 21.05.2007 р.;

- працівники, які виконують роботи з підвищеною небезпекою, а саме: майстер цеху ОСОБА_2; слюсарі-інструментальники: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6; слюсарі механоскладальних робіт: ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9; маляр ОСОБА_10; електрозварювальними ручного зварювання: ОСОБА_11, ОСОБА_15; слюсар ремонтник ОСОБА_13 не проходять повторні інструктажі з питань охорони праці, що є порушенням п. 6.1 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці - НПАОП 0.00-4.12-05;

- з метою забезпечення автоматичного відключення аварійної дільниці споживача не перевіряються автоматичні пристрої захисного вимкнення (автоматичні вимикачі) на спрацювання, не проведено періодичні вимірювання опору ізоляції станків та верстатів, подовжувачів, переносного електроінструменту електрозварювального обладнання, а також електромереж напругою 0,4 кВ (кабельних ліній, електропроводки) не проведено вимірювання опору петлі фаза-нуль періодично в термін, встановлений ПТЕЕс, що є порушенням п. 1.3.1 Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів - НПАОП 40.1-1.21-98;

- керівник підприємства ОСОБА_16 не забезпечив проведення опосвідчення стану безпеки електроустановок, що є порушенням п.8.1 Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів - НПАОП 40.1-1.21-98;

- балони із вуглекислотою зберігаються без ковпаків, що є порушенням п. 10.1.40 Правила безопасности и безопасной эксплуатации сосудов, работающих под давлением НПАОП 0.00-1.59-87;

- місця зберігання балонів у вертикальному положенні не обладнані гніздами та спеціальними стояками, що є порушенням п. 2.30 розділу V Правила охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями - НПАОП 0.00-1.71-13.

Вказані правопорушення зазначені в розділі 5 Акта перевірки суб'єкта господарювання (виробничого об'єкта) від 14.11.2017 №5.1/241/135, який був підписаний без зауважень.

Матеріалами справи встановлено, що балони з киснем, газом технічним, газом скрапленим, іншими технічними газами, електрозварювальне та газозварювальне обладнання ТОВ Білоцерківський механічний завод купує у ТОВ Білоцерківпромгаз 1 (дане підприємство має дозвіл Держгіпромнагляду). Місця зберігання балонів у вертикальному положенні обладнані спеціальними касетами, які запобігають падінню. Всі балони мають захисні ковпаки та заглушки на штуцерах. Приміщення для зберігання балонів захищене від атмосферних опадів та прямих сонячних променів, має природну вентиляцію, що підтверджується актом обстеження із 21.11.2017 року. Також директор ТОВ Білоцерківський механічний завод звернувся з заявою від 21.11.2017 року до ТОВ СПБ ГЕФЕСТ про проведення навчання з питань охорони праці, а саме: Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті; Правил охорони праці під час холодної обробки металів, для працівників: головного інженера ОСОБА_17, заступника директора з виробництва ОСОБА_18, головного технолога ОСОБА_19 Контрольна перевірка знань з охорони праці призначена на 05.12.2017 року. 30 листопада 2017 року наказом № 15 на підприємстві створено постійно діючу комісію з перевірки знань з питань охорони праці. Після отримання членами комісії документів, що підтверджують проходження ними навчання, на підставі Положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці , затвердженого 30 листопада 2017 року наказом № 15, комісією будуть проводитись навчання та перевірки знань працівників ТОВ Білоцерківський механічний завод з питань охорони праці.

Працівники, які зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі пройшли медичні огляди, що підтверджується картами працівників, які підлягають періодичному медичному огляду та медичними довідками про проходження періодичного медичного огляду.

Майстер цеху ОСОБА_2, слюсарі-інструментальники: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_6, слюсарі механоскладальних робіт: ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9; маляр ОСОБА_21; електрозварювальний ручного зварювання: ОСОБА_11, ОСОБА_15, ОСОБА_23 (первинний); слюсар ремонтник ОСОБА_13 пройшли повторні інструктажі з питань охорони праці, що підтверджується даними Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці.

Вимірювальною електротехнічною лабораторією ТОВ Агропроменерго на замовлення ТОВ Білоцерківський механічний завод було проведено: вимірювання опору ізоляції в електроустановках, що підтверджується протоколом № 132/1 від 29.11.2017 року; вимірювання опору розтікання на основних заземлювачах і заземленнях магістралей і обладнання, що підтверджується протоколами № 132/3 від 29.11.2017 року; 132/2 від 29.11.2017 року; перевірка повного опору петлі Фаза-Нуль , що підтверджується протоколом № 132/4 від 29.11.2017 року.

ТОВ Електромонтажна компанія Аркада-Електрик на замовлення ТОВ Білоцерківський механічний завод проведено: випробування зварювальних трансформаторів (6 одиниць) ТОВ Білоцерківський механічний завод , що підтверджується протоколом № 2017-П3/30-3 від 14.11.2017 року; випробування електрифікованих інструментів (12 одиниць) ТОВ Білоцерківський механічний завод , що підтверджується протоколом № 2017-П3/30-1 від 14.11.2017 року; випробування подовжувачів (2 одиниці) ТОВ Білоцерківський механічний завод , що підтверджується протоколом № 2017-ПЗ/30-2 від 14.11.2017 року.

Директор ОСОБА_16, електромонтер ОСОБА_14, майстер цеху ОСОБА_2 пройшли навчання та перевірку знань з Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів , а також пройшли перевірку знань щодо отримання групи з електробезпеки, що підтверджується договором-рахунку № 1072 від 02.11.2017 року, актом здачі-приймання виконаних робіт згідно з договором-рахунком № 1072 від 02.11.2017 року, витягом з протоколу № 13-17 засідання комісії з перевірки знань від 17.11.2017 року, витягом з протоколу № 14-17 засідання комісії з перевірки знань щодо отримання групи з електробезпеки від 29 листопада 2017 року.

Директор ТОВ Білоцерківський механічний завод звернувся із заявою (вих. № 480 від 01.11.22017року) до ТОВ Навчально-виробничий комплекс про проведення навчання та атестації з перевірки знань охорони праці (знання ЗУ Про охорону праці та інш. актів з охорони праці, правил будови й безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, правил будови й безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском, правил безпечної роботи з інструментами та пристроями) для працівників: директора ОСОБА_16. заступника директора з виробництва ОСОБА_18, головного технолога ОСОБА_19 Контрольна перевірка знань з охорони праці призначена на 06.12.2017 року.

Відповідно до Положення про організацію та здійснення державного гірничого нагляду, державного нагляду (контролю) у сфері промислової безпеки та охорони праці в системі Держгірпромнагляду України, затвердженого наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 11.08.2011 №826, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 27.12.2011 за №1531/20269, загроза життю та здоров'ю працівників - виникнення умов, за яких подальше продовження виконання робіт або експлуатація об'єкта, машин і механізмів несе ризик спричинення внаслідок цих умов фізичної шкоди працівникові, в тому числі такої, яка може призвести до смертельних наслідків.

Пунктом 2.26 вказаного Положення передбачено, що право заборони виконання робіт, виробництва виникає у разі виявлення під час перевірки: порушень вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки, що створюють загрозу життю працівників; порушення вимог Кодексу України про надра; відсутності дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, та устаткування підвищеної небезпеки; не проведення у встановленому порядку та в терміни технічного огляду, випробування або експертного обстеження машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки; виникнення нещасного випадку зі смертельним наслідком або тяжким наслідком, групового нещасного випадку.

У разі виявлення факту перевищення допустимих норм технологічного навантаження виробничого об'єкта (окремого виробництва, машин, механізмів) або якщо дійсний рівень технологічного навантаження створює загрозу життю працівників, уникнути чого можливо за рахунок його зниження, роботи такого об'єкта (виробництво, експлуатація машин і механізмів) можуть бути обмежені до допустимого безпечного рівня.

Вищезазначеними протиправними діями відповідача, тобто порушення ним вищезазначених правових норм, створено загрозу життю та здоров'ю працівників підприємства, що є порушенням вимог ст. 43 Конституції України, яка гарантує громадянам право на належні і безпечні умови праці.

Згідно із ст. 4 Закону України "Про охорону праці" державна політика в галузі охорони праці базується на принципах пріоритету життя і здоров'я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 4 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", виробництво (виготовлення) або реалізація продукції, виконання робіт, надання послуг суб'єктами господарювання можуть бути призупинені виключно за рішенням суду.

Відновлення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг суб'єктами господарювання після призупинення можливе з моменту отримання органом державного нагляду (контролю), який ініціював призупинення, повідомлення суб'єкта господарювання про усунення ним усіх встановлених судом порушень.

Відповідно до статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і доведенні перед судом їх переконливості.

В силу положень статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідач зазначив що ним частково усунуто недоліки, що виявлені позивачем під час перевірки, проте для контролю щодо усунення порушень відповідач до Головного управління Держпраці у Київській області не звертався.

Виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, беручи до уваги ту обставину, що наявність порушення відповідачем вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки підтверджується наявними у матеріалах справи доказами; враховуючи, що ані позивачем ані відповідачем не надано суду доказів про повне усунення порушень, які зазначені в акті перевірки, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись статтями 9, 77, 241- 246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

в и р і ш и в:

1.Адміністративний позов задовольнити.

2. Застосувати до Товариства з обмеженою відповідальністю "Білоцерківський механічний завод" (код ЄДРПОУ 32926101), до усунення порушень та отримання у встановленому порядку рішення на відновлення робіт, заходи реагування у вигляді зупинення роботи, а саме:

- зупинити роботи із зберігання балонів;

- заборонити зварювальні роботи;

- заборонити виконання робіт із переносним електрифікованим інструментом;

- заборонити роботи на висоті;

- заборонити експлуатацію електроустановок шляхом відключення від електромережі електропередавальної організації.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя Василенко Г.Ю.

Дата виготовлення і підписання повного тексту рішення - 18 січня 2018 р.

Дата ухвалення рішення12.01.2018
Оприлюднено28.01.2018
Номер документу71813871
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування

Судовий реєстр по справі —810/3972/17

Постанова від 03.04.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Пилипенко О.Є.

Ухвала від 05.03.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Пилипенко О.Є.

Ухвала від 05.03.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Пилипенко О.Є.

Рішення від 12.01.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

Ухвала від 21.11.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

Ухвала від 12.01.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

Ухвала від 04.12.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні