Рішення
від 26.01.2018 по справі 385/11/18
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

м.Гайворон, вул.Великого Кобзаря, 3 Кіровоградської області, 26300


385/11/18

2/385/136/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.01.2018 року Гайворонський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Панасюка І.В.,

при секретарі Сокольвяк Н.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Гайвороні справу за позовом ОСОБА_1 до Берестягівської сільської ради Гайворонського району, Кіровоградської області, треті особи: ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Берестягівської сільської ради Гайворонського району, Кіровоградської області, треті особи: ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Позов мотивовано тим, що 27 грудня 2004 року померла її мати ОСОБА_4, після смерті якої відкрилася спадщина земельну ділянку площею 3,54 га, яка розташована на території Берестягівської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області. Спадкоємцем майна померлої являється позивач. Крім позивача спадкоємцем за законом є донька померлої, ОСОБА_2 та спадкоємець за заповітом, донька померлої ОСОБА_3, які заяв про прийняття спадщини до Гайворонської держнотконтори не подавали, на спадкове манно не претендують. Інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом немає. Позивач вказує, що прийняла спадщину, шляхом постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, однак її оформити не має можливості, оскільки нотаріус їй відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, тому змушена звертатись до суду.

Позивач в судове засідання не з'явилася, надіслала до суду заяву з клопотанням розглянути справу без її участі, позовні вимоги підтримує та просить суд їх задовольнити.

Представник Берестягівської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області в судове засідання не з'явився. Надіслав до суду заяву в якій зазначив, що заявлений позов визнає та просить розглянути справу у його відсутності.

Треті особи: ОСОБА_2, ОСОБА_3 в судове засідання не з'явилися. Надіслали до суду заяви в яких зазначили, що претензій щодо задоволення позовної заяви не мають та просять розглянути справу у їх відсутності.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню.

Факт належності померлій земельної ділянки площею 3,54 га, яка розташована на території Берестягівської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області, підтверджується копією державного акта на право власності на земельну ділянку серії ІV-КР № 020748 (а.с. 12), витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с. 13-15).

Постановою від 05 жовтня 2017 року державний нотаріус Гайворонської районної державної нотаріальної контори відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті спадкодавця (а.с. 10).

Ця постанова є обґрунтованою, тому відповідно до роз'яснень, що містяться у п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , позивач може звернутися до суду з вимогами про визнання права на спадщину за правилами позовного провадження.

З матеріалів справи вбачається, що позивач є дочкою ОСОБА_4 померлої 27.12.2004 року, факт родинних відносин між ними підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с. 6), копією свідоцтва про шлюб (а.с. 7), витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб (а.с. 11).

Позивач прийняла спадщину після смерті ОСОБА_4 шляхом постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що підтверджується довідкою Хащуватської сільської ради № 694 від 17.10.2017 року (а.с. 8). З інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) встановлено, що будь-яка інформація на померлу 27.12.2004 року ОСОБА_4 відсутня. З інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) встановлено, що покійна ОСОБА_4 складала заповіт. Крім позивача спадкоємцем за законом є донька померлої, ОСОБА_2 та спадкоємець за заповітом, донька померлої ОСОБА_3, які заяв про прийняття спадщини до Гайворонської державної нотаріальної контори не подавали, на спадкове манно не претендують. Інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом судом не встановлено та до нотаріальної контори не звертались.

Враховуючи наведене, суд вважає, що вимоги позивача про визнання за нею права власності в порядку спадкування на земельну ділянку площею 3,54 га, яка розташована на території Берестягівської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Керуючись: ст.ст. 263, 265 ЦПК України, ст. 1268 ЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Берестягівської сільської ради Гайворонського району, Кіровоградської області, треті особи: ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 3,54 гектара, кадастровий номер 3521180800:02:000:0290, що розташована на території Берестягівської сільської ради, Гайворонського району, Кіровоградської області після смерті - ОСОБА_4, померлої 27.12.2004 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Кіровоградської області, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя: І. В. Панасюк

Дата документу 26.01.2018

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення26.01.2018
Оприлюднено28.01.2018
Номер документу71826128
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —385/11/18

Рішення від 26.01.2018

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

Ухвала від 03.01.2018

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні