Ухвала
від 23.01.2018 по справі 757/3090/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/3090/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 січня 2018 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області підполковника юстиції ОСОБА_3 про накладення арешту на майно,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області підполковник юстиції ОСОБА_3 , розглянувши матеріали кримінального провадження № 22017101110000100, за ознаками вчинення кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч.1 ст. 258-3 КК України, звернувся до слідчого судді із клопотанням, погодженим прокурором прокуратури Київської області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно.

Орган досудового розслідування вважає, що в 2016 році громадяни України ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , а також інші невстановлені органом досудового розслідування особи, діючи за попередньою змовою з посадовими особами наступних суб`єктів господарювання: ТОВ «АЛЕРОН» (код ЄДРПОУ 38633929), ТОВ «АЛІТ» (код ЄДРПОУ 30255335), ТОВ «АЛЬКОН ЕНЕРГО» (код ЄДРПОУ 38586249), ТОВ «УКРУНІВЕРСАЛСНАБ ЕКСІМ» (код ЄДРПОУ 38355601), ТОВ «ЕКСПОРТНА КОМПАНІЯ «АТЛАС» (код ЄДРПОУ 40977054), ТОВ «ЛАБОРАТОРІЯ ЕКСПОРТУ» (код ЄДРПОУ 40976972), ТОВ «АЛЬЯНС ПРОМ ТРЕЙДІНГ» (код ЄДРПОУ 41203918), ТОВ «УЕЛСІТ» (код ЄДРПОУ 40230364), ТОВ «АМПЕРСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 38586214), ТОВ «ТРЕЙДМАРКЕТ ГРУП» (код ЄДРПОУ 41381542), ТОВ «ТРЕЙДОПТ ЛТД» (код ЄДРПОУ 41385526), ТОВ «МІЛОН ГРУП» (код ЄДРПОУ 40437410), «UNITECH TRADING LP» (Великобританія; 272 Bath Street, Glasgow, United Kingdom, G 2 4 JR), «MASTER APPROACH LP» (Великобританія; Suite 2, 5St. Vincent Street, Edinburgh, Scotland, UK), «EXPANSIA LTD» (Великобританія; Suite 1, 5 Perey Street, London, WIT IDG, UK), «PREMIUM VERTEX GENERAL TRADING» (Об`єднані Арабські Емірати; LLC Dubai, UAE.P.O. Box 414235 Sheikh Zayed Road, City Tower 2, 15th floor, 18), «ORION CONSORTIUM L.P.» (Великобританія; 45 Rosehaugh Road, Inverness, IV3 8SW, Scotland, UK), «SUTTON IMPEX LP» (Великобританія; 16/5 West Pilton Rise, Edinburgh, EH4 4 UQ, UK), ООО «АВЕНЮ ТОРГ» (Російська Федерація; 123007, м. Москва, вул. 4-я Магістральна, будинок 5, будівля 3, кімната 7), ООО «РУСТРАНССЕРВИС» (Російська Федерація; 141191, Московська область, м. Фрязино, вул. Вокзальна, буд. 16, офіс 7), а також з посадовими особами інших підприємств, організували протиправне постачання товарно-матеріальних цінностей на тимчасово окуповану територію Донецької області, шляхом укладання «фіктивних» міжнародних контрактів з юридичними особами нерезидентами та використовуючи схему перерваного транзиту територією Російської Федерації.

Так, в 2016 році між зазначеними суб`єктами господарювання (резидентами) та іноземними підприємствами «UNITECH TRADING LP», «MASTER APPROACH LP», «EXPANSIA LTD», «PREMIUM VERTEX GENERAL TRADING», «ORION CONSORTIUM L.P.», «SUTTON IMPEX LP», ООО «АВЕНЮ ТОРГ», ООО «РУСТРАНССЕРВИС», в порушення положень ст. 203 Цивільного кодексу України, згідно якої зміст правочину не може суперечити вимогам законодавства, а правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним, укладено відповідні угоди (контракти), які фактично не були спрямовані на зміну або припинення цивільних прав та обов`язків, тобто таких, що являються «фіктивними», оскільки після проведення митних процедур та перетину державного кордону України у напрямку Україна Російська Федерація, вантажні транспортні засоби слідували не на адреси одержувачів вантажу (ТМЦ), зазначені в товарно-транспортних документах, а до митних складів тимчасового зберігання, розташованих у м. Матвєєв-Курган Ростовської області Російської Федерації, де і здійснювалось розвантаження ТМЦ. В подальшому, ті самі товарно-матеріальні цінності завантажувались на інші транспортні засоби переміщувалися через державний кордон України у напрямку Російська Федерація України (Донецька область), де доставлялись іншому одержувачу. Крім того, в подальшому, частина товарно-матеріальних цінностей постачалась представникам незаконних збройних формувань, що входять до складу терористичної організації «ДНР». При цьому, згідно митних декларацій поданих посадовими особами підприємств-резидентів, одержувачем даних ТМЦ являються наступні суб`єкти господарювання-нерезиденти: «XAZRI TN LLC» (Азербайджанська Республіка), «MMC «BAKU BROKERAGE COMPANY» (Азербайджанська Республіка), «GLORIA INVESTMENT LLP» (Республіка Гана), «AMOS CO» (Республіка Туреччина).

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що ТОВ «АЛЬЯНС ПРОМ ТРЕЙДІНГ» (код ЄДРПОУ 41203918) використовує у своїй діяльності відкриті у ПАТ «ПІВДЕННИЙ» (МФО 328209) банківські рахунки НОМЕР_1 , НОМЕР_2 .

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у органа досудового розслідування існує сукупність достатніх підстав вважати, що грошові кошти, які перебувають на банківських рахунках № НОМЕР_1 , НОМЕР_2 являються доказом злочину, а саме являються об`єктом кримінально протиправних дій та були набуті кримінально протиправним шляхом, тобто відповідають критеріям зазначеним у ст. 98 КПК України.

В судове засідання слідчий не зявився, подав до суду заяву в якій вимоги викладені в клопотанні підтримав, просив проводити розгляд провадження у його відсутність.

Вивчивши додані до клопотання матеріали, слід дійти переконання про необхідність здійснення визначених слідчим заходів з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Частиною 2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою збереження речових доказів, спеціальної конфіскації, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи та відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Таким чином, з метою збереження речових доказів, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись вимогами ст.ст. 170-175 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Накласти арешт на грошові кошти на банківських рахунках № НОМЕР_1 , НОМЕР_2 відкритих ТОВ «АЛЬЯНС ПРОМ ТРЕЙДІНГ» (код ЄДРПОУ 41203918) в ПАТ «ПІВДЕННИЙ» (МФО 328209), та видаткових операцій по даних рахунках.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.01.2018
Оприлюднено27.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/3090/18-к

Ухвала від 23.01.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні