Рішення
від 29.01.2018 по справі 131/1261/17
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/1261/17

ЗАОЧНЕ Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.01.2018

Іллінецький районний суд Вінницької області у складі

головуючого судді Олексієнка О.Ю.

за участю секретаря Телевань С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Іллінці цивільну справу за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Дружба до ОСОБА_1, Фермерського господарства Надія М.В. про визнання договору недійсним,-

ВСТАНОВИВ:

СТОВ Дружба в особі свого представника за довіреністю Пономаренко Т.С. звернулося до суду з вказаним позовом, в якому вказало, що 24 липня 2007 року між СТОВ Дружба та ОСОБА_4, було укладено договір оренди землі № 360 строком на десять років. Згідно з п.п.1, 2 вказаного договору ОСОБА_4 надав, а СТОВ Дружба прийняло у строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 3,7761 га. Договір оренди зареєстровано у Вінницькій регіональній філії державного підприємства Центр державного земельного кадастру , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис №040883000148 від 18 січня 2008 року.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 помер і спадщину після його смерті, згідно рішення Іллінецького районного суду від 30 березня 2016 року, прийняв його син ОСОБА_1

08 травня 2016 сторонами було укладено додаткову угоду до вказаного договору оренди від 24 липня 2007 року №360, згідно з п. 1.1, 1.2 якої договір оренди земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_1, продовжено на 7 років з урахуванням періоду ротації основної сівозміни і діє до 18 січня 2025 року.

Однак, як стало відомо позивачу, згідно з відомостей Державного земельного кадастру, відносно вказаної земельної ділянки 05 серпня 2016 року зареєстровано договір оренди, орендарем якого вказано ФГ Надія - М.В. .

Таким чином, на дату державної реєстрації оспорюваного договору між відповідачами - ОСОБА_1 та ФГ Надія М.В. , а саме: 05 серпня 2016 року, об'єкт оренди був обтяжений чинним договором оренди на користь позивача, а тому переданий в оренду третім особам бути не міг, тому позивач звернувся з цим позовом до суду та просить визнати оскаржуваний договір оренди землі №7, укладений 25 червня 2016 року між ОСОБА_1 та ФГ Надія М.В. недійсним.

Представник позивача СТОВ Дружба за довіреністю Пономаренко Т.С. в судове засідання не з'явилася, натомість подала до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримала повністю, просить їх задоволити та розглянути справу за її відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явився, натомість подав до суду заяву, в якій позовні вимоги визнав повністю, просить розглянути справу за його відсутності, при цьому зазначив, що він особисто оспорюваного договору не підписував.

Представник відповідача ФГ Надія М.В. , будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи, в судове засідання повторно не з'явився, не повідомивши суд про причини своєї неявки, при цьому не надіслав клопотання про розгляд справи у його відсутність.

За таких обставин суд вважає за можливе проводити розгляд цивільної справи у відсутність представника відповідача ФГ Надія М.В. та ухвалити у справі заочне рішення, щодо якого представник позивача не заперечує.

Суд, розглянувши матеріали цивільної справи, дослідивши представлені докази приходить до слідуючого висновку.

Як встановлено судом між позивачем СТОВ Дружба та ОСОБА_4 (спадщину після смерті якого прийняв ОСОБА_1.) 24 липня 2007 року було укладено договір оренди землі № 360 строком на десять років. Згідно з п.п.1, 2 вказаного договору ОСОБА_4 надав, а СТОВ Дружба прийняло у строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 3,7761 га. Вказаний договір оренди зареєстровано у Вінницькій регіональній філії державного підприємства Центр державного земельного кадастру , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис №040883000148 від 18 січня 2008 року, вказане підтверджується копією договору оренди землі (а.с.21,22).

Відповідно до ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов, якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

Так, реєстрація договору оренди землі між позивачем та ОСОБА_4 (спадщину після смерті якого прийняв ОСОБА_1 (а.с.14)) була проведена відповідно до чинного на момент виникнення правовідносин законодавства.

Таким чином з моменту реєстрації вказаного договору в орендаря СТОВ Дружба виникло право оренди вказаної земельної ділянки на строк та на умовах передбачених вищевказаним договором.

Не припинивши право користування земельною ділянкою з СТОВ Дружба , між ОСОБА_1 та ФГ Надія М.В. було укладено та зареєстровано 05 серпня 2016 року договір оренди землі, що підтверджується копією витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с.16,17).

Відповідно до ч. 1 ст. 631 ЦК України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору.

Так, згідно п. 6 договору оренди земельної ділянки укладеного між позивачем та ОСОБА_4 (спадщину після смерті якого прийняв ОСОБА_1.) його укладеного строком на 10 років. Вказаний договір набрав чинності у відповідності до п. 39 після підписання сторонами та його державної реєстрації, яку проведено 18.01.2008 року.

Оскільки договір оренди між ФГ Надія М.В. та ОСОБА_1 зареєстровано в період дії договору оренди укладеного між СТОВ Дружба та ОСОБА_4 (спадщину після смерті якого прийняв ОСОБА_1.), тому порушене право позивача підлягає відновленню, шляхом визнання недійсним договору оренди земельної ділянки площею 3,7761 га, розташованої на території Кантелинської сільської ради Іллінецького району Вінницької області, з кадастровим номером НОМЕР_1, що укладений 25 червня 2016 року між ОСОБА_1 та Фермерським господарством Надія М.В.

У відповідності до ст. 88 ЦПК України з відповідачів в рівних частках на користь позивача слід стягнути понесені ним витрати по сплаті судового збору.

На підставі викладеного та керуючись ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , ст. 631 ЦК України, ст.ст. 263-265 ЦПК України

В И Р І Ш И В:

Позов задоволити.

Визнати недійсним Договір оренди землі №7 на земельну ділянку площею 3,7761 га, розташованої на території Кантелинської сільської ради Іллінецького району Вінницької області, з кадастровим номером НОМЕР_1, укладений 26 червня 2016 року між ОСОБА_1 та Фермерським господарством Надія М.В. (ЄДРПОУ 13328972, вул. 8-Березня, 55, корпус А, с. Заруддя, Оратівський район, Вінницька область), зареєстрований 05 серпня 2016 року Нараївською сільською радою Гайсинського району Вінницької області за №15761473.

Скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна запис за реєстровим №15761473 від 05 серпня 2016 року про державну реєстрацію Договору оренди землі №7, укладеного 25 червня 2016 року між ОСОБА_1 та Фермерським господарством Надія М.В. .

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 та Фермерського господарства Надія М.В. на користь Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Дружба 3200 грн. сплаченого ним судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Вінницької області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення суд через Іллінецький районний суд.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення29.01.2018
Оприлюднено30.01.2018

Судовий реєстр по справі —131/1261/17

Рішення від 29.01.2018

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 24.11.2017

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 11.08.2017

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні