Постанова
від 26.01.2018 по справі 1-2130/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 1-2130/11

Провадження № 1/761/3/2018

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2018 року

Шевченківський районний суд міста Києва у складі :

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

суддів- ОСОБА_2 ОСОБА_3 ,

при секретарі ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

за участю :

прокурорів ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

підсудних - ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13

захисників ОСОБА_14 , ОСОБА_15

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Києві

кримінальну справу за обвинуваченням

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України,

з вищою освітою, одруженого, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , не судимого,

-у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України,

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Києва, громадянки України,

з вищою освітою, не одруженої, має неповнолітню дитину 2002 року народження, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , не судимої,

-у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191, ч.5 ст. 191, ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України,

ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки м. Києва, громадянки України,з вищою освітою, одруженої, не працюючої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_3 , не судимої,

-у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.15, ч.5 ст.191, ч.1 ст.32, ч.2 ст.28, ч.2 ст.366 КК України,

ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця м. Магадан Російської Федерації, громадянина України, з вищою освітою, не одруженого,має неповнолітню дитину, 2003 року народження, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 , не судимого в силу ст.89 КК України,

-у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.15, ч.5 ст.191, ч.5 ст.191, ч.1 ст.32, ч.2 ст.28, ч.2 ст.366 КК України,

ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця м. Києва, громадянина України, з вищою освітою, не одруженого, має двох неповнолітніх дітей 2001, 2004 років народження, з ареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_5 , не судимого в силу ст.89 КК України,

-у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.15, ч.5 ст.191, ч.1 ст.32, ч.2 ст.28, ч.2 ст.366 КК України,

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_12 , являючись директором ТОВ Укрспецмаш, ОСОБА_11 , являючись головним бухгалтером ТОВ Укрмашпроект, ОСОБА_10 , являючись директором ТОВ Севергаз та невстановлена слідством особа, протягом 2001 року, знаходячись у м. Києві, умисно, повторно, за попередньою змовою групою осіб, здійснили злочинні дії, які направлені на мінімізацію власних податкових зобов`язань та податкових зобов`язань інших суб`єктів господарювання, штучне завищення вартості продукції, проведення безтоварних операцій та використання злочинних схем, які направлені на заволодіння коштами з державного бюджету, шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість в особливо великих розмірах.

Так, ОСОБА_16 , для досягнення злочинної мети, а саме заволодіння чужим майном, шляхом безпідставного заявления до відшкодування з державного бюджету суми податку на додану вартість вступив у попередню змову з директором ТОВ Севергаз ОСОБА_10 , директором ТОВ Атомпромкомплекс ОСОБА_13 , головним бухгалтером ТОВ Укрмашпроект ОСОБА_11 , яка фактично виконувала функції по керівництву підприємством, та невстановленою слідством особою. Для досягнення злочинної мети вказані особи постійно перебуваючи за фактичною адресою знаходження своїх підприємств до 01 вересня 2001 року у м. Києві по вул.Народного ополчення,1, а після 01 вересня 2001 року у м.Києві по вул. Шовковичній, 42/44, розробили схему проведення операцій з купівлі-продажу товарів та з подальшим оформленням завідомо підроблених документів, які б свідчили про документальних рух товарів та коштів за такі товари, в яких завищена вартість, та оформлення його експорту на адресу підприємства-нерезидента з ознаками фіктивності, що давало змогу безпідставно заявити до відшкодування у відповідний звітний період суму податку на додану вартість та, використовуючи положення Закону України Про податок на додану вартість (із змінами та доповненнями), у подальшому незаконно його відшкодувати, тобто заволодіти чужим майном, зловживаючи своїм службовим становищем в особливо великих розмірах.

При цьому, функції кожної особи групи спрямовані на досягнення злочинної мети, були розподілені та відомі всім учасникам та виразились у тому, що:невстановлена слідством особа представляла інтереси та виступала як службова особа підприємства-нерезидента «Bedford Corporation» (було зареєстровано в Республіці Ірландія 06 січня 1996 року та реєстрацію якого скасовано 09 червня 2000 року), складає та підписує завідомо підроблені документи від вказаного підприємства-нерезидента та приймає участь у складанні інших завідомо підроблених документів.

ОСОБА_13 , як директор ТОВ Атомпромкомплекс, здійснює фактичне придбання товару, проводить його оплату, оформляє листи-заявки на відправлення товару в складські приміщення, які розташовані на території порту Іллічівськ, та листи на адресу декларанта ТОВ Діамант Ко Лтд. Крім того, ОСОБА_13 підписує з директором ТОВ Укрспецмаш ОСОБА_17 договір та акти приймання- передачі, в які внесена завідомо неправдива інформація про його реалізацію та передачу від ТОВ Атомпромкомплекс до ТОВ Укрспецмаш. За вказане діяння, тобто за вчинення злочинів, передбачених ст. ст. 191 ч. 5, 366 ч. 1 КК України, засуджений вироком Шевченківського районного суду м. Києва від 22 червня 2004 року та призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з відстрочкою відбування покарання строком на 3 роки, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням адміністративно-господарських обов`язків на 2 роки.

ОСОБА_16 , як директор Укрспецмаш, ОСОБА_10 , як директор ТОВ Севергаз, ОСОБА_11 , будучи головним бухгалтером ТОВ Укрмашпроект, але при цьому фактично виконуючи обов`язки по керівництву підприємством, оформляють завідомо підроблені документи про рух товару, тобто про купівлю-продаж товару один одному, при цьому достовірно розуміючи, що ними товар не придбавався та не реалізовувався. Крім того, вказані особи для підтвердження документально оформлених операцій з купівлі-продажу товарів, проводять перерахування безготівкових коштів по замкнутому колу, тобто перерахування декілька разів протягом одного банківського дня певної суми безготівкових коштів, отриманих в якості кредиту в банківській установі, по рахункам своїх підприємств, штучно створюючи проведення оплати за товар.

ОСОБА_16 , як директор Укрспецмаш, при документальному оформленні операції з купівлі-продажу товару з ТОВ Севергаз, умисно, безпідставно, з метою досягнення загального фінансового результату у вигляді, заволодіння коштами з державного бюджету, шляхом незаконного заявления до відшкодування сум податку на додану вартість в особливо великих розмірах, вносить завідомо неправдиву інформацію про вартість товару, тобто зазначає вартість начебто реалізованого товару, яка перевищує світові ціни понад в 21 раз, що у подальшому дає змогу іншим особам - ОСОБА_10 та ОСОБА_11 при?

документальному оформленні операції з купівлі-продажу товару, зазначати вже завищену вартість товару.

ОСОБА_11 , будучи головним бухгалтером ТОВ Укрмашпроект, але при цьому фактично виконуючи обов`язки по керівництву підприємством,складає та підписує документи господарювання від імені директора ТОВ Укрмашпроект ОСОБА_18 , якій нічого не було відомо про такі документи, складає та подає до податкових органів декларацію з податку на додану вартість у відповідний період, в яку вносить завідомо неправдиву інформацію про наявність у підприємства права на відшкодування податку на додану вартість, при цьому розуміючи, що ТОВ Укрмашпроект фактично товар не придбавався та не експортувався на адресу підприємства з ознаками фіктивності ТОВ Вестлайн Строй (Росія).

Так, 13 лютого 2001 року директор ТОВ Атомпромкомплекс ОСОБА_13 , діючи за попередньою змовою з іншими зазначеними особами, виконуючи свої функції в раніше обумовленому плані, відомого усім учасникам, знаходячись у м. Києві за адресою вул. Народного ополчення, 1 ,уклав з КДГМК Криворіжсталь договір №710 купівлі-продажу арматури. Згідно умов вказаного договору ТОВ Атомпромкомплекс придбало у КДГМК Криворіжсталь арматуру марки А-500С стЗпс/стЗг Пс у кількості 8 098,434 т. за ціною 875,2 грн. (без врахування ПДВ).

ОСОБА_16 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_11 та невстановлена слідством особа, згідно розробленого злочинного плану, визначили, що вказаний товар - арматура, фактично буде реалізований нерезидентом - фірмою «Bedford Corporation», інтереси якої буде представляти невстановлена слідством особа, на митній території України за ціною, близькою до ціни виробника. Вказані особи також визначили, що за документально створеною фіктивною схемою арматура буде перепродана один одному підприємствами, в ході чого відбудеться безпідставне завищення вартості такої продукції понад 21 раз від світової ціни, та згідно підроблених документів товар буде експортований ТОВ «Укрмашпроект» ніби - то на адресу російського підприємства Вестлайн Строй за штучно створеними цінами з метою подальшого відшкодування сум податку на додану вартість з бюджету в особливо великих розмірах.

З метою реалізації своїх злочинних функцій, директор ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 , діючи в інтересах інших осіб групи, за попередньою домовленістю з ОСОБА_17 , з відома ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та невстановленої слідством особи, з метою направлення придбаної арматури до Іллічівського морського торгівельного порту, склав, підписав та надав до КДГМГ «Криворіжсталь» листи: №35 від 27.02.2001 року; №47 від 06.03.2001 року; №57 від 26.03.2001 року; №61 від 02.04.2001 року;№65 від 06.04.2001 року;

№75 від 19.04.2001 року,які є невід`ємною частиною договору №710 від 13 лютого 2001 року з КДГМК Криворіжсталь, вказавши в них місцем призначення вантажу - Іллічівський морський порт, одержувачем вантажу - ТОВ «Ексімсталь» та ТОВ Атомпромкомплекс, експедитором - ТОВ «Діамант Ко. ЛТД», та зазначив вказівку оформити Сертифікати якості на товар, згідно яких продавцем та експортером арматури зазначити ТОВ «Ексімсталь».?

Працівниками КДГМК «Криворіжсталь», на виконання вказаних

листів, було оформлено залізничні накладні на завантаження та перевезення зазначеної вище арматури, відповідно до яких, вона протягом березня-червня 2001 року надходила до Іллічівського морського торгівельного порту для ТОВ «Ексімсталь», ТОВ «Атомпромкомплекс» та зберігалася на складських площах, орендованих ТОВ«Діамант Ко. ЛТД».

Однак, директора вказаних підприємств, не мали можливості розпоряджатися зазначеним вантажем та зберігати його на зазначених складських площах, оскільки між ними та експедитором ТОВ «Діамант Ко. ЛТД» не існувало ніяких документально оформлених договірних стосунків станом до 13 дипня 2001 року.

У подальшому, невстановлена слідством особа, відносно якої матеріали виділено в окреме провадження, виконуючи свої функції з метою відстеження часу та обсягів надходження вищезазначеної арматури та подальшої її реальної реалізації на митній території України, отримувала з КДГМК Криворіжсталь інформацію про перелік вагонів з вищезазначеною продукцією, відправлених для ТОВ «Ексімсталь» та ТОВ «Атомпромкомплекс». Вказану інформацію за допомогою факсового апарату вона направляла до ТОВ Діамант Ко. ЛТД, виступаючи при цьому, як представник фірми «Bedford Corporation».

Фактично, при надходженні арматури до Іллічівського морського торгівельного порту вона була прийнята на збереження експедитором - ТОВ «Діамант Ко. ЛТД» на підставі договору №41/F/2000 від 01 березня 2001 року Про транспортно-експедиторське обслуговування та перевалку вантажу в порту, укладеному між вказаним підприємством та неіснуючою фірмою «Bedford Corporation», від імені якої виступала невстановлена слідством особа. Відповідно до умов вказаного контракту, підприємство-нерезидент «Bedford Corporation» є «вантажовласником».

На виконання заздалегідь розробленого плану злочинних дій, 20 червня 2001 року невстановлена слідством особа, відносно якої матеріали виділено в окреме провадження, яка достовірно знала про скасування реєстрації фірми «Bedford Corporation», використовуючи реквізити вказаного підприємства, ввела в оману представника фірми-нерезидента «MTR METALS (overseas) LTD» ОСОБА_19 стосовно легітимності фірми «Bedford Corporation» та її діяльності, за допомогою невстановленої особи оформила з представництвом «MTR METALS (overseas) LTD» в Росії контракт №АР-06/04-05 від 20 червня 2001, а також аналогічним чином контракт з представником фірми FADI DEBAHY CO. (Дамаск, Сирія).

На виконання умов вказаних контрактів було здійснено продаж та вивезення вказаної арматури наступним чином:

По судну «Волгодон 238».

На виконання умов контракту №АР-06/04-05 від 20 червня 2001 року, невстановлена слідством особа, від імені неіснуючої фірми «Bedford Corporation» на адресу ТОВ Діамант Ко лтд. направила інструкцію №183 від 05 липня 2001 року про заповнення Сертифіката експедитора про отримання вантажу (форми FIATA FCR) міжнародного зразку.

На підставі даної інструкції ТОВ Діамант Ко лтд був складений та направлений за вказівкою вказаної особи (згідно інструкції про видачу оригінала FCR №188 від 09 липня 2001 року ) на адресу компанії FORTIS BANK (NEDERLAND) N.V. (EX MEESPIERSON N.V.), Роттердам, Нідерланди, сертифікат про отримання вантажу (форми FIATA FCR) №032-218 від 05 липня 2001 року.?

Вказаний сертифікат підтверджував право розпорядження компанією FORTIS BANK (NEDERLAND) N.V. (EX MEESPIERSON N.V.), Роттердам, Нідерланди, арматурою розміром 14 х 12000, вагою 2294,19 мт. та розміром 18 х 12000, вагою 800,88 мт. (загальною вагою 3095,07 мт.), яка виступала платником по контракту №АР-06/04-05 від 20 червня 2001 року між компаніями «MTR METALS (overseas) LTD» та «Bedford Corporation».

12 липня 2001 року фірмою «MTR METALS (overseas) LTD» на адресу TOB Діамант Ko лтд по телефаксу було направлено повідомлення, яке містило інструкції про перевезення вказаних вище обсягів арматури судном Волгодон 238 із зазначенням відправника - компанії «Bedford Corporation», від імені компанії «MTR METALS (overseas) LTD».

13 липня 2001 року,на підставі інвойсу (рахунку) виставленого фірмою «Bedford Corporation» №27 від 09 липня 2001 року компанією «MTR METALS (overseas) LTD» було проведено оплату за придбану арматуру згідно сертифіката про отримання вантажу (форми FIATA FCR) №032-218. При цьому загальна вартість арматури масою 3095,07 М.Т., згідно вказаної форми FIATA FCR №032-218 складала 529 257 доларів СІІІА та відповідала реальній вартості арматури і була близької до ціни заводу виробника.

В цей же день (13 липня 2001 року) факсовим повідомленням компанія FORTIS BANK (NEDERLAND) N.V. (EX MEESPIERSON N.V.), Роттердам, Нідерланди, уповноважила TOB Діамант Ko лтд реалізувати вказані вище обсяги арматури згідно інструкцій по завантаженню компанії «MTR METALS (overseas) LTD» на судно Волгодон 238.

16 липня 2001 року факсовим повідомленням за №210 компанія «Bedford Corporation», від імені якої виступала невстановлена слідством особа та діяла на виконання раніше обумовленої домовленості у відповідності до злочинних функцій, узгоджених всіма учасниками групи, надала ТОВ Діамант Ko Лтд інструкцію по відвантаженню вантажу, сплаченого згідно FCR №032-218 від 05 липня 2001 року для компанії «MTR METALS (overseas) LTD» 17 липня 2001 року.

Отже, до 16 липня 2001 року членам групи, до складу якої також входив ОСОБА_16 , було достовірно відомо про здійснену за арматуру оплату компанією MTR METALS (overseas) LTD», що також передбачало перехід права власності на неї останньому підприємству.

Крім того, 17 липня 2001 року на виконання вищевказаної інструкції ТОВ Діамант Ko лтд надало доручення №169/1 та №169/2 про завантаження арматури загальною масою 3048,45 м.т. на судно Волгодон 238.

19 липня 2001 року капітаном судна Волгодон 238 були оформлені та в подальшому надані компанії «MTR METALS (overseas) LTD»:

-розписки капітана №1 та №2, які свідчили про прийняття вказаних вище обсягів арматури від вантажовідправника - фірми «Bedford Corporation» (від імені компанії «MTR METALS (overseas) LTD»);

- вантажні документи - коносаменти №1 та №2, які свідчили про прийняття вказаних вище обсягів арматури від вантажовідправника - «MTR METALS (overseas) LTD».

Отже, станом на 13 липня 2001 року , частина арматури, яка надійшла до Іллічівського морського торгівельного порту від КДГМК «Криворіжсталь» на адресу ТОВ «Атомпромкомплекс» та ТОВ «Ексімсталь», в обсягах 3 048,45 м. т. (в подальшому вивезена судном Волгодон 238) фактично була реалізована особами, які вступили у попередню змову,з метою заволодіння коштами з державного бюджету, у т.ч. ОСОБА_17 , фірмі «MTR METALS (overseas) LTD», яка оплатила повністю вартість придбаної арматури та розпорядилась нею в своїх цілях. При цьому, такий продаж було оформлено невстановленою слідством особою від імені неіснуючої фірми «Bedford Corporation», матеріали кримінальної справи стосовно якої виділені в окреме провадження.

По судну «Топаз».

Виконуючи інструкції невстановленої слідством особи, матеріали кримінальної справи стосовно якої виділені в окреме провадження і, яка діяла від імені неіснуючої фірми «Bedford Corporation», на виконання контракту № АР-06/04-05 від 20 червня 2001 року товариством Діамант Ko лтд був складений та направлений на адресу компанії FORTIS BANK (NEDERLAND) N.V. (EX MEESPIERSON N.V.), Роттердам, Нідерланди, сертифікат про отримання вантажу (форми FIATA FCR) №032-220 від 05 липня 2001 року.

Вказаний сертифікат підтверджував право розпорядження компанією FORTIS BANK (NEDERLAND) N.V. (EX MEESPIERSON N.V.), Роттердам, Нідерланди, арматурою розміром 14 х 12000, вагою 1998,29 м.т. та розміром 18 х 12000, вагою 699,49 м.т., яка виступала платником по контракту №АР-06/04-05 від 20 липня 2001 року між компаніями «MTR METALS (overseas) LTD» та «Bedford Corporation».

23 липня 2001 року фірмою «MTR METALS (overseas) LTD» на адресу TOB Діамант Ko лтд по телефаксу було направлено повідомлення, яке містило інструкції про перевезення вказаних вище обсягів арматури судном Топаз із зазначенням відправника - компанії «Bedford Corporation», від імені компанії «MTR METALS (overseas) LTD».

23 липня 2001 року на підставі інвойсу (рахунку) №28 від 10 Липня 2001 року, а також рахунку №29 від 10 липня 2001 року, виставленого невстановленою слідством особою від імені фірми «Bedford Corporation», компанією «MTR METALS (overseas) LTD» було проведено оплату за придбану арматуру згідно сертифіката про отримання вантажу (форми FIATA FCR) №032-200 та №032-222. При цьому загальна вартість арматури масою 3095,07 м.т., згідно вказаних форм FIATA FCR складала 495 453,69 доларів США, тобто вартість однієї тони фактично реалізованої продукції відповідала реальній вартості арматури і була близької до ціни заводу виробника.

В цей же день, тобто 23 липня 2001 року, факсовим повідомленням компанія FORTIS BANK (NEDERLAND) N.V. (EX MEESPIERSON N.V.), Роттердам, Нідерланди, уповноважила TOB Діамант Ko лтд реалізувати вказані вище обсяги арматури згідно інструкцій по завантаженню компанії «MTR METALS (overseas) LTD» на судно Топаз.

24 липня 2001 року факсовим повідомленням за №212 компанія «Bedford Corporation», від імені якої виступала невстановлена слідством особа та діяла на виконання раніше обумовленої домовленості у відповідності до злочинних функцій, узгоджених всіма учасниками групи, надала ТОВ Діамант Ko лтд інструкцію по відвантаженню вантажу сплаченого згідно FCR №032-220 від 05 липня 2001 року та FCR N032-222 від 10 липня 2001 року для компанії «MTR METALS (overseas) LTD» 24 липня 2001 року на судно Топаз.

Отже, до 24 липня 2001 року членам групи, до складу якої входив також ОСОБА_16 , було достовірно відомо про здійснену за арматуру оплату компанією MTR METALS (overseas) LTD», що також передбачало перехід права власності на неї останньому підприємству.

24 липня 2001 року на виконання вищевказаної інструкції ТОВ Діамант Ko лтд надало доручення №182 про завантаження арматури розміром 14 х 12000 загальною масою 1184,27 м.т. на судно Топаз.

25 липня 2001 року капітаном судна Топаз були оформлені та в подальшому надані компанії «MTR METALS (overseas) LTD» вантажний документ - коносаменти №1, який свідчив про прийняття для перевезення вказаних вище обсягів арматури від вантажовідправника - «MTR METALS (overseas) LTD».

Отже, станом на 23 липня 2001 року, частина арматури, яка надійшла до Іллічівського морського торгівельного порту від КДГМК «Криворіжсталь» на адресу ТОВ «Атомпромкомплекс» та ТОВ «Ексімсталь», в обсягах 1184,27 м.т. (в подальшому вивезена судном Топаз) фактично була реалізована особами, які вступили у попередню змову, з метою заволодіння коштами з державного бюджету, у т.ч. ОСОБА_17 , фірмі «MTR METALS (overseas) LTD», яка оплатила повністю вартість придбаної арматури та розпорядилась нею в своїх цілях. При цьому, такий продаж було оформлено від імені неіснуючої фірми «Bedford Corporation» від імені якої виступали члени даної організованої групи.

По судну Іван Яригін.

Виконуючи інструкції невстановленої слідством особи, матеріали кримінальної справи стосовно якої виділені в окреме провадження і яка діяла від імені неіснуючої фірми «Bedford Corporation», при виконанні контракту № АР-06/04-05 від 20 червня 2001 року, товариством Діамант Ko лтд був складений та направлений на адресу компанії FORTIS BANK (NEDERLAND) N.V. (EX MEESPIERSON N.V.), Роттердам, Нідерланди, сертифікат про отримання вантажу (форми FIATA FCR) №032-219 від 05 липня 2001 року.

Вказаний сертифікат підтверджував право розпорядження компанією FORTIS р BANK (NEDERLAND) N.V. (EX MEESPIERSON N.V.), Роттердам, Нідерланди, арматурою розміром 18 х 12000, вагою 800,68 м.т., яка виступала платником по контракту №АР-06/04-05 від 20 червня 2001 року між компаніями «MTR METALS (overseas) LTD» та «Bedford Corporation».

27 липня 2001 року фірмою «MTR METALS (overseas) LTD» на адресу TOB Діамант Ko лтд по телефаксу було направлено повідомлення, яке містило інструкції про перевезення вказаних вище обсягів арматури судном Іван Яригін із зазначенням відправника - компанії «Bedford Corporation», від імені компанії «MTR METALS (overseas) LTD».

27 липня 2001 року,на підставі інвойсу (рахунку) №30 від 19.07.01, виставленого невстановленою слідством особою та діяла від імені фірми «Bedford Corporation» компанією «MTR METALS (overseas) LTD» було проведено оплату за придбану арматуру згідно сертифіката про отримання вантажу (форми FIATA FCR) №032-219.

При цьому загальна вартість арматури масою 800,68 м.т., згідно вказаної FIATA FCR №032-219 складала 136 916,28 доларів США, тобто вартість однієї тони фактично реалізованої продукції відповідала реальній вартості арматури і була близької до ціни заводу виробника.

В цей же день, тобто 27 липня 2001 року, факсовим повідомленням компанія FORTIS BANK (NEDERLAND) N.V. (EX MEESPIERSON N.V.), Роттердам, Нідерланди, уповноважила ТОВ Діамант Ko лтд реалізувати вказані вище обсяги арматури згідно інструкцій по завантаженню компанії «MTR METALS (overseas) LTD» на судно Іван Яригін.

30 липня 2001 року факсовим повідомленням за №216 компанія «Bedford Corporation», від імені якої виступала невстановлена слідством особа та діяла на виконання раніше обумовленої домовленості та у відповідності до злочинних функцій, узгоджених всіма учасниками групи, надала ТОВ Діамант Ko лтд інструкцію по відвантаженню вантажу сплаченого згідно FCR №032-219 від 05 липня 2001 року для компанії «MTR METALS (overseas) LTD».

Отже, до 30 липня 2001 року членам групи, до складу якої входив також ОСОБА_16 , було достовірно відомо про здійснену за арматуру оплату компанією MTR METALS (overseas) LTD», що також передбачало перехід права власності на неї останньому підприємству.

30 липня 2001 року на виконання вищевказаної інструкції ТОВ Діамант Ko лтд надало доручення №185 про завантаження арматури розміром 18 х 12000 загальною масою 12,864 м.т. на судно Іван Яригін.

01 серпня 2001 року капітаном судна Іван Яригін були оформлені та в подальшому надані компанії «MTR METALS (overseas) LTD»:

-розписки капітана №1, яка свідчила про прийняття вказаних вище обсягів арматури від вантажовідправника - фірми «Bedford Corporation» (від імені компанії «MTR METALS (overseas) LTD»);

- вантажний документ - коносамент №1, який свідчив про прийняття вказаних вище обсягів арматури від вантажовідправника - «MTR METALS (overseas) LTD».

Отже, станом на 27 липня 2001 року, частина арматури, яка надійшла до Іллічівського морського торгівельного порту від КДГМК «Криворіжсталь» на адресу ТОВ «Атомпромкомплекс» та ТОВ «Ексімсталь», в обсягах 12,864 м.т. (в подальшому вивезена судном Іван Яригін) фактично була реалізована особами, які вступили у попередню змову, з метою заволодіння коштами з державного бюджету, у т.ч. ОСОБА_17 , фірмі «MTR METALS (overseas) LTD», яка оплатила повністю вартість придбаної арматури та розпорядилась нею в своїх цілях. При цьому, такий продаж було оформлено від імені неіснуючої фірми «Bedford Corporation», від імені якої виступали члени даної організованої групи.

По судну Пальміра.

Решта частина арматури загальною вагою 3 852,85 м.т., розміром 14 х 12000, по аналогічній вище схемі була реалізована фірмі FADI A.DEBAHY CO. та вивезена за межи митної території України судном Пальміра.

При цьому, вивезення було оформлено наступним чином:

Виконуючи інструкції невстановленої слідством особи, яка діяла від імені неіснуючої фірми «Bedford Corporation», і листом №186 від 06 липня 2001 року направив на адресу ТОВ Діамант Ко лтд. інструкцію по заповненню FCR.

На підставі даної інструкції підприємством ТОВ Діамант Ко ЛТД був складений сертифікат про отримання вантажу (форми FIATA FCR) №032-221 від 06 липня 2001 року, предметом якого є 1595,83 мт арматури 14*12000.

Вказаний сертифікат підтверджував право розпорядження компанією FADI DEBAHY CO., Дамаск, Сирія, арматурою розміром 14 х 12000, вагою 1595,83 мт.

Підприємством ТОВ Діамант Ко ЛТД був складений сертифікат про отримання вантажу (форми FIATA FCR) №032-217 від 05 липня 2001 року, предметом якого є 2000,2 м.т. арматури 14*12000.

Вказаний сертифікат підтверджував право розпорядження компанією FADI DEBAHY CO., Дамаск, Сирія, арматурою розміром 14 х 12000, вагою 2000,20 м.т.

Підприємством ТОВ Діамант Ко ЛТД був складений сертифікат про отримання вантажу (форми FIATA FCR) №032-196 від 17 травня 2001 року, предметом якого є 2523,63 м.т. арматури 14*12000, вт.ч. 256,82 м.т.

Вказаний сертифікат підтверджував право розпорядження компанією FADI DEBAHY CO., Дамаск, Сирія, арматурою розміром 14 х 12000, вагою 2523,63 м.т., в т.ч. 256,82м.т.

17 липня 2001 року підприємство ТОВ Діамант Ко лтд надало доручення №175 (256,82мт) та №176 (3596,03м.т) про завантаження арматури загальною масою 3852,85 м.т. на судно Пальміра з переліком вагонів.

У той же час, ОСОБА_16 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_11 , зловживаючи своїм службовим становищем, та невстановлена слідством особа, реалізовуючи раніше обумовлений та узгоджений усіма учасниками групи план, направлений на заволодіння коштами в особливо великих розмірах, шляхом безпідставного заявления до відшкодування податку на додану вартість, достовірно будучи обізнаними про фактичний рух арматури, склали та документально оформили завідомо неправдиві документи, в яких зазначили завідомо неправдиву інформацію про рух товару, тобто про начеб - то проведені операції з купівлі- продажу арматури один одному, по ланцюгу ТОВ Атомпромкомплекс, ТОВ Укрспецмаш, ТОВ Севергаз та ТОВ Укрмашпроект. При цьому, вартість арматури було завищено понад в 21 раз від вартості встановленої заводом виробником.

В подальшому, на підставі підроблених документів, що не відповідали фактичним обставинам здійснення господарських операцій, вказаними особами було документально оформлено експорт вказаної продукції ТОВ Укрмашпроект по завищеним цінам на адресу підприємства з ознаками фіктивності ТОВ Вестлайн Строй (м. Москва), тобто підприємства яке зареєстровано на особу що втратила паспорт та немає ніякого відношення до створення, реєстрації та господарської діяльності останнього.

Так, директор ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 та директор ТОВ «Укрспецмаш» ОСОБА_16 , за попередньою змовою, виконуючи покладені на них злочинну роль у раніше обумовленому злочинному плані, відомому та схваленому усіма учасниками групи, яким достовірно було відомо про те, що арматура розміром 14 х 12000 загальною масою 2294,19 т., розміром 18 х 12000 загальною масою 754,26 т., що була придбана товариством Атомпромкомплекс у КДГМК Криворіжсталь згідно договору №710 від 13 лютого 2001 року, направлена до Іллічівського морського торгівельного порту з метою фактичного продажу підприємствам-нерезидентам за реальною ціною, а в подальшому була вивезена зазначеними вище суднами при вищеописаних обставинах, перебуваючи за фактичним місцем знаходження своїх підприємств по вул.Народного ополчення, 1, у м. Києві, оформили документи, зміст яких не відповідав фактичним обставинам та за рахунок яких було створено документальний продаж та купівлю вказаної арматури вартістю 913,60 грн. за 1 тону арматури, а саме: договір №АУсм-АР/01 від 29 березня 2001 року;податкові накладні: №66 від 17.07.2001, №69 від 24.07.2001 та №70 від 30.07.2001.;видаткові накладні: №РН-0000066 від 17.07.2001, №РН-0000069 від 24.07.2001 та №РН-0000070 від 30.07.2001.?

При цьому, ОСОБА_13 та ОСОБА_20 було достовірно відомо, що фактично арматура за вказаними документами не передавалась та не приймалась.

У подальшому вказані завідомо неправдиві та підроблені документи, тобто документи, що містили в собі завідомо неправдиву інформацію про операції з купівлі- продажу арматури та інформацією, яка не відповідає дійсності, за вказівкою ОСОБА_21 були надані до бухгалтерії підприємства, де бухгалтером ОСОБА_22 , якій не було відомо про їх підробленість, були проведені по регістрам бухгалтерського та податкового обліку підприємств.

Директор ТОВ «Укрспецмаш» ОСОБА_16 та директор ТОВ «Севергаз» ОСОБА_10 , за попередньою домовленістю, виконуючи покладені на них злочинну роль у раніше обумовленому злочинному плані, відомому та схваленому усіма учасниками групи, яким було достовірно відомо про те, що вказані вище обсяги арматури направлені до Іллічівського морського торгівельного порту з метою фактичного продажу підприємствам-нерезидентам за реальною ціною, перебуваючи за фактичним місцем знаходження своїх підприємств по вул. Народного ополчення, 1 у м. Києві, оформили завідомо неправдиві документи, зміст яких не відповідав фактичним обставинам та за рахунок яких було створено документальний продаж та купівлю вказаної арматури, а саме: договір №УсмСг-АР/01 від 30.06.2001;специфікацію №1 до вказаного договору, датовану липнем 2001 року; видаткові накладні: №РН-0000050 від 17.07.2001, №РН-0000056 від 24.07.2001, №РН-0000060 від 30.07.2001.

Виконуючи спільний намір, направлений на розкрадання грошових коштів в особливо великих розмірах, достовірно знаючи про реальну вартість арматури, придбаної у КДГМК Криворіжсталь, згідно попередньої домовленості, ОСОБА_12 та ОСОБА_10 безпідставно зазначили у вказаних фіктивних документах штучно завищену вартість арматури в сумі 19 515,0 грн. за 1 тону, що більше, ніж в 21 раз перевищувала вартість такої продукції, встановленої заводом виробника.

При цьому, ОСОБА_10 , ОСОБА_16 та інші члени злочинної групи, усвідомлювали нереальність проведення фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу арматури за вказаною штучно завищеною ціною та достовірно знали, що фактично арматура за вказаними документами та вартістю не передавалась і не приймалась.

У подальшому вказані завідомо неправдиві та підроблені документи, тобто документи, що містили в собі завідомо неправдиву інформацію про операції з купівлі- продажу арматури та інформацією, яка не відповідає дійсності, за вказівкою ОСОБА_21 та ОСОБА_10 були надані до бухгалтерії підприємств, де бухгалтерами ОСОБА_22 та ОСОБА_23 , яким не було відомо про їх підробленість, проведені по регістрам бухгалтерського та податкового обліку підприємств.

Внаслідок відображення вказаних підроблених документів по регістрах бухгалтерського обліку ТОВ Укрспецмаш у податковому обліку підприємства виникли податкові зобов`язання по сплаті податку на прибуток та податку на додану вартість з операцій купівлі-продажу арматури, які підлягали сплаті до бюджету. Однак, вказані податкові зобов`язання, у тому числі податкові зобов`язання з ПДВ в розмірі 7 млн. 808 тис. 317 грн., які виникли у ТОВ «Укрспецмаш» від проведення цієї операції в липні 2001 року, службові особи вказаного товариства до бюджету не сплатили, скориставшись сумами безпідставно отриманого податкового кредиту, який виник у підприємства в минулих періодах внаслідок документального оформлення по бухгалтерському та податковому обліку операцій з підприємствами, що мали ознаки фіктивності, стосовно придбання товарно-матеріальних цінностей та їх подальшого продажу по збитковим цінам, тобто внаслідок проведення безтоварних операцій.

(Матеріали кримінальної справи в зазначеній частині виділені в окреме провадження).

Інші особи, які вступили у злочинну змову, яка направлена за заволодіння коштами з державного бюджету, шляхом безпідставного заявлення до відшкодування податку на додану вартість, виконуючи покладену на них злочинну роль у раніше обумовленому злочинному плані, відомому та схваленому усіма учасниками групи, перебуваючи за фактичним місцем знаходження своїх підприємств по вул. Народного ополчення, 1 ,у м. Києві, тобто директор ТОВ «Севергаз» ОСОБА_10 та головний бухгалтер ТОВ «Укрмашпроект» ОСОБА_11 , яка складала та підписувала документи господарювання від імені директора ОСОБА_18 , якій нічого не було відомо про це, а також про те, що арматура розміром 14 х 12000 загальною масою 2294,19 т., розміром 18 х 12000 загальною масою 754,26 т., яка була придбана товариством Атомпромкомплекс у КДГМК Криворіжсталь згідно договору №710 від 13 лютого 2001 року, була направлена до Іллічівського морського торгівельного порту з метою фактичного продажу підприємствам- нерезидентам за реальною ціною і в подальшому вивезена судном Волгодон 238, оформили завідомо неправдиві документи, зміст яких не відповідав фактичним обставинам та за рахунок яких було створено документальний продаж та купівлю вказаної арматури, а саме:договір №С/УМП-АР від 01.07.2001 ; специфікацію №1 до нього від 16.07.2001;акт прийому-передачі продукції від 16.07.2001;видаткові накладні: №РН-0000011 від 17.07.2001, №РН-0000012 від 17.07.2001, №РН-0000034 від 24.07.2001, №РН-0000035 від 30.07.2001 ;доручення на отримання арматури серії ЛАЗ №057503 від 16.07.2001 та серії ЛАЗ №057507 від 30.07.2001 року.

Відповідно до висновку №10862 від 20 січня 2006 року судово-почеркознавчої експертизи, підписи від імені ОСОБА_18 , в рядку Отримав (ла) у видатковій накладній №РН-0000011 від 17 липня 2001 року, в рядках (зразок підпису особи, що одержала довіреність) та Керівник підприємства в довіреностях серії ЛАЗ №057503 від 16 липня 2001 року та серії ЛАЗ №057507 від 30 липня 2001 року виконані ОСОБА_11 .

Виконуючи спільний намір, направлений на розкрадання грошових коштів в особливо великих розмірах, достовірно знаючи про реальну вартість арматури, придбаної у КДГМК Криворіжсталь, згідно домовленості між ОСОБА_17 і всіма іншими особами, безпідставно у вказаних документах було зазначено штучно завищену вартість арматури в сумі 19 517,0 грн. за 1 тону арматури, що більше, ніж в 21 раз перевищувала вартість такої продукції, встановленої заводом виробника.

При цьому, ОСОБА_16 та інші особи, усвідомлювали нереальність проведення фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу арматури за вказаною штучно безпідставно завищеною вартістю та достовірно знали,що фактично арматура за вказаними документами та ціною не передавалась та не приймалась.

У подальшому вказані завідомо неправдиві та підроблені документи, тобто документи, що містили в собі завідомо неправдиву інформацію про операції з купівлі- продажу арматури та інформацією, яка не відповідає дійсності, відповідно до раніше обумовленої злочинної ролі, головним бухгалтером ОСОБА_11 були проведені по регістрам бухгалтерського та податкового обліку підприємства.

Крім того, вищевказані завідомо неправдиві документи за вказівкою ОСОБА_10 були надані до бухгалтерії підприємства де бухгалтером ОСОБА_23 , якій не було відомо про їх підробленість, проведені по регістрам бухгалтерського та податкового обліку підприємств.

В подальшому, по вул. Народного ополчення, 1, у м. Києві, тобто за місцем фактичного знаходження підприємств ТОВ Атомпромкомплекс, ТОВ Укрмашпроект, ТОВ Севергаз та ТОВ Укрспецмаш, ОСОБА_16 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 та невстановлена слідством особа, матеріали щодо якої виділені в окреме провадження, на виконання злочинного наміру щодо розкрадання грошових коштів з бюджету, з метою створення видимості експорту зазначеної арматури та отримання сум відшкодування податку на додану вартість, складено та підписано завідомо неправдивий зовнішньоекономічний контракт №1-АР/УМП-В від 2 липня 2001 року з ТОВ «Вестлайн Строй» (Російська Федерація), що має ознаки фіктивного підприємства, тобто підприємства яке зареєстровано на особу що втратила паспорт та немає ніякого відношення до створення, реєстрації та господарської діяльності останнього.

Переслідуючи мету заволодіння коштами з державного бюджету, шляхом отримання відшкодування безпідставно завищеної суми податку на додану вартість в особливо великих розмірах, згідно заздалегідь розробленого плану схваленого усіма учасниками злочинної групи, зазначені особи, в специфікації №1 до даного контракту безпідставно зазначили вартість 1 тони арматури в сумі 106 тис. 249 російських рублів, що більше, ніж в 21 раз перевищує вартість арматури, встановленої заводом виробником - КДГМК «Криворіжсталь».

При цьому, ОСОБА_16 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_11 та невстановлена слідством особа, усвідомлювали нереальність проведення експортної операції з продажу арматури за вказаною безпідставно штучно завищеною вартістю та достовірно знали, що фактично арматура за вказаними документами та ціною експортуватись на адресу ТОВ «Вестлайн Строй» (Росія) не буде, а планувалась до продажу за реальними цінами підприємствам-нерезидентам на території України, що фактично і мало місце у подальшому.

З метою реєстрації вказаний вище зовнішньоекономічний контракт листом від 6 липня 2001 року за №2 був направлений невстановленою слідством особою на адресу Міністерства економіки України.

За наслідками розгляду зазначеного листа, ними було отримано інформаційну картку реєстрації вказаного зовнішньоекономічного контракту.

При цьому, було повідомлено про завищену вартість арматури, яка є предметом вказаного зовнішньоекономічного контракту.

Продовжуючи виконувати свої злочинні функції в, заздалегідь розробленому та схваленому плані вчинення злочину ОСОБА_16 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 та невстановлена слідством особа, будучи обізнаними про те, що відповідно до п.8.1. ст. 8 Закону України від 03 квітня 1997 року Про податок на додану вартість (зі змінами та доповненнями), право на отримання бюджетного відшкодування виникає з дня надання до податкових органів розрахунку бюджетного відшкодування, до якого додається митна декларація, що підтверджує факт вивезення (експортування) товарів за межі митної території України, здійснили ряд дій, направлених на оформлення митних документів, в яких були відображені відомості, які не відповідали фактичним обставинам.

Так, 13 липня 2001 року невстановленою слідством особою, з ТОВ «Діамант Ко ЛТД» був укладений договір №01/10СВ «Про надання послуг митного брокера».

Відповідно до умов договору ТОВ «Діамант Ко ЛТД» повинно здійснити митне оформлення вантажу, належного ТОВ «Укрмашпроект» та надати належним чином оформлений екземпляр вантажної-митної декларації.

З метою митного оформлення експорту арматури на адресу ТОВ Вестлайн Строй (Росія) в продовження завідомо неправдивої документальної проводки щодо придбання арматури товариством Укрмашпроект у ТОВ Севергаз, невстановлена слідством особа надала пакет документів, в яких містилися неправдиві відомості щодо фактичних обставин експортної операції, в тому числі зовнішньоекономічний контракт з ТОВ Вестлайн Строй до відділу митних брокерів ТОВ «Діамант Ко ЛТД».

При цьому, невстановлена слідством особа достовірно знала про те, що арматура фактично вже була реалізована фірмі FADI A.DEBAHY CO. та фірмі «MTR METALS (overseas) LTD» на території України за реальними цінами, які не відповідали цінам, зазначеним в експортних документах ТОВ Укрмашпроект.

На підставі наданих невстановленою слідством особою, завідомо неправдивих документів, працівники ТОВ «Діамант Ко ЛТД», які проводили оформлення завантаження арматури на вказані вище судна за розпорядженням фактичних власників фірми «MTR METALS (overseas) LTD» та FADI A.DEBAHY CO. та не були обізнані про фактичний експорт арматури, оформили необхідний пакет документів, згідно якого працівниками Чорноморської регіональної митниці було остаточно оформлено вантажні митні декларації: №50004/1/912048 від 17.07.2001 про здійснення експорту арматури ТОВ

«Укрмашпроект» на адресу ТОВ «Вестлайн Строй» судном «Пальміра»; №50004/1/912049 від 17.07.2001 про здійснення експорту арматури ТОВ «Укрмашпроект» на адресу ТОВ «Вестлайн Строй» судном «Волго-Дон»; №50004/1/912226 від 24.07.2001 про здійснення експорту арматури ТОВ «Укрмашпроект» на адресу ТОВ «Вестлайн Строй» судном «Топаз»; №50004/1/912364 від 30.07.2001 про здійснення експорту арматури ТОВ «Укрмашпроект» на адресу ТОВ «Вестлайн Строй» судном «Іван Яригін».

При цьому, у вказаних вантажно-митних деклараціях була вказана марка арматури, її вага та перелік залізничних вагонів, в яких вона доставлена для завантаження ніби - то на адресу ТОВ «Вестлайн Строй», тотожна марці арматури, її вазі та переліку залізничних вагонів, в яких вона була доставлена для завантаження, що була передана відповідно 05.07.2001, 17.07.2001, 13.07.2001, 23.07.2001, 27.07.2001 від імені фірми «Bedford Corporation» у власність фірмам FADI A.DEBAHY CO. та «MTR METALS (overseas) LTD», які фактично нею розпорядились і, за вказівками яких, вона була завантажена в ці ж самі судна.

У подальшому вищевказані вантажні митні декларації з відомостями про здійснення експорту арматури ТОВ «Укрмашпроект» на адресу ТОВ «Вестлайн Строй» зазначеними вище суднами, що не відповідало фактичним обставинам, представники ТОВ «Діамант Ко ЛТД» передали невстановленій слідством особі, яка з іншими членами групи ОСОБА_17 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 та ОСОБА_13 використала для подальшого документального оформлення відшкодування ПДВ з бюджету.

Крім того, директор ТОВ Укрспецмаш ОСОБА_16 , директор ТОВ Севергаз ОСОБА_10 , головний бухгалтер ТОВ Укрмашпроект ОСОБА_11 , виконуючи свої функції у заздалегідь розробленому плані злочинних дій, спрямованих на розкрадання чужого майна - грошових коштів з бюджету, шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість, вчинили ряд фінансових операцій з метою створення видимості законності проведених фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу арматури та видимості розрахунків за придбану один в одного продукцію.

Так, ОСОБА_16 , як директор ТОВ Укрспецмаш, ОСОБА_10 , як директор ТОВ Севергаз, ОСОБА_11 , як головний бухгалтер ТОВ Укрмашпроект, були обізнані, що відповідно до п. 8.1. ст. 8 Закону України від

03 квітня 1997 року Про податок на додану вартість (зі змінами та доповненнями), право на отримання бюджетного відшкодування виникає з дня надання до податкових органів розрахунку бюджетного відшкодування, до якого додаються копії платіжних доручень про перерахування платником податку коштів в оплату придбаних товарів, в тому числі сум податку на додану вартість, що свідчить про сплату підприємством-експортером податкового зобов`язання та є підставою для відшкодування ПДВ з бюджету.

З урахуванням зазначеної вимоги Закону, продовжуючи виконувати свої функції, будучи обізнаними про фактичну відсутність коштів, необхідних для розрахунків ТОВ Укрмашпроект з ТОВ Севергаз, а також останнього підприємства з ТОВ Укрспецмаш за арматуру, яку нібито було придбано згідно завідомо неправдивої документальної проводки, невстановлена слідством особа, підписала 23 липня 2001 року з Акціонерним банком Український Професійний Банк (м. Київ) кредитний договір №84, а 24 та 25 липня 2001 року, а також 3 серпня 2001 року - додаткові угоди до вказаного договору, на отримання підприємством ТОВ Укрмашпроект кредиту в сумах, відповідно 8 млн. грн., 8 млн. грн. та 9 млн. грн. для розрахунку з TOB Севергаз по договору №С/УМП-АР від 1 липня 2001 року.

При цьому поручителем, згідно договору №84-1 від 23 липня 2001 року з боку ТОВ Укрмашпроект по вказаному вище кредитному договору виступало ТОВ Севергаз в особі директора ОСОБА_10 .

На виконання умов вказаного кредитного договору та додаткової угоди до нього,

24 липня 2001 року, на рахунок ТОВ Укрмашпроект, в якості кредиту для розрахунків за придбану арматуру, згідно платіжного доручення №134694 від АБ Український Професійний Банк надійшли грошові кошти в сумі 8 млн. грн.

Вказані грошові кошти, в цей же день, по заздалегідь розробленому плану вчинення злочину, в частині штучного створення видимості повного розрахунку з постачальниками за металопродукцію, що є обов`язковою умовою відшкодування ПДВ з бюджету, були використані за попереднім зговором між директором ТОВ Укрспецмаш - ОСОБА_17 , директором ТОВ Севергаз - ОСОБА_10 , за допомогою бухгалтерів підприємств, які не були обізнані стосовно злочинних намірів директорів, та головним бухгалтером ТОВ Укрмашпроект ОСОБА_11 , шляхом перерахування безготівкових коштів по замкнутому колу по рахункам підприємств, тобто шляхом неодноразового перерахування безготівкових коштів у сумі 8 млн. грн. один одному по замкнутому колу підприємств, до якого входили ТОВ Укрмашпроект - ТОВ Севергаз - ТОВ Укрспецмаш, що були задіяні в документальній проводці купівлі-продажу арматури.

Отже, сутність перерахування коштів по рахункам у замкнутому колі, з метою створення видимості законності проведених фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу арматури та видимості розрахунків за придбану один в одного продукції, полягала у тому, що: згідно платіжного доручення №24 від 24.07.2001 ТОВ Укрмашпроект перераховано, отримані кредитні кошти в сумі 8 млн. грн. на рахунок ТОВ Севергаз, в якості оплати за металопродукцію, згідно завідомо підробленого договору №С/УМП-АР від 01.07.2001;

відразу ж, вказані грошові кошти в сумі 8 млн. грн., згідно платіжного доручення №431 від 24.07.2001 директором ТОВ Севергаз ОСОБА_10 , в якості оплати за металопродукцію згідно завідомо підробленого договору №УсмСг-АР/01 від 30.06.2001, перераховано на рахунок ТОВ Укрспецмаш; того ж дня, 24 липня 2001 року директором ТОВ Укрспецмаш ОСОБА_24 , вказані грошові кошти в сумі 8 млн. грн., згідно платіжного доручення №76 від 24.07.2001, в якості оплати за вексель, перераховано ТОВ Укрмашпроект.

Таким чином, на рахунку ТОВ Укрмашпроект в цей же день, 24 липня 2001 року за рахунок вказаних вище кредитних коштів, знову була сформована сума 8 млн. грн., яка в цей же день, вдруге була перерахована спочатку ТОВ Севергаз, подалі ТОВ Укрспецмаш та по описаній вище схемі ТОВ Укрмашпроект, після чого знову неодноразово перераховувались по описаній вище схемі.

В цей же день, тобто 24 липня 2001 року, кредитні кошти в сумі 8 млн. грн. ТОВ Укрмашпроект повернуто АБ Український Професійний Банк, згідно платіжного доручення №30.

Аналогічним чином, протягом наступних робочих банківських днів 25 липня 2001 року та 03 серпня 2001 року на підставі вищезазначеного кредитного договору між ТОВ «Укрмашпроект» та АБ Український Професійний Банк було отримано кредитні грошові кошти в сумах, відповідно, 8 млн. грн. та 9 млн. грн. Вказані кредитні грошові кошти, за описаною вище схемою, з метою створення видимості розрахунків за металопродукцію, що є обов`язковою умовою відшкодування ПДВ з бюджету, неодноразового перераховувались один одному директорами зазначених вище підприємств.

Таким чином, за рахунок проведення вищевказаних фінансових операцій у ТОВ Укрмашпроект штучно був сформований пакет платіжних доручень, відповідно до яких воно начеб - то перерахувало ТОВ Севергаз в рахунок оплати за поставлену металопродукцію, згідно завідомо підробленого договору №С/УМП-АР від 01 липня 2001 року безготівкові грошові кошти на загальну суму 189 млн. 668 тис. 563 грн. 66 коп.

При цьому, згідно вищенаведеного, вказана сума була штучно сформована лише за рахунок кредитних коштів в сумах 8 млн. грн., 8 млн. грн. та 9 млн. грн. шляхом їх неодноразового обігу протягом трьох банківських днів.

Крім того, ОСОБА_17 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_11 та невстановленою слідством особою, було проведено ряд фінансових операцій, за рахунок яких було створено видимість розрахунку за начебто експортовану продукцію - арматуру в сумі 860 млн. 616 тис. 900 російських рублів, та надходження на територію України валютної виручки від проведення вказаної операції.

Так, невстановлена слідством особа, матеріали стосовно якої виділено в окреме провадження, згідно заздалегідь розробленого плану, відомого та схваленого усіма особами, т.ч. і ОСОБА_17 , оформила та підписала угоду до контракту №1- АР/УМП-В від 02 липня 2001 року, датовану 11 липня 2001 року між ТОВ Укрмашпроект, ТОВ Вестлайн Строй та фірмою «Bedford Corporation» про проведення розрахунків.

Вказана угода передбачала розрахунок за арматуру, що була експортована ТОВ Укрмашпроект на адресу ТОВ Вестлайн Строй згідно контракту №1-АР/УМП- В з боку фірми «Bedford Corporation».?

Крім цього, вказані особи, з використанням печатки та реквізитів фірми Ellingham Metal Limited, оформили та підписали контракт №26-06/Е від 20 червня 2001 року та специфікацію №1 до нього, згідно якого ТОВ Укрмашпроект начебто мало намір придбати у вказаної фірми-нерезидента обладнання на загальну суму 887 748 649 російських рублів.

Фактично зазначений контракт було оформлено без мети виконання, а тільки з метою надання можливості перераховувати ТОВ Укрмашпроект грошові кошти на адресу фірми Ellingham Metal Limited, які в подальшому повертались на рахунок вказаного товариства в якості оплати від фірми «Bedford Corporation» за начебто експортовану арматуру, що створювало видимість повного розрахунку по експортній операції,оскільки, вказаними особами була оформлена та підписана угода про розірвання даного контракту 18 вересня 2001 року.

У подальшому, невстановлена слідством особа, шляхом використання депозитних коштів АБ Український професійний банк, їх неодноразового перерахування з рахунку на рахунок та оформлення при цьому необхідних документів, створила видимість законності вищезазначеної операції та надходження на територію України валютної виручки.

Так, 16 липня 2001 року на кореспондентський рахунок B.C.S. BANC Inc. AD № НОМЕР_1 , відкритий в АБ Український професійний банк, в рамках депозитного договору №4- ВД, з банківського рахунку № НОМЕР_2 АБ Український професійний банк, на підставі розпорядження від 16 липня 2001 року, надійшли грошові кошти в сумі 280 млн. російських рублів.

В цей же день, вказана сума грошових коштів через транзитний рахунок АБ Український професійний банк з вищевказаного кореспондентського рахунку B.C.S. BANC Inc. AD, в якості передоплати за експортовану по контракту №1- АР/УМП-В від 02 липня 2001 року з ТОВ Вестлайн Строй арматуру, була перерахована на валютний рахунок ТОВ Укрмашпроект, відкритий в АБ Український професійний банк, за вказівкою фірми «Bedford Corporation».

Того ж дня, вказана сума грошових коштів в розмірі 280 млн. російських рублів, на підставі доручення ТОВ Укрмашпроект на виконання розробленого плану вчинення злочину, з метою створення видимості повної оплати за експортовану арматуру, через транзитний рахунок АБ Український професійний банк, знову була перерахована на кореспондентський рахунок B.C.S. BANC Inc. AD, відкритий в АБ Український професійний банк на адресу фірми Ellingham Metal Limited в якості розрахунків по контракту №26-06/Е.

Після цього, в той же день, вказана сума грошових коштів в розмірі 280 млн. російських рублів з вказаного рахунку, знову була перерахована на зазначений валютний рахунок ТОВ Укрмашпроект,- відкритий в АБ Український професійний банк, в якості передоплати за експортовану по контракту №1-АР/УМП-В від 02 липня 2001 року арматуру вже начебто від фірми «Bedford Corporation».

У подальшому, протягом одного дня 16 липня 2001 року, за аналогічною схемою, на підставі вищеописаних документів на валютний рахунок ТОВ Укрмашпроект з кореспондентського рахунку B.C.S. BANC Inc. AD № НОМЕР_1 , відкритому в АБ Український професійний банк, в якості оплати за експортовану арматуру від фірми «Bedford Corporation» надійшли тричі платежі по 280 млн. російських рублів, в наслідок чого штучно було створено видимість проведення розрахунків у сумі 840 млн. російських рублів.

Крім того, цього ж дня 16 липня 2001 року, згідно банківських документів, з вищевказаного кореспондентського рахунку B.C.S. BANC Inc. AD на валютний рахунок ТОВ Укрмашпроект від фірми «Bedford Corporation» в якості передоплати за

експортовану по контракту №1-АР/УМП-В від 02 липня 2001 року арматуру, були перераховані грошові кошти в сумі 20 млн. 616 тис. 900 російських рублів, які на підставі доручення на перерахування грошових коштів ТОВ Укрмашпроект, в цей же день, були повернуті на зазначений кореспондентський рахунок B.C.S. BANC Inc. AD в адресу фірми Ellingham Metal Limited в якості розрахунків за контрактом №26-06/Е.

16 липня 2001 року,тобто того ж дня, грошові кошти депозиту в сумі 280 млн. російських рублів, що були отримані раніше B.C.S. BANC Inc. AD, разом з відсотками за його користування в сумі 28 тис. грн. були повернуті на рахунок АБ Український професійний банк.

Таким чином, внаслідок перерахованих вище фінансових операцій, проведених в один день, тобто 16 липня 2001 року, ОСОБА_16 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 та невстановлена слідством особа, виконуючи свої функції у заздалегідь розробленому плані злочинних дій, спрямованих на розкрадання чужого майна - грошових коштів, призначених для відшкодування податку на додану вартість, штучно створили видимість проведення повного розрахунку по зовнішньоекономічному контракту №1-АР/УМП-В від 02 липня 2001 року з експорту арматури на адресу ТОВ Вестлайн Строй (Російська Федерація) в сумі 860 млн. 616 тис. 900 російських рублів з використанням депозитних коштів АБ Український професійний банк у сумі 280 млн. грн.

ОСОБА_11 та невстановлена слідством особа, продовжуючи виконувати свої злочинні функції в заздалегідь обумовленому та схваленому усіма учасниками групи плані, та, будучи обізнаними про фіктивність проведеної експортної операції з ТОВ Вестлайн Строй, а також про те, що згідно п.п. 7.7.3 п. 7.7 ст. 7 Закону України Про податок на додану вартість підставою для отримання відшкодування з бюджету сум податкового кредиту є дані тільки податкової декларації за звітний період, в проміжок часу з 01 серпня 2001 року по 16 серпня 2001 року склали, а ОСОБА_11 ще й підписала податкову декларацію з ПДВ за липень 2001 року та розрахунок експортного відшкодування за липень 2001 року, які від імені директора ТОВ «Укрмашпроект» підписала невстановлена слідством особа.

В графі 23 (колонка «Б») податкової декларації з ПДВ - «Сума бюджетного відшкодування, яка може бути відшкодована платнику протягом ЗО календарних днів з дати подання цієї декларації» та в графі 2 розрахунку експортного відшкодування - «частина суми податкового кредиту звітного місяця, оплачена коштами постачальникам з 1-го числа звітного періоду по день подання цього розрахунку включно», було внесено завідомо неправдиві відомості про те, що ТОВ «Укрмашпроект» має право на відшкодування з бюджету 31 млн. 605 тис. 823 грн.

16 серпня 2001 року вказані офіційні документи ОСОБА_11 , як головний бухгалтер ТОВ Укрмашпроект, подала до Державної податкової інспекції у Московському районі м. Києва у якості підстави для відшкодування на користь підприємства податку на додану вартість на вказану суму.

Крім цього, ОСОБА_11 та невстановлена слідством особа, будучи обізнаними про те, що згідно п.8.1. ст. 8 Закону України Про податок на додану вартість (зі змінами та доповненнями), право на отримання експортного відшкодування ПДВ у підприємства - експортера виникає протягом 30 календарних днів з дня подання до податкового органу розрахунку експортного відшкодування з митними деклараціями та копіями платіжних доручень, виконуючи свої заздалегідь обумовлені функції при скоєнні злочину, підписали:

податкову декларацію з ПДВ за липень 2001 року;додаток №1 до податкової декларації з ПДВ - розрахунок експортного відшкодування за липень 2001 року,та засвідчили копії вантажних митних декларацій, які були оформлені при вищевказаних обставинах.

16 серпня 2001 року зазначені вище документи, а також копії засвідчених банком платіжних доручень :від 24.07.2001 №№24-31;від 25.07.2001 №№36-49,51-52; від 03.08.2001 №№65-70,які стосувались перерахування кредитних коштів по вищеописаній фінансовій схемі в рахунок оплати за придбану арматуру ТОВ Севергаз, було надано до відділу перевірок законності відшкодування ПДВ ДПІ у Московському районі м. Києва.

Таким чином, директором ТОВ Укрспецмаш ОСОБА_25 , директором ТОВ Севергаз ОСОБА_10 , директором ТОВ Атомпромкомплекс

ОСОБА_13 , головним бухгалтером ТОВ Укрмашпроект ОСОБА_11 та невстановленою слідством особою, які діяли за раніше розробленим, обумовленим та схваленим усіма злочинного плану, що направлений на заволодіння коштами з державного бюджету в сумі 31 млн. 605 тис. 823 грн., що є особливо великим розміром, шляхом безпідставного відшкодування податку на додану вартість, було виконано всі необхідні дії, спрямовані на досягнення злочинного результату, тобто заволодіння вказаними коштами. Однак, цей злочин ними не було доведено до кінця з причин, що не залежали від їх волі, а саме: внаслідок вжитих заходів органами Державної податкової служби України.

Крім того, ОСОБА_12 , являючись директором ТОВ Укрспецмаш, протягом 2001 року, умисно, повторно, з метою заволодіння чужого майна, шляхом зловживання службовим становищем, постійно перебуваючи за фактичною адресою знаходження своїх підприємств до 01 вересня 2001 року у м. Києві по вул. Народного ополчення,1, а після 01 вересня 2001 року по вул. Шовковичній, 42/44, вступив у попередню змову з директором ТОВ Севергаз ОСОБА_10 та невстановленою слідством особою з метою мінімізації власних податкових зобов`язань та податкових зобов`язань інших суб`єктів господарювання та використання злочинних схем, які направлені на заволодіння коштами з державного бюджету, шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість в особливо великих розмірах або шляхом безпідставного проведення взаємозаліків по зобов`язанням.

Так, ОСОБА_26 , ОСОБА_10 та невстановлена слідством особа, за вищевказаними обставинами було отримано право на відшкодування з бюджету України в якості податку на додану вартість грошових коштів в сумі 31 млн. 605 тис. 823 грн., з метою досягнення результату своїх злочинних дій, а саме протиправного вилучення з бюджету вказаної вище суми, виконуючи свої функції у заздалегідь розробленому плані невстановлена слідством особи, виступаючі від імені документально призначеного директора ТОВ Укрмашпроект ОСОБА_18 , уклала ряд фінансових договорів, стосовно купівлі-продажу цінних паперів з Кока-Кола Беверіджиз Україна ЛТД та ВАТ ДЕК Центренерго.

Так, між ВАТ ДАЕК Центренерго (Комітент) та АКБ Київ (Комісіонер) був укладений Договір комісії № К 316/1 від 10 вересня 2001 року.

Згідно даного Договору, Комітент доручає Комісіонеру, а Комісіонер за дорученням та за рахунок Комітента і за винагороду зобов`язується від свого імені здійснити посередницьку операцію з купівлі цінного паперу. Об`єктом операції є простий вексель ТОВ Укрспецмаш загальною номінальною вартістю 5 млн. грн.

На виконання вказаного Договору, згідно акту прийому-передачі векселя від

14 вересня 2001 року, АКБ Київ передало, а ВАТ ДАЕК Центренерго прийняло простий вексель №3008634322, виписаний директором ТОВ Укрспецмаш ОСОБА_17 , складений 14 вересня 2001 року, номінальною вартістю 5 млн. грн.

17 вересня 2001 року ВАТ ДАЕК Центренерго (Продавець) і ТОВ Укрмашпроект (Покупець) укладено Договір № 02/35 купівлі - продажу векселя.

Згідно даного Договору, Продавець зобов`язується продати, а Покупець придбати у власність на умовах цього договору зазначений вище простий вексель.

Згідно додаткової угоди №1 від 20 вересня 2001 року до договору № 02/35 купівлі - продажу векселя від 17 вересня 2001 року сторони дійшли згоди щодо проведення розрахунків в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України №2215 від 07 грудня 1999 року.

На виконання вказаного Договору, згідно акту прийому-передачі векселя від

17 вересня 2001 року, ВАТ Центренерго передало, а ТОВ Укрмашпроект, в особі невстановленої слідством особи прийняло вищевказаний вексель.

Крім цього, 14 вересня 2001 року КБ Приватбанк (Повірений) та ВАТ ДАЕК Центренерго (Довіритель) уклали Договір - доручення № Т 348-ДО/2001 року, згідно якого - Повірений зобов`язаний придбати та передати Довірителю векселі.

На виконання вказаного Договору, згідно акту прийому-передачі векселів від

14 вересня 2001 року ВАТ ДАЕК Центренерго прийняло, а КБ Приватбанк передало простий вексель №3008634323, виписаний директором ТОВ Укрспецмаш ОСОБА_17 , складений 14 вересня 2001 року, номінальною вартістю 5 млн. грн.

17 вересня 2001 року ВАТ ДАЕК Центренерго (Продавець) і ТОВ Укрмашпроект (Покупець), в особі невстановленої слідством особи, уклали Договір купівлі - продажу векселів №36/02.

На виконання вказаного Договору, згідно акту прийому-передачі векселя від

17 вересня 2001 року, ВАТ Центренерго передав, а ТОВ Укрмашпроект прийняв вищевказаний простий вексель №3008634323, виписаний директором ТОВ Укрспецмаш ОСОБА_17 , складений 14 вересня 2001 року, номінальною вартістю 5 млн. грн.

Внаслідок проведення вказаних фінансових операцій з купівлі-продажі векселя у ТОВ Укрмашпроект виникла кредиторська заборгованість перед ВАТ ДАЕК Центренерго на загальну суму 10 млн. грн.

При цьому службові особи ВАТ ДАЕК Центренерго, КБ Приватбанк, АКБ Київ, причетні до проведення вказаних фінансових операцій не були обізнані про злочинні дії осіб, які виступали від імені ТОВ Укрмашпроект.

З метою досягнення результату своїх злочинних дій, а саме протиправного вилучення з бюджету вказаної вище суми, по заздалегідь розробленому плану скоєння даного злочину, ОСОБА_16 , ОСОБА_10 та невстановлена слідством особа визначили наступний порядок проведення розрахунків:

28 вересня 2001 року ТОВ Укрмашпроект, в особі невстановленої особи, та ВАТ ДАЕК Центренерго був складений протокол №31/15/029 про проведення відшкодування сум податку на додану вартість у частині що належить зарахуванню на поточний рахунок платника податків, який був засвідчений: Управлінням Державного казначейства у м. Києві, ДПІ у Московському районі м.Києва, ДПІ у Залізничному районі м. Києва.

Згідно даного протоколу, ТОВ Укрмашпроект, якому належне відшкодування ПДВ (платник податку), та ВАТ ДАЕК Центренерго (кредитор платника податку) взаємозалік заборгованості проводився таким чином:ТОВ Укрмашпроект, відобразило в обліку та звітності 10 млн. грн., як отримане відшкодування ПДВ за одержаний товар від ВАТ Центренерго; ВАТ Центренерго, відобразило в обліку та звітності, як погашення своєї податкової заборгованості станом на 28 вересня 2001 року в сумі 10 млн. грн. та погашення дебіторської заборгованості ТОВ Укрмашпроект, за одержаний товар на таку ж

суму;Головне управління Державного казначейства України відобразило суму проведеного відшкодування в бухгалтерському обліку, як проведене фінансування відшкодування ТОВ Укрмашпроект, та як надходження коштів до державного бюджету від ВАТ Центренерго по ПДВ в сумі 10 млн. грн.; орган державної податкової служби відобразив суму, на яку проведено відшкодування, як суму надходження по видах податків в особових рахунках платників.

Продовжуючи свої злочинні дії спрямовані на незаконне заволодіння Державними коштами, призначеними для відшкодування податку на додану вартість з бюджету, ОСОБА_16 , ОСОБА_10 та невстановлена слідством особа, виступали від імені ТОВ Укрмашпроект, 24 вересня 2001 року уклали Договір - доручення № 197/К/2001 з ТОВ Укрстокділінг (Повіренний) на придбання простого векселя вартістю 4 млн. грн., емітованого ТОВ Компанія Енергомаш, директором якого на той час була ОСОБА_10 .

В цей же день, ТОВ Укрмашпроект (Покупець), в особі свого Повіреного ТОВ Укрстокділінг, та Кока-Кола Беверіджиз Україна ЛТД уклали договір купівлі - продажу цінних паперів № 2456/К/2001 року.

Згідно даного Договору, Продавець зобов`язується передати у власність, а Покупець прийняти і оплатити векселі, загальною номінальною вартістю 4 млн. грн.

В цей же день, тобто 24 вересня 2001 року на виконання вказаного Договору, згідно акту прийому-передачі цінних паперів до договору купівлі - продажу ТОВ Укрмашпроект прийняло, а Кока-Кола Беверіджиз Україна ЛТД передало вексель №3002052663, складений в цей же день, емітований ТОВ Компанія Енергомаш, номінальною вартістю 4 млн. грн.

Внаслідок проведення вказаної фінансової операції з купівлі-продажу векселя у ТОВ Укрмашпроект виникла кредиторська заборгованість перед Кока-Кола Беверіджиз Україна ЛТД на загальну суму 4 млн. грн.

При цьому службові особи останнього підприємства, причетні до проведення вказаних фінансових операцій не були обізнані про злочинні дії осіб, які виступали від імені ТОВ Укрмашпроект.

З метою досягнення результату своїх злочинних дій, а саме протиправного вилучення з бюджету вказаної вище суми, по заздалегідь розробленому плану скоєння даного злочину, ОСОБА_16 , ОСОБА_10 та невстановлена слідством особа, визначили наступний порядок проведення розрахунків:28 вересня 2001 року підприємствами ТОВ Укрмашпроект, в особі невстановленої слідством особи, та підприємством Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед був складений протокол №30/15/029 про проведення відшкодування сум ПДВ у частині, що належить зарахуванню на поточний рахунок платника податків. Даний протокол засвідчено печатками:Управління Державного казначейства у м. Києві,Броварського відділенням Державного казначейства Управління Державного казначейства у Київській області, ДПІ у Московському районі м.Києва, Броварської об`єднаної ДПІ Київської області. Згідно вказаного протоколу проведено взаємозалік в рахунок погашення податкової заборгованості кредитора платника податку, а саме Кока-Кола Беверіджиз Україна ЛТД з платежів до Державного бюджету України на суму - 4 млн. грн. погашення дебіторської заборгованості ТОВ Укрмашпроект за поставлену продукцію, виконані роботи та надані послуги на таку ж суму.

Таким чином, ОСОБА_16 , ОСОБА_10 та невстановлена слідством особа : згідно Протоколу №30/15/029 про проведення відшкодування сум ПДВ у частині, що належить зарахуванню на поточний рахунок платника податків, від 28 вересня 2001 року,проведено взаємозалік в рахунок погашення податкової заборгованості кредитора платника податку, а саме Кока-Кола Беверіджиз Україна ЛТД з платежів до Державного бюджету України на суму - 4 млн. грн. заборгованості та погашення дебіторської заборгованості ТОВ Укрмашпроект за поставлену продукцію, виконані роботи та надані послуги на таку ж суму;згідно Протоколу №31/15/029 про проведення відшкодування сум ПДВ у частині, що належить зарахуванню на поточний рахунок платника податків, від

28 вересня 2001 року, проведено взаємозалік в рахунок погашення податкової заборгованості кредитора платника податку, а саме ВАТ Центренерго з платежів до Державного бюджету України на суму 10 млн. грн. заборгованості та погашення дебіторської заборгованості ТОВ Укрмашпроект за одержаний товар на таку ж суму ; одержали можливість безпідставного вилучення з бюджету Держави зазначеної вище суми грошових коштів.

Загальна сума проведеного відшкодування сум ПДВ у частині, що належить зарахуванню на поточний рахунок платника податків, а саме підприємства ТОВ Укрмашпроект від здійснення вищезазначених фінансово-господарських операцій склала у сумі -14 млн. грн.

На підставі вищевикладеного, ОСОБА_16 , ОСОБА_10 та невстановлена слідством особа, незаконно використовуючи наявні у них правомочності, щодо грошових коштів, призначених для відшкодування податку на додану вартість з бюджету, шляхом проведення вищевказаних фінансових операцій та зловживання службовим становищем, діючи з корисливих мотивів та в інтересах третіх осіб, вчинили заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах.

Крім того, ОСОБА_12 , являючись директором ТОВ Укрспецмаш, будучи засудженим Шевченківським районним судом м. Києва 7 лютого 2005 року по ст.ст. 15 ч. 2, 191 ч. 5, 366 ч. 1 КК України до п`яти років позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку на 3 роки, протягом 2001 року, постійно перебуваючи за фактичною адресою знаходження своїх підприємств до 01 вересня 2001 року у м. Києві по вул. Народного ополчення,1, а після 01 вересня 2001 року по вул. Шовковичній, 42/44, умисно, повторно, вступив у попередню змову з директором ТОВ Севергаз ОСОБА_10 , директором ТОВ Атомпромкомплекс ОСОБА_13 , головним бухгалтером ТОВ Укрмашпроект ОСОБА_11 , яка фактично виконувала функції по керівництву підприємством, та невстановленою слідством особою з метою здійснення службового підроблення.

Для досягнення спільної мети на внесення завідомо неправдивих відомостей- до документів, а таким чином вчинення службового підроблення документів, які у подальшому будуть використані для заволодіння коштами з державного бюджету вищевказані особи розподілили функції відомі та схвалені всіма, які виразились у тому, що:невстановлена слідством особа складає та підписує завідомо підроблені документи від імені «Bedford Corporation», приймає участь у складанні інших завідомо підроблених документів.

ОСОБА_13 , як директор ТОВ Атомпромкомплекс, оформляє листи- заявки на відправлення товару в складські приміщення, які розташовані на території порту Іллічівськ, та листи на адресу декларанта ТОВ Діамант Ко Лтд. Крім того, ОСОБА_13 підписує з директором ТОВ Укрспецмаш ОСОБА_17 договір та акти приймання-передачі, в які внесена завідомо неправдива інформація про його реалізацію та передачу від ТОВ Атомпромкомплекс до ТОВ Укрспецмаш. За вказане діяння, тобто за вчинення злочинів, передбачених ст. ст. 191 ч. 5, 366 ч. 1 КК України, засуджений вироком Шевченківського районного суду м. Києва від 22 червня 2004 року та призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з відстрочкою відбування покарання строком на 3 роки, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням адміністративно-господарських обов`язків на 2 роки.

ОСОБА_16 , як директор Укрспецмаш, ОСОБА_10 , як директор ТОВ Севергаз, ОСОБА_11 , будучи головним бухгалтером ТОВ Укрмашпроект, але при цьому фактично виконуючи обов`язки по керівництву підприємством, оформляють завідомо підроблені документи про рух товару, тобто про купівлю-продаж товару один одному, при цьому достовірно розуміючи, що ними товар не придбавався та не реалізовувався. Крім того, вказані особи для підтвердження документально оформлених операцій з купівлі-продажу товарів, проводять перерахування безготівкових коштів по замкнутому колу, тобто перерахування декілька разів протягом одного банківського дня певної суми безготівкових коштів, отриманих в якості кредиту в банківській установі, по рахункам своїх підприємств, штучно створюючи проведення оплати за товар.

ОСОБА_16 , як директор Укрспецмаш, при документальному оформленні операції з купівлі-продажу товару з ТОВ Севергаз, умисно, безпідставно, вносить завідомо неправдиву інформацію про вартість товару, тобто зазначає вартість начеб - то реалізованого товару, яка перевищує світові ціни понад в 21 раз, що у подальшому дає змогу іншим особам - ОСОБА_10 та ОСОБА_11 при документальному оформленні операції з купівлі-продажу товару, зазначати вже завищену вартість товару.

ОСОБА_11 , будучи головним бухгалтером ТОВ Укрмашпроект, але при цьому фактично виконуючи обов`язки по керівництву підприємством,складає та підписує документи господарювання від імені директора ТОВ Укрмашпроект ОСОБА_18 , якій нічого не було відомо про такі документи, складає та подає до податкових органів декларацію з податку на додану вартість у відповідний період, в яку вносить завідомо неправдиву інформацію про наявність у підприємства права на відшкодування податку на додану вартість, при цьому розуміючи, що ТОВ Укрмашпроект фактично товар не придбавався та не експортувався на адресу підприємства з ознаками фіктивності ТОВ Вестлайн Строй (Росія).

Так, директор ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 та директор ТОВ «Укрспецмаш» ОСОБА_16 , за попередньою змовою, виконуючи покладені на них злочинну роль у раніше обумовленому злочинному плані, відомому та схваленому усіма учасниками групи, яким достовірно було відомо про те, що?арматура розміром 14 х 12000 загальною масою 2294,19 т., розміром 18 х 12000 загальною масою 754,26 т., що була придбана товариством Атомпромкомплекс у КДГМК Криворіжсталь згідно договору №710 від 13 лютого 2001 року, направлена до Іллічівського морського торгівельного порту з метою фактичного продажу підприємствам-нерезидентам за реальною ціною, а в подальшому була вивезена зазначеними вище суднами при вищеописаних обставинах, перебуваючи за фактичним місцем знаходження своїх підприємств по вул. Народного ополчення,1 у м. Києві, внесли завідомо неправдиву інформацію в документи, тобто зміст таких документів не відповідав фактичним обставинам та за рахунок яких було створено документальний продаж та купівлю вказаної арматури вартістю 913,60 грн. за 1 тону арматури, а саме:договір №АУсм-АР/01 від 29.03.2001; видаткові накладні: №РН-0000066 від 17.07.2001, №РН-0000069 від 24.07.2001 та №РН-0000070 від 30.07.2001; податкові накладні: №66 від 17.07.2001, №69 від 24.07.2001 та №70 від 30.07.2001 року,складені головним бухгалтером ТОВ „Атомпромкомплекс ОСОБА_27 за вказівкою ОСОБА_13 , до яких було внесено неправдиві відомості щодо придбання арматури у ТОВ Атомпромкомплекс.

При цьому, ОСОБА_13 та ОСОБА_20 було достовірно відомо, що фактично арматура за вказаними документами не передавалась та не приймалась.

Крім того, директор ТОВ «Укрспецмаш» ОСОБА_16 та директор ТОВ «Севергаз» ОСОБА_10 , за попередньою домовленістю, виконуючи покладені на них злочинну роль у раніше обумовленому злочинному плані, відомому та схваленому усіма учасниками групи, яким було достовірно відомо про те, що вказані вище обсяги арматури направлені до Іллічівського морського торгівельного порту з метою фактичного продажу підприємствам-нерезидентам за реальною ціною, перебуваючи за фактичним місцем знаходження своїх підприємств по вул. Народного ополчення, 1, у м. Києві, склали та підписали завідомо неправдиві документи, зміст яких не відповідав фактичним обставинам та за рахунок яких було створено документальний продаж та купівлю вказаної арматури, а саме:договір №УсмСг-АР/01 від 30.06.2001;специфікацію №1 до вказаного договору, датовану липнем 2001 року; видаткові накладні: №РН-0000050 від 17.07.2001, №РН-0000056 від 24.07.2001, №РН-0000060 від 30.07.2001 року.

Виконуючи спільний намір, направлений на розкрадання грошових коштів в особливо великих розмірах, достовірно знаючи про реальну вартість арматури, придбаної у КДГМК Криворіжсталь, згідно попередньої домовленості, ОСОБА_16 та ОСОБА_10 безпідставно зазначили у вказаних підроблених документах штучно завищену вартість арматури в сумі 19 515,0 грн. за 1 тону, що більше, ніж в 21 раз перевищувала вартість такої продукції, встановленої заводом виробника.

При цьому, ОСОБА_10 , ОСОБА_16 та інші члени злочинної групи, усвідомлювали нереальність проведення фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу арматури за вказаною штучно завищеною ціною та достовірно знали, що фактично арматура за вказаними документами та вартістю не передавалась і не приймалась.

У подальшому вказані завідомо неправдиві та підроблені документи, тобто документи, що містили в собі завідомо неправдиву інформацію про операції з купівлі- продажу арматури та інформацією, яка не відповідає дійсності, за вказівкою ОСОБА_21 та ОСОБА_10 були надані до бухгалтерії підприємств, де бухгалтерами ОСОБА_22 та ОСОБА_23 , яким не було відомо про їх підробленість, проведені по регістрам бухгалтерського та податкового обліку підприємств.

Інші особи, які вступили у злочинну змову, яка направлена на внесення до документів завідомо неправдивої інформації щодо купівлі-продажу товару, а таким чином вчинення службового підроблення, з метою подальшого використання таких підроблених документів для заволодіння коштами з державного бюджету, шляхом безпідставного заявления до відшкодування податку на додану вартість, виконуючи покладену на них злочинну роль у раніше обумовленому злочинному плані, відомому та схваленому усіма учасниками групи, перебуваючи за фактичним місцем знаходження своїх підприємств по вул.Народного ополчення, 1 у м. Києві, тобто директор ТОВ «Севергаз» ОСОБА_10 та головний бухгалтер ТОВ «Укрмашпроект» ОСОБА_11 , яка складала та підписувала документи господарювання від імені директора ОСОБА_18 , якій нічого не було відомо про це, а також про те, що арматура розміром 14 х 12000 загальною масою 2294,19 т., розміром 18 х 12000 загальною масою 754,26 т., яка була придбана товариством Атомпромкомплекс у КДГМК Криворіжсталь згідно договору №710 від 13.02.01, була направлена до Іллічівського морського торгівельного порту з метою фактичного продажу підприємствам-нерезидентам за реальною ціною і в подальшому вивезена судном Волгодон 238, оформили завідомо неправдиві документи, тобто внесли до змісту документів завідомо неправдиву інформацію про продаж товару один одному, що не відповідало фактичним обставинам, та за рахунок яких було створено документальний продаж та купівлю вказаної арматури, а саме:

договір №С/УМП-АР від 01.07.2001 ;специфікацію №1 до нього від 16.07.2001;акт прийому-передачі продукції від 16.07.2001;видаткові накладні: №РН-0000011 від 17.07.2001, №РН-0000012 від 17.07.2001, №РН-0000034 від 24.07.01, №РН-0000035 від 30.07.2001;доручення на отримання арматури серії ЛАЗ №057503 від 16.07.2001 та серії ЛАЗ №057507 від 30.07.2001 року.

Відповідно до висновку №10862 від 20 січня 2006 року судово-почеркознавчої експертизи, підписи від імені ОСОБА_18 , в рядку Отримав (ла) у видатковій накладній №РН-0000011 від 17 липня 2001 року, в рядках (зразок підпису особи, що одержала довіреність) та Керівник підприємства в довіреностях серії ЛАЗ №057503 від

16 липня 2001 року та серїі ЛАЗ №057507 від 30 липня 2001 року виконані ОСОБА_11 .

Виконуючи спільний намір, направлений на розкрадання грошових коштів в особливо великих розмірах, достовірно знаючи про реальну вартість арматури, придбаної у КДГМК Криворіжсталь, згідно домовленості між ОСОБА_17 і всіма іншими особами, безпідставно у вказаних документах було зазначено штучно завищену вартість арматури в сумі 19 517,0 грн. за 1 тону арматури, що більше, ніж в 21 раз перевищувала вартість такої продукції, встановленої заводом виробника.

При цьому, ОСОБА_16 та інші особи, усвідомлювали нереальність проведення фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу арматури за вказаною штучно безпідставно завищеною вартістю та достовірно знали, що фактично арматура за вказаними документами та ціною не передавалась та не приймалась.?

У подальшому вказані завідомо неправдиві та підроблені документи, тобто документи, що містили в собі завідомо неправдиву інформацію про операції з купівлі-продажу арматури та інформацією, яка не відповідає дійсності, відповідно до раніше обумовленої злочинної ролі, головним бухгалтером ОСОБА_11 були проведені по регістрам бухгалтерського та податкового обліку підприємства.

Крім того, вищевказані завідомо неправдиві документи за вказівкою ОСОБА_10 були надані до бухгалтерії підприємства де бухгалтером ОСОБА_23 , якій не було відомо про їх підробленість, проведені по регістрам бухгалтерського та податкового обліку підприємств.

Крім цього, ОСОБА_16 , продовжуючи виконувати свої функції, з метою документального створення підстав для відшкодування податку на додану вартість передбачених п. 8.1. ст. 8 Закону України Про податок на додану вартість від

03 квітня 1997 року зі змінами та доповненнями, підписав ряд платіжних документів про перерахування з рахунку ТОВ Укрспецмаш № НОМЕР_3 в АБ Український професійний банк на рахунок ТОВ Укрмашпроект в цьому ж банку грошових коштів, які в подальшому використовувались при створенні видимості оплати за арматуру.

Так, достовірно знаючи про відсутність господарської операції з купівлі арматури у ТОВ Атомпромкомплекс та подальшої її реалізації ТОВ Севергаз, усвідомлюючи, що така операція створена на підставі документів, відомості в яких не відповідали дійсним обставинам, тільки документально з метою безпідставного завищення вартості металопродукції та подальшого незаконного відшкодування податку на додану вартість з бюджету, ОСОБА_16 , директор ТОВ Севергаз ОСОБА_10 та інші вказані особи, з метою створення документальної видимості повного розрахунку за металопродукцію, провели ряд фінансових операцій з кредитними коштами, при цьому склавши документи з неправдивими відомостями щодо суті операцій.

Так, невстановлена слідством особа, підписала 23 липня 2001 року з Акціонерним банком Український Професійний Банк кредитний договір №84, а 24, 25 липня 2001 року та

3 серпня 2001 року - додаткові угоди до вказаного договору, на отримання підприємством ТОВ Укрмашпроект кредиту в сумах, відповідно 8 млн. грн., 8 млн. грн. та 9 млн. грн. для розрахунку з ТОВ Севергаз по договору №С/УМП-АР від 01 липня 2001 року.

При цьому поручителем, згідно договору №84-1 від 23 липня 2001 року з боку ТОВ Укрмашпроект по вказаному вище кредитному договору виступало ТОВ Севергаз в особі ОСОБА_10 .

На виконання умов вказаного кредитного договору та додаткової угоди до нього, 24 липня 2001 року на рахунок ТОВ Укрмашпроект, в якості кредиту для розрахунків за придбану арматуру, згідно платіжного доручення №134694 від АБ Український Професійний Банк надійшли грошові кошти в сумі 8 млн. грн.

Вказані грошові кошти, в цей же день, по заздалегідь розробленому плану вчинення злочину, в частині створення видимості повного розрахунку з постачальниками за металопродукцію, що є обов`язковою умовою відшкодування ПДВ з бюджету, за попереднім зговором між директором ТОВ Укрспецмаш ОСОБА_17 , директором ТОВ Севергаз ОСОБА_10 , головним бухгалтером ТОВ Укрмашпроект ОСОБА_11 та невстановленою слідством особою було перераховано на рахунок ТОВ Севергаз. Відразу ці кошти платіжним дорученням, підписаним ОСОБА_10 було перераховано на рахунок ТОВ Укрспецмаш.

ОСОБА_16 , в цей же день, в приміщенні займаному ТОВ „Укрспецмаш по вул. Народного ополчення, 1 , в м. Києві, на підставі попередньої домовленості з іншими членами злочинної групи дав вказівку головному бухгалтеру ОСОБА_22 скласти пакет платіжних доручень, а саме:

- №76 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №77 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №78 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №79 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №80 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №81 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.,

після складання яких, маючи право підпису платіжних банківських документів, як директор ТОВ Укрспецмаш підписав зазначені вище платіжні документи, складені бухгалтером його підприємства ОСОБА_22 та передав їй для надання до АБ "Український професійний банк з метою проведення відповідних платежів.

В цей же день, ОСОБА_10 ,в приміщенні займаному ТОВ „Севергаз по вул. Народного ополчення, 1, в м. Києві, на підставі попередньої домовленості з іншими зазначеними особами дала вказівку головному бухгалтеру ОСОБА_23 скласти пакет платіжних доручень, а саме:

- №434 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн;

- №435 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн;

- № НОМЕР_4 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.

після складання яких, маючи право підпису платіжних банківських документів, як директор ТОВ Севергаз підписала зазначені вище платіжні документи, складені бухгалтером її підприємства ОСОБА_23 та передала їй для надання до АБ Український професійний банк з метою проведення відповідних платежів.

Крім цього, 25 липня 2001 року, на виконання умов вказаного кредитного договору та додаткової угоди до нього, на рахунок ТОВ Укрмашпроект, в якості кредиту для розрахунків за придбану арматуру, згідно платіжного доручення №3581 від АБ Український Професійний Банк надійшли грошові кошти в сумі 8 млн. грн.

Вказані грошові кошти, в цей же день, по заздалегідь розробленому плану вчинення злочину, в частині створення видимості повного розрахунку з постачальниками за металопродукцію, що є обов`язковою умовою відшкодування ПДВ з бюджету, за попереднім зговором між директором ТОВ Укрспецмаш ОСОБА_17 , директором ТОВ Севергаз ОСОБА_10 , головним бухгалтером ТОВ Укрмашпроект ОСОБА_11 та невстановленою слідством особою було перераховано на рахунок ТОВ Севергаз. Відразу ці кошти платіжним дорученням, підписаним ОСОБА_10 було перераховано на рахунок ТОВ Укрспецмаш.

ОСОБА_16 , в цей же день, в приміщенні займаному ТОВ „Укрспецмаш по вул. Народного ополчення, 1, в м. Києві, на підставі попередньої домовленості з іншими членами злочинної групи, знову дав вказівку головному бухгалтеру ОСОБА_22 скласти пакет платіжних доручень, а саме:

- №82 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №83 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №84 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №85 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №86 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №87 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №88 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №89 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №90 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №91 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №92 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 2 млн. 855 тис. 392 грн.;

- №93 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 5 млн. 144 тис. 608 грн.;

- №94 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.;

- №95 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. 8 тис. грн.;

- №96 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 8 млн. грн.,

після складання яких, маючи право підпису платіжних банківських документів, як директор ТОВ Укрспецмаш підписав зазначені вище платіжні документи, складені бухгалтером його підприємства ОСОБА_22 та передав їй для надання до АБ Український професійний банк з метою проведення відповідних платежів.

В цей же день, ОСОБА_10 , в приміщенні займаному ТОВ „Севергаз по вул. Народного ополчення, 1 в м. Києві, на підставі попередньої домовленості з іншими членами злочинної групи, знову дала вказівку головному бухгалтеру ОСОБА_23 скласти пакет платіжних доручень, а саме:

- №439 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №440 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №441 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №442 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №443 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №444 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №445 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №446 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №447 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №448 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №449 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №450 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №451 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 8 млн. грн.;

- №452 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 9 млн. 614 тис. 643 грн. 40 коп. ,після складання яких, маючи право підпису платіжних банківських документів, як директор ТОВ Севергаз підписала зазначені вище платіжні документи, складені?

бухгалтером його підприємства ОСОБА_23 та передала їй для надання до АБ Український професійний банк з метою проведення відповідних платежів.

Також, 03 серпня 2001 року на виконання умов вказаного кредитного договору та додаткової угоди до нього, на рахунок ТОВ Укрмашпроект, в якості кредиту для розрахунків за придбану арматуру, згідно платіжного доручення №3734 від АБ Український Професійний Банк надійшли грошові кошти в сумі 9 млн. грн.

Вказані грошові кошти, в цей же день, по заздалегідь розробленому плану вчинення злочину, в частині створення видимості повного розрахунку з постачальниками за металопродукцію, що є обов`язковою умовою відшкодування ПДВ з бюджету, за попереднім зговором між директором ТОВ Укрспецмаш ОСОБА_17 , директором ТОВ Севергаз ОСОБА_10 , головним бухгалтером ТОВ Укрмашпроект ОСОБА_11 та іншими членами організації злочинної групи було перераховано на рахунок ТОВ Севергаз. Відразу ці кошти платіжним дорученням, підписаним ОСОБА_10 було перераховано на рахунок ТОВ Укрспецмаш.

ОСОБА_16 , в цей же день, в приміщенні займаному ТОВ „Укрспецмаш по вул. Народного ополчення, 1, в м. Києві, на підставі попередньої домовленості з іншими членами злочинної групи, знову дав вказівку головному бухгалтеру ОСОБА_22 скласти пакет платіжних доручень, а саме:

- №97 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 9 млн. грн.;

- №98 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 9 млн. грн.;

- №99 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 9 млн. грн.;

- №100 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрмашпроект 1 млн. 37 тис. 357 грн. 14 коп.,після складання яких, маючи право підпису платіжних банківських документів, як директор ТОВ Укрспецмаш підписав зазначені вище платіжні документи, складені бухгалтером його підприємства ОСОБА_22 та передав їй для надання до АБ Український професійний банк з метою проведення відповідних платежів.

ОСОБА_10 , в цей же день, в приміщенні займаному ТОВ „Севергаз по вул. Народного ополчення, 1, в м. Києві, на підставі попередньої домовленості з іншими членами злочинної групи, знову дала вказівку головному бухгалтеру ОСОБА_23 скласти пакет платіжних доручень, а саме:

- №462 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 9 млн. грн.;

- №463 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 9 млн. грн.;

- №464 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 9 млн. грн.;

- №465 про перерахування на рахунок ТОВ „Укрспецмаш 1 млн. 37 тис. 357 грн.14 коп.,після складання яких, маючи право підпису платіжних банківських документів, як директор ТОВ Севергаз підписала зазначені вище платіжні документи, складені бухгалтером її підприємства ОСОБА_23 та передала їй для надання до АБ Український професійний банк з метою проведення відповідних платежів.

При цьому, ОСОБА_20 , ОСОБА_10 та іншим вказаним особам, достовірно було відомо про те, що на вказані дні оформлення платіжних доручень, на рахунку підприємства грошової суми, необхідної для оплати зазначених платіжних документів, не малось. Разом з тим, ОСОБА_20 з попередньої домовленості з іншими особами було відомо, що грошові кошти по мірі їх перерахування ТОВ Укрспецмаш на рахунки вказаних вище рахунок його підприємства.

Крім того, на виконання злочинного плану відомого усім учасникам групи, у т.ч. ОСОБА_20 , який направлений на складання та внесення завідомо неправдивої інформації до документів господарювання підприємств ТОВ Атомпромкомплекс. ТОВ Укрмашпроект, ТОВ Севергаз та ТОВ Укрспецмаш, а таким чином вчинення службового підроблення, ОСОБА_11 та невстановлена слідством особа, продовжуючи виконувати свої злочинні функції, будучи обізнаними про фіктивність проведеної експортної операції з ТОВ Вестлайн Строй, а також про те, що згідно п.п. 7.7.3 п. 7.7 ст. 7 Закону України Про податок на додану вартість підставою для отримання відшкодування з бюджету сум податкового кредиту є дані тільки податкової декларації за звітний період, в проміжок часу з 01 серпня 2001 року по 16 серпня 2001 року склали, а ОСОБА_11 ще й підписала податкову декларацію з ПДВ за липень 2001 року та розрахунок експортного відшкодування за липень 2001 року, які від імені директора ТОВ «Укрмашпроект» підписала невстановлена слідством особа.

В графі 23 (колонка «Б») податкової декларації з ПДВ - «Сума бюджетного відшкодування, яка може бути відшкодована платнику протягом ЗО календарних днів з дати подання цієї декларації» та в графі 2 розрахунку експортного відшкодування - «частина суми податкового кредиту звітного місяця, оплачена коштами постачальникам з 1-го числа звітного періоду по день подання цього розрахунку включно», було внесено завідомо неправдиві відомості про те, що ТОВ «Укрмашпроект» має право на відшкодування з бюджету 31 млн. 605 тис. 823 грн.

16 серпня 2001 року вказані офіційні документи ОСОБА_11 , як головний бухгалтер ТОВ Укрмашпроект, подала до Державної податкової інспекції у Московському районі м. Києва у якості підстави для відшкодування на користь підприємства податку на додану вартість на вказану суму.

Крім цього, ОСОБА_11 та невстановлена слідством особа, будучи обізнаними про те, що згідно п.8.1. ст. 8 Закону України Про податок на додану вартість (зі змінами та доповненнями); право на отримання експортного відшкодування ПДВ у підприємства - експортера виникає протягом ЗО календарних днів з дня подання до податкового органу розрахунку експортного відшкодування з митними деклараціями та копіями платіжних доручень, виконуючи свої заздалегідь обумовлені функції при скоєнні злочину, підписали документи, в які внесена завідомо неправдива інформація, зокрема:податкову декларацію з ПДВ за липень 2001 року ; додаток №1 до податкової декларації з ПДВ- розрахунок експортного відшкодування за липень 2001 року, та засвідчили копії вантажних митних декларацій.

16 серпня 2001 року зазначені вище документи, а також копії засвідчених банком платіжних доручень:від 24.07.2001 №№24-31;від 25.07.2001 №№36-49,51-52;від 03.08.2001 №№65-70,які стосувались перерахування кредитних коштів по вищеописаній фінансовій схемі в рахунок оплати за придбану арматуру ТОВ Севергаз, було надано до відділу перевірок законності відшкодування ПДВ ДПІ у Московському районі м. Києва.

Складання і видача директором ТОВ Укрспецмаш ОСОБА_17 , в продовження своєї злочинної діяльності, завідомо неправдивих документів, внесення?в них завідомо неправдивих відомостей дало змогу виконати всі об`єктивні дії, направленні на розкрадання грошових коштів в сумі 31 млн. 605 тис. 823 грн. та фактичне заволодіння бюджетними грошовими коштами в сумі 14 млн. грн., тобто спричинило тяжкі наслідки державі не пов`язаними з матеріальними збитками, що мали вираз у:порушенні охоронюваних законом права та інтересів держави, тобто встановленого державою порядку оподаткування діяльності податком на додану вартість, передбаченим Законом України Про систему оподаткування від 18 лютого 1997 року №77/97-ВР та Законом України Про податок на додану вартість від 03 квітня 1997 року №168/97-ВР;призведення до вчинення тяжкого злочину, передбаченого ст.ст. 15 ч.2, 191 ч.5 КК України;а також заподіяло матеріальні збитки державі, які в двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Крім того,Особа №1 ,відносно якого ухвалою Шевченківського районного суду м.Києва від 18 грудня 2014 року провадження у кримінальній справі на підставі ст. 280 КПК України (в редакції КПК 1960 року) зупинено до його розшуку та якого оголошено у розшук, будучи директором ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», в липні і вересні 2001 року, з метою заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах, шляхом зловживання своїм службовим становищем,вступив в попередню змову з головним бухгалтером підприємства Особою №2, відносно якої ухвалою Шевченківського районного суду м.Києва від 18 грудня 2014 року провадження у кримінальній справі на підставі ст. 280 КПК України (в редакції КПК 1960 року) зупинено до її розшуку та яку оголошено у розшук, директором ТОВ «Бротінвест» ОСОБА_9 , директором ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 , директором ТОВ «Укрспецмаш» ОСОБА_17 .

Зазначені особи розробили злочинний план, суть якого полягала в тому, що між зазначеними підприємствами документально оформляються одноденні операції з купівлі-продажу електрообладнання зі збитком для ТОВ «Сендмаркет-Холдинг». Для документального підтвердження здійснення платежів за електрообладнання використовуються безготівкові грошові кошти, отримані у вигляді кредиту в банківській установі як «поповнення оборотних коштів». Отримані таким чином безготівкові грошові кошти на протязі одного банківського дня перераховуються зазначеними підприємствами між собою по «замкнутому колу» кілька разів, що документально створює видимість отримання оплати за товар.

Економічним результатом зазначених операцій є штучне завищення податкового кредиту та заниження податкових зобов`язань у підприємства ТОВ «Сендмаркет- Холдинг». що дає останньому за результатами відповідного звітного періоду, безпідставно заявити до відшкодування податок на додану вартість, а таким чином реалізувати вищевказаним особам злочинний умисел на заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовим становищем.

З метою реалізації зазначеного плану, між Особою №1, Особою №2, ОСОБА_9 , ОСОБА_13 і ОСОБА_17 були розподілені обов`язки, відомі і узгоджені всіма ними, зокрема: Особа №1,Особа №2, ОСОБА_9 , ОСОБА_13 і ОСОБА_16 , будучи службовими особами підприємств, зловживаючи своїм службовим становищем, складають і підписують договори купівлі-продажу електрообладнання та векселі, акти прийому-передачі, в які вносять завідомо неправдиву інформацію про продаж один одному електрообладнання, його приймання-передачі, вартості. При цьому, розуміючи, що предмет договору не передається один одному, а лише відбувається документальне оформлення безтоварній операції.

Особа №1, зловживаючи своїм службовим становищем передає свідомо підроблені документи головному бухгалтеру Особі №2, а також підписує декларацію з податку на додану вартість, в яку внесено завідомо неправдиві відомості про те, що підприємство ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» має право на відшкодування податку на додану вартість.

Особа №2 належним чином здійснює відображення в податковому та бухгалтерському обліку отримані від Особи №2 свідомо підроблені документи про взаємини з підприємствами ТОВ «Бротінвест», ТОВ «Укрспецмаш», ТОВ «Атомпромкомплекс». Крім цього, Особа №2 вносить завідомо неправдиву інформацію до декларації з податку на додану вартість за липень і вересень 2001 року про наявність права на відшкодування податку на додану вартість. При цьому розуміючи, що підприємство не має такого права. Після внесення завідомо неправдивої інформації в декларацію з податку на додану вартість, Особа №2 підписує її, як головний бухгалтер підприємства, і подає до податкового органу за місцем реєстрації підприємства.

Крім цього, ОСОБА_16 ,який відповідно до вироку Шевченківського районного суду міста Києва від 07 лютого 2005 року засуджений за ст. ст. 15 ч. 2, 191 ч. 5, 366 ч. 1 КК України до п`яти років позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку на три роки, а ОСОБА_13 ,який відповідно до вироку Шевченківського районного суду міста Києва від 22 червня 2004 року засуджений за ст. ст. 191 ч. 5, 366 ч. 1 КК України до п`яти років позбавлення волі з відстрочкою відбування покарання строком на 3 роки, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням адміністративно-господарських обов`язків на два роки.

Так, підприємством ТОВ «Стальпром» в особі директора ОСОБА_28 , на підставі договору №УКГ-СТ / ШкЕ / 6305 з ТОВ "Унція" в період травня-червня 2001 року було імпортовано на територію України товар. Після прибуття вантажу залізничним транспортом на митну територію України, ОСОБА_29 видав для отримання вантажу менеджеру зазначеного підприємства ОСОБА_30 довіреність серії КАН №161200 від 25 червня 2001 року, на підставі якої останній на залізничній станції «Київ - Товарний» 26 червня 2001 року розкредитовав вищевказані вагони. Тоді ж обладнання і запасні частини до нього, що знаходиться в ящиках було вивантажено на територію 6-го сортувального складу залізничної станції «Київ - Товарний». В період з 26 червня 2001 року по 13 липня 2001 року устаткування і запасні частини до нього, що належить ТОВ «Стальпром», перебували на зберіганні на вказаному складі залізничної станції «Київ -Товарний», в зв`язку з чим, була відкрита накопичувальна картка №260604 з 26 червня 2001 року для оплати за зберігання вантажу.

В період з 13 липня 2001 року по 17 липня 2001 року устаткування і запасні частини до нього, яке прибуло в вагонах за №№67095489, 65435711, 65145773, 63352215, 63451322, 67773010, 67092379 65590705, в кількості 24 ящиків, було вивезено за вказівкою ТОВ «Стальпром » з вище зазначеного складу на вантажному автотранспорті, що належить залізничній станції « Київ -Товарний », і, на підставі цивільно-правової угоди, було передано ТОВ« Атомпромкомплекс ».

При цьому, 08 серпня 2001 року та 28 вересня 2001 року обладнання, що залишилося на залізничній станції і прибуло в піввагонах за №№63946040, 67011429, 62584149 було відправлено на залізничну станцію «Тепеш» (Угорщину).

Вивезений з залізничної станції вантаж, а саме ящики, з зазначеним в документах товаром «обладнання та запасні частини до нього» загальною вагою 33 тонни, директор ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 , на підставі договору б / н від 17 липня 2001 року по відвантажувальної накладної №РН-00056 від 17 липня 2001 року, передав на зберігання підприємству ПП "ССМ", яка за договором зберігання б / н від 10 січня 2000 року з підприємством МПП "Фокус" розмістило для зберігання зазначені ящики з обладнанням на складі по вул. І.Федорова, 32 ,в м.Києві.

В період з 17 липня 2001 року по 18 листопада 2001 року устаткування і запасні частини до нього знаходилося на зберіганні у підприємства ПП "ССМ". При цьому, ОСОБА_13 було достовірно відомо про те, що переданий на зберігання вантаж нікуди переміщатися до 18 листопада 2001 року не буде. У зв`язку з чим, на підставі рахунку-замовлення №38 від 30 листопада 2001 року за платіжним дорученням №888 від 30 липня 2001 року, ОСОБА_13 здійснив оплату послуг із зберігання вантажу на рахунок підприємства ПП "ССМ" в сумі

15 тис. грн., тобто завчасно здійснив оплату за надані послуги зі зберігання вантажу за період з 17 липня 2001 року по 18 листопада 2001 року.

Таким чином, вказане вище обладнання в період з 20 червня 2001 року по 13 липня 2001 року знаходилося на зберіганні на залізничній станції «Київ -Товарний», а потім в період з 17 липня 2001 року по 24 вересня 2001 року знаходилося в м.Києві на зберіганні у підприємства ПП "ССМ" і в м. Севастополь не переміщалося.

Дана обставина була відома ОСОБА_13 , ОСОБА_9 , ОСОБА_12 , Особі №1 і Особі №2.

Однак, з метою реалізації попередньої домовленості і досягнення злочинної мети, спрямованої на заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах, шляхом незаконного відшкодування ПДВ з бюджету України в липні 2001 року, діючи за раніше розробленим планом, директор ТОВ "Укрспецмаш" ОСОБА_12 і директор ТОВ "Бротінвест" ОСОБА_9 , які були посадовими особами, перебуваючи по вул. Народного ополчення, 1, в м.Києві, тобто за місцем фактичного знаходження своїх підприємств, з метою створення видимості руху товару, внесли завідомо неправдиву інформацію в договір №УсмБи-О6 / 01 від 02 липня 2001 року, а саме те, що:

- продавцем обладнання є ТОВ "Укрспецмаш", а покупцем ТОВ "Бротінвест";

- предметом договору є обладнання: підстанції трансформаторні в кількості 2 шт. і шафи електричні в кількості 12 шт.,

- вартість обладнання 54 млн. грн., в т.ч. ПДВ 9 млн. грн.

Після складання зазначеного завідомо неправдивого договору, ОСОБА_16 і ОСОБА_9 підписали його, як директори підприємств.

Надалі, тобто 05 липня 2001 року директор ТОВ "Бротінвест" ОСОБА_9 , діючи за заздалегідь обговореним планом, перебуваючи за місцем фактичного знаходження свого підприємства по вул. Народного ополчення, 1. в м.Києві, за попереднью змовою з директором ТОВ "Сендмаркет-Холдинг" Особою №1, внесли завідомо неправдиву інформацію в договір купівлі-продажу № Б / С-об про те, що :

- продавцем обладнання є ТОВ "Бротінвест", а покупцем ТОВ «Сендмаркет-Холдинг»;

- предметом договору є обладнання: підстанції трансформаторні в кількості 2 шт. і шафи електричні в кількості 12 шт.,

- вартість обладнання 54 млн. грн., в т.ч. ПДВ 9 млн. грн.

Після складання зазначеного завідомо неправдивого договору, ОСОБА_9 і Особа №1 підписали його, як директори підприємств. У той же момент, Особі №1 було достовірно відомо про те, що зазначене обладнання знаходиться у м.Києві та використовуватися у господарській діяльності підприємством ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» не буде.

Надалі, в цей же день, тобто 05 липня 2001 року директор ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особа №1 . діючи за заздалегідь обговореним і узгодженим планом, за попередньою змовою з директором ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 , перебуваючи по вул. Народного ополчення, 1, в м.Києві, тобто за місцем фактичного знаходження останнього, внесли завідомо неправдиву інформацію в договір №СМ-АПК 239б / к / 2001 про те, що:

- продавцем обладнання є ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», а покупцем ТОВ «Атомпромкомплекс»;

- предметом договору є обладнання: підстанції трансформаторні в кількості 2 шт. і шафи електричні в кількості 12 шт.,

- вартість обладнання 18 млн. грн., в т.ч. ПДВ 3 млн. грн.

Після складання зазначеного свідомо не правдивого збиткового договору, ОСОБА_13 і Особа №1 підписали його, як директори підприємств.

При цьому директори підприємств ТОВ "Укрспецмаш" - ОСОБА_16 , ТОВ "Бротінвест" - ОСОБА_9 і ТОВ "Сендмаркет-Холдинг" Особа №1 фактично не мали в наявності вказаних матеріальних цінностей, не мали відповідних можливостей для їх придбання, зберігання і не мали на них права власності.

Надалі, з метою виконання злочинного плану, відомого і узгодженого всіма учасниками, а також з метою створення видимості виконання зазначених завідомо підроблених договорів, шляхом їх документального оформлення, 23 липня 2001 року директором ТОВ "Бротінвест" ОСОБА_9 в документи:

- податкову накладну № 8 від 23 липня 2001 року;

- видаткову накладну №РН-00008 від 23 липня 2001 року,

була внесена завідомо неправдива інформація, зокрема те, що:

- ТОВ «Бротінвест» передало, а ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» прийняло обладнання: підстанції трансформаторні в кількості 2 шт. і шафи електричні в кількості 12 шт .;

- вартість переданого обладнання складає 54 млн. грн., в т.ч. ПДВ 9 млн. грн.

Після складання вищевказаних завідомо підроблених накладних, ОСОБА_9 передав їх Особі №1, якому достовірно було відомо про їх підробку.

Надалі, Особа №1, після отримання вищевказаних завідомо підроблених документів, перебуваючи за фактичним місцезнаходження свого підприємства в м.Севастополі, по вул. Індустріальний проїзд, 10, передав їх головному бухгалтеру ТОВ "Сендмаркет-Холдинг" Особі №2, якій було достовірно відомо про фіктивність господарських операцій. У свою чергу, Особа №2, діючи за заздалегідь обговореним планом, виконуючи свою роль і, діючи за погодженням з Особою №2, отримавши вищевказані завідомо підроблені накладні на товар, виписала на своє ім`я довіреність серії ЯВУ №589158 від 23 липня 2001 року на отримання від ТОВ "Бротінвест" зазначеного обладнання. При цьому, Особа №2. достовірно розуміла, що фактично вона не буде отримувати товар, що товар не купувався, а також що даний документ вона оформила для створення видимості проведення фінансово-господарських операцій, шляхом їх документального оформлення.

Особа №1, діючи умисно, виконуючи свою роль за раніше обговореним планом, підписав вказану довіреність і скріпив печаткою підприємства ТОВ "Сендмаркет-Холдинг".

В цей же день, тобто 23 липня 2001 року ,особа №2, перебуваючи за фактичним місцезнаходження підприємства по вул. Індустріальний проїзд, 10, в м Севастополі, продовжуючи виконувати свою роль, не виїжджаючи в г. Киев для отримання товару, за погодженням своїх дій з Особою №1, підписала видаткову накладну №РН- 00008, в яку внесла завідомо неправдиву інформацію про те, що нібито підприємством ТОВ "Сендмаркет-Холдинг" отримано від ТОВ "Бротінвест" вищевказане електрообладнання на загальну суму 54 млн. грн., в т.ч. ПДВ 9 млн. грн., а також здійснила відображення отриманих завідомо підроблених документів в бухгалтерському і податковому обліку підприємства ТОВ "Сендмаркет-Холдинг", зокрема Особа №2 відобразила дану операцію в Книзі обліку придбання товарів (робіт, послуг), вказавши, наявність податкового кредиту на суму 9 млн. грн.

Крім цього, 25 липня 2001 року Особа №2, продовжуючи виконувати свої раніше обговорені дії згідно узгодженого всіма учасниками плану, а також за погодженням з Особою №1, отримавши від останнього завідомо підроблений договір про продаж обладнання підприємству ТОВ "Атомпромкомплекс", а також довіреність серії КАО №602980 про нібито отримання ОСОБА_13 , який є директором ТОВ "Атомпромкомплекс", обладнання, внесла в:- видаткову накладну № СХ-0000063;

- податкову накладну № 0000047, свідомо неправдиву інформацію про те, що:

- ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» передало, а ТОВ «Атомпромкомплекс» прийняло обладнання: підстанції трансформаторні в кількості 2 шт. і шафи електричні в кількості 12 шт .;

- вартість переданого обладнання складає 18 млн. грн., в т.ч. ПДВ 3 млн. грн.

Після складання зазначених завідомо підроблених документів,Особа №2 передала їх Особі №1, який їх підписав, як директор підприємства. Після складання зазначених завідомо підроблених документів та належного їх оформлення, Особа №2, продовжуючи виконувати свої дії за заздалегідь узгодженим і обговореним планом, їх відобразила в бухгалтерському та податковому обліку, зокрема Особа №2 відобразила в Книзі обліку продажу товарів (робіт, послуг) наявність зобов`язань в сумі 3 млн. грн.

У той же час, Особа №1 передав зазначені свідомо підроблені документи ОСОБА_13 .

При цьому, Особа №1, ОСОБА_16 , Особа №2, ОСОБА_9 і ОСОБА_13 , будучи обізнаними про нереальність проведення фінансово¬хозяйственних операцій з купівлі-продажу електроустаткування за завищеною вартістю і його продажу за заниженою вартістю, вірогідно знали, що фактично електрообладнання по зазначених вище документів і вартістю не передавалося і не приймалося, а також те, що свої дії вони здійснюють за вищевказаним заздалегідь обговореним і узгодженим усіма учасниками плану.

Таким чином, в результаті створення видимості вищевказаних фінансово-господарських безтоварних, збиткових, економічно необгрунтованих операцій, які суперечили статутній діяльності ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», Особа №1 за попередньою змовою з ОСОБА_17 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 і Особою №2, діючи за заздалегідь розробленим єдиним планом, досягли мети, а саме: безпідставно сформували в липні 2001 року у підприємства ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» фактично не підтверджені податковий кредит в сумі 9 млн. грн. і податкові зобов`язання в сумі 3 млн. грн., в результаті чого було отримано негативне значення податку на додану вартість, що підлягає відповідно до Закону України "Про податок на додану вартість ", бюджетному відшкодуванню в сумі 6 млн. грн. (3 млн. грн. - 9 млн. грн).

Крім цього, Особі №1, ОСОБА_20 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 і Особі №2 було достовірно відомо вимога і положення п.п. 7.7.3 п.7.7 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість" (зі змінами та доповненнями), згідно якого підставою для отримання відшкодування з бюджету сум податкового кредиту є тільки дані податкової декларації за звітний період.

У зв`язку з чим, Особа №2, будучи головним бухгалтером підприємства ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», продовжуючи виконувати свою злочинну роль, зловживаючи своїм службовим становищем, а також діючи в рамках обумовленого і узгодженого всіма учасниками плану, використовуючи вищевказані завідомо підроблені документи по створенню видимості фінансово-господарських операцій, шляхом документального оформлення їх проведення, при складанні декларації з ПДВ за липень 2001 року в графі 25 (колонка "Б") "Залишок суми ПДВ, яка підлягає відшкодуванню після погашення податкових зобов`язань платника протягом трьох наступних звітних періодів", внесла завідомо неправдиву інформацію про те, що ТОВ« Сендмаркет- Холдинг » має право на відшкодування з бюджету зазначеного податку в сумі 6 млн. 32 тис. 7 грн.

20 серпня 2001 року вказаний офіційний документ був підписаний директором ТОВ «Сендмаркет-Ходлінг» Особою №1 і поданий до Державної податкової інспекції в Ленінському районі м.Севастополя в якості підстави для відшкодування на рахунок ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» податку на додану вартість на вказану суму.

Таким чином, директором ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особою №1 за попередньою змовою з ОСОБА_17 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 і особою №2 в липні 2001 року були виконані всі необхідні дії, спрямовані на незаконне завищення податкового кредиту, складання і подачу звітних податкових документів, які були підставою для незаконного відшкодування коштів з бюджету держави.

Крім цього, з метою досягнення злочинного умислу, спрямованого на заволодіння грошовими коштами з бюджету держави, шляхом незаконного відшкодування ПДВ, Особа №1, знаючи про те, що у його підприємства не було достатніх коштів для оплати товару, отриманого від ТОВ " Бротінвест ", в сумі 54 млн. грн, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_17 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 і Особою №2, 17 серпня 2001 року в м.Севастополі оформив у приватного нотаріуса ОСОБА_31 картку зі зразками його підпису та відбитком печатки ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», а 29 серпня 2001 року надав в ВАТ "Український професійний банк" (м. Києва) документи, в результаті чого було відкрито додатковий поточний розрахунковий рахунок № НОМЕР_5 в національній валюті - гривні . Даний розрахунковий рахунок був необхідний Особі №1 для використання його у вересні 2001 року за розробленою схемою для спрощення руху безготівкових кредитних коштів по замкнутому ланцюжку підприємствами ТОВ "Бротінвест", ТОВ "Атомпромкомплекс, ТОВ" Укрспецмаш ", у яких були відкриті розрахункові рахунки в тому ж банку" Український професійний банк ", в м.Києві, по вул. Марини Раскової, 15.

У той же час, Особа №1,Особа №2, ОСОБА_16 , ОСОБА_13 і ОСОБА_9 достовірно розуміли, що, в розробленому злочинному плані, спрямованом на заволодіння грошовими коштами з бюджету, шляхом незаконної заяви до відшкодування податку на додану вартість, складовою частиною є штучне завищення податкового кредиту підприємства ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», що за результатами безтоварних операцій, проведених в липні 2001 року з купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей, у останнього з бухгалтерського та податкового обліків виникнуть значні збитки. З метою скорочення виниклих збитків, Особа №1 за попередньою змовою з головним бухгалтером підприємства Особою №2, директором ТОВ "Бротінвест" ОСОБА_9 , директором ТОВ "Атомпромкомплекс" ОСОБА_13 і директором ТОВ "Укрспецмаш" ОСОБА_17 спільно розробили і узгодили між собою схему проведення фінансово-господарських операцій з продажу цінних паперів-векселів. При цьому, зазначеним особам було достовірно відомо, що згідно п.п. 3.2.1 п. 3.2 ст.З Закону України №168 / 97-ВР від 03 квітня 1997 року «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями), не є об`єктом оподаткування операції з продажу за грошові кошти цінних паперів.

У зв`язку з чим, Особа №1, будучи директором ТОВ «Сендмаркет-Холдинг»,

31 серпня 2001 року уклав з ТОВ "Укрстокділінг", які мають ліцензію на проведення операцій з цінними паперами та діє від імені ТОВ "Укрспецмаш", договір купівлі-продажу №232а / к / 2001 векселя. На підставі зазначеного договору та за актом прийому передачі векселів Особа №1 отримав вексель №3008632158, номінальною вартістю 50 млн. грн., емітента ТОВ «Компанія« Енергомаш », фактично за ціною 18 млн. 800 тис. грн.

В той же день, 31 серпня 2001 року Особа №1, діючи за заздалегідь розробленим планом, відомого всім учасникам, уклав договір з ТОВ «Укрстокділінг», що діє від імені ТОВ «Бротінвест» і за актом прийому-передачі векселя до договору купівлі- продажу №239б / к / 2001 передав директору ТОВ "Бротінвест" ОСОБА_9 той же вексель №3008632158, номінальною вартістю 50 млн. грн., за номінальною ціною.

Таким чином, в результаті проведених вищевказаних операцій з купівлі-продажу векселя, директор ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особа №1 штучно сформував прибуток в сумі 31 млн. 200 тис. грн., яка компенсувала нібито понесені підприємством збитки в липні 2001 року.

Крім цього, директор ТОВ "Укрспецмаш" ОСОБА_16 , директор ТОВ "Атомпромкомплекс" ОСОБА_13 , директор ТОВ «Бротінвест» ОСОБА_9 , директор ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особа №1 і головний бухгалтер цього підприємства Особа №2, виконуючи свої функції в заздалегідь розробленому плані злочинних дій, спрямованих на заволодіння чужого майна - коштів з бюджету, шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість, зробили ряд фінансових операцій з метою створення видимості законності проведених фінансово¬хозяйственних операцій з купівлі-продажу обладнання та видимості розрахунків за придбану один у одного продукцію.

Так, вищевказаним особам було достовірно відомо, що відповідно до п.8.1. ст. 8 Закону України від 03 квітня 1997 року "Про податок на додану вартість" (зі змінами та доповненнями), право на отримання бюджетного відшкодування виникає з дня подання до податкового органу розрахунку бюджетного відшкодування, до якої додаються копії платіжних доручень про перерахування платником податку коштів в якості оплати за придбаний товар, в т.ч. суми податку на додану вартість.

З урахуванням зазначеної вимоги Закону, продовжуючи виконувати свої функції, будучи обізнаними про фактичну відсутність коштів, необхідних для розрахунків між підприємствами ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», ТОВ "Укрмашпроект", ТОВ «Атомпромкомплекс» і ТОВ «Бротінвест» за придбаний вексель і нібито придбане електрообладнання, ОСОБА_13 підписав 05 вересня 2001 року з Акціонерним банком "Український Професійний Банк" (м.Київ) кредитний договір №113, а 06 вересня 2001 року додаткову угоду до зазначеного договору, на отримання підприємством ТОВ "Атомпромкомплекс" кредиту в сумі 9 млн. грн. для розрахунку з ТОВ "Сендмаркет-Холдинг" за договором №СМ-АПК / 07- Об від 05 липня 2001 року.

На виконання умов зазначеного кредитного договору та додаткової угоди до нього, 06 вересня 2001 року, на рахунок ТОВ "Атомпромкомплекс", в якості кредиту для розрахунків за придбане електрообладнання, згідно платіжного доручення №3811 від АБ "Український Професійний Банк" надійшли грошові кошти в сумі 9 млн. грн.

Зазначені грошові кошти в цей же день, за заздалегідь розробленим планом скоєння злочину, в частині штучного створення видимості повного розрахунку з постачальниками за електрообладнання і вексель, який є обов`язковою умовою відшкодування ПДВ з бюджету, були використані за попередньою змовою між директором ТОВ "Укрспецмаш" Тарашкевічусом AA, директором ТОВ "Атомпромкомплекс" ОСОБА_13 , директором ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особою №1, головним бухгалтером ТОВ "Сендмаркет-Холдинг" Особою №2, директором ТОВ «Бротінвест» ОСОБА_9 , за допомогою бухгалтерів підприємств, яким не було відомо щодо злочинних намірів директорів, шляхом перерахування безготівкових коштів по "замкнутому колу" по рахунках підприємств, тобто шляхом кількаразового перерахування безготівкових коштів в сумі 9 млн. грн. один одному.

В цей же день, тобто 06 вересня 2001 року, кредитні кошти в сумі 9 млн. грн. ТОВ "Атомпромкомплекс" повернуті АБ "Український Професійний Банк", згідно з платіжним дорученням.

Таким чином, директором ТОВ "Укрспецмаш" ОСОБА_17 , директором директором ТОВ "Атомпромкомплекс" ОСОБА_13 , директором ТОВ «Бротінвест» ОСОБА_9 , директором ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особою №1 і головним бухгалтером даного підприємства Особою №2, які діяли за попередньою домовленістю по раніше розробленому, обговореному і узгодженому усіма злочинного плану, який спрямований на заволодіння коштами з державного бюджету в сумі 6 млн. грн., що є особливо великим розміром, шляхом безпідставного відшкодування податку на додану вартість, були виконані всі необхідні дії, спрямовані на досягнення злочинного результату, тобто на заволодіння вказаною сумою. Однак цей злочин ними не було доведено до кінця з причин, яка не залежала від їх волі, а саме внаслідок вжитих заходів органами Державної податкової служби України.

Крім цього, Особа №1, продовжуючи свої злочинні дії, повторно вступив в попередню змову з головним бухгалтером підприємства Особою №2, директором ТОВ «Укрспецмаш» ОСОБА_17 і директором ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 на заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах, шляхом незаконної заяви на відшкодування податку на додану вартість у вересні 2001 року.

При цьому, Особа №1, ОСОБА_13 , Особі №2 і ОСОБА_20 було достовірно відомо, що раніше описане електрообладнання в період з 17 липня 2001 року по 24 вересня 2001 року знаходилося в м.Києві на зберіганні у підприємства ПП "ССМ" і в м Севастополь не переміщалася.

Однак, вищевказані особи, у вересні 2001 року, повторно, з метою створення видимості проведення фінансово-господарських операцій, здійснили документальне оформлення купівлі-продажу вищевказаного обладнання, в результаті чого безпідставно було заявлено на відшкодування з бюджету податок на додану вартість в сумі 10 млн. грн.

Так, з метою реалізації раніше обумовленого плану, спрямованого на заволодіння грошовими коштами з бюджету, шляхом відшкодування податку на додану вартість, Особа №1, будучи директором ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», виконуючи свою роль, 05 вересня 2001 року за попередньою змовою з директором ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 , перебуваючи по вул. Шовковичній, 42/44, в м.Києві, тобто за місцезнаходженням останнього, вніс завідомо неправдиву інформацію в договір купівлі-продажу №АПК / С-об а саме те, що:

- продавцем обладнання є ТОВ «Атомпромкомплекс», а покупцем ТОВ «Сендмаркет-Холдинг»;

- предметом договору є обладнання: засувка Д15 в кількості 5 шт.,

засувка ДЗО в кількості 55 шт., засувка Д40 в кількості 31 шт., засувка Д50 в кількості 5 шт., засувка Д70 в кількості 6 шт., клапан розподільний з кришкою в кількості 1 шт., клапан розподільний малий в кількості 1 шт. , шафа електрична в кількості 1 шт., трансформаторна підстанція в кількості 1 шт.; вартість обладнання 90 млн. 294 тис. грн., в тому числі ПДВ 15 млн. 49 тис. грн.

Після складання зазначеного завідомо неправдивого договору, ОСОБА_13 і Особа №1 підписали його, як директори підприємств.

В цей же день, тобто 05 вересня 2001 року, продовжуючи виконувати злочинні дії, згідно раніше обумовленого плану, а також з метою створення видимості здійснення фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу обладнання, шляхом його документального оформлення, з метою виконання злочинного плану, відомого і узгодженого всіма учасниками, а також з метою створення видимості виконання зазначених завідомо підроблених договорів, директор ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 в документи:

податкову накладну № 0000083 від 05.09.2001;

- видаткову накладну №РН-0000083 від 05.09.2001 р, вніс завідомо неправдиву інформацію, зокрема те, що:

- ТОВ «Атомпромкомплекс» передало, а ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» прийняло обладнання: засувка Д15 в кількості 5 шт., засувка ДЗО в кількості 55 шт., засувка Д40 в кількості 31 шт., засувка Д50 в кількості 5 шт., засувка Д70 у кількості 6 шт., клапан розподільний з кришкою в кількості 1 шт., клапан розподільний малий в кількості 1 шт., шафа електрична в кількості 1 шт., трансформаторна підстанція в кількості 1 шт.;

- вартість обладнання 90 млн. 294 тис. грн., в тому числі ПДВ 15 млн. 49 тис. грн.

При цьому, в видаткову і податкову накладні, замість однієї трансформаторної підстанції, як вказано в специфікації №1 до договору №АПК / С-об від 05 вересня 2001 року було внесено дві підстанції трансформаторні за ціною 11 млн. 200 тис. грн., кожна, на загальну суму 22 млн. 400 тис. грн.

Крім цього, в цей же день, тобто 05 вересня 2001 року, Особа №1, продовжуючи виконувати злочинні дії, згідно розробленого та узгодженого плану, за попередньою змовою з директором ТОВ «Укрспецмаш» ОСОБА_17 внесли в договір № СМ-УСМ / 10-об завідомо неправдиву інформацію, а саме:

- продавцем обладнання є ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», а покупцем ТОВ «Укрспецмаш»;

- предметом договору є обладнання: засувка Д15 в кількості 5 шт., засувка ДЗО в кількості 55 шт., засувка Д40 в кількості 31 шт., засувка Д50 в кількості 5 шт., засувка Д70 в кількості 6 шт., клапан розподільний з кришкою в кількості 1 шт., клапан розподільний малий в кількості 1 шт., шафа електрична в кількості 1 шт., трансформаторна підстанція в кількості 1 шт .;

- вартість обладнання 30 млн. 294 тис. грн., в тому числі ПДВ 5 млн. 49 тис.грн.

Після складання зазначеного завідомо неправдивого договору, ОСОБА_16 і Особа №1 підписали його, як директори підприємств.

Надалі, головний бухгалтер ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особа №1, діючи за погодженням з Особою №2, виконуючи свою роль, внесла в документи: податкову накладну № 57 від 05 вересня 2001 року та видаткову накладну №СХ-0000079 від 05 вересня 2001 року, завідомо неправдиву інформацію про те, що:

- ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» передало, а ТОВ «Укрспецмаш» прийняло обладнання: засувка Д15 в кількості 5 шт., засувка ДЗО в кількості 55 шт., засувка Д40 в кількості 31 шт., засувка Д50 в кількості 5 шт., засувка Д70 в кількості 6 шт., клапан розподільний з кришкою в кількості 1 шт., клапан розподільний малий в кількості 1 шт., шафа електрична в кількості 1 шт., трансформаторна підстанція в кількості 1 шт .;

- вартість обладнання 30 млн. 294 тис. грн., в тому числі ПДВ 5 млн. 49 тис.грн.

Після складання зазначених завідомо підроблених документів, Особа №1 підписала їх, при цьому розуміючи, що фактично обладнання не передавалася.

Крім цього, після складання завідомо підроблених документів на відвантаження обладнання, а також отримання від Особи №1 завідомо підроблених документів на отримання обладнання, Особа №2, продовжуючи виконувати свою роль в раніше узгодженому плані, відобразила дані операції в податковому і бухгалтерському обліку, тобто у вересні 2001 року у ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» по податковому обліку безпідставно було сформовано податковий кредит по ПДВ в сумі 15 млн. 49 тис. грн., а також безпідставно сформовано податкові зобов`язання в сумі 5 млн. 49 тис. грн.

В результаті відображення Особою №2 у вересні 2001 року в реєстрах бухгалтерського обліку завідомо неправдивих документів про проведення безтоварних фінансово - господарських операцій, з бухгалтерського та податкового обліку ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» могли виникнути значні збитки. Однак, Особа №1, Особа №2, ОСОБА_13 і ОСОБА_16 , усвідомлюючи цей факт, діючи за розробленим планом, спрямованим на розкрадання грошових коштів з бюджету держави, провели аналогічні проведені в серпні 2001 року операції з купівлі та продажу цінних паперів для отримання прибутку підприємством ТОВ «Сендмаркет- Холдинг», так як згідно п.п. 3.2.1 п. 3.2 ст. 3 Закону України №168 / 97-ВР від 03 квітня 1997 "Про податок на додану вартість" (зі змінами та доповненнями), операції з продажу за грошові кошти цінних паперів, не є об`єктом оподаткування.

Так, Особа №1, діючи за попередньою домовленістю за заздалегідь розробленою схемою, від імені ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» уклав договір купівлі-продажу векселя

№257 / а / К / 2001 від 28 вересня 2001 року та за актом прийому-передачі векселя від 28 вересня 2001 року придбав у ТОВ « Укрспецмаш » за 28 млн. грн. простий вексель №3002052677, номінальною вартістю 80 млн. грн.

В цей же день, тобто 28 вересня 2001 року Особа №1 продав на підставі договору і акту прийому-передачі векселя від 28 вересня 2001 р даний вексель №3002052677, номінальною вартістю 80 млн. грн., підприємству ТОВ «Атомпромкомплекс» за ціною 80 млн. грн., отримавши тим самим від продажу даного цінного паперу з бухгалтерського та податкового обліку прибуток в сумі 52 млн. грн.

Крім цього, директор ТОВ "Укрспецмаш" ОСОБА_16 , директор ТОВ "Атомпромкомплекс" ОСОБА_13 , директор ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особа №1 і головний бухгалтер цього підприємства Особа №2, виконуючи свої функції в заздалегідь розробленому плані злочинних дій, спрямованих на заволодіння чужого майна - коштів з бюджету, шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість, зробили ряд фінансових операцій з метою створення видимості законності проведених фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу обладнання та видимості розрахунків за придбану один у одного продукцію.

Так, вищевказаним особам було достовірно відомо, що відповідно до п.8.1. ст. 8 Закону України від 03 квітня 1997 року "Про податок на додану вартість" (зі змінами та доповненнями), право на отримання бюджетного відшкодування виникає з дня подання до податкового органу розрахунку бюджетного відшкодування, до якої додаються копії платіжних доручень про перерахування платником податку коштів в якості оплати за придбаний товар, в т.ч. суми податку на додану вартість.

З урахуванням зазначеної вимоги Закону, продовжуючи виконувати свої функції, будучи обізнаними про фактичну відсутність коштів, необхідних для розрахунків між підприємствами ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», ТОВ "Укрмашпроект", ТОВ «Атомпромкомплекс» за придбаний вексель і нібито придбане електрообладнання, ОСОБА_13 підписав 05 вересня 2001 року з Акціонерним банком "Український Професійний Банк" (м.Київ) кредитний договір №113, а 31 жовтня 2001 року додаткову угоду до зазначеного договору, на отримання підприємством ТОВ "Атомпромкомплекс" кредиту в сумі 9 млн. грн.

На виконання умов зазначеного кредитного договору та додаткової угоди до нього, 31 жовтня 2001 року на рахунок ТОВ "Атомпромкомплекс", в якості кредиту для розрахунків за придбане електрообладнання, згідно платіжного доручення №4633 від АБ "Український Професійний Банк" надійшли грошові кошти в сумі 9 млн. грн.

Зазначені грошові кошти в цей же день, за заздалегідь розробленим планом скоєння злочину, в частині штучного створення видимості повного розрахунку з постачальниками за електрообладнання і вексель, який є обов`язковою умовою відшкодування ПДВ з бюджету, були використані за попередньою змовою між директором ТОВ "Укрспецмаш" Тарашкевічусом AA, директором ТОВ "Атомпромкомплекс" ОСОБА_13 , директором ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особою №1, головним бухгалтером ТОВ "Сендмаркет-Холдинг" Особою №2, з допомогою бухгалтерів підприємств, яким не було відомо щодо злочинних намірів директорів, шляхом перерахування безготівкових коштів по "замкнутому колу" по рахунках підприємств, тобто шляхом кількаразового перерахування безготівкових коштів в сумі 9 млн. грн. один одному.

В цей же день, тобто 31 жовтня 2001 року, кредитні кошти в сумі 9 млн. грн. ТОВ "Атомпромкомплекс" повернуто АБ "Український Професійний Банк", згідно з платіжним дорученням.

Надалі, Особа №1, продовжуючи свої дії, спрямовані на досягнення єдиного злочинного результату - заволодіння грошовими коштами з державного бюджету, шляхом незаконного відшкодування ПДВ, виконуючи свої функції в складі організованої групи, знаючи про те, що відповідно до п.п. 7.7.3 п. 7.7 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість" підставою для отримання відшкодування з бюджету сум податкового кредиту є тільки дані податкової декларації за звітний період, передав головному бухгалтеру вказаного підприємства Особі №2 всі первинні бухгалтерські документи на покупку від ТОВ "Атомпромкомплекс" і продаж в ТОВ "Укрспецмаш" обладнання.

Остання, використовуючи подані документи, склала і підписала податкову декларацію з ПДВ ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» за вересень 2001 року, в яку внесла завідомо неправдиві відомості про діяльність підприємства, а саме:

в графі 25 (колонка "Б") податкової декларації з ПДВ - "Залишок суми ПДВ, яка підлягає відшкодуванню після погашення податкових зобов`язань платника протягом трьох наступних звітних періодів", були внесені завідомо неправдиві відомості про те, що ТОВ "Сендмаркет-Холдинг" має право на відшкодування з бюджету грошових коштів в сумі 10 млн. 181 тис. 663 грн.

22 жовтня 2001 року зазначений офіційний документ був підписаний Особою №1 і поданий до Державної податкової інспекції в Ленінському районі м.Севастополя в якості підстави для відшкодування на рахунок ТОВ "Сендмаркет-Холдинг" податку на додану вартість на вказану суму.

Таким чином, директором ТОВ "Укрспецмаш" ОСОБА_17 , директором директором ТОВ "Атомпромкомплекс" ОСОБА_13 , директором ТОВ «Сендмаркет- Холдинг» Особою №1 і головним бухгалтером даного підприємства Особою №2, які діяли за попередньою домовленістю по раніше розробленому, обговореному і узгодженому усіма злочинного плану, який спрямований на заволодіння коштами з державного бюджету в сумі 10 млн. грн., що є особливо великим розміром, шляхом безпідставного відшкодування податку на додану вартість, були виконані всі необхідні дії, спрямовані на досягнення злочинного результату, тобто на заволодіння вказаною сумою. Однак цей злочин ними не було доведено до кінця з причин, яка не залежала від їх волі, а саме внаслідок вжитих заходів органами Державної податкової служби України.

Всього в результаті злочинних дій за попередньою змовою між директором ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особою №1, головним бухгалтером Особою №2, директором ТОВ «Укрспецмаш» Тарашкевічусом AA, директором ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 , директором ТОВ «Бротінвест» ОСОБА_9 в липні і вересні 2001 року було здійснено замах на заволодіння чужими грошовими коштами, шляхом незаконного відшкодування з бюджету податку на додану вартість в сумі 16 млн. 213 тис. 670 грн., що є особливо великим розміром.

Крім того, в липні 2001 року Особа №1, будучи директором підприємства ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», діючи умисно, вступив в попередню змову з головним бухгалтером даного підприємства Особою №2, директором ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 , директором ТОВ «Бротінвест» ОСОБА_9 і директором ТОВ «Укрспецмаш» ОСОБА_17 , спрямовану на здійснення службового підроблення документів фінансово-господарської діяльності та документів податкової звітності, з метою використання їх в подальшому при заволодінні чужого майна, шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість на розрахунковий рахунок підприємства «Сендмаркет-Холдинг».

Для реалізації злочинного наміру, спрямованого на здійснення службового підроблення Особа №1, ОСОБА_16 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 і Особа №2 розробили єдиний план спільних дій, відомий і схвалений всіма, суть якого полягала в тому, що Особа №1, ОСОБА_16 , ОСОБА_13 і ОСОБА_9 , перебуваючи по вул. Народного ополчення, 1, в м.Києві до 01 вересня 2001 року, а в подальшому по вул. Шовковичній, 42/44, в м Києві, тобто за місцем фактичного знаходження підприємств ТОВ «Атомпромкомплекс», ТОВ «Укрспецмаш», ТОВ «Бротінвест», будучи службовими особами підприємств, займаючи посади директорів, вносять завідомо неправдиву інформацію в одноденні договору купівлі-продажу одна в одної електрообладнання. При цьому, достовірно розуміючи, що фактично обладнання один одному не реалізовується. Після складання і внесення завідомо неправдивої інформації в договори купівлі-продажу електрообладнання зазначені вище особи їх підписують. Крім цього, Особа №1 надає завідомо підроблені документи головному бухгалтеру Особі №2.

Особа №2, будучи головним бухгалтером підприємства, після отримання від Особи №1 вищевказаних завідомо підроблених документів, відображає їх в бухгалтерському та податковому обліках, а також вносить завідомо неправдиву інформацію до декларації з податку на додану вартість про наявність у підприємства права на відшкодування податку на додану вартість. Після внесення в декларацію з податку на додану вартість завідомо неправдивої інформації про наявність права на відшкодування податку на додану вартість, Особа №1 і Особа №2 підписують їх, а остання також подає зазначену декларацію до податкового органу.

Особі №1.Особі №2, ОСОБА_9 , ОСОБА_13 і ОСОБА_32 було достовірно відомо про те, що обладнання, яке в подальшому стане предметом договорів купівлі-продажу, в період з 17 липня 2001 року по 18 листопада 2001 року знаходилося на зберіганні у підприємства ПП "ССМ". При цьому, ОСОБА_13 було достовірно відомо про те, що переданий на зберігання вантаж нікуди переміщатися до 18 листопада 2001 року не буде. У зв`язку з чим на підставі рахунку-замовлення №38 від 30 липня 2001 року за платіжним дорученням №888 від 30 липня 2001 року, ОСОБА_13 здійснив оплату послуг із зберігання вантажу на рахунок підприємства ПП "ССМ" в сумі 15 тис. грн., тобто завчасно здійснив оплату за надані послуги зі зберігання вантажу за період з 17 липня 2001 року по 18 листопада 2001 року.

Таким чином, вказане вище обладнання в період з 20 червня 2001 року по 13 липня 2001 року знаходилося на зберіганні на залізничній станції «Київ -Товарний», а потім в період з 17 липня 2001 року по 24 вересня 2001 року знаходилося в м.Києві на зберіганні у підприємства ПП "ССМ" і в м. Севастополь не переміщалася.

Однак, з метою здійснення службового підроблення документів фінансово¬хозяйственной діяльності, на виконання раніше обумовленого плану, директор ТОВ «Укрспецмаш» ОСОБА_16 і директор ТОВ «Бротінвест» ОСОБА_9 , які були посадовими особами, перебуваючи по вул. Народного ополчення, 1, в м.Києві, тобто за місцем фактичного знаходження своїх підприємств, з метою створення видимості руху товару, внесли завідомо неправдиву інформацію в договір №УсмБи-Об / 01 від 02 липня 2001 року, а саме те, що:

- продавцем обладнання є ТОВ «Укрспецмаш», а покупцем ТОВ «Бротінвест»;

- предметом договору є обладнання: підстанції трансформаторні в кількості 2 шт. і шафи електричні в кількості 12 шт.,

- вартість обладнання 54 млн. грн., в т.ч. ПДВ 9 млн. грн.

Після складання зазначеного завідомо неправдивого договору, ОСОБА_16 і ОСОБА_9 підписали його, як директори підприємств.

Надалі, тобто 05 липня 2001 року директор ТОВ «Бротінвест» ОСОБА_9 , діючи за заздалегідь обговореним планом, перебуваючи за місцем фактичного знаходження свого підприємства по вул. Народного ополчення, 1 ,в м.Києві, за попередньою змовою з директором ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особою №1, внесли завідомо неправдиву інформацію в договір купівлі-продажу № Б / С-об про те, що

- продавцем обладнання є ТОВ «Бротінвест», а покупцем ТОВ «Сендмаркет-Холдинг»;

- предметом договору є обладнання: підстанції трансформаторні в кількості 2 шт. і шафи електричні в кількості 12 шт.,

- вартість обладнання 54 млн. грн., в т.ч. ПДВ 9 млн. грн.

Після складання зазначеного завідомо неправдивого договору, ОСОБА_9 і Особа №1 підписали його, як директори підприємств.

Надалі, в цей же день, тобто 05 липня 2001 року директор ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особа №1, діючи за заздалегідь обговореним і узгодженим планом, за попередньою змовою з директором ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 , перебуваючи по вул. Народного ополчення, 1 ,в м.Києві, тобто за місцем фактичного знаходження останнього, внесли завідомо неправдиву інформацію в договір №СМ-АПК 239б / к / 2001 про те, що:

- продавцем обладнання є ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», а покупцем ТОВ «Атомпромкомплекс»;

- предметом договору є обладнання: підстанції трансформаторні в кількості 2 шт. і шафи електричні в кількості 12 шт.,

- вартість обладнання 18 млн. грн., в т.ч. ПДВ 3 млн. грн.

Після складання зазначеного свідомо не правдивого збиткового договору,

ОСОБА_13 і Особа №1 підписали його, як директори підприємств.

При цьому директори підприємств ТОВ «Укрспецмаш» ОСОБА_16 , ТОВ «Бротінвест» ОСОБА_9 і директор ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особа №1 фактично не мали в наявності вказаних матеріальних цінностей, не мали відповідних можливостей для їх придбання, зберігання і не мали на них права власності.

Надалі, з метою виконання злочинного плану, відомого і узгодженого всіма учасниками, а також з метою створення видимості виконання зазначених завідомо підроблених договорів, шляхом їх документального оформлення, 23 липня 2001 року директором ТОВ «Бротінвест» ОСОБА_9 на виконання раніше обумовленого плану, в документи:

- податкову накладну № 8 від 23.07.2001;

- видаткову накладну №РН-00008 від 23.07.2001 року ,була внесена завідомо неправдива інформація, зокрема те, що:

- ТОВ «Бротінвест» передало, а ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» прийняло обладнання: підстанції трансформаторні в кількості 2 шт. і шафи електричні в кількості 12 шт .;

- вартість переданого обладнання складає 54 млн. грн., в т.ч. ПДВ 9 млн. грн.

Після складання вищевказаних завідомо підроблених накладних, ОСОБА_9 передав їх Особі №1, якому достовірно було відомо про їх підробку.

Надалі, Особа №1, після отримання вищевказаних завідомо підроблених документів, перебуваючи за фактичним місцезнаходженням свого підприємства в м.Севастополі по вул. Індустріальний проїзд, 10, передав їх головному бухгалтеру ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особі №2.

У свою чергу, Особа №2, діючи за заздалегідь обговореним планом, виконуючи свою роль і, діючи за погодженням з Особрю №1, отримавши вищевказані завідомо підроблені накладні на товар, виписала на своє ім`я довіреність серії ЯВУ №589158 від 23 липня 2001 року, в яку була внесена свідомо неправдива інформація про те, що Особа №2 отримала від ТОВ «Бротінвест» вищевказане обладнання. При цьому, Особа №2 достовірно розуміла, що фактично вона не буде отримувати товар, що товар не купувався, а також що даний документ вона оформила для створення видимості проведення фінансово-господарських операцій, шляхом їх документального оформлення.

Особа №1, діючи умисно, виконуючи свою роль по раніше обговореним планом, підписав вказану свідомо підроблену довіреність і скріпив печаткою підприємства ТОВ «Сендмаркет-Холдинг».

В цей же день, тобто 23 липня 2001 року,Особа №2, перебуваючи за фактичним місцезнаходженням підприємства по вул. Індустріальний проїзд, 10 в м. Севастополі, продовжуючи виконувати свою роль, не виїжджаючи в г. Киев для отримання товару, за погодженням своїх дій з Особою №1, підписала видаткову накладну №РН- 00008, в яку внесла завідомо неправдиву інформацію про тому, що нібито підприємством ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» отримано від ТОВ «Бротінвест» вищевказане електрообладнання на загальну суму 54 млн. грн., в т.ч. ПДВ 9 млн. грн., а також здійснила відображення отриманих завідомо підроблених документів в бухгалтерському і податковому обліку підприємства ТОВ "Сендмаркет-Холдинг", зокрема Особа №2 відобразила дану операцію в Книзі обліку придбання товарів (робіт, послуг), вказавши, наявність податкового кредиту на суму 9 млн. грн.

Крім цього, 25 липня 2001 року Особа №2, продовжуючи виконувати свої раніше обговорені дії згідно узгодженого всіма учасниками плану, а також за погодженням з Особою №2, отримавши від останнього завідомо підроблений договір про продаж обладнання підприємству ТОВ «Атомпромкомплекс», а також довіреність серії КАО №602980 про нібито отримання ОСОБА_13 , який є директором ТОВ «Атомпромкомплекс», обладнання, внесла в:- видаткову накладну № СХ-0000063;

- податкову накладну № 0000047, свідомо неправдиву інформацію про те, що:

- ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» передало, а ТОВ «Атомпромкомплекс» прийняло обладнання: підстанції трансформаторні в кількості 2 шт. і шафи електричні в кількості 12 шт .;

- вартість переданого обладнання складає 18 млн. грн., в т.ч. ПДВ 3 млн. грн.

Після складання зазначених завідомо підроблених документів, Особа №2 передала їх Особі №1, який їх підписав, як директор підприємства. Після складання зазначених завідомо підроблених документів та належного їх оформлення, Особа №2, продовжуючи виконувати свої дії за заздалегідь узгодженим і обговореним планом, їх відобразила в бухгалтерському та податковому обліку, зокрема Особа №2 відобразила в Книзі обліку продажу товарів (робіт, послуг) наявність зобов`язань в сумі 3 млн. грн.

У той же час, Особа №1 передав зазначені свідомо підроблені документи ОСОБА_13 .

Крім цього, Особа №2, будучи головним бухгалтером підприємства ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», продовжуючи виконувати свою злочинну роль, а також діючи в рамках обумовленого і узгодженого всіма учасниками плану, використовуючи вищевказані завідомо підроблені документи по створенню видимості фінансово-господарських операцій, шляхом документального оформлення їх проведення, при складанні декларації з ПДВ за липень 2001 року внесла завідомо неправдиву інформацію в графу 25 (колонка "Б" ) "Залишок суми ПДВ, яка підлягає відшкодуванню після погашення податкових зобов`язань платника протягом трьох наступних звітних періодів", а саме внесла завідомо неправдиву інформацию про те, що ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» має право на відшкодування з бюджету зазначеного податку в сумі 6 млн. 32 тис. 7 грн.

20 серпня 2001 року вказаний офіційний документ був підписаний директором ТОВ «Сендмаркет-Ходлінг» Особою №1 і поданий до Державної податкової інспекції в Ленінському районі м.Севастополя.

Таким чином, в результаті спільних дій за попередньою змовою між ОСОБА_17 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 , Особою №1 і Особою №2, які виразилися у внесенні в фінансово-господарські документи підприємств в липні 2001 року завідомо неправдивої інформації про купівлю-продаж один одному електрообладнання, тобто службового підроблення, було здійснено замах на заволодіння коштами з бюджету, шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість в сумі 6 млн. 32 тис. 7 грн., що є тяжкими наслідками.

Крім цього, Особа №1, продовжуючи свої злочинні дії, повторно вступив в попередню змову з головним бухгалтером підприємства Особою №2, директором ТОВ «Укрспецмаш» ОСОБА_17 і директором ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 спрямовану на здійснення службового підроблення документів для подальшого їх використання при заволодінні коштами з бюджету, шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість у вересні 2001 року.

При цьому, як раніше вже було зазначено, Особі №1, ОСОБА_13 , Особі №2 і ОСОБА_20 було достовірно відомо, що раніше описане електрообладнання в період з 17 липня 2001 року по 24 вересня 2001 року знаходилося в м.Києві на зберіганні у підприємства ПП "ССМ" і в м Севастополь не переміщалася.

Однак, вищевказані особи, у вересні 2001 року, повторно, з метою створення видимості проведення фінансово-господарських операцій, здійснили документальне оформлення купівлі-продажу вищевказаного обладнання, а таким чином здійснили службове підроблення.

Так, з метою реалізації раніше обумовленого плану, Особа №1, будучи директором ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», виконуючи свою роль, 05 вересня 2001 року за попередньою змовою з директором ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 , перебуваючи по вул. Шовковичній, 42/44, в м Києві, тобто за місцезнаходженням останнього, вніс завідомо неправдиву інформацію в договір купівлі-продажу №АПК / С-об, а саме те, що:

- продавцем обладнання є ТОВ «Атомпромкомплекс», а покупцем ТОВ «Сендмаркет-Холдинг»;

- предметом договору є обладнання: засувка Д15 в кількості 5шт., засувка ДЗО в кількості 55 шт., засувка Д40 в кількості 31 шт., засувка Д50 в кількості 5 шт., засувка Д70 в кількості 6 шт., клапан розподільний з кришкою в кількості 1 шт., клапан розподільний малий в кількості 1 шт., шафа електричний в кількості 1 шт., трансформаторна підстанція в кількості 1 шт .;

- вартість обладнання 90 млн. 294 тис. грн., в тому числі ПДВ 15 млн. 49 тис. грн.

Після складання зазначеного завідомо неправдивого договору, ОСОБА_13 і Особа №1 підписали його, як директори підприємств.

В цей же день, тобто 05 вересня 2001 року, продовжуючи виконувати злочинні дії, згідно з раніше обумовленого плану, директором ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 в документи:- податкову накладну № 0000083 від 05.09.2001 року;

- видаткову накладну №РН-0000083 від 05.09.2001 року, була внесена завідомо неправдива інформація, зокрема те, що:

- ТОВ «Атомпромкомплекс» передало, а ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» прийняло обладнання: засувка Д15 в кількості 5 шт., засувка ДЗО в кількості 55 шт., засувка Д40 в кількості 31 шт., засувка Д50 в кількості 5 шт., засувка Д70 у кількості 6 шт., клапан розподільний з кришкою в кількості 1 шт., клапан розподільний малий в кількості 1 шт., шафа електрична в кількості 1 шт., трансформаторна підстанція в кількості 1 шт .;

- вартість обладнання 90 млн. 294 тис. грн., в тому числі ПДВ 15 млн. 49 тис. грн.

При цьому, в видаткову і податкову накладні, замість однієї трансформаторної підстанції, як вказано в специфікації №1 до договору №АПК / С-об від 05 вересня 2001 року було внесено дві підстанції трансформаторні за ціною 11 млн. 200 тис. грн., кожна, на загальну суму 22 млн. 400 тис. грн.

Крім цього, в цей же день, тобто 05 вересня 2001 року, Особа №1, продовжуючи виконувати злочинні дії, згідно розробленого та узгодженого плану, за попередньою змовою з директором ТОВ «Укрспецмаш» ОСОБА_17 внесли в договір № СМ-УСМ /10-об завідомо неправдиву інформацію, а саме:

- продавцем обладнання є ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», а покупцем ТОВ «Укрспецмаш»;

- предметом договору є обладнання: засувка Д15 в кількості 5 шт., засувка ДЗО в кількості 55 шт., засувка Д40 в кількості 31 шт., засувка Д50 в кількості 5 шт., засувка Д70 в кількості 6 шт., клапан розподільний з кришкою в кількості 1 шт., клапан розподільний малий в кількості 1 шт., шафа електрична в кількості 1 шт., трансформаторна підстанція в кількості 1 шт .;

- вартість обладнання 30 млн. 294 тис. грн., в тому числі ПДВ 5 млн. 49 тис.грн.

Після складання зазначеного завідомо неправдивого договору, ОСОБА_12 і Особа №1 підписали його, як директори підприємств.

Надалі, головний бухгалтер ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особа №2, діючи за погодженням з Особою №2, виконуючи свою роль, внесла в документи: податкову накладну № 57 від 05 вересня 2001 року та видаткову накладну №СХ-0000079 від 05 вересня 2001 року, завідомо неправдиву інформацію про те, що:

- ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» передало, а ТОВ «Укрспецмаш» прийняло обладнання: засувка Д15 в кількості 5 шт., засувка ДЗО в кількості 55 шт., засувка Д40 в кількості 31 шт., засувка Д50 в кількості 5 шт., засувка Д70 в кількості 6 шт., клапан розподільний з кришкою в кількості 1 шт., клапан розподільний малий в кількості 1 шт., шафа електрична в кількості 1 шт., трансформаторна підстанція в кількості 1 шт .;

- вартість обладнання 30 млн. 294 тис. грн., в тому числі ПДВ 5 млн. 49 тис.грн.

Після складання зазначених завідомо підроблених документів, Особа №2 підписала їх, при цьому, розуміючи, що фактично обладнання не передавалася.

Крім цього, після складання завідомо підроблених документів на відвантаження обладнання, а також отримання від Особи №1 завідомо підроблених документів на отримання обладнання, Особа №2, продовжуючи виконувати свою роль в раніше узгодженому плані, відобразила дані операції в податковому і бухгалтерському обліку. В результаті дій по внесенню завідомо неправдивої інформації в обліку підприємства у вересні 2001 року у ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» по податковому обліку безпідставно було сформовано податковий кредит по ПДВ в сумі 15 млн. 49 тис. грн., а також безпідставно сформовано податкові зобов`язання в сумі 5 млн. 49 тис. грн.

Надалі, Особа №1, продовжуючи свої дії, виконуючи свої функції, передав головному бухгалтеру вказаного підприємства Особі №2 всі свідомо підроблені первинні бухгалтерські документи на покупку від ТОВ «Атомпромкомплекс» і продаж на адресу ТОВ «Укрспецмаш» обладнання.

Особа №2, будучи головним бухгалтером підприємства ТОВ «Сендмаркет- Холдинг», використовуючи подані документи, склала і підписала податкову декларацію з ПДВ за вересень 2001 року, в яку внесла завідомо неправдиві відомості про діяльність підприємства, а саме: в графі 25 (колонка "Б") податкової декларації з ПДВ - "Залишок суми ПДВ, яка підлягає відшкодуванню після погашення податкових зобов`язань платника протягом трьох наступних звітних періодів", були внесені завідомо неправдиві відомості про те, що ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» має право на відшкодування з бюджету грошових коштів в сумі 10 млн. 181 тис. 663 грн.

22 жовтня 2001 року зазначений офіційний документ був підписаний Особою №1 і поданий до Державної податкової інспекції в Ленінському районі м.Севастополя.

Таким чином, в результаті спільних дій за попередньою змовою між ОСОБА_17 , ОСОБА_13 , Особою №1 і Особою №2, які виразилися у внесенні в фінансово-господарські документи підприємств у вересні 2001 року завідомо неправдивої інформації про купівлю-продаж один одному електрообладнання, тобто службового підроблення, було здійснено замах на заволодіння коштами з бюджету, шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість в сумі 10 млн. 181 тис. 663 грн., що є тяжкими наслідками.

Всього в результаті злочинних дій за попередньою змовою між директором ТОВ «Сендмаркет-Холдинг» Особою №1, головним бухгалтером Особою №2, директором ТОВ «Укрспецмаш» Тарашкевічусом AA, директором ТОВ «Атомпромкомплекс» ОСОБА_13 , директором ТОВ «Бротінвест» ОСОБА_9 в липні і вересні 2001 року було здійснено службове підроблення документів фінансово-господарської діяльності вказаних підприємств і документів податкової звітності ТОВ «Сендмаркет-Холдинг», що призвело до замаху на заволодіння чужими грошовими коштами, шляхом незаконного відшкодування з бюджету податку на додану вартість, в сумі 16 млн. 213 тис. 670 грн., що є тяжкими наслідками.

Вказані дії ОСОБА_12 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч.2 ст.15,ч.5 ст.191 КК України,як замах на вчинення злочину ,якщо особа виконала усі дії ,які вважала необхідними для доведення злочину до кінця,але злочин не було закінчено з причин,які не залежали від її волі,а саме заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем ,повторно ,за попередньою змовою групою осіб,вчинене в особливо великих розмірах ;за ч.5 ст.191 КК України як заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем ,повторно,за попередньою змовою групою осіб,вчиненого в особливо великих розмірах ;за ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України як вчинені повторно,тобто вчинення двох або більше злочинів, передбачених тією самою статтею або частиною статті Особливої частини цього Кодексу,за попередньою змовою групою осіб,тобто якщо спільно вчинили декілька осіб (дві або більше),які заздалегідь ,тобто до початку злочину ,домовилися про спільне його вчинення ,службового підроблення,тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей,а також складання і видача завідомо неправдивих документів,якщо воно спричинило тяжкі наслідки.

Вказані дії ОСОБА_13 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч.2 ст.15,ч.5 ст.191 КК України ,як замах на вчинення злочину ,якщо особа виконала усі дії ,які вважала необхідними для доведення злочину до кінця,але злочин не було закінчено з причин,які не залежали від її волі,а саме заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем ,повторно,за попередньою змовою групою осіб,вчинене в особливо великих розмірах ; за ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України як вчинені повторно,тобто вчинення двох або більше злочинів, передбачених тією самою статтею або частиною статті Особливої частини цього Кодексу,за попередньою змовою групою осіб,тобто якщо спільно вчинили декілька осіб (дві або більше),які заздалегідь ,тобто до початку злочину ,домовилися про спільне його вчинення, службового підроблення,тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей,а також складання і видача завідомо неправдивих документів,якщо воно спричинило тяжкі наслідки.

Вказані дії ОСОБА_9 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч.2 ст.15,ч.5 ст.191 КК України ,як замах на вчинення злочину ,якщо особа виконала усі дії ,які вважала необхідними для доведення злочину до кінця,але злочин не було закінчено з причин,які не залежали від її волі,а саме заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем ,за попередньою змовою групою осіб,вчинене в особливо великих розмірах ; за ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України як вчинені за попередньою змовою групою осіб,тобто якщо спільно вчинили декілька осіб (дві або більше),які заздалегідь ,тобто до початку злочину ,домовилися про спільне його вчинення, службового підроблення,тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей,а також складання і видача завідомо неправдивих документів,якщо воно спричинило тяжкі наслідки .

Вказані дії ОСОБА_10 органом досудового розслідування кваліфіковані за за ч.2 ст.15,ч.5 ст.191 КК України,як замах на вчинення злочину ,якщо особа виконала усі дії ,які вважала необхідними для доведення злочину до кінця,але злочин не було закінчено з причин,які не залежали від її волі,а саме заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем ,повторно ,за попередньою змовою групою осіб,вчинене в особливо великих розмірах ;за ч.5 ст.191 КК України як заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем ,повторно,за попередньою змовою групою осіб,вчиненого в особливо великих розмірах ;за ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України як вчинені повторно,тобто вчинення двох або більше злочинів, передбачених тією самою статтею або частиною статті Особливої частини цього Кодексу,за попередньою змовою групою осіб,тобто якщо спільно вчинили декілька осіб (дві або більше),які заздалегідь ,тобто до початку злочину ,домовилися про спільне його вчинення, службового підроблення,тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей,а також складання і видача завідомо неправдивих документів,якщо воно спричинило тяжкі наслідки.

Вказані дії ОСОБА_11 органом досудового розслідування кваліфіковані за за ч.2 ст.15,ч.5 ст.191 КК України,як замах на вчинення злочину ,якщо особа виконала усі дії ,які вважала необхідними для доведення злочину до кінця,але злочин не було закінчено з причин,які не залежали від її волі,а саме заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем,за попередньою змовою групою осіб,вчинене в особливо великих розмірах ; за ч.1 ст.32, ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України як вчинені за попередньою змовою групою осіб,тобто якщо спільно вчинили декілька осіб (дві або більше),які заздалегідь ,тобто до початку злочину ,домовилися про спільне його вчинення, службового підроблення,тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей,а також складання і видача завідомо неправдивих документів,якщо воно спричинило тяжкі наслідки .

В судовому засіданні підсудні ОСОБА_12 ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_13 свою вину у вчиненні інкримінованих ним злочинів не визнали.

Разом з тим, підсудний ОСОБА_12 в судовому засіданні заявив клопотання про закриття кримінальної справи за обвинуваченням його у вчиненні злочинів,передбачених

ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України та звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строку давності,про що надав письмове клопотання.

Підсудна ОСОБА_10 в судовому засіданні заявила клопотання про закриття кримінальної справи за обвинуваченням її у вчиненні злочинів,передбачених

ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України та звільнення її від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строку давності,про що надала письмове клопотання.

Підсудна ОСОБА_11 в судовому засіданні заявила клопотання про закриття кримінальної справи за обвинуваченням її у вчиненні злочинів,передбачених

ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України та звільнення її від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строку давності,про що надала письмове клопотання.

Підсудний ОСОБА_9 в судовому засіданні заявив клопотання про закриття кримінальної справи за обвинуваченням його у вчиненні злочинів,передбачених

ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України та звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строку давності,про що надав письмове клопотання.

Підсудний ОСОБА_13 в судовому засіданні заявив клопотання про закриття кримінальної справи за обвинуваченням його у вчиненні злочинів,передбачених

ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України та звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строку давності,про що надав письмове клопотання.

Захисники ОСОБА_14 , ОСОБА_15 підтримали клопотання підсудних щодо звільнення від кримінальної відповідальності та закриття щодо підсудних кримінальної справи на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строку давності та просили їх задовольнити .

Прокурор не заперечувала проти задоволення клопотання ,звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінальної справи відносно підсудних- ОСОБА_12 у вчиненні злочинів,передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України, ОСОБА_10 у вчиненні злочинів,передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України, ОСОБА_11 у вчиненні злочинів,передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32 ,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України, ОСОБА_9 у вчиненні злочинів,передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України, ОСОБА_13 у вчиненні злочинів,передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строку давності .

Розглядаючи вказане питання ,суд виходить із положень ст.282 КПК України в редакції 1960 року , роз`яснень Пленуму Верховного Суду України ,що міститься у п.1 постанови «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» №12 від 23 грудня 2005 року,згідно яких,звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям справи можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи ,за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння ,яке містить склад злочину ,передбачений Особливою частиною Кримінального кодексу України,та за наявності визначених законом матеріально-правових підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Згідно до ч.1 ст. 49 КК України ,особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:1) два роки-у разі вчинення злочину невеликої тяжкості ,за який передбачено покарання менш суворе, ніж обмеження волі; 2) три роки-у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за яке передбачено покарання у виді обмеження або позбавлення волі; 3)п`ять років-у разі вчинення злочину середньої тяжкості; 4) десять років-у разі вчинення тяжкого злочину; 5) п`ятнадцять років у разі вчинення особливо тяжкого злочину .

Відповідно до ч.2,3 ст.49 КК України перебіг давності зупиняється,якщо особа, що вчинила злочин, ухилилася від слідства або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло п`ятнадцять років. Перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий злочин. Обчислення давності в цьому разі починається з дня вчинення нового злочину. При цьому строки давності обчислюються окремо за кожний злочин.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням давності є обов`язковим для суду ,за винятком випадку застосування давності ,передбаченого ч.4 ст. 49 КК України (ст. 11-1 КПК України 1960 року).

При цьому ,закон не пов`язує можливість застосування правил ч.1 ст.49 КК України із визнанням особою вини,обов`язковою передумовою для закриття провадження у справі є наявність згоди особи на звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав.

Як вбачається з обвинувального висновку ,за даними органу досудового розслідування злочини,в яких обвинувачуються підсудні ,були вчинені ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_11 протягом червня листопада 2001 року.

При цьому слід зазначити,що злочини,передбачені ч.5 ст.191 КК України в силу ст.12 КК України є особливо тяжким злочином , злочини за ч.2 ст.366 КК України в силу ст.12 КК України є злочином середньої тяжкості.

Судом встановлено, що підсудні ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_11 цілком розуміють свої права та підставу звільнення від кримінальної відповідальності.

За таких обставин, враховуючи ,що з дня вчинення злочинів :передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України,у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_12 ; передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України,у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_10 ; передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України,у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_11 ; передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України,у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_9 ; передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України,у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_13 , минуло більш ніж п`ятнадцять років (тобто минув передбачений законом про кримінальну відповідальність строк притягнення особи до кримінальної відповідальності), суд за наявності згоди ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_11 ,приходить до висновку про необхідність звільнення їх від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч.2 ст.11-1 КПК України 1960 року суд у судовому засіданні за наявності підстав ,передбачених ч.1 ст.49 КК України ,закриває кримінальну справу у зв`язку із закінченням строків давності у випадках ,коли справа надійшла до суду з обвинувальним висновком .

При цьому,суд вважає за необхідне зазначити,що ухвалою Шевченківського районного суду м.Києва від 18 грудня 2014 року ,з посиланням на вимоги ст.280 КПК України (в редакції КПК 1960 року) провадження відносно підсудних ОСОБА_33 ,який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушень,передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191 ,ч.3 ст.212,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28 ,ч2 ст.366 КК України, ОСОБА_34 ,яка обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушень,передбачених ч.2 ст.15,ч.5 ст.191, ,ч.3 ст.212,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28 ,ч2 ст.366 КК України,зупинено до їх розшуку.

Відповідно до п.8 ч.1 ст. 324 КПК України (в редакції 1960 року) постановляючи вирок, суд повинен вирішити, зокрема, питання щодо майна, описаного для забезпечення цивільного позову і можливої конфіскації майна.

У зв`язку із звільненням ОСОБА_10 , ОСОБА_11 від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності,суд вважає за необхідне скасувати арешт з майна ОСОБА_10 , накладений згідно постанови старшого слідчого в ОВС СВ ПМ ДПА в м.Києві майора податкової міліції ОСОБА_35 від 26 вересня 2005 року про накладення арешту на майно ,у кримінальній справі №70-309 ,на все рухоме та не рухоме майно,в чому б воно не виражалось і де б не знаходилось ,яке на праві приватної власності належить ОСОБА_10 , скасувати арешт з майна ОСОБА_11 , накладений згідно постанови старшого слідчого в ОВС СВ ПМ ДПА в м.Києві майора податкової міліції ОСОБА_35 від 6 березня 2006 року про накладення арешту на майно ,у кримінальній справі №70-309 ,на все рухоме та не рухоме майно,в чому б воно не виражалось і де б не знаходилось ,яке на праві приватної власності належить ОСОБА_11 .

На підставі викладеного,керуючись ст.49 КК України,ст. ст. 11-1 , 282,324 КПК України (в редакції 1960 року) , п.11 розділу Х1 «Перехідні положення» КПК України 2012 року,суд

ПОСТАНОВИВ :

ОСОБА_12 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст.15, ч.5 ст.191, ч.5 ст.191, ч.1 ст.32, ч.2 ст.28, ч.2 ст.366 КК України, а кримінальну справу відносно нього провадженням закрити у зв`язку із закінченням строків давності.

ОСОБА_10 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст.15, ч.5 ст.191, ч.5 ст.191, ч.1 ст.32, ч.2 ст.28, ч.2 ст.366 КК України, а кримінальну справу відносно неї провадженням закрити у зв`язку із закінченням строків давності.

ОСОБА_11 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст.15, ч.5 ст.191, ч.1 ст.32, ч.2 ст.28, ч.2 ст.366 КК України, а кримінальну справу відносно неї провадженням закрити у зв`язку із закінченням строків давності.

ОСОБА_9 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст.15, ч.5 ст.191, ч.2 ст.28, ч.2 ст.366 КК України, а кримінальну справу відносно нього провадженням закрити у зв`язку із закінченням строків давності.

ОСОБА_13 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст.15, ч.5 ст.191,ч.1 ст.32,ч.2 ст.28,ч.2 ст.366 КК України ,а кримінальну справу відносно нього провадженням закрити у зв`язку із закінченням строків давності.

Скасувати арешт майна, накладений постановою старшого слідчого в ОВС СВ ПМ ДПА в м.Києві майора податкової міліції ОСОБА_35 від 26 вересня 2005 року про накладення арешту на майно, у кримінальній справі №70-309, на все рухоме та не рухоме майно, в чому б воно не виражалось і де б не знаходилось, яке на праві приватної власності належить ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Києва, проживаючої за адресою : АДРЕСА_2 .

Скасувати арешт майна, накладений постановою старшого слідчого в ОВС СВ ПМ ДПА в м.Києві майора податкової міліції ОСОБА_35 від 6 березня 2006 року про накладення арешту на майно ,у кримінальній справі №70-309 ,на все рухоме та не рухоме майно,в чому б воно не виражалось і де б не знаходилось ,яке на праві приватної власності належить ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки м. Києва, проживаючої за адресою : АДРЕСА_3 .

Постанова може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва через Шевченківський районний суд м. Києва протягом 7 діб з моменту проголошення.

Судді :




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.01.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу71878930
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-2130/11

Постанова від 15.05.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

Постанова від 26.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні