Рішення
від 23.01.2018 по справі 813/4972/17
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 січня 2018 року справа № 813/4972/17

м.Львів

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Сакалоша В.М.,

за участю секретаря судового засідання Михайленко Б.С.,

представника позивача Мицак А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Львівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до товариства з обмеженою відповідальністю Компанія ВЕЕМ-Меблісервіс про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Львівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (далі - позивач) до товариства з обмеженою відповідальністю Компанія ВЕЕМ-Меблісервіс (далі - ТзОВ Компанія ВЕЕМ-Меблісервіс , відповідач), в якій позивач просить стягнути з відповідача на користь Львівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів основний борг в сумі 17703, 39 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що всупереч вимогам частини першої статті 19 Закону України Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні №875-ХІІ від 21.03.1991 відповідачем у 2016 році не забезпечено норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів в кількості 1 особи. Сума адміністративних-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів становить 16176,47 грн., яка відповідачем в добровільному порядку не була сплачена. За несвоєчасну сплату адміністративно-господарських санкцій відповідачу нарахована пеня в сумі 1526,92 грн., яку позивач просить стягнути з ТзОВ Компанія ВЕЕМ-Меблісервіс , разом із сумою адміністративних-господарських санкцій в примусовому порядку.

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду 21.12.2017 року відкрито спрощене позовне провадження у вказаній справі, призначено справу до судового розгляду.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві, просив позов задовольнити.

Відповідач явку уповноваженого представника не забезпечив, був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи. У встановлений судом строк відзиву на позовну заяву не надав.

Відповідно до ч.6 ст.162, ч.2 ст.175 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити справу за наявними матеріалами.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є підставними та підлягають до задоволення з огляду на таке.

Згідно з частинами першою та другою статті 19 Закону України Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні від 21.03.1991 №875-ХІІ (в редакції чинній на момент подання позову) (далі Закон №875-ХІІ) для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпечують працевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

Відповідно до частин першої та третьої статті 18 Закону №875-ХІІ забезпечення прав інвалідів на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, установ, організацій чи до державної служби зайнятості. Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пункту 2 Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, який затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 №70, звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) щороку до 1 березня відділенням Фонду, в яких вони зареєстровані, за формою, затвердженою Мінпраці за погодженням з Держкомстатом. Інформацію про наявність вільних робочих місць (вакантних посад) для працевлаштування інвалідів роботодавці подають центру зайнятості за місцем їх реєстрації як платників страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття за формою, затвердженою Мінпраці за погодженням з Держкомстатом.

До Львівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів надійшов звіт форми 10-ПІ від 23.08.2017 року, відповідно до якого середньооблікова кількість штатних працівників відповідача у 2016 році становила 17 осіб, з них середньооблікова чисельність фактично працюючих інвалідів - 0 осіб.

При цьому норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до вимог статті 19 Закону України Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні , в 2016 році для ТзОВ Компанія ВЕЕМ-Меблісервіс повинен складати 1 особу.

У зв'язку з цим позивачем виставлена претензія від 13.09.2017 №01-7/785-04 щодо сплати адміністративно-господарських санкцій.

Так, частиною першою статті 20 Закону №875-ХІІ визначено, що підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом.

Середньорічна заробітна плата штатного працівника за 2016 рік у ТзОВ Компанія ВЕЕМ-Меблісервіс становила 16176,47 грн., відтак, згідно ч.1 ст.20 Закону №875-ХІІ, сума адміністративно-господарських санкцій, що підлягає сплаті відповідачем складає 16176,47 грн.

На виконання вимог Закону України Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні , підпункту 2.3 Порядку сплати підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів , затвердженого Постановою КМУ від 31.02.2007 №70 зазначено, що роботодавці самостійно обчислюють та сплачують суму адміністративно-господарських санкцій до 15 квітня року, що настає за роком у якому відбулося порушення.

Проте у термін до 15.04.2017 відповідачем адміністративно-господарські санкції в добровільному порядку сплачені не були.

Відповідно до ст.20 Закону №875-ХІІ порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Згідно з розрахунком заборгованості сума пені за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій за період з 16.04.2017 року по 08.12.2017 року складає 1526, 92 грн.

Враховуючи, що відповідач у 2016 році не виконав вимоги Закону України Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні в частині вжиття своєчасних заходів, спрямованих на працевлаштування інвалідів, суд доходить висновку, що нараховані адміністративно-господарській санкції за невиконання нормативу з працевлаштування інвалідів в сумі 16176,47 грн. та пені на суму 1526, 92 грн. підлягають стягненню з відповідача у повному обсязі.

Згідно ст.139 КАС України, судові витрати розподілу не підлягають.

Керуючись статтями 243, 246, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд-

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Компанія ВЕЕМ-Меблісервіс (м.Львів, вул..Шевченка, 323б, код ЄДРПОУ: 30582851) на користь Львівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (79000, м.Львів, пл.Маланюка, 6; код ЄДРПОУ 13817458) борг у сумі 17703 (сімнадцять тисяч сімсот три) грн. 39 коп.

Рішення може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені статями 255, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України з урахуванням вимог підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII Перехідні положення цього Кодексу. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили у порядку та строки згідно ст. 255 КАС України.

Повний текст рішення складено та підписано 29.01.2018 року

Суддя В.М.Сакалош

Дата ухвалення рішення23.01.2018
Оприлюднено30.01.2018
Номер документу71880179
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —813/4972/17

Рішення від 23.01.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 21.12.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні