Рішення
від 22.01.2018 по справі 904/41/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.01.2018м. ДніпроСправа № 904/41/18

Господарський суд Дніпропетровської області у складі: суддя Петрова В.І.

за участю секретаря судового засідання Кутяєва В.С.

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СІТІСЕРВІС-КР", м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

до Товариства з обмеженою відповідальністю "АРТЕМІДА", м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, дов. від 01.11.17р.

від відповідача: не з"явився

СУТЬ СПОРУ:

У грудні 2017р. Товариство з обмеженою відповідальністю "СІТІСЕРВІС-КР" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АРТЕМІДА" про стягнення основного боргу за спожиті житлово-комунальні послуги у розмірі 5 000,00грн.

Позовні вимоги обгрунтовував неналежним виконанням відповідачем умов договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій №1510/01-15Ц від 15.10.2015р., укладеного між сторонами, в частині повної та своєчасної оплати спожитих житлово-комунальних послуг.

Ухвалою суду від 09.01.2018р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, вирішено здійснювати розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження і призначено судове засідання для розгляду справи по суті на 22.01.2018р.

22.01.2018р. у судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач явку представника в судове засідання не забезпечив, відзив на позов не подав, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином за адресою, зазначеною у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (а.с.52-54), що підтверджується копією з реєстру поштових відправлень суду (а.с.51), з клопотанням про відкладення розгляду справи до суду не звертався.

22.01.2018р. у судовому засіданні проголошені вступна та резолютивна частини рішення відповідно до ст.240 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши справу за наявними в ній матеріалами відповідно до ч.9 ст.165 Господарського процесуального кодексу України, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

18.11.2013р. між Управлінням благоустрою та житлової політики виконкому Криворізької міської ради (замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "СІТІСЕРВІС-КР" (управитель, позивач) укладено договір про надання послуг з управління будинком, спорудою або групою будинків і споруд у Центрально-Міському районі (об"єкт №1).

Предметом цього договору є передача замовником управителю функцій управління та надання послуг утримання будинку, споруди або групи будинків і споруд та об'єктів благоустрою, що розташовані на прибудинкових територіях (далі - об'єкт), для забезпечення його сталого функціонування відповідно до цільового призначення, збереження його споживчих властивостей та організації забезпечення потреби власників, співвласників, наймачів, орендарів окремих житлових і нежитлових приміщень (далі - мешканці об'єкта) у своєчасному отриманні житлово-комунальних послуг відповідної якості (далі - послуги), а замовник надає право управителю відраховувати належну йому плату від загальної суми оплати за житлово-комунальні послуги, а також відшкодовувати здійснені ним необхідні витрати, пов'язані з управлінням об'єктом, у разі, коли управитель отримав на такі витрати письмову згоду замовника.

Згідно умов цього договору до Товариства з обмеженою відповідальністю "СІТІСЕРВІС-КР" перейшли функції управителя та надавача послуг з утримання, зокрема житлового будинку №15 по вул. Погребняка у м. Кривому Розі.

Рішенням Виконавчого комітету Криворізької міської ради від 14.12.2011р. за №418 "Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для населення Центрально-Міського району м. Кривого Рогу" установлено тариф на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, зокрема в будинку №15 по вул. Погребняка.

Рішенням Виконавчого комітету Криворізької міської ради від 27.12.2011р. за №435 "Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для власників (орендарів) нежитлових приміщень у житлових будинках (гуртожитках) у місті ОСОБА_2" установлено періодичність та строки виконання робіт на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, порядок проведення перерахунків за ненадані або надані не в повному обсязі послуги для всіх категорій споживачів.

Рішенням Виконавчого комітету Криворізької міської ради від 12.04.2017р. за №176 "Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються населенню міста ОСОБА_2 товариством з обмеженою відповідальністю "Сітісервіс-КР"" установлено тариф на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються населенню міста ОСОБА_2 товариством з обмеженою відповідальністю "Сітісервіс-КР", зокрема в будинку №15 по вул. Погребняка у м. Кривому Розі.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю "АРТЕМІДА" (відповідач) є власником приміщення №309, загальною площею 304,90 м 2 , що знаходиться у вищезазначеному будинку.

15.10.2015р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "СІТІСЕРВІС-КР" (виконавець, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "АРТЕМІДА" (споживач, відповідач) укладено договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій №1510/01-15Ц.

Згідно п.1 договору предметом цього договору є забезпечення виконавцем надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (далі - послуги) у житловому будинку (гуртожитку) №15 по вул. Погребняка у м. Кривому Розі, а споживачем - забезпечення своєчасної оплати таких послуг за встановленим тарифом у строк та на умовах, що передбачені цим договором.

За п.2 договору виконавець надає послуги відповідно до затвердженого (погодженого) рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг, копія якого додається до цього договору.

Відповідно до п.3 договору розмір щомісячної плати за надані послуги на дату укладення цього договору становить 1,9730 гривень за 1 кв.м приміщення споживача, загальна площа якого становить 304,9 кв.м.

Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до 31.12.2015р. У разі коли за місяць до закінчення дії цього договору однією із сторін не заявлено у письмовій формі про розірвання договору або необхідність його перегляду, цей договір вважається щороку продовженим (п.20 договору).

У розділі "Інші умови" договору сторони, керуючись п.3 ст.631 Цивільного кодексу, підтвердили, що правовідносини, які обумовлені у цьому договорі, набули чинності з 01.02.2014р.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їх виробниками, виконавцями і споживачами, а також їх права та обов'язки регулюються Законом України "Про житлово-комунальні послуги" (далі - Закон).

За приписами ч.2 ст.3, ст.19 Закону суб'єктами цього Закону є органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, виробники, виконавці та споживачі житлово-комунальних послуг, а також власники приміщень або будинків та балансоутримувачі, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником послуг.

Відповідно до ст.1 Закону управитель - особа, яка за договором з власником чи балансоутримувачем здійснює управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд (далі - управління будинком) і забезпечує його належну експлуатацію відповідно до закону та умов договору; виконавець - суб'єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору; споживач - фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

Згідно ст.13 Закону залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); 4) послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

Відповідно до ч.3 ст.16 Закону комунальні послуги надаються споживачу безперебійно, за винятком часу перерв.

Відповідно до ст.19 Закону відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Із матеріалів справи вбачається, що позивач за період з 01.01.2017р. по 01.12.2017р. надав відповідачу житлово-комунальні послуги з утримання будинку та прибудинкової території на загальну суму 8 478,50грн., що підтверджується картками фактичної собівартості утримання будинку за адресою вул. Алмазна (Погребняка), 15, а також рахунками на оплату.

Будь-яких зауважень чи заперечень щодо якості наданих послуг відповідач не надав, у зв'язку з чим суд приходить до висновку про беззаперечне прийняття відповідачем наданих послуг.

Відповідно до п.5 ч.3 ст.20 Закону споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно п.11 договору споживач зобов"язаний оплачувати послуги в установлений цим договором строк.

За п.5 договору розрахунковим періодом є календарний місяць. У разі застосування щомісячної системи оплати послуг платежі вносяться не пізніше ніж до 20 числа місяця, що настає за розрахунковим. Послуги оплачуються в безготівковій формі (п.6 договору).

Згідно п.7 договору плата вноситься на розрахунковий рахунок виконавця через ЄМАСКР "Нова-Ком".

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач оплатив надані за даний період житлово-комунальні послуги у розмірі 3 478,50грн.

Згідно ч.1 ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Відповідно до приписів ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим до виконання.

За ч.1 ст.625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов"язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов"язання (неналежне виконання).

Станом на момент розгляду справи заборгованість відповідача перед позивачем за спожиті житлово-комунальні послуги за період з 01.01.2017р. по 01.12.2017р. складає 5 000,00грн., що підтверджується матеріалами справи, та підлягає до стягнення.

Керуючись ст.ст.73-74, 76-79, 86, 129, ч.9 ст.165, ч.2 ст.178, ст.ст.232-233, 237-238, 240 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "АРТЕМІДА" (50025, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Погребняка, 15, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 24609272) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "СІТІСЕРВІС-КР" (50008, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Генерала Радієвського, 34А, офіс 3, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 38788964) основний борг за спожиті житлово-комунальні послуги у розмірі 5 000,00грн. (п"ять тисяч) та 1 600,00грн. (одна тисяча шістсот) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили у відповідності до ст.241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення суду може бути оскаржено в порядку та у строки, передбачені ст.256, п.п.17.5 п.17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 29.01.2018р.

Суддя ОСОБА_3

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.01.2018
Оприлюднено02.02.2018
Номер документу71881214
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/41/18

Судовий наказ від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Рішення від 22.01.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 09.01.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні