Рішення
від 23.01.2018 по справі 925/1486/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 січня 2018 року

м. Черкаси справа № 925/1486/17

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого -судді Довганя К.І., з секретарем судового засідання Олексенко Т.В. за участю представників сторін - не з'явились, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Черкаської філії ПАТ "Укртелеком" до громадської організації "Стоп Корупції" в особі Монастирищенського районного відокремленого підрозділу Громадської організації "Стоп Корупції" про стягнення 3 454,94грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача 3454,94 грн. заборгованості по договору оренди комерційної нерухомості №68 від 31.10.2016року з урахуванням річних, пені та інфляційних.

Представники сторін були повідомлені належним чином про час та місце розгляду справи, однак в судове засідання не з'явились.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю представників сторін за наявними матеріалами в порядку ст. 202 ГПК України.

Суд, оцінивши наявні у справі докази встановив наступне.

31 жовтня 2016 року між ПАТ„Укртелеком" в особі Черкаської філії ПАТ„Укртелеком" (далі - Орендодавець) та Монастирищенським районним відокремленим підрозділом Громадської організації СТОП КОРУПЦІЇ (далі- Орендар) укладено договір № 68 (далі - Договір) оренди нерухомого майна товариства. Відповідно до п. 1.1. Договору орендодавець передає а орендар приймає у строкове платне користування частину приміщень другого поверху триповерхової будівлі (далі- Майно), що розташовані за адресою: м. Монастирище, вул. Богуна Івана, 34 загальною площею 17,57 кв. м. для розміщення офісу.

Згідно з п. 3.9. Договору орендна плата сплачується Орендарем шляхом перерахування у безготівковому порядку на поточний банківський рахунок Орендодавця не пізніше 20-го числа розрахункового місяця. Не виставлення рахунку Орендодавцем не звільняє Орендаря від сплати Орендної плати за Договором.

Відповідно до п.п. 3.1.,3.4,3.5 Орендар оплачує витрати на утримання майна, отримані комунальні послуги, відшкодовує витрати на електроенер гію.

Згідно з ст. 526 ЦК України, ст.193 ГК України зобов'язання повинні ви конуватись належним чином та відповідно до закону, інших правових актів, умов договору.

Відповідно до умов п.6.1.3. Договору, Орендар зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі вносити орендну плату та інші платежі, передбачені Дого вором.

Пунктом 12.1 Договору передбачено що договір діє до 31 серпня 2017 року включно та до повного виконання Сторонами своїх зобов'язань.

За порушення строку оплати орендної плати п. 8.2 договору сторони передбачили пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення від суми боргу.

В порушення умов Договору відповідач не сплачував орендні платежі за договором, в наслідок чого утворилася заборгованість за період травня по серпень 2017 та січень 2016 в сумі 3 142 грн. 34 коп.

05.09.2017 року на адресу Монастирищенського районного відокрем леного підрозділу Громадської організації СТОП КОРУПЦІЇ був надісланий лист про припинення договірних відносин та вивільнення орендованого приміщення по вул. Івана Богуна, 34, що у місті Монастирище та направлений для підписання Акт повернення орендованого майна.

Останній залишений відповідачем без розгляду та відповіді.

Ст.ст. 173, 174, 181, 193 ГК України, ст.ст. ст.ст. 525, 526, 530, 546, 549, 759, 762,782, 785 ЦК України містять такі положення:

Господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта ( виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Господарські зобов'язання можуть виникати:

- з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладання даного виду договорів.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк ( термін ) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк ( термін ).

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочен ня, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Виходячи з фактичних обставин справи та приписів наведеног7о вище законодавства, суд приходить до наступних висновків.

Господарські зобов'язання між сторонами виникли на підставі укладеного ними договору оренди об'єкта нерухомості № 68 від 31.10.2016. Позивач умови вказаного договору виконав належним чином передавши відповідачу в оренду передбачене договором майно. Свої зобов'язання за цим договором щодо своєчасного та повного розрахунку за орендоване майно відповідач належним чином не виконував. За час фактичного використання орендованого майна відповідач орендну плату за нього не сплачував, заборгувавши позивачу на час розгляду справи3142,34 грн..

Таким чином, позивач відповідно до умов договору та Закону, має право вимагати від відповідача сплатити прострочену орендну плату за користування орендним майном.

Крім того обґрунтованими є вимоги позивача про стягнення з відповідача нарахованих в порядку ст. 549 ЦК України та п.8.2. договору 164,31 грн. пені.

Розрахунок зроблено вірно, а тому він підлягає до стягнення у заявленій сумі.

Також позивач вправі вимагати сплати боргу з урахуванням інфляційних та 3% річних в порядку ст.625 ЦК України, які становлять 115,29 грн . та 33,00 грн. відповідно.

Відповідно до ст.. 129 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають до стягнення витрати останнього на оплату судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 129, ст. ст.232, 233, 236-241 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути із Громадської організації СТОП КОРУПЦІЇ в особі Монастирищенського районного відокремленого підрозділу Громадської органі зації СТОП КОРУПЦІЇ (вул.. Жовтнева, б. 1, Монастирище, Черкаська область, 19100, код 40795902 на користь публічного акціонерного товариства Укртелеком в особі Черкаської філії ПАТ Укртелеком (вул.ОСОБА_1, б. 34, м. Черкаси, 18000, код 01181877) - 3142 грн. 34 коп. основного боргу, 3% річних - 33 грн. 00 коп., 164 грн. 31 коп. пені та 115 грн. 29 коп. інфляційних, 1600 грн. 00 коп. судових витрат.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 29.01.2018 р.

Суддя К.І.Довгань

Дата ухвалення рішення23.01.2018
Оприлюднено02.02.2018
Номер документу71882546
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1486/17

Рішення від 23.01.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 05.12.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 21.11.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні